16 martie 2005
E post. Locul e imprejmuit de lumina si de pretutindeni se inalta voci cristaline, in rugaciune.
Ar trebui sa ma opresc aici si sa las amintirea sa se imbrace in sfintenia locului. Totusi mai e o intamplare a acelei zile de care se cuvine sa amintesc aici: reteta de "papusi de dragavei" primita de la una dintre maicutele ce roboteau la cuhnia manastirii. Mancare olteneasca pe care maica a invatat a o face pe vremuri, la o alta manastire, cea a Clociocovului. "Iei frunze de stevie tanara si frageda, le cureti si le legi in manunchiuri de le mai zice si "papusi". Le ungi cu ulei si le pui pe gratar, iar dupa ce s-au fript, le iei cu degetele de pe gratar - ai grija sa nu te frigi! - ori cu o furculita de lemn, dar sa nu le strapungi cu ceva de metal. Le cureti de atele cu care le-ai legat, le pui in strachina si mai adaugi doi tari (ardei iuti) tocati, ulei, zama arzante (fierbinte) in care ai fiert un morcov si-o ceapa. Zama trebuie sa fie sarata si indoita cu otet". Nu, nu-i mancare manastireasca. Asa mancau oamenii la Clociocov primavara, cu mamaliga rece, cand se intorceau de la camp. "Dar mi-a placut ca-i simpla si usoara si te iuteste la trup si la minte" - imi mai spune, in vreme ce eu notez cu grija ultimele detalii in caietul meu de retete.
Citește pe Antena3.ro