x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

“Recolte” strînse în borcane

0
Autor: Maria Belu-Burtea 17 Sep 2008 - 00:00

Trăiască magazinul din colţ! Este deschis non-stop, iar acolo găseşti de toate. Conserve de legume, zacuşti, dulceţuri, într-un cuvînt cam toate produsele de care are nevoie o “gospodină” ca să pregătească o masă “delicioasă”.



Trăiască magazinul din colţ! Este deschis non-stop, iar acolo găseşti de toate. Conserve de legume, zacuşti, dulceţuri, într-un cuvînt cam toate produsele de care are nevoie o “gospodină” ca să pregătească o masă “delicioasă”. Gospodina modernă nu mai stă în bucătărie ca să coacă legume, să cureţe, să spele, să… parcă am şi obosit. Mama-mare spunea că o gospodină adevărată se vede doar atunci cînd pune murături, face zacuşti şi dulceţuri, într-un cuvînt pregăteşte cămara pentru iarnă. Pe vremuri cu epoci “poleite în aur”, nu existau atîtea standuri colorate, din care acum nu ştii ce să mai alegi, chiar şi din perspectiva conservelor. Dar parcă exista mai mult farmec. Şi iernile parcă aveau mai multă zăpadă şi conservele erau mai gustoase…  

“Secrete” pentru iarnă

Nimic nu se compară cu o zacuscă preparată din ghebe, din vinete sau din ardei capia cu măsline, pe care o desfaci mai ales în timpul marilor praznice de peste an. Necesită multă, foarte multă muncă, dar rezultatul este savuros. De asemenea, delicioase sînt şi compoturile preparate în casă ori gemurile făcute din toate fructele care apar de-a lungul verii. Reţetele pentru conservele de iarnă pe care vi le oferim prin bunăvoinţa doamnei Raluca – al cărei caiet după care ea prepară de o viaţă conserve pentru iarnă ne-a fost pus la dispoziţie cu generozitate – au o mare calitate: sînt savuroase! Iar dumneavoastră, dragii noştri cititori, vă puteţi convinge de acest lucru foarte uşor: preparaţi-le!

Ciuperci sau bureţi pentru iarnă

Ingrediente: 5 kg ciuperci sau bureţi, un litru de apă, 100 g sare, 25 g piper, un praf de sare de lămîie, zeama de la o lămîie, ulei.

Preparare: Ciupercile sau bureţii se curăţă şi se spală în cîteva ape. Se pun la fiert cu apă, sare, piper şi sare de lămîie. Se fierb timp de o oră, după care se pun în borcane. Se toarnă zeama în care au fiert, se adaugă zeama de lămîie şi puţin ulei, apoi se leagă borcanele cu celofan şi se fierb la bain-marie.

Zarzavat de iarnă pentru ciorbe

Ingrediente: 6 kg roşii, 4 kg ardei gras, o legătură de pătrunjel verde, sare, conservant.

Preparare: Se taie legumele (cubuleţe) şi verdeaţa, se pune sare şi conservant şi se toarnă în sticle. Se leagă bine sticlele, se pun într-un vas mare şi se fieb timp de o oră, după ce au dat în clocot.

Gogoşari în oţet

Ingrediente: gogoşari, oţet, apă, sare, zahăr, ienibahar, piper, foi de dafin.

Preparare: Se spală gogoşarii, se taie codiţele, se înţeapă şi se pun în borcane. Oţetul se diluează cu apă, în felul următor: un litru de oţet la doi litri de apă. Se adaugă sarea, o lingură la un litru de lichid. Se pun zahărul, piperul, ienibaharul şi foile de dafin. Se fierbe această zeamă, apoi se toarnă peste gogoşari.

Ardei pentru umplut

Ingrediente: ardei gras, apă, ulei.

Preparare: Ardeii se spală şi se curăţă de seminţe. Se pun în vase largi, se toarnă apă clocotită peste ei, se acoperă cu pături şi se lasă la răcit timp de 24 de ore. Se pun în borcane, se toarnă apă rece, ulei de un deget şi se acoperă bine.

Fasole pentru iarnă

Ingrediente: 5 kg fasole fideluţă galbenă, 5 kg roşii, sare, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, conservant.

Preparare: Roşiile se curăţă de coajă şi de cotoare şi se pun într-o oală. Se adaugă fasolea curăţată de codiţe, sarea, mărarul şi pătrunjelul. Se pun la fiert cu apă şi se acoperă oala cu un capac, pînă se înmoaie. După ce au fiert, se dă oala la o parte şi se lasă la răcit. Se pune în sticle cu gura largă şi se leagă cu celofan. Sticlele se lasă la fiert la bain-marie pentru o oră.

Pastă de ardei

Ingrediente: 50 ardei graşi roşii, sare.

