x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţeta de suflet

Reţeta de suflet

de Simona Lazar    |    23 Sep 2010   •   00:00
Reţeta de suflet

Ce-aţi spune, dragii mei, de-un bulz fierbinte, copt pe jăratic? Baciul Ion Istrate din Vlădeni modelează boţul de mămăligă umplut cu brânză de burduf în palmele lui mari şi gene­roase. "Joacă" mămăliga în palme şi pare să nu-­i simtă arsura. "D'apăi, mâinile ni-s obişnuite, nu-i bai!", zice baciul, explicându-ne apoi: "Trebuie să fie caldă, că altfel nu se topeşte bine brânza şi nu poţi să rotunjeşti mămăliga". În vatra stânii, "cujba", de care atârnă cazanul cel mare - în care zerul rămas după facerea brânzei străluceşte verzui-sidefat ca un văl de zână -, e trasă deoparte, strânsă în lanţ ca un câine de pază. Deasupra jăraticului, baciul făcuse, în ceaun, pe pirostrii, mămăliga din care acum modela "gheme" galbene. Ştefan, ajutorul baciului, potrivise între timp peste cărbuni grătarul. "Iaca, acu' pun bulzele pe jăratic. Nevastă, ia adu şi nişte pastramă să punem pentru oamenii ăştia, să vadă ce bună-i pastrama la stână!" Băciţa Cecilia se iţeşte şi ea în preajma vetrei ciobăneşti. Jăraticul, atins de seul care picură, sfârâie uşor. Locul se înmiresmează. Unul dintre "bulze" pocneşte, bolboroseşte, şuieră. Bulzul "erupe". Brânza se revarsă precum lava din craterul unui vulcan. Baciul întoarce iute "bulzele" pe cealaltă parte, peticindu-l pe cel cu "vulcanul", să nu iasă toată brânza. După numai câteva minute, vine cu "ghemele" de mămăligă la masa aşezată sub streaşina stânii. "Da' hai de luaţi!", zice baciul Istrate. "Iaca, bulzul se mănâncă aşa" - şi ne-arată cum să-l "frângem" în două, ca pe o pâine, şi apoi cum să-l rupem în bucăţi şi mai mici. Duc la gură mămăliga fierbinte, cu crustă uşor arsă pe o parte, cu miez de brânză topită. Şi dintr-o dată mă năpădesc amintirile. Seri de toamnă din copilărie când priveam cu jind boţul de mămăligă ce se cocea, aşezat pe cleştele de fier, pe jăraticul tras spre gura sobei...


5930-132122-untitled1.jpgPovestea brânzei şi a gulaşului
Dacă e septembrie atunci e festival. Gastronomic. Toamna coboară peste ţară întotdeauna cu alai de... concursuri culinare, târguri de bucate, festivaluri gastronomice, demonstraţii culinare şi în­tâlniri cu mese îmbelşugate şi meseni mulţu­miţi. (A, să nu uit de nunţi şi cumetrii, dar nu ele sunt subiectul revistei noastre de astăzi). Despre astfel de evenimente veţi citi imediat ce daţi pagina: des­pre etapa de toamnă de la Cluj a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber şi despre Expopasto­ralis (ediţia a II-a) de la Rucăr şi frumoasa "poves­te a brânzei". Despre demonstraţia culinară de la Pa­latul Elisabeta din Capitală, a cărei protagonis­tă a fost Alteţa Sa Regală Princi­pesa Margareta, ca şi despre Meniul Păcii, pregă­tit (la Cluj) de bucă­tari armeni, evrei, arabi, ro­mâni şi maghiari... Cum toamna este abia la în­ceput, vom avea parte de multe alte evenimente cu tematică gastronomi­că. Noi vă invităm de pe acum la Bucharest Food Festival, unde Jurnalul de bucătărie vă promite o gustoasă demonstraţie culinară cu reţete din "Po­veştile bucătăriei româ­neşti" de Radu Anton Roman.
Vă aşteptăm vineri, 24 septembrie, la ora 16:00, în Parcul Tineretului.

×
Subiecte în articol: reteta de suflet