x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţeta de suflet

Reţeta de suflet

de Simona Lazar    |    14 Ian 2010   •   00:00
Reţeta de suflet

Seyyid Nizamoglu, unul dintre cei mai cunoscuţi autori de poezie de dragoste ai Turciei, născut la Istanbul, la începutul secolului trecut, scria într-unul dintre poemele sale: "Arde-mă, aruncă-mă-n flăcări,/ Fericeşte-mă cu vinul dragostei,/ Îmbată-mă, adu-mă la extaz...", strigându-i iubitei: "Lasă-mă să fiu beat de tine!"... parfumul iubitei fiind mai tare decât orice băutură.

Adeseori, pentru a descrie chipul iubitei, poeţii din această parte de lume i-au asemuit calităţile cu cele ale bucatelor şi ale băuturilor. Iar uneori chiar şi bucătarii s-au lăsat seduşi de un chip frumos pentru a crea un fel de mâncare. "Cevizli Dilber Dudagi" este un fel de baclava, din numele căreia sintagma "Dilber Dudagi" înseamnă "Buzele Frumoasei", iar "civizli" face referire la unul dintre ingrediente, respectiv miezul de nucă. Iată şi reţeta: Se amestecă 8 căni de făină şi o linguriţă de sare.

Se adaugă 3 ouă, o cană de iaurt, 100 g unt călduţ topit şi apă. Se frământă aluatul foarte bine, astfel încât să se obţină o compoziţie nelipicioasă, "puţin mai tare decât lobul urechii femeii iubite". Se acoperă cu o pânză şi se lasă o jumătate de oră. Se porţionează în 20 de bucăţi şi se formează mingiuţe. Se presară peste fiecare câte o lingură de amidon şi apoi se întind în foi subţiri ca pentru baclava. Se aşază una peste alta, apoi se taie cercuri cu ajutorul unui pahar. În mijloc se pun nuci sau alune măcinate şi se împăturesc în jumătate, obţinându-se câte o semilună.

Se aşază într-o tavă de copt rotundă, cu partea deschisă în sus, începând din centru către margini. Se ung cu unt topit. Se pune tava în cuptorul încins la 175 grade C şi se lasă 40 de minute până când devin aurii. Pentru sirop se toarnă într-o oală 4 căni de apă cu 4 căni de zahăr şi se lasă la foc mediu, până când începe să fiarbă. Se reduce flacăra şi se mai ţine 10 minute, până când se îngroaşă siropul. Se toarnă peste semilunele scoase din cuptor. Când tot siropul a fost absorbit, se pot presăra nuci sau alune.

 

Vin, kebab şi muzică
Mevlana Celaleddin Rumi, cel mai mare filosof al Anatoliei, întemeietor, în veacul al XIII-lea, al ordinului dervişilor Mevlevi, obişnuia să spună: "Melancolia nu poate intra acolo unde se găsesc vin, kebab şi muzică". O învăţătură care, la aproape opt secole distanţă, pare să nu fi fost niciodată uitată de turci. Că este aşa poate observa şi călătorul care poposeşte la acest început de an la Istanbul, Capitala Europeană a Culturii din 2010. Şi cum gastronomia este şi ea parte a culturii, dedicăm şi noi acest număr din Jurnalul de bucătărie gusturilor şi aromelor de neegalat ale Turciei.

×
Subiecte în articol: reteta de suflet