x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfaturi în bucătărie. Cum prepari plăcinta de post cu mere „12 linguri”

Sfaturi în bucătărie. Cum prepari plăcinta de post cu mere „12 linguri”

de Redacția Jurnalul    |    17 Oct 2024   •   18:30
Sfaturi în bucătărie. Cum prepari plăcinta de post cu mere „12 linguri”

Postul Crăciunului se apropie iar rețetele de deserturi sunt binevenite. Plăcinta cu mere „12 linguri” se prepară rapid și nu conține lactate sau ouă.

Este denumită astfel deoarece ingredientele principale se măsoară cu lingura. Acestea sunt puține și dintre cele obișnuite pentru deserturi.  

Alege mere dulci-acrișoare și adaugă scorțișoară, dacă îți place.  

Ingrediente

Foile de plăcintă:

12 linguri de apă minerală;

12 linguri de ulei de floarea-soarelui;

12 linguri de zahăr;

12 linguri de făină (plus extra pentru frământat și întins);

1 linguriță praf de copt;

un praf de sare;

1 linguriță esență de vanilie.

Umplutură:

1 kg de mere dulci-acrișoare;

6 linguri de zahăr;

1-2 lingurițe scorțișoară;

zeama de la 1/2 lămâie;

2 linguri griș.

Mod de preparare

Începe cu pregătirea aluatului. Este un aluat fraged și necesită un timp foarte scurt de frământare și un timp de relaxare pentru a deveni maleabil.

Între timp pregătește merele pentru umplutură, încălzește cuptorul și pregătește tava de copt.

Pregătirea aluatului fraged

Într-un bol mare, amestecă cele 12 linguri de apă minerală cu cele 12 linguri de ulei. Adaugă zahărul și amestecă până se dizolvă complet.

Încorporează făina treptat, împreună cu praful de copt și sarea. Continuă să adaugi făină până când obții un aluat moale, nelipicios și ușor de manevrat. Dacă este necesar, mai adaugă câteva linguri de făină.

Frământă aluatul câteva minute până devine elastic. Apoi acoperă-l cu folie alimentară și lasă-l să se odihnească 10-15 minute.

Pregătirea umpluturii 

Spală și curăță merele de coajă, apoi dă-le pe răzătoarea mare.

Pune merele rase într-o cratiță, adaugă zahărul și zeama de lămâie. Călește-le la foc mediu, amestecând din când în când, până când merele își lasă sucul și se înmoaie.

După ce merele s-au înmuiat și majoritatea sucului s-a evaporat, adaugă scorțișoara și mai gătește 1-2 minute. Ia cratița de pe foc și lasă compoziția să se răcească ușor.

Coacerea plăcintei

Preîncălzește cuptorul la 180°C.

Împarte aluatul în două părți egale. Pe o suprafață presărată cu făină întinde prima parte de aluat într-o foaie subțire, de mărimea tăvii în care vei coace plăcinta (de obicei, o tavă de 30×20 cm).

Așază foaia de aluat în tavă, tapetând și ridicând marginile pe pereții tăvii. Presară 1 lingură de griș peste foaie, pentru a absorbi lichidul de la mere. Adaugă umplutura de mere și nivelează bine.

Întinde și a doua parte de aluat și acoperă umplutura de mere. Sigilează marginile și înțeapă ușor aluatul de deasupra cu o furculiță, pentru a permite aburului să iasă în timpul coacerii.

Coace delicioasa plăcintă cu mere de post ”12 linguri” timp de aproximativ 30-35 de minute sau până când devine aurie și crocantă deasupra.

După ce s-a răcit ușor, taie plăcinta în pătrate sau romburi și presară zahăr pudră deasupra, pentru un aspect atrăgător.

Rețeta poate fi făcută și cu alte fructe (pere, gutui, sau dovleac), potrivit catine.ro.

×
Subiecte în articol: retete placinta mere post