x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pui tikka masala

Pui tikka masala

de Andreea Tiron    |    13 Feb 2024   •   09:15
Pui tikka masala

Tikka masala e un nume care sună extrem de exotic, dar povestea spune că nu este o rețetă de pe continentul indian, mai degrabă o invenție a britanicilor ușor nostalgici după vremurile când alcătuiau un imperiu. Asta nu înseamnă, însă, că aromele acestei rețete nu sunt exotice.

Potrivit cumvaplace.ro, pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest fel de mâncare, ei bine este vorba despre bucăți de pui, de obicei pulpe dezosate, marinate în iaurt cu condimente, apoi gătit la cuptor și servit mesenilor cu un sos cremos. Nu există însă o singură rețetă, mai degrabă se poate spune că singurul lucru comun este puiul și faptul că se marinează în iaurt cu condimente.

Specificul acestei rețete este faptul că se prepară în 2 pași. Primul, bucățile de pui sunt marinate în iaurt împreună cu condimente: zeamă de lămâie, turmeric, chimion, scorțișoară, cayenne, piper negru, ghimbir și sare. Carnea se lasă în frigider minimum o oră pentru marinare.Pasul 2, bucățile de pui se gătesc la grill.

Sosul în care se așază apoi carnea include de obicei piure de roșii, smântână sau varianta ei vegetală, cremă de cocos și un amestec de condimente garam masala (coriandru, scorțișoară, chimion, piper negru, cuișoare, nucșoară, cardamom, anason, foi de dafin.), menite să încălzească inima, așa cum se traduce numele lor. Sosul și bucățile de pui sunt de obicei colorate în portocaliu datorită turmericului ori a boielei de ardei. Puiul cu sosul astfel amestecate se servesc mesenilor deasupra unei porții generoase de orez basmati.

Puiul tikka masala este asemănător cu butter chicken, (Indian Chicken Makhani) pui în stil indian, un preparat tradițional originar din Delhi. Este un tip de curry făcut din pui cu sos condimentat de roșii și unt (makhan). Sosul său este cunoscut pentru textura sa bogată. Deși mulți dintre noi consideră că termenul de curry se referă doar la un condiment, de fapt este o listă întreagă de mâncăruri asiatice cu sos

Originea acestei rețete pare să fie Marea Britanie, unii merg până acolo încât să indice Glasgow ca punct de pornire, mai exact chef Ali Ahmed Aslam, un bucătar originar din Bangladesh, lucru confirmat și de istoricii bucătăriilor etnice, Peter și Colleen Grove.

Chef Anita Jaisinghani, corespondent petru Houston Chronicle, este de părere că versiunea modernă a acestei rețete a fost creată la începutul anilor ’70, de un bucătar indian întreprinzător de lângă Londra. Rahul Verma, critic culinar care scrie pentru The Hindu, susține însă că felul de mâncare își are originile în regiunea Punjab.

Pe britanici nu-i interesează prea tare detaliile privind originea rețetei, dacă pot să îi valorifice nu doar gustul, ci și conceptul. 

În 2001, ministrul de externe britanic Robin Cook vorbește despre puiul tikka masala într-un discurs despre multiculturalismul Marii Britanii, afirmând că este un fel de mâncare națională britanică, nu numai pentru că este cel mai popular, ci și pentru că este o ilustrare perfectă a modului în care Regatul absoarbe și adaptează influențele externe. El susține chiar că puiul tikka este un preparat indian, iar sosul masala a fost adăugat pentru a le satisface britanicilor dorința de a avea carnea în sos. Știm despre pasiunea britanicilor pentru sos din povestea gravy-ului, pe care l-au dus la perfecțiune.

Oricare ar fi originea acestei rețete, are o aromă atât de exotică și atât de minunat îți aprinde cerul gurii fără să ardă, doar atâta cât să te bucure de miresme, încât merită încercat. Iar la noi sunt de găsit toate aceste condimente și vă povestim și cum să o faceți!

Rețeta noastră de pui tikka masala

Pentru amestecul de mirodenii tikka masala

  • 1 lingură pudră de chimion 
  • 1 ½ linguri de boia dulce
  • 1 ½ linguri pudră de curry
  • 1 ⅓ linguri de garam masala
  • 1 linguriță de fulgi de chili

Pentru marinadă:

  • 1 kg pulpe de pui dezosate
  • ½ din amestecul de mirodenii tikka masala
  • ulei de măsline
  • 200 g iaurt tip grecesc
  • 1 linguriță sare
  • zeama de la o jumătate de lămâie
  • 4 căței de usturoi rași
  • 1 linguriță de ghimbir proaspăt ras (sau ½ linguriță pudră de ghimbir)

Mai aveți nevoie de:

  • 1 ceapă mare tăiată mărunt
  • 4 căței de usturoi rași
  • 1 linguriță de ghimbir proaspăt ras (sau ½ linguriță pudră de ghimbir)
  • ½ din amestecul de mirodenii tikka masala
  • 1 cutie mare de roșii tocate în suc propriu
  • 1 linguriță zahăr (opțional)
  • 250 g smântână (sau 400 ml lapte de cocos – 1 cutie metalică)
  • 2 linguri de ulei
  • sare

Pregătiți amestecul de condimente tikka masala combinând toate mirodeniile.

Puneți pulpele de pui într-un castron, adăugați jumătate din amestecul de condimente tikka masala, un strop de ulei de măsline, iaurt grecesc, sare, suc de lămâie, usturoi și ghimbir. Amestecați bine și lăsați la rece, la marinat pentru minimum 15 minute. Ideal este o oră.

Într-o oală cu pereți mai groși (poate aveți de fontă), încălziți uleiul la foc mediu. Adăugați ceapa, usturoiul, ghimbirul. Se presară cu sare și se călesc până se înmoaie, aproximativ 2-3 minute. Adăugați jumătatea rămasă din amestecul de condimente tikka masala și prăjiți condimentele timp de aproximativ un minut. Amestecați roșiile zdrobite și răzuiți orice bucăți rumenite de pe fundul oalei. Dați focul la mic și fierbeți aproximativ 2 minute până se îngroașă ușor. Apoi puneți sarea, zahărul și smântâna.

Încingeți grătarul pe foc iute, ungeți cu ulei și rumeniți pulpele de pui marinate. Întoarceți puiul și continuați să gătiți încă 2-3 minute pe a doua parte.

Tăiați puiul în bucăți potrivite și puneți-le în sos. Dacă sosul este prea gros, adăugați un strop de apă pentru a obține consistența dorită.

×
Subiecte în articol: pui tikka masala reteta condimente india