x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Prietenul străinilor de la malul mării

0
Autor: Carmen Dragan 16 Iul 2009 - 00:00
Prietenul străinilor de la malul mării

Primul popas pe Insula Evia l-am făcut în satul Lefkandi, aşezat la malul mării. Aici am fost întâmpinaţi de bucătarul Gregory Papanikolaou, un tânăr venit din partea cealaltă a insulei, din localitatea Kimi. "Philoxenia", în traducere: prietenul străinilor, este hotelul în care Gregory îşi dovedeşte de doi ani talentul de bucătar.



A făcut studii de management, iar meseria a învăţat-o în familie, unde tatăl său se pricepe la bucătărit, ca orice grec autentic. Grecoaicele intră foarte rar în bucătărie sau în unele familii nu intră deloc. Aşa că meseria adevărată se învaţă de la bărbaţi. Astăzi, locul de muncă este familia lui, iar oaspeţii se simt aici minunat. Deşi este construit doar de doi ani, hotelul a devenit un loc foarte prietenos faţă de străini, am putea spune că s-a transformat în "philodohia" - locul unde se întâlnesc prietenii. După ce l-am cunoscut pe bucătar şi am gustat din preparatele făcute de el, mi-am dat seama că cei care vin aici se vor reîntoarce cu siguranţă, în calitate de prieten.

SECRETUL CALITĂŢII
Toate ingredientele care ajung pe mâna lui Gregory sunt foarte proaspete. Peştele este luat direct de la pescarii localităţii şi este pescuit în fiecare dimineaţă. Legumele şi fructele sunt achiziţionate din grădinile din împrejurimi. Acesta este unul dintre secretele bucătarului: nu găteşte niciodată cu ingrediente congelate. Uleiul de măsline este preparat şi el în zonă, iar Gregory spune că este de foarte bună calitate. Iată cu ce ne-a întâmpinat: o salată grecească (horiatiki), incredibil de bună, o salată cu parmezan şi măsline, servită cu sos balsamic şi o salată de tzatziki.

A urmat peşte marinat şi renumita plăcintă cu spanac (spanakopita), calamari umpluţi cu rizotto, o salată de zarzavaturi fierte (spanac, dovlecei, cartofi, sfeclă roşie) şi sardele fripte pe grătar, aşezate pe un pat de salată, stropite cu lămâie. Aşadar, mâncărurile tradiţionale greceşti, salatele şi peştele ne-au încântat încă din primele clipe petrecute pe pământul Eladei. Desertul tradiţional al hotelului este dulceaţa de smochine sau de vinete şi, nu în ultimul rând, cea de portocale cu lămâi. Cea care prepară aceste dulceţuri este mama lui Gregory. De aici, turiştii se întorc întotdeauna acasă cu ceaiuri de munte, produse ale insulei, pe care le primesc în dar.


Reţetă simplă, specifică locului
Un preparat specific restaurantului este sepia cu legume. Am aflat că sunt necesare cam 200 g de sepie, 100 g broccoli, 100 g morcovi mici, o tulpină de fenicul, 100 g varză verde, 50 g ardei gras, sare, oţet, 5 linguri de ulei şi 3 linguri de sos de soia. Sepia se curăţă, se spală. Tentaculele, dacă sunt prea mari se înjumătăţesc. Se pune într-un vas o cană cu apă la fiert, împreună cu un praf de sare şi o lingură de oţet. Când clocoteşte se adaugă sepia şi se lasă un minut să fiarbă. Se scurge de apă. Legumele spălate se pun într-un vas împreună cu uleiul şi 5 linguri de apă. Din momentul în care apa fierbe, legumele se lasă să se soteze 5 minute la foc viu. Se adaugă sepia şi sosul de soia.


