x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Radu Anton Roman: gusturi româneşti

0
Autor: Simona Lazar 26 Aug 2011 - 21:00
Radu Anton Roman: gusturi româneşti
Vezi galeria foto

'Luna lui august', ca-n fiecare an, apartine memoriei lui Radu Anton Roman. Nascut intr-o zi de 19 august, petrecut dintre noi intr-un 29 august (anii nici nu-si mai afla locul exact pe raboj), el se cere 'povestit', pana a nu trece luna. Vorbim despre Radu Anton Roman, cel pe care ne-am obisnuit sa-l numim patriarhul gastronomiei romanesti, omul care a cautat in lazile de zestre ale bunicilor dupa retetele neaose ale neamului romanesc. Care erau, care sunt reperele esentaiale ale perso­nalitatii lui? Iata cateva raspunsuri, asa cum le-am desprins eu insami, in cele cateva intalniri cu el, asa cum mi-au fost revelate de prietenii lui.

Scriitorul
Radu era foarte sensibil si, mai ales in a doua parte a vietii a contribuit sistematic la formarea unei legende, in ceea ce-l priveste. 'El era extraordinar de sensibil la imaginea proprie, desi in perioada boema se neglija si prefera indiferentismul fata de propria persoana', spunea nasul si editorul sau, profesorul si filosoful IOn Bansoiu. 'El a devenit extrem de histrionic intr-un fel, o data cu aparitia la televizor. In mare masura, o anumita gestica era acoperita de o filosofie de viata, de o filosofie a imaginii de sine, a felului in care el vroia sa se pre­zinte'.

Inainte de a-si construe imaginea, a costruit imagini de personaje literare in romanele sale, in textele de proza scurta, dar si in dramaturgie. El si-a construit imaginea folosind doua talente foarte mari: unul de scriitor, care avea in spate un poet foarte sensibil, si un al doilea de dramaturg si de actor. Forta lui de a crea personaje era uriasa. Are cateva carti absolut spectaculoase, intre care una, cea mai putin cunoscuta dintre ele, 'Precum fumul', este un roman cu caracter autobiografic exrem de bine construit, cu personaje foarte bine conturate si cu o punere in scena a vietii lui de o mare sensibilitate.

Gastronomul
Putina lume stie cum s-a intamplat de ce am ajuns sa avem astazi una dintre cele mai neobisnuite carti de bucate nu numai ale Ro­maniei, ci si ale Europei. Gastronomia traditionala e in stransa legatura cu toata aceasta etno­logie, cu toate traditiile, cu toate elementele definitorii ale unui neam. De obicei bucataria are dome­niul ei foarte precis si arareori cineva sta sa judece de unde vine un anumit fel de mancare, sau numele, sau daca se prepara in cadrul unui anumit ri­tual.

L-am cunoscut cand lucra la prima etapa a cartii, iar in perioada in care se documenta cerea absolut tuturor celor pe care ii intalnea carti, material documentar, pentru ca era avid de informatie. Era in el jurnalistul acela de teren, care scormonea cu pasiune dupa fiecare informatie. 'Radu era foarte harnic. In ciuda gabaritului enorm, el se scula la 5 dimineata, imi dadea primul telefon ca sa imi ceara un sfat si lucra enorm. Citea, se documenta, se rasucea. Avea aceasta deprindere de a intoarce lucrurile pe toate fetele', povesteste Ion Bansoiu. 'Eu cred ca in notitele lui exista inca multa informatie neutilizata, dar informatia in forma ei sterila. El era sensibil la mesajul informatiei. Avea o inclinatie pentru sesizarea senzationalului in detalii, in lucrurile marunte, si atunci scotea tot felul de informatii, le punea in fata, ca si cand ele ar fi de la sine intelese, desi erau lucruri de multe ori excentrice, cum ar fi sarmalute in foi de leustean, tot felul de lucruri spectaculoase, care altfel tin de amanuntul zonal al bucatariei. Era foarte incantat sa faca apropieri, analogii'.

S-a spus foarte mult in ultimii ani ca Radu Anton Roman a deschis drumul pentru antropologia culinara. Ceea ce aveam pana la el era o etnografie foarte bogata, care nu a inregistrat suficient aspectul culinar. De aceea Radu Anton Roman a trebuit sa coboare in teren. El avea o viziune foarte larga pentru ceea ce inseamna bucatarie, pentru ca nu gatesti numai ca sa mananci, faptul insusi al gatitului nu este banal. Experimentarea 'de nevoie', in cazul unor gospodarii taranesti, duce la surprize. Dar ce surprize savuroase!

Exista sau nu exista bucatarie romaneasca?
Dupa 1.000 de pagini scrise si aproape 1.000 ramase netiparite, putem spune ca Radu Anton Roman a gasit raspunsul la aceasta intrebare? Da. Concluzia lui este ca in mod sigur exista bucatarie romaneasca, daca suntem sensibili la accente. Nu poti sa ceri de la o bucatarie sa inventeze tocatul carnii. In toate bucatarile se toaca carne, se toaca legume, se fac bucate umplute cu alte bucate si asa mai departe. Problema originalitatii nu este legata de operatiuni, ci este vorba de o coerenta a gusturilor. Romanii au o bucatarie foarte speciala. De fapt, credea Radu Anton Roman, bucataria romaneasca, in sensul ei cel mai original, este data de asimilarea intr-un anumit stil a influentelor pe care le primeste din alte parti.

Povestile bucatariei romanesti
Daca astazi s-ar porni cineva pe urmele lui, sau prin locuri prin care poate nu a fost, pentru ca nu a batut chiar toata tara, va mai gasi retete neaose, uitate, pe care sa le scoata la lumina. Si povesti care sa completeze cartea lui de istorii si retete culinare. Asa cum am incercat sa facem si noi anul trecut cand, publicand 'Povestile bucatariei romanesti' (in 7 volume) a lui Radu Anton Roman am completat-o cu retete primite de la cititori.


 



Mai multe titluri din categorie

Ce soartă îi așteaptă în 2021 pe operatorii de jocuri de noroc din România?

Ce soartă îi așteaptă în 2021 pe operatorii de jocuri de noroc din România?
2021 este un an plin de speranță. Toată țara speră să fie mai bine decât 2020. 2020 a fost un an în care economia a avut mult de suferit, în special din cauza distanțării sociale și a carantinei care ne-a...

(P) Case din containere – potrivite pentru cerințele și nevoile tuturor!

(P) Case din containere – potrivite pentru cerințele și nevoile tuturor!
În diferite culturi și de-a lungul secolelor, oamenii și-au ridicat locuințe pentru ei și pentru familiile lor. Prin descoperirile făcute de-a lungul timpului de către specialiști, s-a observat faptul că...

(P) Canapele extensibile și living pe comandă de la MobAmbient

(P) Canapele extensibile și living pe comandă de la MobAmbient
Canapeaua este cel mai popular mobilier pentru relaxare. Fie că este vorba despre mobilierul unui hotel, vilă, birou, casă sau apartament, canapeaua este o parte integrantă a mobilierului tapițat. Poți co...

Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic

Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic
Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 situl Sarmisegetusa Regia, din județul Hunedoara, a fost cu 10% mai mic decât cel înregistrat în 2019. Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Hunedoara,...

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

Videochat: între prejudecată și adevăr

Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...
Serviciul de email marketing furnizat de