x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţeta de suflet

Reţeta de suflet

de Simona Lazar    |    18 Mar 2010   •   00:00
Reţeta de suflet
Sursa foto: Andreea Aron/Jurnalul Naţional

Neaşteptată pentru noi a fost invitaţia de a călători prin Turcia, la începutul lui martie, nu la ţărmurile vreuneia dintre mările care înconjoară ţara din trei părţi, ci în chiar inima ei muntoasă. Românul obişnuit cu verile mediteraneene all-inclusive zvâcneşte întrebător când apropii, în aceeaşi expresie, cuvintele "schi" şi "Turcia".

 

Într-un început de primăvară învelit în omăt, aveam să învăţăm că aceste cuvinte nu sunt inseparabile şi că ţara ascunde peisaje demne de o Elveţie alpină. Cele trei staţiuni pe care le-am vizitat - Erciyes (lângă Kayseri), Uludag (lângă Bursa) şi Kartalkaya (lângă Bolu) - nu sunt cu nimic mai prejos decât resorturile europene, pârtiile şi utilităţile lor fiind adaptate diferitelor categorii de schiori, de la începărori la olimpici, iar peisajele fiind de-a dreptul spectaculoase.

E firesc, de altfel, dacă ne gândim că Erciyes e situat pe un totemic vulcan stins, iar celelalte două, Uludag şi Kartalkaya (al căror nume, în traducere, ar fi "Muntele Monahilor", respectiv "Stânca Şoimului"), sunt în mijlocul unor parcuri naturale protejate. Dar cu adevărat unice sunt ospitalitatea cu care eşti întâmpinat pretutindeni şi bogăţia de preparate culinare cu specific turcesc, din care parcă nu te saturi niciodată să guşti.

Frecventate îndeosebi de turiştii turci sau de diplomaţii ori oamenii de afaceri străini care activează în Turcia, aceste staţiuni par să fie ferite de valul călătorilor care "inundă", practic, vara oraşele de la mare. Poate de aceea e şi mai greu să găseşti la munte, între lucrătorii din turism şi gastronomie, vorbitori de limbi străine de circulaţie internaţională. Bucatele savuroase vorbesc însă... aceeaşi limbă şi turcilor, şi românilor. Papilele gustative exaltă, iar comunicarea (cea prin gastronomie) nu cunoaşte nici un fel de stavile.

 

Nu uitaţi de baklava!

Gastronomia Turciei se sprijină pe trei mari bucătării - cea otomană (dezvoltată la Palatul Topkapî şi preluată, în epocă, de aristocraţia vechiului imperiu), bucătăria platoului anatolian (cu zecile ei de specificităţi locale, date de izolarea extremă, într-o vreme, a localităţilor) şi "bucătăria mării" (fie ea Marea Neagră, cu cele 40 de reţete pe bază de hamsii, ori mările "meridionale", Egee şi Mediterană, cu abundenţa de peşte, moluşte şi crustacee).

Ediţia de astăzi a Jurnalului de bucătărie vă aduce dinainte alte câteva noi reţete turceşti, provocată fiind, pe de o parte, de lunch-ul organizat de Ambasada Turciei la Bucureşti, pentru promovarea gastronomiei naţionale, iar, pe de altă parte, de un scurt voiaj prin regiunile muntoase din centrul şi nord-vestul acestei ţări. Fiecare va alege ce vrea din aceste poveşti şi reţete. Atât doar vă spun: nu uitaţi să gustaţi din baklava!

×
Subiecte în articol: editorial