x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Prezentarea mâncărurilor

Prezentarea mâncărurilor

de Carmen Dragan    |    20 Feb 2008   •   00:00

Platouri ovale sau rotunde, castroane de sticlă sau de porţelan, tăvi sau farfurioare? Care este vesela potrivită pentru prezentarea mâncărurilor la masă? Iată câteva sfaturi de care trebuie să ţinem cont.

Platouri ovale sau rotunde, castroane de sticlă sau de porţelan, tăvi sau farfurioare? Care este vesela potrivită pentru prezentarea mâncărurilor la masă? Iată câteva sfaturi de care trebuie să ţinem cont.

 

Masa începe întotdeauna cu un ape­ritiv: o gustare însoţită de ţuică sau o altă băutură tare. El este compus din preparate reci, salate, sandvişuri, care se aşază pe o farfurie cu mai multe despărţituri, în fiecare aranjând altă specialitate. Brânzeturile se servesc pe un platou rotund. Diferite paste (salată de icre, creme de unt, piureuri) se aşază pe farfurii mici, rotunde sau ovale. De jur-împrejur se pune o garnitură potri­vită pastelor: ouă, măsline, castraveciori etc. Ouăle umplute se aşază de ­obicei pe un strat de salată verde, pe un platou puţin adânc. Pâinea care însoţeşte ­aperitivele se taie în sferturi de felii şi se prezintă în coşuleţe.

 

 

Supa se serveşte în castron la mesele intime, iar la mesele festive în ceşti sau farfurii adânci. Preparatele de peşte se servesc pe farfurii ovale. Se poate înconjura peştele cu frunze mici de pătrunjel verde şi cu felii de lămâie şi măsline. Peştele servit rasol se aşază pe un platou oval.

 

 

Arta servirii

Fripturile la grătar se pot aranja înconjurate de cartofi fierţi sau prăjiţi, pe o farfurie încălzită, lungă şi întinsă, care îngăduie alinierea felioarelor tăiate cât mai regulat. Se ornează cu puţină salată verde sau sfeclă fiartă. Sosul se va servi în sosieră. Friptura de pasăre se aduce la masă tot pe o farfurie lungă şi întinsă. Se vor servi numai pulpele, aripile şi pieptul tăiat în felii subţiri. Osul de la picior va fi învelit în staniol. Pieptul de curcan se serveşte tăiat în felii subţiri, aşezate pe o farfurie ca solzii. Se poate garnisi cu aspic sau mere coapte. Ardeii, roşiile, dovleceii şi cartofii umpluţi se aranjează pe o farfurie mare, puţin adâncă. Deasupra se toarnă puţină smântână şi se presară pătrunjel verde tocat. Smântâna poate fi servită şi separat, în boluri. Salatele se aranjează în salatiere. Frunzele se vor tăia astfel încât să se poată servi uşor. Murăturile se vor pune în castroane de sticlă sau de cristal. Castraveţii muraţi se taie în felii subţiri, pe lung, gogoşarii şi pătlăgelele mari se taie în sferturi.

 

Torturile se aşază pe farfurii rotunde de sticlă sau de cristal. Pentru a obţine felii frumoase când se taie, se face în mijlocul lui o tăietură cu ajutorul unui pahar pentru apă, cu marginile drepte. Feliile se taie cu un cuţit bine ascuţit şi se servesc cu o lopăţică de tort. Fursecurile se aranjează în şiruri, pe un platou de sticlă, sau în formă de piramidă, pe o farfurie rotundă, amestecând mai multe feluri. Checul şi cozonacul se taie în felii de grosimea unui deget şi se aşază pe o farfurie lungă, punând feliile una peste alta, în formă de solzi. Compoturile se aduc la masă în compotiere adânci de sticlă, iar budincile cu sirop sau cremă se servesc în compotiere întinse, cu margini. Aşezând fiecare fel de mâncare în farfuria potrivită, orice masă va fi o plăcere.

×
Subiecte în articol: felii farfurie bunele maniere