x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Primele 350.000 de autografe

0
Autor: Magda Cristina Ursache 20 Oct 2009 - 00:00
Primele 350.000 de autografe /Copyright Editura Curtea Veche

În primăvara anului 1999, un tânăr blond şi subţirel se strecura pe uşa librăriilor londoneze pentru a semna pe pagina de gardă a exemplarelor din prima sa carte. Fanii - şi mai ales fanele - erau în extaz. Cu "The Naked Chef", Jamie Oliver devenea cel mai tânăr autor (celebru) de cărţi de bucate din Marea Britanie.



Nu trecuseră decât câteva luni de când, dintr-un simplu bucătar la River Café, se transformase peste noapte în vedetă de televiziune. Şi nu oriunde, ci la BBC. La numai 24 de ani, Jamie Oliver era deja un "fenomen gastronomic" în Marea Britanie. Show-ul său, "The Naked Chef", se bucura de un succes enorm. Secretul lui consta în debarasarea de reguli şi abordarea gătitului cu entuziasm, pasiune şi simplitate. Iar pentru că acest entuziasm devenea contagios, un nou proiect a fost lansat: o carte de bucate. Deşi astăzi nu ne mai mirăm când auzim că Jamie Oliver publică o nouă carte de bucate, pentru tânărul bucătar, care abia începuse să simtă gustul celebrităţii, acest proiect reprezenta o provocare. O provocare pe care, aparent la fel de uşor cum amesteca ingredientele unei salate, a transformat-o într-un adevărat succes.

FAŢĂ ÎN FAŢĂ CU CITITORII
"The Naked Chef" a apărut ca urmare a show-ului şi a fost cea mai bine vândută carte din Marea Britanie timp de peste patru luni, cu un tiraj de peste 350.000 de exemplare. După care a fost înlocuită în top de... cea de-a doua carte a lui (!), "Return of the Naked Chef". Desigur, acest succes nu a venit întâmplător. Jamie a muncit mult pentru această primă carte de bucate. În primul rând, pentru că dintotdeauna visase să scrie una. Lucru care, după cum o mărturiseşte chiar el, "ar surprinde-o pe profesoara mea de limba engleză". În al doilea rând, astfel reuşea să demonstreze că oricine poate să gătească o mâncare simplu de preparat şi care să fie delicioasă şi să arate incredibil.

Pentru promovarea cărţii, a făcut un turneu în Marea Britanie şi, apoi, în întreaga lume, demonstrând că vârsta nu contează pentru cei pasionaţi şi inventivi. Şi a fost întotdeauna dornic să-şi semneze cărţile, strecurându-şi în programul aglomerat vizite la diferite librării, unde dădea autografe pe cât mai multe exemplare. Întrebat de ce face atâtea eforturi pentru promovarea cărţii, răspunsul lui a venit simplu: "Am depus mult efort încercând să o fac cum trebuie, dar răsplata este mult mai mare când cineva care a apreciat-o cu adevărat vine să îţi mulţumească. Îmi place la nebunie când oamenii îmi povestesc cum o anumită reţetă a mers de minune la o ocazie specială. Îmi dă o satisfacţie imensă. De aceea fac ce fac".

De 10 ani, Jamie Oliver tot dă autografe pe "The Naked Chef". De multe ori a făcut un adevărat tur de forţă pentru a fi măcar câteva ore faţă în faţă cu cititorii cărţii.

De exemplu, în Irlanda, la Dublin, a stat numai 20 de ore, timp în care n-a obosit să tot dea autografe. Şi, cu toate acestea, a doua zi era nemulţumit.

Şi-ar fi dorit să fi avut mai mult timp pentru a semna mai multe exemplare şi pentru a întâlni mai mulţi oameni.

"Mă simt vinovat. Am făcut treaba doar pe jumătate. Mai e multă lume pe care n-am avut timp să o întâlnesc.

Sunt pur şi simplu emoţionat când oamenii îmi cumpără cartea", declara el atunci unui jurnalist.

