Pastel si bucate din Ardeal. Ar fi putut fi un la fel de bun titlu pe care sa-l asez in intampinarea unui artist plastic ce, de dincolo de munti, din Alba noastra, ne trimite carte despre prajituri ardelenesti din vremuri tihnite, cu oameni cumsecade
Deci sa nu stam prea mult la vorba si sa facem exercitii de geografie (si, nu in ultimul rand, de istorie!) culinara ardeleneasca. De dulce. Si la propriu si la figurat. "Desi multe artiste se feresc de bucatarie de frica sa nu fie etichetate drept «gospodine», eu cred ca arta si gatitul au unele lucruri in comun: proportia, echilibrul, contrastul", isi face simtit in vorbe (gustosul) principiu, pictorita Sorina Tibacov. "Si la gatit ai nevoie de imaginatie, de minte deschisa, de simtul masurii, ca si in arta. Sa nu uitam ca Brancusi, la Paris, punea varza la murat si gatea pentru prieteni", adauga doamna casei, amintindu-mi povestea pe care o credeam uitata.Culoarea gustului
Citește pe Antena3.ro
Dulce-amar
Micile amanunte fac marea bucatarie. Dar afirmatia este cu siguranta valabila si in arta. Doua lucrari, ulei pe panza, un singur "bucatar", Sorina Tibacov, si multi "degustatori" |
Ucenicul Vrajitor
As putea enumera povesti... Insa nu indraznesc sa rup tacerea."Dar prima experienta in bucatarie a fost la 6 ani", ma ajuta doamna Tibacov, reluand povestea. "Eu una nu mi-o amintesc prea bine. Dar am apelat la memoria mamei mele, care mi-a povestit ca intr-o zi a facut o tocana si a plecat la serviciu. Cand s-a intors, a mancat si ea sub privirile noastre atente, a mea si a tatalui meu. Uimita, ne-a luat la intrebari. Mancasem intre timp toata cratita de tocana facuta de ea si eu facusem repede alta in loc".
Dar noi am ajuns acum la desert, cu sanatate, pe care v-o doresc si voua!
|
Arta si delicateseAm constituit o grupare artistica, eu impreuna cu sotul meu si un artist din Belgia. Gruparea se numeste CoAx, iar in primavara ne vom lansa "pe piata" cum se spune, cu o expozitie in Bucuresti. Cu acest artist belgian ne-am intalnit intr-un mod aproape bizar. Dar am constatat ca avem foarte multe puncte comune, chiar si in ceea ce priveste preferintele culinare, desi provenim din culturi diferite. Cand am prilejul, ii trimit si lui cate un borcan de serbet facut de mine, sau de chutney. In rest, pictez. Am multe proiecte, invitatii la expozitii... Sanatate sa fie! |
| ||
CREMA DE OREZ CU SOS DE FRUCTESe fierbe orezul in lapte cu putina sare. Se adauga zaharul si aromele (vanilia si ghimbirul), apoi frisca si nucile. Se mai fierbe 10 minute, apoi se lasa sa se raceasca. Se pune in cupe si se da la frigider. Se caramelizeaza zaharul in ulei, se stinge cu vin si cu mandarine. Se mai incalzeste, se pune pe crema de orez si se serveste ornat cu crabi. Vinul se poate inlocui cu visinata, uleiul poate fi si din floarea soarelui, iar la crabi se poate renunta, daca nu-i avem. |