x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reteta de suflet

Reteta de suflet

12 Apr 2005   •   00:00

  • 13 aprilie 2005
  • Daca in Post simti mai acut nevoia sa te apropii de semeni si de Divinitate, sa te intorci catre tine si catre Natura, acesta este si un timp in care practica ofrandelor, a pomenilor alimentare, ia amploare. Cultul comemorarii celor disparuti - toate sambetele Postului Mare sunt "ale mortilor" - se desfasoara in aceasta perioada cu apasarea gesturilor, a ritualurilor vechi de cand lumea.

    Aceasta "apasare a gesturilor" am simtit-o intr-o primavara, la Berzunti, sat vechi si asezat, retras in inima lui de munte, unde datinile s-au pastrat ca pe timpul razesilor lui Stefan cel Sfant. Seara, dupa denii, in costumele lor care reinviau modelele medievale, cu ii de borangic, bundite si tulpane inflorate, berzuntencele au iesit din biserica, purtand intr-o mana cosurile cu ofrande si in cealalta lumanarea aprinsa si au urcat in tacere coasta spre cimitir. Femei de toate varstele, chiar si copile. O procesiune cum rar mi-a fost dat sa mai vad, cumva in afara timpurilor si rupta de orice alta imagine a zilei aceleia. Un deal de lumini si de rugaciuni murmurate.

    Colaci, mere, coliva, vin. Hrana pentru sufletele celor morti. Am rugat pe cineva sa imi desluseasca taina acelui ceremonial. Mi s-a raspuns ca era numai un gest firesc de pomenire a celor dragi, dusi de pe lume. Un ritual pastrat asa cum acolo, la Berzunti, atatea altele s-au pastrat din veacuri. Am adus cu mine emotia serii si o reteta de coliva. Si ea la fel de veche. Despre coliva, mai mult decat despre oricare alt aliment oferit ca ofranda, se spune ca are puterea de a usura de pacate sufletele celor raposati si de a le scoate de sub osanda vesnica.

    Iata si reteta. Graul se spala mai intai in sapte ape. Se pune apoi intr-o oala mare si se toarna apa cat sa acopere boabele cu un lat de palma. Se fierbe, amestecand din cand in cand (numai cu lingura de lemn!), ca sa nu se prinda, cel putin o ora. Se da oala deoparte si se inveleste cu un pled, ca sa se raceasca foarte incet. Dupa cateva ore, se adauga zahar (cam 750 de grame pentru un kilogram de grau) si se fierbe din nou pana se leaga. Dupa ce s-a legat, se ia de pe foc si se da la rece pana a doua zi. Se inlatura coaja care s-a format, se adauga sare, vanilie, coaja rasa de lamaie, nuci (coapte si taiate fin cu cutitul sau zdrobite). Se amesteca totul foarte bine si se modeleaza pe un platou. Se cerne mai intai deasupra pesmet, apoi zahar pudra si se decoreaza cu semnul crucii, din cacao, nuci sau migdale.

    ×