Calamari umpluţi
Ingrediente: 500 g calamari, două cepe, 5 linguri de ulei, 75 g orez, 200 ml vin, o legătură de pătrunjel, un căţel de usturoi, o lingură de făină, sare, piper, dafin.
Preparare: O ceapă se taie cubuleţe şi se căleşte în trei linguri de ulei. Se adaugă sare, piper şi două foi de dafin. Orezul se fierbe puţin cu sare. Se taie tentaculele în bucăţele. Pătrunjelul se toacă mărunt. Se încinge restul de ulei şi se căleşte a doua ceapă tăiată cubuleţe cu usturoiul zdrobit. Se adaugă tentaculele şi se lasă să se prăjească puţin. Se adaugă orezul scurs şi pătrunjelul. Calamarii se umplu cu această compoziţie, se dau prin făină, apoi se rumenesc în tigaia de teflon. Se pot servi cu garnitură de orez simplu.


Desertul insulei
La o tavernă în munte am savurat o dulceaţă de smochine. Iată şi reţeta: un kilogram de smochine maturate, 600 g zahăr, zeama şi coaja de la o lămâie, o linguriţă de scorţişoară, o lingură de cacao. Smochinele se spală şi se pun la fiert într-o oală de inox, se acoperă cu zahărul şi se lasă peste noapte la loc răcoros. Se pune la foc domol, adăugând celelalte ingrediente, în afară de cacao. Când  a căpătat consistenţa dorită, se pune cacaua.
Citeşte mai multe despre:   profesionistii

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman

Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman
Galerie Foto Turismul ecumenic revine, încet, dar sigur, la ceea ce era înainte de pandemie. Una dintre cele mai mari bucurii ale credincioșilor creștini ortodocși este pelerinajul la mănăstirile din România și din...

Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc

Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc
Galerie Foto Litoralul bulgăresc a devenit refugiul turiștilor români oripilați de obligativitatea purtării măștii pe falezele din România. Pentru aerosoli fără mască de protecție și pentru weekenduri fără stres,...

Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui

Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui
Celebrul actor spaniol Antonio Banderas a ieșit pozitiv la testul pentru coronavirus. Acesta a împlinit 60 de ani și a devenit cunoscut pentru rolurile sale din filmele Desperados și Masca...

Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”

Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”
Simon Cowell s-a accidentat în timp ce testa o bicicletă electrică în Malibu. Celebrul jurat de la "X Factor" şi "America's Got Talent" şi-a rupt spatele. Simon Cowell şi-a rupt spatele, după ce a căzut de...

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști
A apărut un nou număr (18) AL REVISTEI UZP, una din puținele publicații din Europa consacrate exclusiv problemelor profesiei de jurnalist. Din sumarul bogat al acestui nou număr al publicației editate de...

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani
Celebrul actor american Sean Penn s-a căsătorit cu actriţa australiană Leila George, într-o ceremonie oficiată prin videoconferinţă, transmite ABC.  "Am avut o nuntă COVID....

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții
Pe data de 07 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Cuvioasei Teodora. Aceasta este prima româncă trecută în rândul sfinților. A fost fiica lui Ștefan Joldea, comandant de artilerie la Cetatea...

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România
Departamentul de Stat şi Centrul de Control al Bolilor şi Prevenţie (CDC) din SUA transmite avertismente de călătorie față de mai multe state unde infecțiile cu COVID-19 sunt în creștere. Acestea...

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor
Una dintre reşedinţele oficiale ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, îşi va deschide grădinile pentru public, prima dată în peste 40 de ani, transmite Reuters. Turiștii vor putea face un...

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute
Deși se află pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde ale Bucureștiului, ar trece, poate, neobservată, în plimbările noastre la Șosea, dacă nu i-am ști, dinainte, povestea... O poveste aproape la fel de...

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță
Poate n-o să stai chiar la un hotel de 5 stele – o fi de 4, ori numai de 3 – dar cu siguranță felul în care vei consuma o astfel de vacanță merită punctajul maxim. Și asta pentru că vei beneficia de...

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță
De fapt, dacă ar fi să luăm ca structură de rezistență arcul carpatic, urmându-l de o parte și de alta a semețelor lui vârfuri, nu trei cercuri concentrice ale credinței am afla, ci mult mai multe, din care...

Athos - sfaturi pentru pelerini

Athos - sfaturi pentru pelerini
Oricât am lărgi conceptul de turism religios, la Athos, călătorul nu mai e turist, ci pelerin. Cu avantajele și dezavantajele sale. Ortodoxia slujită la Athos, ca și cea repovestită în paginile...
Serviciul de email marketing furnizat de