x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţeta de suflet

Reţeta de suflet

de Simona Lazar    |    25 Mar 2010   •   00:00
Reţeta de suflet
Sursa foto: Tudor Cireş/Jurnalul Naţional

Odinioară, cam pe vremea când "plămânii Dunării" (lacurile şi bălţile ce "însoţeau" fluviul în drumul lui către Marea cea Mare) nu fuseseră încă secate, primăvara începea să bată "Băltăreţul", vânticelul blând care topea zăpezile.

Cam tot pe atunci, imediat după echinocţiul de primăvară, se mânca "peştele de Ziua Cucului"..., de fapt, nimic altceva decât peştele permis în post, de Buna Vestire, când, după tradiţia ortodoxă, e dezlegare. Din bălţile Dunării, pe tot parcursul, de la Mehedinţi până către Brăila şi Galaţi, pescarii prindeau în năvoadele lor crapi şi crăpceni, somni şi somotei, ca şi alţi peşti mai mărunţei.

Cei mai norocoşi, prin Balta Brăilei, prindeau acum şi scrumbii tinere - căci ştiut e că, în drumul lor către locul unde vor depune icrele, scrumbiile albastre de Dunăre nu fac decât să înoate fără timp de popas, cu gurile deschise şi flămânde, neatente la capcanele ce se ivesc în cale. Şansa pescarilor...! Că tot am pomenit despre plachia de crap - despre care deunăzi Gabriela Berechet, doctor în ştiinţele alimentaţiei, îmi spunea că, în ciuda numelui său cu inflexiuni greceşti, este un preparat românesc autentic - să vă dau şi o reţetă de demult.

Pe lângă crap - dar să fie de Dunăre -, mai ai nevoie de 7-8 roşii, suc de roşii (pregătit în casă, de preferat), 4-5 ardei graşi, 4 cepe, câţiva căţei de usturoi, un pahar de vin alb - nu strică nici niţică lămâie - şi pătrunjel verde şi fraged, din belşug, apoi sare, piper. Curăţat şi tăiat bucăţi, crapul se freacă cu sare. Ceapa se taie felii şi se înăbuşă în puţină apă, cu un strop de ulei.

Se adaugă ardeii (feliuţe), usturoiul tocat mărunt, roşiile descojite şi zdrobite cu furculiţa, vinul şi condimentele. Într-o tavă se pun mai întâi legumele, se aşază peştele deasupra şi se toarnă sucul de roşii. Se poate orna cu lămâie. Se dă tava la cuptor şi din când în când se stropeşte peştele cu sosul din tavă. Se presară pătrunjel verde şi se serveşte cu mămăliguţă.

 

Buna Vestire şi Floriile
Postul din acest an a fost niţel mai "strâns" decât ne-am obişnuit. Calendarul a făcut ca dezlegările la peşte, de Buna Vestire şi de Florii, să vină abia în penultima săptămână, la numai câteva zile distanţă una de cealaltă, astfel încât cei care au ţinut seama de rigori şi restricţii au ales să mănânce, până astăzi, numai bucate vegetale.

De Buna Vestire, după tradiţie, se mănâncă pentru prima dată în post mâncăruri pregătite din peşte. Iar după încă trei zile, putem repeta meniul acesta mai "deschis", în Duminica Floriilor. Tocmai de aceea am ales să facem astăzi câteva călătorii culinare în căutarea reţetelor din peşte, din Cappadochia primilor creştini, trecând apoi prin Grecia şi Bulgaria, dar şi zăbovind vreme îndelungată la Băile Felix, acolo unde un maestru al artei culinare ne dezvăluie reţetele lui de salate (inclusiv cu peşte).

×
Subiecte în articol: editorial