
Are un gust ușor acrișor și o textură cremoasă și este plină de vitamine. Poate fi alegerea potrivită pentru un prânz ușor sau o cină sănătoasă.
Ștevia are proprietăți detoxifiante și se gătește în combinație cu usturoi, ceapă, bulion și, eventual, făină.
Rețetă tradițională de ștevie
Ingrediente
500 g frunze proaspete de ștevie
1 ceapă mare
2 căței de usturoi
2 linguri de ulei
250 ml bulion de roșii (sau roșii pasate)
1 lingură de făină
250 ml apă sau supă de legume
Sare și piper după gust. 1 legătură de mărar sau pătrunjel verde
1 lingură de oțet sau zeamă de lămâie (opțional pentru un gust mai acrișor).
Mod de preparare
Alege frunzele de ștevie, spală-le bine și îndepărtează nervurile groase. Pune o oală cu apă la fiert și opărește frunzele de ștevie timp de 2-3 minute, apoi scurge-le și toacă-le mărunt.
Pune cratița la foc mediu, adaugă ulei, lasă-l la încălzit și călește ceapa tocată mărunt până devine sticloasă. Adaugă usturoiul pisat și mai călește ingredientele timp de 30 de secunde.
Presară făina trecută prin sită și amestecă rapid pentru a obține un sos ușor legat. Poți să nu folosești făină.
Pune bulionul de roșii și amestecă bine sosul. Toarnă supa de legume sau apa și lasă compoziția să fiarbă la foc mic timp de 5 minute. Adaugă ștevia tocată, asezonează cu sare și piper după gust și fierbe mâncarea încă 10-15 minute, amestecând.

La final, adaugă verdeața tocată și puțină zeamă de lămâie sau oțet.
Mâncarea de ștevie poate fi servită simplă, cu pâine sau cu mămăligă. Dacă nu ții post, merge alături de un ou ochi cu mămăligă prăjită. Se poate combina și cu brânză de oi, potrivit hellotaste.ro.