x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

„Recolta” de sare

0
Autor: Tudor Cires 11 Oct 2014 - 22:54
Trapani este "capitala sării". Un teritoriu predestinat câtă vreme este înconjurat de ape şi plasat într-o zonă unde toate condiţiile sunt create pentru a acţiona asupra salinităţii mării şi a-i fura preţiosul "grăunte" indispensabil vieţii umane. Vântul, soarele, natura impermeabilă a terenurilor pe care se întinde Laguna Stagnone, totul ajută omul în efortul lui de a… recolta "aurul alb".

Nimic mai preţios decât... sarea în bucate. Înţelegem asta la vârsta la care citim basmele lui Creangă şi suferim alături de fata cea mică a împăratului, care a ales să-şi exprime dragostea filială prin această metaforă: "Tată, iubirea mea pentru tine e ca sarea în bucate". Ieşind din lumea basmului în cea a ştiinţei, ar trebui să spunem că una dintre teoriile legate de primele comunităţi ale oamenilor primitivi spune că acestea s-au dezvoltat acolo unde sarea exista la suprafaţă. Locurilor acelora li se spune, în jargonul istoricilor, "puitoarele omenirii", şi o astfel de "puitoare" se găseşte în occidentul Siciliei, nu departe de Trapani, oraşul care pătrunde în largul Mediteranei ca o seceră, gata să-i culeagă roadele. Prima atestare documentară a acestui fapt este un act de la 1154, care descrie Trapani ca o cetate înconjurată complet de mare şi de saline. Totuşi, documentele ar­heo­­logice ne trimit mult mai departe în trecutul in­sulei, acum peste 2.000 de ani, când Sicilia aparţinea fenicie­nilor. Voltaire vorbeşte despre aceste "vecchie, vecchissime saline, fondate già dai fenici". Cum ajungi însă să transformi apa mării într-un grăunte de sare? Ca să afli asta ar trebui să faci un scurt popas la "iezerele de sare", un teritoriu straniu, aflat la limita dintre apă şi pământ. Sub acţiunea soarelui şi a vântului, largile dreptunghiuri alb-argintii par să "fluture" pe retină precum pânzele caravelelor din vechime. Aripile morilor cu acoperişuri roşii răvăşesc cerul şi simţurile. Mirosul de iod te copleşeşte, în vreme ce apusul transformă încet-încet laguna Stagnone într-o uriaşă petală trandafirie. Salinele Etore şi Infersa fac parte din pa­trimoniul Siciliei. Morile lor bătrâne, restaurate, sunt încă funcţionale, participând la acelaşi ritual secular care se încheie o dată cu "recolta de sare". În faţa Insulei Mothia, paletele morilor alungă vântul deasupra luciului de apă al iezerelor, în vreme ce soarele evaporă apa, astfel încât, puţin câte puţin, stratul fin de sare marină, puternic iodată, să se îngroaşe pe zi ce trece. Odată formată, sarea se înalţă pe marginea lacurilor în mici tumuli acoperiţi cu olane de ceramică smălţuită, pentru a fi protejaţi de ploi. De acolo mai e doar foarte puţin până să ajungă în bucatele noastre. Din anul 1991, zona saliniferă de lângă Trapani - nu mai puţin de 22 de kilometri de plajă - a fost declarată "oază ecologică". Trapanezii preţuiesc cu atât mai mult sarea lor, cu cât puritatea ei este garantată. De aceea nu vor ezita să o folosească în mâncărurile tradiţionale - de la pastramele din... inimă de ton până la celebrul "spigola al sale" (lup-de-mare, pregătit în forme speciale de teracotă, care au fost umplute cu sare de Infersa, dizolvată cu puţină apă - cam 350 ml de apă la 3 kg de sare). Peştele, spălat şi bine uscat (condiţie esenţială pentru ca apoi contactul cu sarea să fie perfect), se condimentează cu piper şi cimbru, i se pune în burtă un căţel din celebrul usturoi sicilian cu foi de culoare roz şi se vâră complet în sarea pusă dinainte în formele de teracotă. Se dă la cuptor pentru 15-20 de minute (depinde şi de cât de mare este peştele), după care se scoate şi se serveşte cu o emulsie obţinută din ulei de măsline extravirgin presat la rece.
 

 



Mai multe titluri din categorie

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso
Arta este un mod exceptional de exprimare si un mijloc prin care iubitorii de frumos isi pot incanta privirea cu lucrari inedite. Unele dintre aceste lucrari, asa cum sunt si cele din expozitia de string art fluorescent...

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”
Galerie Foto Marți, 4 mai, Chefi la cuțite a fost lider detașat de piață cu peste 1,9 milioane de români, ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 22.00. Telespectatorii Antena 1 au avut parte de o nouă...

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal
Cunoscut drept un apropiat al „băieților duri” aflați la conducerea Planetei, vedeta filmelor de acțiune de la Hollywood, Steven Seagal, i-a făcut o vizită președintelui venezuelean, Nicolas Maduro, căruia i-...

