x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reteta din batrani

Reteta din batrani

18 Ian 2005   •   00:00
SUMAR - Jurnal de bucatarie (19 ianuarie 2005)

Fructe in iarna


EDITORIAL

Nuci, alune, migdale. Fructe de iarna. Afirmatia nu se refera doar la faptul ca sunt fructe care tin peste iarna, pastrate la loc racoros, in camara. Si un copil stie ca poate cumpara azi, oricand, in miez de ianuarie: struguri, capsuni sau pere. Asta ca sa dau doar un exemplu. Ca sunt din Turcia ori tocmai din cealalta emisfera (unde acum e plina vara) ce mai conteaza? Dar nucile, alunele, migdalele - la care as adauga fara ezitare: caju, fistic, naut - sunt fructe de iarna si datorita calitatilor lor de a proteja organismul intr-o perioada a anului in care alimentatia cunoaste importante modificari fata de ritmurile obisnuite. Ne-am invatat "sa rontaim" intre mese ori la "un pahar de vorba" alune coapte - sarate sau nu, dupa gustul fiecaruia. Dar stim noi oare ca ele ne pot proteja inima? Sau ca doua-trei nuci coapte si curatate de pielita subtire ne ajuta in caz de aciditate sau hipertensiune? Ca un consum constant de migdale poate preveni accidentele cerebrale si ateroscleroza? Cert este ca toate acestea pot fi in anotimpul rece un complement nutritiv absolut necesar. De aceea zic: nu uitati ca aveti prieteni buni in fructele de iarna!

.

.

JURNAL DE BUCATARIE (colectie)
Reteta din batrani
×