x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţeta de suflet

Reţeta de suflet

de Simona Lazar    |    21 Apr 2011   •   11:04

Pe ici pe colo, prin satele româneşti, umbla mai demult o vorbă cum că dacă-i gospodina cu inima bărbată, atunci murăturile pe care le pune toamna – de oricare ar fi ele – or să fie bune să ducă cu ele şi postul Crăciunu­lui, şi Câşlegile, şi postul Paştelui. Iar în săptă­mâna de după Înviere, după friptura de miel şi stufat, cine mai are prin cele borcane şi butoa­ie nişte varză murată ori nişte castraveţi poate încerca o mâncare de dres. O astfel de reţetă, "Mâncare cu castraveţi acri (muraţi)", numai bună pentru a închide uşile cămărilor unde depozitarăm toată iarna murăturile, am desco­perit-o într-o carte veche, mult dragă inimii mele, "Reţete de mâncări din bucătăria veche", scrisă de Emil Procopiu, alias Stamate Bucătaru, şi publicată în Câmpulungul muscelean, la o aruncătură de băţ de Rucărul bunicii mele. Ca să nu lungim vorba, iată şi reţeta: "Cu următorul fel de carne: bo­boc de raţă, de gâscă, carne de vacă (guşe, piept gras, noadă sau costiţe grase) tăiate în bucăţi obişnuite. Se pune la fiert unul din felurile de carne, pasăre sau vacă, cu o ceapă mare întreagă şi curăţată; sare nu se pune; fierbe până a început să se ciupească. Se face puţin rântaş de ceapă, mărunt tăiată, în unt sau untură de porc curată, fără făină. Se taie castraveţi, după ce s-au curăţat de o subţire coajă, în bucăţi de 2-3 cm grosime, după lungimea lor (în lung). Se aşază în cratiţă: rântaşul, carnea, castraveţii, puţin piper pisat, roşii sau bulion, puţină zeamă de castraveţi şi din zeama în care a fiert carnea, partea cea grasă, şi fierb împreună până ce scad de rămâne sos". Cum vedeţi, mare scofală nu-i. Mân­carea asta e ca o friptură cu salată de castraveţi acri la purtător.

Săptămâna Luminată
S-or mânca ele bucatele de soi în ziua de Paşti, dar nici în Săptămâna Luminată nu e cazul să ne lăsăm pe tânjală şi să nu încercăm să ne facem prânzurile şi cinele frumoase şi, mai ales, savuroase. E şi motivul pentru care Jurnalul de bucătărie vă oferă în acest număr câteva caiete de reţete, mai simple sau mai complicate, mai uşoare sau mai rafinate, dar cu siguranţă toate gustoase şi aromate. Cine vrea mai mult bucate din legume va găsi aici o ofertă tentantă. Cui i-ar plăcea o bucăţică de carne de văcuţă nu-i vor lipsi reţetele la temă. Şi pentru că la mâncare bună se cere şi oleacă de "udătură", veţi avea parte şi de un... reportaj despre Salonul de vin al Banatului, care i-a adunat la Timişoara pe cei mai buni producători din ţară.

×