x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reteta de suflet

Reteta de suflet

29 Mar 2005   •   00:00

  • 30 martie 2005
  • Astenia de primavara isi spune cuvantul. Simt cum energiile toate s-au scurs in pamant si am nevoie rapid de un "intaritor", de "ceva dulce", imi spun. Dar "ceva dulce" in post nu e atat de usor de gasit. Rasfoiesc agenda cu retete si imi atrag atentia doua dintre ele. Prima dictata de o gospodina dintr-o comuna de pe langa Slatina (mandra mai era gazda de cei doi smochini batrani care-i cresteau in curte). A doua aleasa dintre "retetele cercate" ale fabulosilor "gospodari" Negruzzi si Kogalniceanu.

    Dar sa nu mai lungesc vorba, ca v-o fi lasand si domniilor voastre gura apa! Mai bine, luati caietul, ascutiti creionul si… scrieti. "Smochine umplute ca la Dada Ileana. Se aleg 20 de smochine proaspete. Se face o gaura in mijlocul fiecarei smochine, fara a le scoate insa semintele. Se ia un pumn de mieji de nuca, se lasa cateva minute la cuptor sa se rumeneasca, se scot si se zdrobesc. Se amesteca cu zahar tos zdrobit. Se umplu smochinele cu amestecul de nuci si zahar. Se asaza intr-o tava si se dau la cuptor pentru 10 minute, la foc potrivit. Le poti servi calde, ca desert, sau reci, la ceai".

    Cea de a doua reteta, cu nimic mai prejos decat prima, are avantajul ca este… de sezon. Si asta pentru ca cei doi carturari moldoveni ne propun nici mai mult, nici mai putin decat o "zalatina de toporasi". ("Zalatina" s-ar traduce cu: gelatina sau jeleu). "Sa ieie 60 dramuri toporasi - numai frunzele de la floare - si le oparesti c-o litra de apa clocotita si o lasi pana se limpezeste. Apoi torni apa aceea peste 40 dramuri de zahar si pui si zama de la doua alamai si o lasi putin sa fiarba. Apoi pui inuntru trei dramuri clei topit, de moron, o lasi sa se racoreasca si o strecori printr-o panza, in calup." Savoarea concentrata a acestui fel dulce de bucate (parfumat precum floarea din care se prepara - denumirea latina a toporasilor este "viola odorata") este unica, iar jeleul de floare tanara are putin gustul dulce-amar al celui mai grozav vin rosu pe care il stiu: Feteasca Neagra de Dealul Mare. Poate si de aceea desertul acesta fraged se potriveste atat de bine cu vinul vanjos din curbura Subcarpatilor.

    ×