x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Prietenul străinilor de la malul mării

Prietenul străinilor de la malul mării

de Carmen Dragan    |    16 Iul 2009   •   00:00
Prietenul străinilor de la malul mării

Primul popas pe Insula Evia l-am făcut în satul Lefkandi, aşezat la malul mării. Aici am fost întâmpinaţi de bucătarul Gregory Papanikolaou, un tânăr venit din partea cealaltă a insulei, din localitatea Kimi. "Philoxenia", în traducere: prietenul străinilor, este hotelul în care Gregory îşi dovedeşte de doi ani talentul de bucătar.



A făcut studii de management, iar meseria a învăţat-o în familie, unde tatăl său se pricepe la bucătărit, ca orice grec autentic. Grecoaicele intră foarte rar în bucătărie sau în unele familii nu intră deloc. Aşa că meseria adevărată se învaţă de la bărbaţi. Astăzi, locul de muncă este familia lui, iar oaspeţii se simt aici minunat. Deşi este construit doar de doi ani, hotelul a devenit un loc foarte prietenos faţă de străini, am putea spune că s-a transformat în "philodohia" - locul unde se întâlnesc prietenii. După ce l-am cunoscut pe bucătar şi am gustat din preparatele făcute de el, mi-am dat seama că cei care vin aici se vor reîntoarce cu siguranţă, în calitate de prieten.

SECRETUL CALITĂŢII
Toate ingredientele care ajung pe mâna lui Gregory sunt foarte proaspete. Peştele este luat direct de la pescarii localităţii şi este pescuit în fiecare dimineaţă. Legumele şi fructele sunt achiziţionate din grădinile din împrejurimi. Acesta este unul dintre secretele bucătarului: nu găteşte niciodată cu ingrediente congelate. Uleiul de măsline este preparat şi el în zonă, iar Gregory spune că este de foarte bună calitate. Iată cu ce ne-a întâmpinat: o salată grecească (horiatiki), incredibil de bună, o salată cu parmezan şi măsline, servită cu sos balsamic şi o salată de tzatziki.

A urmat peşte marinat şi renumita plăcintă cu spanac (spanakopita), calamari umpluţi cu rizotto, o salată de zarzavaturi fierte (spanac, dovlecei, cartofi, sfeclă roşie) şi sardele fripte pe grătar, aşezate pe un pat de salată, stropite cu lămâie. Aşadar, mâncărurile tradiţionale greceşti, salatele şi peştele ne-au încântat încă din primele clipe petrecute pe pământul Eladei. Desertul tradiţional al hotelului este dulceaţa de smochine sau de vinete şi, nu în ultimul rând, cea de portocale cu lămâi. Cea care prepară aceste dulceţuri este mama lui Gregory. De aici, turiştii se întorc întotdeauna acasă cu ceaiuri de munte, produse ale insulei, pe care le primesc în dar.


Reţetă simplă, specifică locului
Un preparat specific restaurantului este sepia cu legume. Am aflat că sunt necesare cam 200 g de sepie, 100 g broccoli, 100 g morcovi mici, o tulpină de fenicul, 100 g varză verde, 50 g ardei gras, sare, oţet, 5 linguri de ulei şi 3 linguri de sos de soia. Sepia se curăţă, se spală. Tentaculele, dacă sunt prea mari se înjumătăţesc. Se pune într-un vas o cană cu apă la fiert, împreună cu un praf de sare şi o lingură de oţet. Când clocoteşte se adaugă sepia şi se lasă un minut să fiarbă. Se scurge de apă. Legumele spălate se pun într-un vas împreună cu uleiul şi 5 linguri de apă. Din momentul în care apa fierbe, legumele se lasă să se soteze 5 minute la foc viu. Se adaugă sepia şi sosul de soia.


Calamari umpluţi
Ingrediente: 500 g calamari, două cepe, 5 linguri de ulei, 75 g orez, 200 ml vin, o legătură de pătrunjel, un căţel de usturoi, o lingură de făină, sare, piper, dafin.
Preparare: O ceapă se taie cubuleţe şi se căleşte în trei linguri de ulei. Se adaugă sare, piper şi două foi de dafin. Orezul se fierbe puţin cu sare. Se taie tentaculele în bucăţele. Pătrunjelul se toacă mărunt. Se încinge restul de ulei şi se căleşte a doua ceapă tăiată cubuleţe cu usturoiul zdrobit. Se adaugă tentaculele şi se lasă să se prăjească puţin. Se adaugă orezul scurs şi pătrunjelul. Calamarii se umplu cu această compoziţie, se dau prin făină, apoi se rumenesc în tigaia de teflon. Se pot servi cu garnitură de orez simplu.


Desertul insulei
La o tavernă în munte am savurat o dulceaţă de smochine. Iată şi reţeta: un kilogram de smochine maturate, 600 g zahăr, zeama şi coaja de la o lămâie, o linguriţă de scorţişoară, o lingură de cacao. Smochinele se spală şi se pun la fiert într-o oală de inox, se acoperă cu zahărul şi se lasă peste noapte la loc răcoros. Se pune la foc domol, adăugând celelalte ingrediente, în afară de cacao. Când  a căpătat consistenţa dorită, se pune cacaua.

×
Subiecte în articol: profesionistii