x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţeta de suflet

Reţeta de suflet

de Simona Lazar    |    02 Aug 2011   •   21:00

La St. Tropez, cu doua veri in urma, l-am intalnit pe unul dintre celebrii gelatieri ai Rivierei franceze, care "a facut istorie" in oraselul identificat astazi cu Louis de Funes si seria "Jandarmilor" lui. Popoff, de la "Glaces Popoff", in ciuda nu­melui slav cu care si-a ridicat gloria, este de fapt un roman, un bucovinean nonagenar (azi), plecat din Straja in timpul celui de-al doilea razboi mondial. A intrat in anecdotic, deja, felul in care maestrul Popoff (romanul George Cotos) si-a atras primii clienti in gelaterie, dand de-a rostogolul, din capul dealului, de la biserica, mii de cornete de inghetata. Urmandu-le cu­riosi, turistii din oras au ajuns in port, acolo unde Cotos tocmai inaugura ma­si­naria lui capabila sa mo­deleze o spirala de inghetata inalta de 15 cm. Georges Cotos e insa mai mult decat un simplu gelatier, fiind unul dintre artistii plastici care au marcat arta sudului francez in ultimele sase decenii. Cotos i-a cunoscut pe Breton si pe Picasso, a pictat pentru Printul Rainier de Monaco si pentru frumoasa sa sotie, Grace. Iar din inghetata sa au gustat Regele Mihai si Regina Ana a Romaniei, Alain Delon si frumoasele, incitantele actrite Brigitte Bardot si Barbara Streisand. Cu siguranta, cand a intalnit-o pe aceasta din urma nu stia ca celebra artista a creat ea insasi o reteta de inghetata. Altfel, poate, ar fi facut schimb de secrete. Deh, ca-ntre gelatieri! Dar pentru ca eu am aflat de existenta ei, nu ezit sa va impartasesc reteta de "inghetata cu cafea instant", asa cum Babs a preparat-o prima data pe la jumatatea anilor ’60. Ai nevoie de 24 de bezele, o cana cu lapte, o lingura de cafea instant, o cana de frisca. Se pune laptele intr-o cratita la foc mic. Se zdrobesc bezelele si se incorporeaza, amestecand mereu, foarte repede. Se bate pana iese o compozitie spumoasa. Se trage de pe foc, se adauga cafeaua instant si se mixeaza. Se incorporeaza apoi frisca, se lasa la rece, se pune in forme si se da la congelator. Recomandarea Barbarei, pentru o prezentare inspirata: doua frunze de menta si-o spirala de coaja de lamaie confiata.

×