x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Fructe proaspete în meniul zilelor de vară: rețete delicioase pentru prânz și cină cu desert inclus

Fructe proaspete în meniul zilelor de vară: rețete delicioase pentru prânz și cină cu desert inclus

de Andreea Tiron    |    27 Iun 2023   •   09:00
Fructe proaspete în meniul zilelor de vară: rețete delicioase pentru prânz și cină cu desert inclus
Sursa foto: Hepta

Temperaturile ridicate ne împing departe de bucătărie zilele acestea, dar avem câteva propuneri care pot îmbina armonios un meniu echilibrat cu timpul redus de preparare.

Potrivit cumvaplace.ro, aceste propuneri implică vedetele sezonului: fructele proaspete. Un alt beneficiu constă în reducerea deserturilor sau zaharicalelor consumate, pentru că fructele vin să compenseze o mare parte din necesarul organismului.

Cum ar veni, avem prânzul ori cina cu desert inclus, pe o singură farfurie. Cum e posibil? Iată:

Prosciutto crudo-pepene galben trebuie să fie cap de listă, pentru că atât italienii, cât și francezii, sunt absolut topiți după el. În Franța i se adaugă și puțin vin de Porto, pentru că așa sunt francezii. Pe scurt, este vorba de jambon crud-uscat neafumat, cu felii de pepene galben lângă, cărora le puteți adăuga și mozarella. Combinația merge și cu șuncă maturată și afumată, dar rețeta originală este cu carnea simplă, fără prea multă sare ori fum. De altfel, dacă șunca de casă, jambonul maturat și afumat, este între preferințele familiei, puteți să o încercați cu piersici! 

Pe de altă parte, pepenele roșu se combină fericit cu brânza de capră sau feta, dar și cu telemea. Totul este să vă placă ideea de dulce cu sărat. Împreunarea poate deveni o salată, sau pur și simplu doar cele două ingrediente, pe bruschete. Dar, dacă vreți o combinație de culori și de gusturi, puteți adăuga și un strop de verde, adică rucola sau frunze de mentă. Pepenele roșu poate înlocui roșiile într-o salată grecească, atunci o să adăugați măsline și castraveți, dar sună bine și cu ceapă! Depinde cât de deschis sunteți la provocări.

Cu brânza de capră, proaspătă, tartinabilă sau maturată și amestecată cu smântână sau iaurt, pe bruschete, se combină foarte bine și piersicile! Mai simplu de atât nu se poate: prăjiți feliile de pâine, ungeți cu crema de brânză, așezați deasupra o felie de piersică și una sau două frunze de busuioc și, eventual, stropiți cu puțin ulei de măsline.

Salata de piersici cu avocado este o combinație de gusturi absolut excepțională, mai ales pentru cei care au ceva de reproșat avocadoului, dar ar vrea, totuși, să profite de calitățile lui. Salata vine cu un dressing de zeamă de lămâie, cu ulei de măsline și șalotă tocată mărunt, la care se adaugă un strop de miere. Piersicile feliate se lasă să absoarbă totul, se taie mărunt-mărunt și un ardei chili roșu sau dacă nu vă place, o jumătate de capia. Avocado se pune doar la final. Deasupra se rup câteva frunze de mentă proaspătă și fistic zdrobit cu latul cuțitului.

Pentru o mâncare ceva mai consistentă, puteți combina piersicile cu pui. Mai ales dacă ați gătit sau ați cumpărat gata gătit cu o zi înainte un pui grill întreg! Dezosați ce a rămas, apoi într-o tigaie pregătiți sosul de piersici. Aveți nevoie de ceapă roșie, tocată și călită în ulei de măsline, piersici feliate, puțin zahăr de trestie, rozmarin, o lingură de muștar Dijon, sare și piper. Deasupra unei salate verzi la alegere, așezați bucățile de pui și turnați sosul de piersici. Și gata!

Iar dacă nu vreți să vă complicați absolut deloc, puteți încerca o salată cu pui și ananas. Poate să fie chiar și din conservă ananasul, dar cu siguranță găsiți și fructe proaspete și ar fi păcate să nu profitați de ele. Cu puțină ceapă verde tocată și roșii cherry doar atât cât să aveți o minunată paletă de culori, așezate peste o mână de frunze verzi de oricare preferați.

Pentru un prânz la birou, oriunde mai este locul de unde munciți acum, într-o zi solicitată un panini cu salată verde sau rucola, brie, curcan și piersici este binevenit! Combinația de gusturi este perfectă, iar consistența numai bună pentru efort intelectual. Este o soluție ideală, mai ales dacă în frigider a mai rămas friptură rece și nu vreți să se irosească.

Despre beneficiile quinoa v-am povestit aici, iar pentru un început de concediu, salata cu baby spanac, căpșuni (sau zmeură), afine, piersici și mandarine, la care se adaugă o ceapă mică verde, tocată mărunt, este o idee de răsfăț și relaxare a papilelor gustative. Puteți presăra deasupra semințe de pin sau dovleac ușor prăjite, și peste quinoa, pe lângă ceapa tocată mărunt, și puțină zeamă de lămâie. 

Somon afumat cu grapefruit, portocale și fenicul nu este doar un meniu de zile mari, merităm să-l încercăm și la un brunch într-un weekend călduros de vară. Portocalele și grapefruitul se decojesc și se feliază, somonul se taie în fâșii potrivite, se așază peste fructe și se condimentează totul cu fenicul tocat mărunt, cu sare, piper și oțet balsamic. Pe felii de baghetă proaspătă sau bruschete, este ideal!

Există și o combinație potrivită pentru salată, cu somon afumat, fenicul, portocale și avocado. Tăiate și curățate se așază peste o mână de salată verde sau valeriană ori baby spanac, la care se adaugă puțin ulei de măsline, ceapă tocată mărunt, pătrunjel verde tocat, sare și piper.
Am lăsat la urmă cele mai simple combinații, pentru un platou rece, la cină, neapărat cu un pahar cu vin! Pentru că este vară, merge și un roze. Ca urmare, felii de măr cu cheddar, boabe de strugure și emmental sau pere cu gorgonzolla sunt cea mai potrivită alegere. Dacă vreți să compuneți un platou cu brânzeturi ca la carte, găsiți mai multe idei aici.

×
Subiecte în articol:  quinoa fructe vară meniu salate