x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reteta veche - Metod de a limpezi vinul turburat

Reteta veche - Metod de a limpezi vinul turburat

16 Iun 2005   •   00:00

Ia cremeni obicinuite si le pisaza in bucatele, ca sa poata, cu lesnire, intra prin vrana polobocului. Pune faramaturile intr-o tigaie si le inferbanta pe carbuni aprinsi, pana se vor inrosi de tot.



Ia cremeni obicinuite si le pisaza in bucatele, ca sa poata, cu lesnire, intra prin vrana polobocului. Pune faramaturile intr-o tigaie si le inferbanta pe carbuni aprinsi, pana se vor inrosi de tot.
Dupa aceea slobozi bucatelele, una cate una, in polobocul cu vin. Catatimea creminilor ce ai sa torni in poloboc sta, fireste, in cumpana cu cataaimea si soiul vinului. Aceste cremeni au a sta in vas 6 saptamani si, dupa aceasta vreme, se incearca vinul daca s-au limpezit. De nu s-au limpezit inca, si fata lui nu bate in fata aurului, atunci mai poftoresti o data zisa pasire cu creminile, iar de este limpede si curat, il pritocesti. Pasirea acesta se poate cu bun sporiu urma la ori ce vin bolnavicios, iar mai cu sama la vinuri noua, care au in sine multe drojdii. Cu acest mijloc se face si vinul bland, mai sirtos, mai placut si aratator de o fata mai veche, cu un cuvant, el castiga prin aceasta o bunatate care il arata ca cum ar fi cu vreo cativa ani mai vechi.
Retete cercate de bucate, prajituri si alte trebi gospodaresti - Mihail Kogalniceanu, Costache Negruzzi

×
Subiecte în articol: gastronomie