Cei care au poposit pentru cîteva clipe în Piaţa Amzei din Bucureşti, la "Tîrgul Ţăranului Român", în fiecare week-end, începînd cu mijlocul lunii aprilie, au putut încerca o experienţă gastronomică cel puţin interesantă, o adevărată întoarcere în timp, la "gusturile" primordiale. P
Cei care au poposit pentru cîteva clipe în Piaţa Amzei din Bucureşti, la "Tîrgul Ţăranului Român", în fiecare week-end, începînd cu mijlocul lunii aprilie, au putut încerca o experienţă gastronomică cel puţin interesantă, o adevărată întoarcere în timp, la "gusturile" primordiale. Preparate din carne, unele dintre ele păstrate cu meşteşug la fum ca să-şi capete culoarea şi gustul pe care-l aveau cu multă vreme în urmă, pe timpul strămoşilor. Brînzeturi de toate felurile, de la caş, telemea, pînă la urdă şi brînză în coajă de brad. Plăcinte şi alte cofeturi, dulceţuri, gemuri şi siropuri. Legume şi fructe care recreează gusturile din copilărie.
Toate produsele expuse au fost proaspete, preparate numai după reţete tradiţionale, aşa cum se mai fac astăzi, din păcate, doar în unele zone din România. Nu s-au folosit conservanţi, ci doar acele ingrediente care "cresc" în grădina de pe lîngă casă, laptele şi carnea animalelor care pasc doar iarbă grasă de la munte. În concluzie: preparate româneşti, sănătoase şi, mai ales, foarte gustoase. Organizatorul, Grupul de Iniţiativă "Radu Anton Roman", avînd printre parteneri Primăria Sectorului I şi Muzeul Ţăranului Român, şi-au propus, ca pe parcursul a şase luni (12 aprilie-26 octombrie), să redescopere şi să menţină tradiţiile săteşti autentice, prin promovarea produselor tradiţionale, educarea gustului consumatorilor şi promovarea gastronomiei tradiţionale.
Bucate ţărăneşti
Mici producători români, sosiţi în Piaţa Amzei din mai toate colţurile României, i-au ademenit pe bucureşteni cu gusturi de mult uitate. Gheorghe Barza şi Lucia Barbosa, ţărani din Mărginimea Sibiului, i-au poftit pe cei prezenţi să guste din brînza şi caşcavalul afumat, din pastrama de oaie şi de berbec, dar şi din slăninuţa afumată aşa cum se face în familia lor de cel puţin cinci generaţii. Familia Lăzureanu din Făgăraş este specializată în prepararea cîrnăciorilor de casă, a tobei, a muşchiuleţului sau a cotletului afumat. Mioara Stochiţă, din Videle, cunoaşte secretul preparării celor mai buni cozonaci, poale în brîu, ciocolată de casă sau nuga cu miere. Iar acestea au fost doar cîteva nume. Interesantă a fost şi "lecţia de bun gust" a doamnei Rosemary Barron, o britanică îndrăgostită de gastronomia ardelenească care a pledat pentru întoarcerea la preparatele simple, obţinute numai din ingrediente naturale şi după tehnici vechi de sute de ani.Tot Piaţa Amzei a fost şi locul de desfăşurare al unei degustări de produse originare din regiunile italiene Abruzzo, Sardinia şi Puglia, propusă de expertul bucătar Rosario di Donna. O invitaţie adresată tuturor celor care vor să descopere gusturi noi.
Păstrăvi în hîrzob, un deliciu mai rar aflat pe mesele noastre, produse lactate sau de carmangerie, fructe şi legume al căror gust ne aminteşte de alte vremuri, pe toate le găsiţi la "Tîrgul Ţăranului Român" din Piaţa Amzei
Plăcinte moldoveneşti cu urdă şi mărar
Ingrediente: un ciur de făină, o bucată de urdă, 3 linguri de mărar proaspăt tocat, 5 ouă, o cană de lapte, un bulgăre de drojdie de bere, un pahar de zahăr, un pahar de untdelemn, sare.Preparare: Dizolvăm drojdia în puţin lapte cald amestecat cu o lingură de zahăr şi o lingură de făină. Lăsăm plămădeala să dospească şi apoi adăugăm restul de făină, lapte, jumătate din zahărul rămas, două ouă şi sarea şi o frămîntăm foarte bine. Lăsăm amestecul la dospit. După ce a crescut, întindem foi din care vom tăia pătrate suficient de mari. Fiecare pătrat se umple cu amestecul de urdă, mărar tocat, două ouă şi restul de zahăr. Se împăturesc ca o scrisoare, se aşază în tavă, se ung pe deasupra cu un ou şi, după ce se lasă să crească, se dau la cuptor, la foc potrivit.
Reţetă de Maria Vereha, Vatra Moldoviţei, Suceava, 1982
Citește pe Antena3.ro