x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Restaurantul Enescu - Virtuosi ai muzicii lautaresti au incantat inimile clientelei

Restaurantul Enescu - Virtuosi ai muzicii lautaresti au incantat inimile clientelei

de Anna Borca    |    06 Mai 2006   •   00:00
Restaurantul Enescu - Virtuosi ai muzicii lautaresti au incantat inimile clientelei

Un local ce a fuctionat doar trei decenii, dar a reusit sa devina faimos pentru calitatea bucatariei romanesti, a servirii si a ambientului. Diverse personalitati ale vremii i-au trecut pragul.

Anul 1904, Bucuresti... Enescu si Andreescu, fosti "baieti de pravalie" ai renumitului restaurant "Iordache" (ziaristul N.T.Orasanu atesta aici, printre altele, aparitia "mititeilor"), isi deschid local propriu. In scurt timp, profesionalismul celor doi a facut ca restaurantul sa devina faimos pentru calitatea bucatariei romanesti, a servirii si a ambientului. Virtuosi ai muzicii lautaresti autentice, a caror valoare fusese apreciata laudativ de muzicieni renumiti ai Europei, incantau inimile clientelei.

LAUTARI CELEBRI. Cristache Ciolac, Nicolae Buica, Grigoras Dinicu, Vasile Budisteanu (un maestru al tambalului) si altii onorau si erau onorati la restaurantul "Enescu". Un exemplu: intre "musteriii" localului s-a aflat si celebrul violonist Mischa Elman care daduse un recital la Ateneu si venise sa cineze, la propunerea impresarului Romulus Orchis. Grigoras Dinicu a inceput programul cu piese mici de Fritz Kreisler. A continuat cu piese romanesti din care nu a lipsit "Hora Stacato". Impreuna cu un alt "lautar", Dinicu a mai interpretat "Zigeunerweisen" de Sarasate, "Albina" de Schubert si "Studiul 24" de Paganini, dupa cum consemneaza muzicologul Viorel Cozma. Pe scurt, M.Elman "l-a felicitat in vazul tuturor si i-a propus sa vina la Londra".

Peste un timp, patronul de origine italiana, Casalli, al cunoscutului Green-Parck Hotel, venit la Bucuresti, dupa doua nopti de ascultare a tarafului a facut contract pentru trei luni. Se convinsese de ceea ce ii spusese Mischa Elman: "Du-te la Bucuressti si adu tarafu’ lui Dinicu - ai sa pradesti Londra". Un amanunt pitoresc relatat intr-un interviu de Grigoras Dinicu: "Cand a fost la Bucuresti, Casalli a fotografiat intreg taraful. Cand am ajuns la Londra, ne cerceta chipurile dupa fotografie, sa nu lipseasca vreunul".

PERSONALITATI. Politicieni, literati, artisti, ziaristi, politisti, "alesi" ai lumii interlope si "divele" la moda isi dadeau intalnire la "Enescu". Se spune ca, de obicei, de cate ori venea de la Geneva, unde era delegatul permanent al Romaniei la Liga Natiunilor, Nicolae Titulescu lua masa de pranz aici. In timpul mesei ii placea sa discute, cu chelnerii, anumite chestiuni politice, ascultandu-le in acelasi timp si observatiile acestora. Era insotit de dr. Nicole Lupu, lider politic cu vederi democratice.

Dintr-un meniu servit la restaurantul "Enescu" in ziua de 16 aprilie 1932, cu o grafica atractiva, aflam ce se manca si se bea: Tuica Mastica, Aperitive, Consomme cu pateuri, Filet de salau au graten, Fripturi asortate, Salata verde, Parfe de chocolat, Branzeturi, Fructe, Cafea, Vin cu sifon. Pe verso este notat: "Amintire de la Agapa Functionarilor Bankof Roumania, din 16 aprilie 1932". Urmeaza semnaturile convivilor, din care descifram cateva nume cunoscute: Prager, Herdan, Perieteanu, Eliz Maniu s.a.

Cronicile epocii mentioneaza ca restaurantul "Enescu" a functionat doar trei decenii. In anul 1934, edilii Capitalei, sistematizand zona (parcul care imrejmuieste Palatul Regal) in care se afla, au decis daramarea cladirii. Gh. Crutzescu consemneaza ultima seara a restaurantului: "Grigoras Dinicu canta o romanta, apoi lampile, una cate una se stinsera. Se astepta sosirea daramatorilor".

FILE DE SALAU GRATINAT
  • INGREDIENTE: un kg fileu de salau, un pahar cu vin alb, doua lamai, o ceapa, 100 g unt, 100 g faina, doua pahare cu lapte, doua galbenusuri de ou, 100 g cascaval, o foaie de dafin, piper boabe, sare.
  • PREPARARE: Fileul de salau se spala, se portioneaza si se pune la fiert in apa cu sare la care se adauga piperul, foai de dafin, ceapa si vinul. Se lasa la fiert cam 10 minute. Separat, se amesteca o parte din lapte, fiert si racit, cu galbenusurile si cealalta cu faina. Untul se topeste, se adauga tot laptele si se lasa sa fiarba, la foc mic, un sfert de ora. Intr-un vas de Jena se asaza fileul de peste, se toarna sosul obtinut, se presara cascaval ras si se lasa la cuptor, la foc potrivit, pentru gratinare. Se serveste cald, cu rondele de lamaie.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie enescu