2 noiembrie 2005
"Sa nu va fie rusine cu mancarurile autentice! Dimpotriva, sa faceti totul pentru a le promova!" "Sfatul" - daca despre un sfat este vorba - vine din partea unui celebru "critic de gastronomie" al Frantei, Jean-Luc Petritenaud. Cea mai rafinata si sofisticata dintre bucatariile lumii e amenintata astazi de "invazia fast-food" si de "invazia galbena". In Cartierul Latin, turistul si parizianul nu mai regasesc bistrourile frantuzesti autentice (unde, scria Nichita Stanescu, "se saruta tinerii"), locul lor fiind luat de mici restaurante cu specific chinezesc, vietnamez ori thailandez (spre exemplu)⦠Michelle, o buchinista de pe cheiul Senei, al carei hobby de-o viata e gastronomia (cartile de bucate cele mai rare si mai vechi nu mai fac de mult subiectul micii ei afaceri, caci le-a gasit adapost in propria-i colectie), marturiseste ca seara nu mai gateste "à la francaise", ci prefera cutiile cu mancare chinezeasca ori pastele si pizza italiene. Dintr-un dialog cu gastronomul francez retin: "Rien de plus contemporain que la tradition!" (Nimic mai contemporan decat traditia!). "Pieton gourmand à Avignon" (acesta este titlul ultimei sale carti), Jean-Luc Petritenaud regaseste arta culinara franceza la ea acasa, in locuri in care traditia n-a fost pervertita - bazinul de jos al Rhonului, de-a lungul Autostrazii 7, "acolo unde rosiile sunt cultivate pentru a fi recoltate si gatite dupa retete traditionale". "Rien de plus contemporain que la tradition!" Intr-o Europa gurmanda in care ne pregatim sa intram "cu arme si bagaje", preocuparea pentru traditia culinara este o constanta. Mai mult chiar, uneori devine o obsesie. Obsesie pozitiva. Sa ne gandim putin la valul de recunoasteri ca "marca inregistrata" a unora dintre produse. Din punctul acesta de vedere, Franta este chiar "mai catolica decat Papa". Denumirea de sampanie este exclusiva pentru regiunea Champagne. Vinul sampanizat din Tourraine se numeste "cremant", in alta zona i se spune "mousseux", iar aiurea eticheta poarta doar sintagma "methode traditionnele". "Alinierea la Europa" ar trebui sa ne aduca si noua macar vreo cateva deprinderi bune. Una dintre ele ar fi preocuparea pentru promovarea produselor romanesti. Cea de-a doua: sa scapam de obsesia asta a "rusinii" din pricina mancarurilor autohtone, considerate "ciobanesti" si "nerafinate". Ne jenam de mirosul branzei de burduf ori al carnii de oaie?! Dar credeti ca francezului ii este rusine cu "puturoasa" branza Camembert, pregatita dupa cea mai veche reteta normanda?Citește pe Antena3.ro