x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reteta de suflet

Reteta de suflet

31 Mai 2005   •   00:00

  • 1 iunie 2005
  • Ma-ntreb cu ce s-or fi indulcit copiii din alt veac? Cu alivenci si cu placinte poale-n-brau, cu gavanoase de dulceturi si serbeturi, cu gogosi pripite si compoturi, cu prajituri cu miere… In "Manuscrisul din epoca brancoveneasca" (am la indemana editia din 1997 a Editurii Fundatiei Culturale Romane) descopar cateva retete de dulceturi, ba chiar si ceva sfaturi despre cum sa procedezi de vei fi vrand "a face dulceturi cand ar tribui in grab". Intre ele gasesti si o reteta "de sezon". Care-mi aduce dulce aminte de gustul acrisor al zarzarelor cu care-mi umpleam sanul camesii, copil fiind, smotocind zarzarul de deasupra portii… Vad si acum cei cativa pistrui care apareau pe pielea fructului, cand da sa-si schimbe culoarea din verde in galben rumeniu. Nu mai aveam rabdare sa se coaca de-a binelea, ci le cautam inceputul de dulceata din primele zile de vara, zdrobindu-le apoi samburii si gustand din amarul lor ca de migdala. Si-mi amintesc o cutuma la care bunica ma facea atenta: "in zarzari sa urce numai fetele mari; femeile sa nu urce, ca atunci copacul se usuca si moare". In sat, se spunea ca acesta e copacul Fecioarei Maria, si ca de aceea infloreste el cel dintai, si de aceea tot cel dintai da roada… Ei bine, la vremea, cand zarzarele erau inca verzi, se facea o dulceata a carei reteta aminte nu mi-o mai aduc din cele ce le stia bunica, dar am avut surpriza sa o gasesc in "O lume intr-o carte de bucate", care aduce la lumina manuscrisul din veacul al XVII-lea.

    Si iata cum faceau stra-strabunicele noastre dulceturi din: "Caisii sau zarzare verzi. Pune caisile in apa rece, care cum o curati. Deci incalzeste apa si le pune in apa calda, puind si putintel otet, astupand bine vasul, apoi le fiarbe pana ce sa vor ca-nverzi. Apoi tragi-le dupre foc si le lasa sa sa raceasca. Deci le scoate din apa si le pune in apa rece, apoi fiarbe zaharul catvas si scura caisile bine de apa si le pune in zahar si le fiarbe cu foc iute, pana ce va veni zaharul la fiertura lui".

    Fara a avea stire de reteta asta de demult, batranele din sat gateau dulceata de zarzare verzi si, probabil, tipicul lor nu se deosebea cu mult de cel descris acum patru secole si mai bine.

    ×