x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

PROMOVARE / "Fiinţa" vinului naţional

0
Autor: Tudor Cires 08 Dec 2008 - 00:00

Se vorbeşte din ce în ce mai mult despre importanţa soiurilor autohtone de viţă-de-vie. Şi asta nu doar în contextul României, ci al întregii Europe "invadate" de vinurile Lumii Noi. Ce putem face noi, românii, pentru "fiinţa" vinului strămoşesc?



Iată o întrebare la care a încercat să răspundă cea de-a cincea ediţie a Salonului "Vinuri româneşti din podgorii strămoşeşti, parte a civilizaţiei şi culturii", care a avut loc în perioada 3-6 de­cembrie la Bucureşti.

Având printre organizatori Organizaţia Naţională Interprofesională Viti-Vinicolă (ONIV), Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV), patro­nat de Ministerul Agriculturii şi găzduit de Radio România, evenimentul şi-a propus să promoveze valorile naţionale prin nobleţea vinului, tradiţia cultivării viţei-de-vie pe meleagurile româneşti, precum şi continuitatea acestei îndeletniciri de-a lungul mileniilor până în zilele noastre.

"Cred că avem o misiune foarte im­por­tan­tă", ne-a declarat Maria Ţoghină, pre­şedinte al SRR. "Noi trebuie să le vorbim românilor despre ceea ce avem tradiţio­nal, iar vinul ne reprezintă prin multitudinea de soiuri pe care le avem. Fiecare român poate descoperi un vin care să fie numai al lui."

Salonul a adus la standuri mai mulţi producători de vinuri importanţi, care dau atenţie soiurilor româ­neşti. S-au organizat sesiuni de degustări de vin pentru specialişti şi vizitatori şi, bineînţeles, un concurs destinat profesioniştilor. La festivitatea de premiere Ansamblul Folcloric Jidvei şi Orchestra Radiodifuziunii Române au susţinut un concert.

ZESTREA NEAMULUI
"Soiurile autohtone se numără printre tezaurele ţărilor şi ale naţiunilor. De ce la noi nu se întâmplă asta?" Prof. ing. Călin-Petru Mocanu, director executiv ONIV, ne atrage atenţia: "Dacă vom continua gre­şeala de a crea vinuri din nomenclatorul internaţional în defavoarea celor din no­menclatorul naţional, şansa noastră pe piaţa Uniunii Europene va fi mai mică. Eu nu cred că în Europa am avea concurenţă cu Feteasca Neagră. Ştiţi foarte bine ce calitate are aceasta vizavi de structura so­iurilor roşii străine, ori ce rol joacă noile creaţii româneşti, precum Novac, Alutus, Negru de Drăgăşani. Trebuie să acordăm nu doar formal rolul şi locul cuvenit soiu­rilor româneşti, pentru că ele vor crea perspectiva dezvoltării viticulturii durabile".

În momentul de faţă, primele eforturi vizibile vin dinspre micii produ­că­tori, precum dr Ion Puşcă, întemeietorul unei noi podgorii în Dobrogea, ori ba­ro­nul Jakob Kripp, care duce mai departe moştenirea lui Barbu Ştirbey, la Drăgă­şani. "Prinţul Ştirbey, unul dintre cei mai mari proprietari de pepiniere viticole de la începutul secolului al XX-lea, spunea: «Şansa noastră, după atacul de filoxeră, o reprezintă creaţiile româneşti». Vorbele lui rămân valabile după 100 de ani."


Fiecare român poate descoperi un vin care să fie numai al lui


Ştiri pe scurt

SAVORI LA BORDEAUX
În cadrul zilelor porţilor deschise "Mândri de a fi acvitan", organizate în Bordeaux de Consiliul Regional al Acvitaniei (regiune aflată în sud-vestul Franţei), în zilele de 12 şi 13 decembrie se va organiza evenimentul numit "Tarabele savorii". Filiere agroalimentare, producători şi artizani acvitani îi invită pe toţi gurmanzii din Franţa, şi nu numai, să deguste şi să cumpere 40 dintre cele mai bune produse ale regiunii: foie gras din Périgord, miel, brânză şi numeroase produse bio. În timpul degustărilor, vizitatorii vor fi invitaţi să participe la un casting foto, "Efectul Acvitan". Câştigătorii concursului de fotografie vor pleca de acolo cu o cutie de produse din regiune.

MASĂ PRINTRE RECHINI
În Guatemala s-a deschis primul res­­taurant-acvariu din America La­tină, în care se poate lua masa prin­tre rechini. Succesul a venit imediat: s-au aşteptat chiar şi câte cinci ore pentru a putea ajunge la una dintre cele 158 de mese ale restaurantului.  În prima zi au fost nu mai puţin de 4.500 de clienţi, care au putut privi în timpul mesei doi rechini şi alte 600 de peşti din 38 de specii exotice. Proprietarul, José Garces, a afirmat că numai între­ţinerea unui astfel de acvariu costă în jur de 45.000 de dolari pe lună. (Carmen Drăgan)
Citeşte mai multe despre:   gastronomie

 



Mai multe titluri din categorie

Cum și-ar negocia Delia intrarea în Rai: ”Nu fac niciun rău, am mai bârfit așa...”