Oliver şi Penguin
După 10 ani şi 12 cărţi, Jamie Oliver şi-a impus propriul stil. Azi îl iubim pentru că e natural şi nonconformist. Puţină lume îşi închipuie însă că la început tocmai stilul lui nonşalant în redactarea unei cărţi de bucate i-a creat ceva probleme. Editorii londonezi de la Penguin Publishing House nu înţelegeau rostul folosirii argoului sau pur şi simplu utilizarea unor cuvinte asociate bizar, în paginile unei asemenea lucrări. Voiau o abordare tradiţională. El nu punea şi nu pune preţ pe reguli şi măsurători şi te determină să îi urmezi exemplul şi să te bucuri de experienţa creării unui fel de mâncare. Abordarea diferită a gătitului a fost ceea ce a făcut din cartea lui Jamie un produs deosebit. Iar faptul că s-a menţinut pe poziţii şi a refuzat să-şi schimbe terminologia i-a fost util pe termen lung, stilul său atrăgând din ce în ce mai mulţi fani. Pentru "The Naked Chef" ("Bucătarul se dezbracă... de secrete"), Jamie a primit, în 1999, mai puţin decât acel 10% pe care îl primesc de obicei scriitorii din drepturile de autor, din cele 18,99 lire, cât costa un exemplar, el primind numai o liră. Atunci însă, el nu avea un impresar, iar întregul proces de negociere cu editura a fost intimidant.

"Indiferent că eşti tâmplar, pictor sau mecanic, depinde de tine dacă îţi faci sau nu slujba mai captivantă. Îmi place la nebunie să gătesc. Mă distrez de minune. Iar acum oamenii par să creadă că este o meserie destul de la modă"

"Uneori, vin la mine oameni care îmi spun că mielul s-a potrivit perfect la o aniversare sau la o nuntă, ori vreo altă ocazie fericită. Sunt atât de amabili şi de recunoscători, încât cred că meseria mea este una dintre cele mai frumoase din lume"

Jamie Oliver

Citeşte mai multe despre:   secretele bucătăriei lui jamie

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu la iUmor: ”A fost absolut minunată!”

Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu  la iUmor: ”A fost absolut minunată!”
Galerie Foto Actrița Rodica Popescu Bitănescu este o apariție surprinzătoare care îi va lua la roast pe jurații iUmor, duminică, de la ora 20.00, la Antena...

Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1

Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1
Galerie Foto Pe 1 Decembrie, de Ziua Naţionalã a României, Mirela Vaida le aduce telespectatorilor o ediţie specială a emisiunii Acces Direct. Armin Nicoară, Georgiana Lobonţ, Constantin Enceanu, Mariana Ionescu...

Iată cum poți să fii sexy și cu câteva kilograme în plus!

Iată cum poți să fii sexy și cu câteva kilograme în plus!
Se spune că femeile care știu să se îmbrace pot fi considerate adevărate artiste. Ele știu cum să combine culorile, cum să-și pună în evidență atuurile și cum să se joace cu proporțiile astfel încât...

Headliners Electric Castle 2021. twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones

Headliners Electric Castle 2021. twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones
Galerie Foto Acolo unde e dorință și pasiune, există speranță. Iar speranța echipei Electric Castle stă într-un 2021 ce va permite revenirea pe domeniul Banffy din Bonțida, la o nouă ediție de festival. Toată...

Adrian Mutu vorbește despre viitorul Naționalei U21. Cum se pregătesc „tricolorii mici” pentru turneul final al EURO 2021

Adrian Mutu vorbește despre viitorul Naționalei U21. Cum se pregătesc „tricolorii mici” pentru turneul final al EURO 2021
Galerie Foto Selecționerul Naționalei de tineret a României discută vineri seară cu jurnalista TVR Dorina Florea despre competițiile ce urmează pentru echipa de fotbal U21 a României și despre parteneriatul semnat de...

Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!

Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!
Galerie Foto Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 noiembrie, iar conform statisticilor din țara noastră, peste 800000 de persoane își serbează onomastica. Având în vedere numărul foarte mare de...

Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă

Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă
Galerie Foto Relaxarea este necesară în această perioadă, fie că muncești de acasă sau aștepți în fiecare zi să ajungi în căminul tău confortabil și sigur. Iarna este chiar după colț, zilele sunt mai scurte, iar...

(P) 24 de zile de Crăciun la Monarh Design

(P) 24 de zile de Crăciun la Monarh Design
Galerie Foto Sărbătorile vin cu SUPER REDUCERI la Monarh Design ! Te răsfățăm pe durata celor 24 de zile de campanie cu produse de excepție la prețuri de senzație! Fie ca alegi produse speciale pentru tine sau le faci c...

Camere de vânătoare şi instrumente de monitorizare Night Vision, echipamente profesionale pentru cei ce iubesc natura

Camere de vânătoare şi instrumente de monitorizare Night Vision, echipamente profesionale pentru cei ce iubesc natura
Pandemia generată de Coronavirus şi restricţiile de circulaţie, i-a îndemnat pe tot mai mult dintre români să îşi reorganizeze modul de petrecere a timpului liber. Dacă în urmă cu un an erau preferate...

Răzvan şi Dani spun „Neatza!”, duminică, 29 noiembrie, de la ora 10:00, la Antena 1. Adrian Mutu, Mihaela Buzărnescu, Alexandra Dulgheru şi Monica Niculescu le trec pragul matinalilor

Răzvan şi Dani spun „Neatza!”, duminică, 29 noiembrie, de la ora 10:00, la Antena 1. Adrian Mutu, Mihaela Buzărnescu, Alexandra Dulgheru şi Monica Niculescu le trec pragul matinalilor
Duminică, la ceas aniversar, în anul în care românii au demonstrat că sunt #deneoprit atunci când vine vorba să întindă o mână de ajutor, Antena 1 le aduce trei zile cu program special de sărbătoare, în...

Amalia Năstase, Antonia şi Adelina Pestriţu se alătură campaniei Ajut eu!

Amalia Năstase, Antonia şi Adelina Pestriţu se alătură campaniei Ajut eu!
Galerie Foto Pe 29 noiembrie, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine şi să trăiască emoţia binelui. După ce anul trecut, platforma...

Dorian Popa va transmite live, pe a1.ro, timp de 5 ore, din culisele galei-maraton Ajut eu!

Dorian Popa va transmite live, pe a1.ro, timp de 5 ore, din culisele galei-maraton Ajut eu!
Galerie Foto Pe 29 noiembrie, începând cu ora 14:00, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o gală-maraton în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine şi să trăiască emoţia binelui. În...

Grupa Loredanei trăiește emoțiile Bootcamp-ului X Factor, în această seară, la Antena 1

Grupa Loredanei trăiește emoțiile Bootcamp-ului X Factor, în această seară, la Antena 1
Galerie Foto Grupa de băieți cu vârsta sub 24 de ani al cărei mentor este, anul acesta, Loredana, va trăi emoțiile Bootcamp-ului săptămâna aceasta, când X Factor se vede în porție dublă, joi și vineri, de la ora 20.30,...

Mirela Vaida, despre cum își învață cei trei copii să se implice și să ajute: ”Emoția binelui te salvează în orice moment al vieții tale!”

Mirela Vaida, despre cum își învață cei trei copii să se implice și să ajute: ”Emoția binelui te salvează în orice moment al vieții tale!”
Prezentatoarea Acces Direct Mirela Vaida se alătură cu sufletul deschis proiectului ambiţios Ajut eu!, care revine pe 29 noiembrie, de la ora 14.00, la Antena 1, cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au...

Cât de stresantă e boala Covid? Analizăm „Epidemia singurătăţii” la Dosar România

Cât de stresantă e boala Covid? Analizăm „Epidemia singurătăţii” la Dosar România
Galerie Foto Pandemia de coronavirus a devenit stresantă pentru noi toţi, iar frica şi anxietatea pot fi copleşitoare pentru adulţi, dar şi pentru copii. Cum resimt românii izolarea cauzată de pandemie, aflăm ...
Serviciul de email marketing furnizat de