x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Primul gangurit

Primul gangurit

25 Ian 2005   •   00:00

INVATATURILE MATUSII
Cum pe mine Domnul nu m-a binecuvantat cu mostenitori, de fiecare data cand in familie vine cate un membru nou, sarbatoresc ocazia cum se cuvine! De data asta, a fost randul Dianei, nepoata mea de la Turnu-Severin, sa fie mamica. A nascut un baietel de vreo 3 kilograme. Fiind la prima sarcina, Diana a fost cam speriata. Ii era frica sa il ia in brate, ca nu cumva sa i se intample ceva. Apoi, cand au ajuns amandoi acasa, Diana nu prea stia ce sa ii dea sa manance. Asa ca am ramas la ea ca sa o mai ajut. La inceput nu va fi foarte greu, pentru ca o sa il alapteze. Apoi, va trebui sa ii introduca in hrana zilnica piureuri de fructe, de legume, iaurturi. Decizia aceasta o va lua numai dupa ce va consulta medicul pediatru al copilului, pentru ca acesta stie cel mai bine de ce are nevoie nou-nascutul. Dar din experienta mea, stiu ca bebelusul nu trebuie obligat sa manance, daca nu vrea. Dupa o luna in care s-a hranit doar cu laptele matern, ar fi o greseala sa il obligam sa consume un fel de mancare. Am sfatuit-o pe Diana sa incerce cu supa de zarzavat, piure de legume, fructe si, dupa ce implineste patru luni, carne de pui. Conopida si fasolea, fiind mai greu de digerat, nu pot fi folosite pentru prepararea piureului de legume.

De-abia astept sa il vad pe Alexandru, caci asa se va numi baietelul, cum alearga prin casa si cum o va striga pe Diana "mama"… Asa cum pe mine nimeni nu m-a strigat. (Matusa Elvira)

PIEPT DE PUI CU LEGUME
(recomandata dupa varsta de 5 luni)
(pregatire: 15 min./fierbere: 2 ore)

  • Ingrediente:
  • 20 gr piept de pui, un morcov, un nap, o mana de fasole verde extrafina, o mana de boabe de mazare, o frunza de patrunjel, un cubulet de unt, sare

  • Preparare:
  • Se curata morcovul si napul. Se spala, apoi se taie cuburi. Se desface fasolea verde. Se spala si se taie in bucati mici. Se spala patrunjelul. Se pun toate legumele intr-o cratita cu apa rece in care s-a adaugat un varf de sare si se fierb doua ore la foc mic. Se adauga pieptul de pui cu 10 minute inainte de stingerea focului. Se pune apoi continutul cratitei in mixer dupa ce s-a adaugat cubuletul de unt.

    SFATURI
    Cele mai bune alimente pentru copii sunt:

    BANANELE - sursa de potasiu si vitamina B6

    BROCCOLI - contin betacaroten, acid folic, vitamina C, fier, calciu si o substanta numita sulforafan

    CANTALUP - sursa de betacaroten si vitamina C

    TARATE - bogate in fibre

    SPANAC - sursa de calciu, vitamina B-, ribloflavina, betacaroten, fier, acid folic

    GERMENI DE GRAU - sursa de vitamina E

    SEMINTE DE DOVLEAC - fibre, fier, zinc, magneziu si cupru

    SEMINTE DE FLOAREA-SOARELUI - vitamina E

    ULEI DE MASLINE - grasimi nesaturate

    LAPTE - calciu si vitamina D

    PORTOCALA - vitamina C

    PAINE DIN GRAU INTEGRAL - fier, vitaminele B1, B2, B3, B6, C, E, acid folic, cupru

    PESTE - sursa de acizi grasi omega 3 si de seleniu, care este un antioxidant
    ×
    Subiecte în articol: vitamina