Dacă nu știați, atunci... aflați acum: de Sfântul Dumitru, se mănâncă bucate din varză dulce și imediat după aceea purcezi să pui la murat primul butoi cu varză! Asta pentru că tradiția românească a „conservelor pentru iarnă” spune că varza se pune la murat între Sfântul Dumitru și Sfântul Andrei. De câte ori în acest interval și câte butoaie ai de gând să pui, e treaba ta.
Dar dacă vrei să faci totul după cutume, atunci musai umpli un butoi cu varză la Sfântul Dumitru (să se mureze până ce intri în Postul Crăciunului) și mai pui unul la Sfântul Andrei (să fie varza murată încă bună de mâncat atunci când intri în Postul Paștelui).
Acum, că am lămurit lucrurile astea, să trecem la rețetă (pe care promit să v-o dau azi cu tot cu secretele ei).
Ce trebuie să știi când alegi varza? Să fie bine coaptă, îndesată, albă și cu foi subțirele (să-ți fie de folos la sarmale). Iar saramura se pregătește pe cântar: la fiecare 10 litri de apă câte 500 gr de sare grunjoasă, din cea potrivită pentru murături.
Cureți bine butoiul de varză (îl speli și-l zvânți) apoi așezi pe fundul lui câțiva butuci (mai scunzi) de lemn. Azvârli deasupra lor condimentele: .....................
Citește mai departe pe ANTENA SATELOR