Preparare: Ardeii se spală, se curăţă de seminţe şi se dau prin maşina de tocat. La un kg din pasta obţinută se pun 200 g sare. Se aşază în borcane şi se leagă bine cu celofan.

Gogoşari în sos

Ingrediente: 5 kg gogoşari, doi litri de apă, un litru de bulion (sau suc de roşii), un litru de oţet, 400 g zahăr, piper, boabe de muştar, 120 ml ulei.

Preparare: Se amestecă toate ingredientele, mai puţin gogoşarii, şi se pun la fiert pînă ce dau în clocot. Gogoşarii se spală, se taie felii, se opăresc în sosul pregătit şi se pun fierbinţi în borcane. Peste ei se toarnă sosul fierbinte. Se leagă borcanul cu celofan dublu şi se acoperă cu pături.

Sos picant

Ingrediente: 6 kg roşii, 250 g zahăr, o lingură de piper pisat, o linguriţă de boia de ardei, sare, 500 ml oţet, două linguri de muştar diluat cu puţin oţet.

Preparare: Se lasă la fiert toate ingredientele, pînă ce capătă consistenţa unei smîntîni. Se toarnă în sticle şi se leagă cu celofan imediat.
Reţete redactate de Florina Grigorie
Citeşte mai multe despre:   sare,   iarna,   apă,   ardei,   ingrediente,   fiert,   toarna,   preparare,   borcane,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Cum să îți transformi apartamentul în biroul temporar ideal

Cum să îți transformi apartamentul în biroul temporar ideal
Galerie Foto În ultima perioadă, tot mai multe companii au renunțat la munca de la birou. Din motive de siguranță, angajații au început să lucreze din confortul propriei locuințe, lucru ce este, pe de-o parte, plăcut...

Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul va avea premiera vineri, 5 martie, la Antena 1

Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul va avea premiera vineri, 5 martie, la Antena 1
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, va avea premiera vineri, 5 martie, de la ora 20.30, la Antena 1. Andi Constantin este pregătit să plece în cea mai importantă călătorie din viața sa, la capătul...

Trei zile îți fură privirea

Trei zile îți fură privirea
Galerie Foto Trei zile dedicate alegerii cadourilor care marchează venirea primăverii – marți, miercuri și joi. Doar în această săptămână te pregătești să întâmpini primăvara cu bijuterii alese, piese decorative de...

Topul celor mai frumoase hoteluri și pensiuni de la Marea Neagră

Topul celor mai frumoase hoteluri și pensiuni de la Marea Neagră
Îți faci deja planuri pentru vacanța de vară? Înainte să intri pe site-ul CazarePeLitoral.ro și să-ți alegi unitatea de cazare unde să-ți petreci sejurul pe litoral, citește acest articol și descoperă care...

Nae Nicolae merge în finala iUmor, sezonul 10

Nae Nicolae merge în finala iUmor, sezonul 10
Nae Nicolae a fost trimis de votul celor de acasă direct în finala iUmor sezonul 10, alături de primul finalist din acest sezon, Florin Gheorghe. Aceasta este a doua finală în care Nae Nicolae va participa, dup

Ce reguli trebuie respectate atunci cand transporti animale vii?

Ce reguli trebuie respectate atunci cand transporti animale vii?
La ora actuală, o bună parte din totalul transportului de animale vii se referă la deplasarea acestora, în condiții care trebuie respectate cu strictețe, către abatoare. În acest scop, se folosesc anumite...

Cine sunt cei mai cunoscuți pirați din istorie

Cine sunt cei mai cunoscuți pirați din istorie
Considerați bandiții apelor, pirații au produs probleme pe mare cu câteva secole bune înainte de Hristos, în perioada în care a început să se facă și comerț pe mare, iar jafurile au continuat pentru mult...

Kim Kardashian a cerut, oficial, divorţul de rapperul Kanye West

Kim Kardashian a cerut, oficial, divorţul de rapperul Kanye West
Kim Kardashian a cerut oficial divorţul de soţul ei, rapperul şi antreprenorul Kanye West. O reprezentantă a lui Kardashian a confirmat că a finalizat documentele care pun capăt celor şapte ani de căsătorie a...

Ozana, la Te cunosc de undeva!: „Îmi cer scuze, pentru prima oară în viaţa mea, pentru notele pe care le voi da!”

Ozana, la Te cunosc de undeva!: „Îmi cer scuze, pentru prima oară în viaţa mea, pentru notele pe care le voi da!”
                    Cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1, vine cu o...

De ce este important să faci voluntariat

De ce este important să faci voluntariat
Pe lângă faptul că îi ajută pe alţi semeni aflaţi în condiţii de viaţă dificile, s-a demonstrat că voluntariatul îmbunătățește și starea de spirit a voluntarilor. Este în natura umană să ne simțim...
Serviciul de email marketing furnizat de