x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Prezentarea mâncărurilor

0
Autor: Carmen Dragan 20 Feb 2008 - 00:00

Platouri ovale sau rotunde, castroane de sticlă sau de porţelan, tăvi sau farfurioare? Care este vesela potrivită pentru prezentarea mâncărurilor la masă? Iată câteva sfaturi de care trebuie să ţinem cont.

Platouri ovale sau rotunde, castroane de sticlă sau de porţelan, tăvi sau farfurioare? Care este vesela potrivită pentru prezentarea mâncărurilor la masă? Iată câteva sfaturi de care trebuie să ţinem cont.

 

Masa începe întotdeauna cu un ape­ritiv: o gustare însoţită de ţuică sau o altă băutură tare. El este compus din preparate reci, salate, sandvişuri, care se aşază pe o farfurie cu mai multe despărţituri, în fiecare aranjând altă specialitate. Brânzeturile se servesc pe un platou rotund. Diferite paste (salată de icre, creme de unt, piureuri) se aşază pe farfurii mici, rotunde sau ovale. De jur-împrejur se pune o garnitură potri­vită pastelor: ouă, măsline, castraveciori etc. Ouăle umplute se aşază de ­obicei pe un strat de salată verde, pe un platou puţin adânc. Pâinea care însoţeşte ­aperitivele se taie în sferturi de felii şi se prezintă în coşuleţe.

 

 

Supa se serveşte în castron la mesele intime, iar la mesele festive în ceşti sau farfurii adânci. Preparatele de peşte se servesc pe farfurii ovale. Se poate înconjura peştele cu frunze mici de pătrunjel verde şi cu felii de lămâie şi măsline. Peştele servit rasol se aşază pe un platou oval.

 

 

Arta servirii

Fripturile la grătar se pot aranja înconjurate de cartofi fierţi sau prăjiţi, pe o farfurie încălzită, lungă şi întinsă, care îngăduie alinierea felioarelor tăiate cât mai regulat. Se ornează cu puţină salată verde sau sfeclă fiartă. Sosul se va servi în sosieră. Friptura de pasăre se aduce la masă tot pe o farfurie lungă şi întinsă. Se vor servi numai pulpele, aripile şi pieptul tăiat în felii subţiri. Osul de la picior va fi învelit în staniol. Pieptul de curcan se serveşte tăiat în felii subţiri, aşezate pe o farfurie ca solzii. Se poate garnisi cu aspic sau mere coapte. Ardeii, roşiile, dovleceii şi cartofii umpluţi se aranjează pe o farfurie mare, puţin adâncă. Deasupra se toarnă puţină smântână şi se presară pătrunjel verde tocat. Smântâna poate fi servită şi separat, în boluri. Salatele se aranjează în salatiere. Frunzele se vor tăia astfel încât să se poată servi uşor. Murăturile se vor pune în castroane de sticlă sau de cristal. Castraveţii muraţi se taie în felii subţiri, pe lung, gogoşarii şi pătlăgelele mari se taie în sferturi.

 

Torturile se aşază pe farfurii rotunde de sticlă sau de cristal. Pentru a obţine felii frumoase când se taie, se face în mijlocul lui o tăietură cu ajutorul unui pahar pentru apă, cu marginile drepte. Feliile se taie cu un cuţit bine ascuţit şi se servesc cu o lopăţică de tort. Fursecurile se aranjează în şiruri, pe un platou de sticlă, sau în formă de piramidă, pe o farfurie rotundă, amestecând mai multe feluri. Checul şi cozonacul se taie în felii de grosimea unui deget şi se aşază pe o farfurie lungă, punând feliile una peste alta, în formă de solzi. Compoturile se aduc la masă în compotiere adânci de sticlă, iar budincile cu sirop sau cremă se servesc în compotiere întinse, cu margini. Aşezând fiecare fel de mâncare în farfuria potrivită, orice masă va fi o plăcere.

