x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reteta veche de otet de vin

Reteta veche de otet de vin

09 Feb 2005   •   00:00

Sfaturile si retetele din cartile vechi pastreaza in ele spritul acelor vremi de mult disparute in negura timpului.

In reteta de mai jos, M. Kogalniceanu si C. Negruzzi descriu toate etapele de preparare a otetului de vin, care este considerat mai sanatos decat cel din mere.

Sa iei o balerca de doua vedre, sa fierbi o litra de linte foarte bine, pe care sa o pui la caldura sa se inacreasca, si apoi sa o pui in balerca, desarta fiind inca. Dupa aceasta, sa iei doua oca otet de vin tare si sa faci din jumtate de pane friganele prajite, care, inca fiind caldute, sa le moi in otet si sa pui in balerca, turnand si ramasita otatului peste eale, si doua oca de vin. Pe urma sa se aseze balerca la soare, lasand-o trei zile. La implinirea acelor trei zile, sa torni inuntru doua lopatele de spuza foarte infocata si o oca de vin de deasupra si, tavalind balerca bine, sa mai sada trei zile, dupa implinirea carora iarasi sa mai pui doua oca vin; si asa sa se urmeze pana sa va umple balerca si atuncea o vei lasa patru saptamani la soare si se va face otetul tare. Si atuncea numai, desertandu-o intr-o balerca mare, vei adaogi cate cinci oca de vin tot la trei zile, puind si spuza in jumatate, tot la trei zile. Vinul sa fie rece, din pivnita, nestatut afara la soare.

200 retete cercate de bucate, prajituri si alte trebi gospodarasti - Mihail Kogalniceanu si Costache Negruzzi. Editura Dacia Clusiu. Iasi, 1841.

×
Subiecte în articol: gastronomie balerca