x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar “Recolte” strînse în borcane

“Recolte” strînse în borcane

de Maria Belu-Burtea    |    17 Sep 2008   •   00:00

Trăiască magazinul din colţ! Este deschis non-stop, iar acolo găseşti de toate. Conserve de legume, zacuşti, dulceţuri, într-un cuvînt cam toate produsele de care are nevoie o “gospodină” ca să pregătească o masă “delicioasă”.



Trăiască magazinul din colţ! Este deschis non-stop, iar acolo găseşti de toate. Conserve de legume, zacuşti, dulceţuri, într-un cuvînt cam toate produsele de care are nevoie o “gospodină” ca să pregătească o masă “delicioasă”. Gospodina modernă nu mai stă în bucătărie ca să coacă legume, să cureţe, să spele, să… parcă am şi obosit. Mama-mare spunea că o gospodină adevărată se vede doar atunci cînd pune murături, face zacuşti şi dulceţuri, într-un cuvînt pregăteşte cămara pentru iarnă. Pe vremuri cu epoci “poleite în aur”, nu existau atîtea standuri colorate, din care acum nu ştii ce să mai alegi, chiar şi din perspectiva conservelor. Dar parcă exista mai mult farmec. Şi iernile parcă aveau mai multă zăpadă şi conservele erau mai gustoase…  

“Secrete” pentru iarnă

Nimic nu se compară cu o zacuscă preparată din ghebe, din vinete sau din ardei capia cu măsline, pe care o desfaci mai ales în timpul marilor praznice de peste an. Necesită multă, foarte multă muncă, dar rezultatul este savuros. De asemenea, delicioase sînt şi compoturile preparate în casă ori gemurile făcute din toate fructele care apar de-a lungul verii. Reţetele pentru conservele de iarnă pe care vi le oferim prin bunăvoinţa doamnei Raluca – al cărei caiet după care ea prepară de o viaţă conserve pentru iarnă ne-a fost pus la dispoziţie cu generozitate – au o mare calitate: sînt savuroase! Iar dumneavoastră, dragii noştri cititori, vă puteţi convinge de acest lucru foarte uşor: preparaţi-le!

Ciuperci sau bureţi pentru iarnă

Ingrediente: 5 kg ciuperci sau bureţi, un litru de apă, 100 g sare, 25 g piper, un praf de sare de lămîie, zeama de la o lămîie, ulei.

Preparare: Ciupercile sau bureţii se curăţă şi se spală în cîteva ape. Se pun la fiert cu apă, sare, piper şi sare de lămîie. Se fierb timp de o oră, după care se pun în borcane. Se toarnă zeama în care au fiert, se adaugă zeama de lămîie şi puţin ulei, apoi se leagă borcanele cu celofan şi se fierb la bain-marie.

Zarzavat de iarnă pentru ciorbe

Ingrediente: 6 kg roşii, 4 kg ardei gras, o legătură de pătrunjel verde, sare, conservant.

Preparare: Se taie legumele (cubuleţe) şi verdeaţa, se pune sare şi conservant şi se toarnă în sticle. Se leagă bine sticlele, se pun într-un vas mare şi se fieb timp de o oră, după ce au dat în clocot.

Gogoşari în oţet

Ingrediente: gogoşari, oţet, apă, sare, zahăr, ienibahar, piper, foi de dafin.

Preparare: Se spală gogoşarii, se taie codiţele, se înţeapă şi se pun în borcane. Oţetul se diluează cu apă, în felul următor: un litru de oţet la doi litri de apă. Se adaugă sarea, o lingură la un litru de lichid. Se pun zahărul, piperul, ienibaharul şi foile de dafin. Se fierbe această zeamă, apoi se toarnă peste gogoşari.

Ardei pentru umplut

Ingrediente: ardei gras, apă, ulei.

Preparare: Ardeii se spală şi se curăţă de seminţe. Se pun în vase largi, se toarnă apă clocotită peste ei, se acoperă cu pături şi se lasă la răcit timp de 24 de ore. Se pun în borcane, se toarnă apă rece, ulei de un deget şi se acoperă bine.

Fasole pentru iarnă

Ingrediente: 5 kg fasole fideluţă galbenă, 5 kg roşii, sare, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, conservant.

Preparare: Roşiile se curăţă de coajă şi de cotoare şi se pun într-o oală. Se adaugă fasolea curăţată de codiţe, sarea, mărarul şi pătrunjelul. Se pun la fiert cu apă şi se acoperă oala cu un capac, pînă se înmoaie. După ce au fiert, se dă oala la o parte şi se lasă la răcit. Se pune în sticle cu gura largă şi se leagă cu celofan. Sticlele se lasă la fiert la bain-marie pentru o oră.

Pastă de ardei

Ingrediente: 50 ardei graşi roşii, sare.

Preparare: Ardeii se spală, se curăţă de seminţe şi se dau prin maşina de tocat. La un kg din pasta obţinută se pun 200 g sare. Se aşază în borcane şi se leagă bine cu celofan.

Gogoşari în sos

Ingrediente: 5 kg gogoşari, doi litri de apă, un litru de bulion (sau suc de roşii), un litru de oţet, 400 g zahăr, piper, boabe de muştar, 120 ml ulei.

Preparare: Se amestecă toate ingredientele, mai puţin gogoşarii, şi se pun la fiert pînă ce dau în clocot. Gogoşarii se spală, se taie felii, se opăresc în sosul pregătit şi se pun fierbinţi în borcane. Peste ei se toarnă sosul fierbinte. Se leagă borcanul cu celofan dublu şi se acoperă cu pături.

Sos picant

Ingrediente: 6 kg roşii, 250 g zahăr, o lingură de piper pisat, o linguriţă de boia de ardei, sare, 500 ml oţet, două linguri de muştar diluat cu puţin oţet.

Preparare: Se lasă la fiert toate ingredientele, pînă ce capătă consistenţa unei smîntîni. Se toarnă în sticle şi se leagă cu celofan imediat.
Reţete redactate de Florina Grigorie

×