După sărbătoare de Moş Nicolae gândul ne fuge deja la Crăcun şi mesele tradiţionale pentru această sărbătoare aşteptată de toată lumea.
Aromele specifice Crăciunului care ne gâdilă nările ne readuc aminde de cele mai frumoase momente în care familiile se adună împreună în jurul bucatelor parfumate şi gustoare.
Vedeta dulciurilor tradiţionale este însă COZONACUL.
Mai jos vă prezentăm o reţetă de cozonac delicios şi pufos cu nucă.
Ingrediente aluat:
1kg făina, 8 gălbenușuri, 250 g zahar, 60 g drojdie, 8g sare, 20g răzătură de lămâie, 420ml lapte, 200g unt
Ingrediente umplutura:
200g nuci măcinate, 100g stafide, 20g cacao, 100g rahat asortat, 100g zahar, vanilie, 3 albușuri.
Maia:
60g drojdie se dizolvă în 100ml lapte, se adăugă 10g zahar şi 30g făina, se lasă să crească 10-15 min
Aluat:
maiaua se amestecă cu făina, praful de sare , restul de lapte, gălbenușurile, răzătura de lămâie, după încorporare, când aluatul este format se adăugă treptat untul topit, până la încorporare, timp în care aluatul trebuie să formeze băşici. După frământare se lasă la dospit, până când aluatul îşi dublează volumul, aproximativ 90 minute. Din cantitatea de aluat au rezultat 4 bucăţi de 495g.
Umplutura:
albușurile bătute spumă se amestecă cu 20g cacao, nucile măcinate şi zahărul. Peste fiecare bucată întinsă de aluat se întinde umplutura. Pe umplutură se adăugă stafidele şi rahatul tăiat pătrăţele.
Bucăţile de aluat întinse se rulează şi se aşează în tava unsă în prealabil cu unt.
Se lasă cozonacul la dospit 90 minute, înainte de introducerea în cuptor se spoiește cu ou.
Se lasă la cuptor 35 de minute la o temperatura de 180 grade Celsius.