Cum și-ar negocia Delia intrarea în Rai: ”Nu fac niciun rău, am mai bârfit așa...”
Galerie Foto Reuniunea juraților Delia, Mihai Bendeac și Cheloo a iscat discuții cu adevărat spirituale la iUmor. Cel de-al 11-lea sezon iUmor va avea premiera sâmbătă, 25 septembrie, de la ora 20.00, la Antena 1. Pentru...

Asia Express: ”Am clacat! Asta s-a întâmplat. Starea mea în momentele acelea era de chemat salvarea”

Asia Express: ”Am clacat! Asta s-a întâmplat. Starea mea în momentele acelea era de chemat salvarea”
Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a primului stage Asia Express – Drumul Împăraţilor s-a impus ca lider detaşat de audienţã la nivelul tuturor categoriilor de public. Conform datelor oferite de Kantar Media, la nivelul...

O cunoscută bloggeriță a fost găsită moartă

O cunoscută bloggeriță a fost găsită moartă
 Bloggerița Gabby Petito, supranumită „fiica Americii”, a fost găsită moartă. Cauzele morții sunt încă învăluite în mister. Trupul tinerei a fost găsit în Wyoming, scrie La Stampa. Până la...

(P) Sexul la bărbati după vârsta de 40 de ani – Cu Performax îl faci de nota 10!

(P) Sexul la bărbati după vârsta de 40 de ani – Cu Performax îl faci de nota 10!
Vârsta de 40 de ani este nemaipomenită, ești matur, împlinit, ai cam realizat ce ți-ai propus până la această vârstă, însă viața sexuală știm că poate fluctua în această perioadă atât din cauza...

Premiera Asia Express- Drumul Împăraţilor, lider detaşat de audienţã, pe toate segmentele de public

Premiera Asia Express- Drumul Împăraţilor, lider detaşat de audienţã, pe toate segmentele de public
Galerie Foto Premiera sezonului patru al celui mai dur reality-show a debutat în forță aseară, la Antena 1, impunându-se ca lider detaşat de audienţã la nivelul tuturor categoriilor de public. Conform datelor oferite de...

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani
Testamentul ducelui de Edinburgh, prințul Philip, va rămâne secret timp de cel puțin 90 de ani pentru a proteja „demnitatea și statutul” reginei, a decis o instanță britanică, citată de BBC. Conform ...

Se ascut cuțitele în lupta pentru trofeul X Factor, azi, de la 20.30, la Antena 1: ”Cred că avem pe scenă câștigătorul!”

Se ascut cuțitele în lupta pentru trofeul X Factor, azi, de la 20.30, la Antena 1:  ”Cred că avem pe scenă câștigătorul!”
Galerie Foto De la agonie la extaz vor trece jurații X Factor în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când rivalitățile încep să iasă la iveală.            ...

Top motive pentru care să apelezi la firmă de mutări

Top motive pentru care să apelezi la firmă de mutări
Firmă mutări București – care sunt motivele pentru care să apelezi la o astfel de firmă? Pe cât de plăcut este gândul schimbării locuinței sau cel al achiziției unei locuințe noi, pe atât de stresantă...

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe
Galerie Foto Cu siguranţă online-ul nu va dipărea din vieţile noastre, mai ales acum, când ne-am dat seama că putem să participăm la o grămadă de cursuri şi spectacole fără să fie nevoie să plecăm de acasă şi să pi...

Cum să alegem pietrele pe care să le oferim cadou

Cum să alegem pietrele pe care să le oferim cadou
A oferi o bijuterie ce conține cristale și pietre reprezintă ceva mult mai complex decât am crede. Un cristal, de exemplu, nu este ca și cum am oferi cadou orice obiect material, dar înseamnă să oferim cuiva...

Buzău, locul cu fenomene care par anormale... dar nu sunt

Buzău, locul cu fenomene care par anormale... dar nu sunt
Peisajele selenare de la Vulcanii Noroioși, „pietrele vii” (trovanții), „Poarta Stelară” și alte fragmente de roci, cu aparență de nave extraterestre eșuate în timpuri străvechi fac acest județ...

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari
Am constatat  că asociaţiile de proprietari au nevoie de un pachet de servicii suplu, fară costuri inutile sau majorate artificial. Mizăm pe sprijinul membrilor Comitetului Executiv, Preşedintelui şi...

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil
Galerie Foto Începând din 17 septembrie, în fiecare vineri, de la ora 18:00, la Antena Stars, Iulia Albu va putea fi urmărită în calitate de gazdă a emisiunii I.A. cu stil. Criticul de modă îi va ajuta pe cei care doresc...

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment
Galerie Foto Update Simona Halep a spus DA miercuri după-amiază soțului său, milionarul Toni Iuruc, în cadrul unei ceremonii fastuoase organizată pe plaja unui club de lux din nordul stațiunii Mamaia, deținut chiar de...

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie
Parmigiano Reggiano, tradus la noi ca parmezan, este o brânză italiană făcută din lapte de vacă crud parțial degresat (32 până la 50% grăsime), maturată timp de cel puțin 12 luni, lucru care îi conferă o sa...
Serviciul de email marketing furnizat de