|
|
|
"Iubirea nu-i mascariciul vremii chiar de-si lasa/sub raza coasei, dulcea ei faptura, ea orele-i infrunta curajoasa/pana atunci cand mana mortii-o fura./De spun minciuni si pot fi dovedit, n-am scris vreun rand si nimeni n-a iubit!"
William Shakespeare Sonetul 116 |
O masa mare intinsa, de o parte Olivia, indoliata dupa moartea fratelui sau, de cealalta parte Malvolio, intendentul, intruchipare a omului lipsit de duh, iar dedesubt bufonul Feste. Pe masa, simbol al umilintei autoimpuse, painea tare. Regizorul Gelu Colceag a concentrat in aceasta scena intregul nucleu al spectacolului. Contesa Olivia (cu discretie interpretata de Dorina Chiriac) tradeaza inca din acest moment predispozitia fireasca spre buna dispozitie, luandu-i apararea bufonului, iar Malvolio (un Tudor Chirila care starneste ropote de aplauze la fiecare intrare in scena) isi dezvaluie profunda lipsa a umorului care il va duce in final la pierzanie. Sir Toby, unchiul Oliviei, si Maria, camerista ei (extraordinara desfasurare de energie, Emilia Popescu si Valentin Teodosiu) prezenti la aceeasi masa, vor pune la cale, impreuna cu bufonul, farsa amara care-l va detrona pe Malvolio. Mesajul? Rasul si intelepciunea sunt mana in mana si castiga intotdeauna. Iar ideea de a-l deghiza pe "zeul hazardului" in bufon, sau invers, acela care arunca personajele in valtoarea vietii incurcandu-le destinele pentru ca tot el sa le descurce la sfarsit, deschide cai pentru nenumarate interpretari. Povestile de dragoste care se contureaza, deghizarile succesive reprezinta toate un fel de joc al destinului. Rolul Viola - Cezario interpretat cu o subtilitate remarcabila de Mirela Oprisor care dovedeste o excelenta intelegere a detaliului reprezinta, alaturi de cel al zeului-bufon (Stefan Banica jr., surprinzand cu finete si eleganta starile personajului), un fel de cheie a montarii lui Gelu Colceag. Lucru sugerat prin cele cateva momente in care cei doi se intalnesc si, printr-un fel de conspiratie a tacerii, pun la cale aceasta farsa a destinului. Locul mesei indoliate de la inceputul piesei este luat de o masa a bucuriei la care vor lua loc trei perechi de miri.
La final, ropote de aplauze... La fel de puternice acum, dupa doi ani de la premiera. Si daca vi s-a deschis cumva apetitul pentru comedie, nu ezitati, rasul nu ingrasa, iar Bucurestiul este in plin Festival de Comedie.
| ||
|
Citește pe Antena3.ro