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”
Galerie Foto În cel de-al zecelea sezon iUmor, diseară, de la 20.30, la Antena 1, ediția specială de roast se anunță legendară, iar invitații nu pot fi decât cu totul neașteptați! Ecaterina Andronescu nu a vrut să vină...

Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor

Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor
Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor, după șase luni în care acestea au fost complet închise, scrie AFP. Pandemia de coronavirus a dat o puternică lovitură economiei Greciei, prin afe...

Comisia Europeană vrea să relaxeze condițiile de călătorie pentru cetățenii non UE

Comisia Europeană vrea să relaxeze condițiile de călătorie pentru cetățenii non UE
Comisia Europeană recomandă statelor UE să permită accesul străinilor vaccinați anti COVID-19 din țările extracomunitare fără restricţii suplimentare, scrie Reuters. "Comisia propune să se...

Chefii își aleg bucătarii și află culorile tunicilor în care vor lupta: ”Asta da surpriză”

Chefii își aleg bucătarii și află culorile tunicilor în care vor lupta:  ”Asta da surpriză”
Galerie Foto Aseară, pe Antena 1, chefii au dat startul unei noi etape eliminatorii, bootcampul, dar nu înainte de a primi o veste neașteptată din partea Ginei Pistol. Sezonul 9 pune în competiție pentru chefi o miză...

Bursele JTI pentru Jurnaliști: Continuarea programului și lansarea ediției 2021-2022

Bursele JTI pentru Jurnaliști: Continuarea programului și lansarea ediției 2021-2022
De Ziua Mondială a Presei, Bursele JTI pentru Jurnaliști anunță continuarea programului 2020-2021 și lansează și ediția următoare, 2021-2022. Programul este realizat cu sprijinul foștilor bursieri, al...

Accesoriul vedeta al anilor ’90 revine in forta in moda masculina. Da, vorbim despre borsete din piele

Accesoriul vedeta al anilor ’90 revine in forta in moda masculina. Da, vorbim despre borsete din piele
Noile tendinte in moda masculina se axeaza pe confort maxim inainte de toate, iar borseta a fost cel mai potrivit accesoriu care sa ofere acest lucru. Mai ales datorita modului de utilizare ,,hands-free” este un...

Zile de sărbătoare, cu ediţii speciale, surprize și voie bună, la Antena Stars

Zile de sărbătoare, cu ediţii speciale, surprize și voie bună, la Antena Stars
Galerie Foto La Antena Stars urmează zile de colecţie, cu ediţii speciale ale emisiunilor, cu invitați pe măsură, cu multă distracție și voie bună, dar și cu sfaturi utile pentru pregătirile din aceste zile de...

Se negociază eliminarea absurdităților din turismul balnear

Se negociază eliminarea absurdităților din turismul balnear
Galerie Foto Sunt speranțe mari pentru cei care au activitate în zona balneo, pentru o redeschidere necesară, din această vară. Avem cele mai bune zone balneare din Europa, s-au făcut investiții foarte importante, în ultimii...

Află care sunt cele mai eficiente servicii pentru tratarea pietrei naturale!

Află care sunt cele mai eficiente servicii pentru tratarea pietrei naturale!
Piatra naturală este utilizată în construcții încă din cele mai vechi timpuri. Maeștrii pietrari au conferit acestui material creat de natură forme și utilizări multiple, ce au înfrumusețat diverse locuințe...

Contează pe un ajutor de nădejde pentru o mutare de succes!

Contează pe un ajutor de nădejde pentru o mutare de succes!
Atunci când vrem să ne mutăm avem întotdeauna nevoie de ajutor. Mutarea nu este un lucru ușor, acest lucru îl știm cu toții. E nevoie de planificare, de timp, de resurse și de finanțe, pentru a duce la bun...

Cadouri potrivite pentru barbati, indiferent de ocazie. Ce bauturi oferim in dar si cum le alegem?

Cadouri potrivite pentru barbati, indiferent de ocazie. Ce bauturi oferim in dar si cum le alegem?
A face un cadou unui barbat, oricat de bine l-ai cunoaste, poate fi o provocare destul de mare. Cadoul pe care il alegem trebuie sa se adapteze gusturilor, ocaziei si personalitatii celui care il primeste, fie ca vorbim...

Adriana şi Romică se transformă în Leontina Văduva si Luciano Pavarotti. Adriana: „Îmi vine să plâng, să plec acasă!”

Adriana şi Romică se transformă în Leontina Văduva si Luciano Pavarotti. Adriana: „Îmi vine să plâng, să plec acasă!”
Finala celui de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva! este din ce în ce mai aproape, aşa că punctele acumulate în aceste ultime ediţii devin esenţiale pentru calificarea în cea mai importantă bătălie artistică...
Serviciul de email marketing furnizat de