Citeşte mai multe despre:   felii,   farfurie,   bunele maniere

 



Mai multe titluri din categorie

(P) Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X

(P)  Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X
Shed-X este un supliment 100% natural, cu actiune completa si garantata in scopul combaterii naparlirii excesive in maxim 3-6 saptamani. Este formulat stiintific de catre Doctori in Nutritia Animalelor pentru a respecta...

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star
Galerie Foto La doar șapte ani, Bella Devyatkina vorbește opt limbi străine și va face o demonstrație sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție Next Star....

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti
Momentul trecerii în neființă a unei persoane dragi este greu, de multe ori chiar traumatizant. Nimic nu poate alina definitiv durerea resimțită, însă există câteva lucruri care te pot ajuta să treci mai ușor...

Turismul balnear ne reface după pandemie

Turismul balnear ne reface după pandemie
După foarte mult timp de sedentarism și izolare, revenirea la tratamentele balneare este benefică atât pentru refacerea sistemului nostru imunitar, cât și pentru economie. Putem arde calorii și ne putem reface, du...

Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie

Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie
Galerie Foto Mai bine să previi decât să repari, iar apoi să ajungi să cheltui sume enorme, și nu de puține ori cu efecte minime. Un principiu simplu, pe care România nu îl aplică în niciun sector al economiei, iar...

Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon

Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon
Cea mai nouă ediţie Super Neatza cu Răzvan şi Dani, difuzată miercuri, 9 iunie, la Antena 1 s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani, cu...

Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână

Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână
Vicepreședintele Consiliului Județean Arad anunță startul zborurilor directe Arad - Antalya. Acestea au loc de trei ori pe săptămână. Cursele se vor opera până la sfârșitul lunii...

Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021

Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021
Cântărețul canadian Bryan Adams, care a fotografiat personaje renumite, printre care Amy Winehouse, John Boyega și Regina Elisabeta a II-a, va realiza cea mai recentă ediție a calendarului Pirelli, conform...

Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul

Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul
A găsi inspirația pentru a ne îmbogăți sufletul și a ne echilibra emoțiile pare a fi o călătorie nesfârșită, mai ales în timpul pandemiei. La urmă urmei, 2020 și 2021 reprezintă doi ani...

Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela

Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela
Galerie Foto Doar 3 săptămâni îi mai despart pe telespectatori de finalul primului sezon Adela, serial difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena 1, iar noi personaje-cheie îşi vor face apariţia pentru a complica şi mai...

Patrizia Paglieri:  “O zi în Asia Express e cât un an la București!”

Patrizia Paglieri:  “O zi în Asia Express e cât un an la București!”
Galerie Foto Patrizia Paglieri și fiul ei, Franci, au plecat pe Drumul Împăraților cu gândul de a învăța o lecție de viață, lucru care s-a și întâmplat. Cursa din Asia Express le-a adus surprize după surprize și...

Chef Scărlătescu și echipa mov, o nouă victorie în minoritate numerică

Chef Scărlătescu și echipa mov, o nouă victorie în minoritate numerică
Galerie Foto Seara de luni a adus la Chefi la cuțite o mult așteptată victorie pentru echipa mov, condusă de chef Cătălin Scărlătescu, ce a câștigat detașat confruntarea pe echipe în ciuda faptului că se...

Chefi la cuțite și Tazz by eMag le aduc telespectatorilor meniurile din finală

Chefi la cuțite și Tazz by eMag le aduc telespectatorilor meniurile din finală
Galerie Foto Finala sezonului 9 „Chefi la cuțite” vine cu o premieră în rândul show-urilor culinare din România. Pentru prima dată, telespectatorii Antena 1 pot câștiga cele trei meniuri complete din...

Chef Scărlătescu, demoralizat de înfrângeri: ”E posibil să nu ajung în finală”

Chef Scărlătescu, demoralizat de înfrângeri:  ”E posibil să nu ajung în finală”
Galerie Foto Competiția celui mai iubit show culinar devine din ce în ce mai grea, iar cea mai lungă perioadă de confruntări pe echipe de până acum își va pune amprenta asupra energiei din bucătăria Chefi la cuțite....
Serviciul de email marketing furnizat de