x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

RETETE

0
07 Dec 2005 - 00:00

Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

PREPARATE DIN CARNE

MANCARE DE FASOLE CU CARNE
INGREDIENTE:
500 g fasole boabe , un kg de carne de porc , o ceapa , 50-100 ml ulei , un ardei gras , 250 ml suc de rosii , o foaie de dafin , piper , cimbru , tarhon proaspat , boia de ardei , sare , sunculita afumata

MOD DE PREPARARE
Ceapa se taie marunt si se caleste in 4-5 linguri cu ulei, la foc mic. Se pune un varf de lingurita cu boia de ardei si se adauga carnea taiata in bucati. Se amesteca bine, se adauga o lingurita cu sare, lasandu-se sa se prajeasca la foc mic, acoperita. Fasolea, se inmoaie de cu seara in apa rece. Se lasa pana a doua zi cand se spala bine si se pune la fiert tot cu apa rece. Se fierbe pana se umfla bine bobul.
Dupa ce a fiert fasolea, se adauga peste carne si se amesteca. Apoi se pun sucul de rosii, o foaie de dafin, o ramura de cimbru, tarhon si un ardei taiat felii subtiri. Se lasa sa dea cateva clocote, se sareaza si se pipereaza, dupa care se da la cuptor 10-15 minute.
SFAT
Dupa preferinta, se poate pune si putina sunculita afumata.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga
SALATA CU OREZ SI FICATEI
INGREDIENTE:
o cana cu orez , 500 g ficatei de pasare , ulei , un ardei iute , o ceapa , 100 g sunca presata , doua-trei rosii mici , piper , sare , salata verde , ciuperci , castraveti acri

MOD DE PREPARARE
Orezul se pune la fiert in apa cu sare, putin ulei si o ceapa intreaga. Separat, ficateii se pun la fiert in apa cu putina sare. Sunca presata se taie feliute, rosiile se taie pe jumatate, iar ardeiul iute rondele. Se amesteca toate impreuna cu orezul fiert. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se servesc cu salata verde.
SFAT
In orez se mai pot adauga ciuperci si castraveciori acri.
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon
OREZ MEXICAN
INGREDIENTE:
o cana cu orez , 250 g carne de porc , o ceapa , o cutie cu mazare , o cutie cu fasole verde , boia de ardei , o cutie cu porumb , doi morcovi , ulei , un ardei iute , sare , piper , gogosari acri

MOD DE PREPARARE
Orezul se pune la fiert in apa cu sare, putin ulei si, pentru mai mult gust, o ceapa intreaga. Carnea de porc se taie in bucati mici si se pune la prajit.
Mazarea, fasolea si morcovii se fierb in apa cu putina sare. Dupa ce s-au oparit putin, se adauga peste orez impreuna cu porumbul, ardeiul iute feliat si carnea prajita. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Deasupra se presara putina boia.
SFAT
Se serveste cu gogosari acri.
BAUTURA:
Rosu de Purcari
KAIZER CU CARTOFI SI CASCAVAL
INGREDIENTE:
4-5 feliute de kaizer , 4-5 bucati de carne de porc , o cutie cu ciuperci , 5-6 cartofi , ulei , unt , o ceapa , 2-3 rosii , salata verde , sare , piper , cascaval

MOD DE PREPARARE
Feliutele de kaizer se pun pe gratar si se lasa sa se rumeneasca pe ambele parti. Carnea de porc se frige si ea, iar cartofii se curata de coaja si se pun la fiert in apa cu sare si putin ulei. Ciupercile se calesc in unt impreuna cu rosiile, o ceapa taiata marunt, sare si piper. Kaizerul si carnea fripta se servesc cu garnitura de cartofi natur si cu ciupercile calite. Deasupra se rade cascaval si se da pentru cinci minute la cuptor sa se topeasca.
SFAT
Se serveste cu salata verde.
BAUTURA:
Pinot Noir

PREPARATE DIN PESTE

SPROT CU OREZ
INGREDIENTE:
o cana cu orez , o jumatate de kg de sprot , o ceapa , delikat , un castravete murat , ulei , malai , piper , sare , mamaliguta , sos de usturoi

MOD DE PREPARARE
Orezul se curata, se spala si apoi se pune la fiert in apa cu sare. Pentru mai mult gust se adauga si o ceapa intreaga.
Intre timp, sprotul spalat si scurs de apa se da prin malai si se pune la prajit intr-o tigaie cu ulei incins. Orezul se lasa sa fiarba, dupa care in el se adauga un castravete murat tocat marunt, delikat si piper dupa preferinta. Pe o farfurie se asaza orezul, iar deasupra sprotul prajit.
SFAT
Sprotul se poate servi separat cu sos de usturoi si mamaliguta calda.
BAUTURA:
Riesling
MANCARICA DE SOMON
INGREDIENTE:
4 fileuri de somon , 6 gogosari , 4 rosii , o lamaie , unt , o ceapa , muraturi , o cescuta cu ulei , sare , piper , porumb dulce , o legatura de marar

MOD DE PREPARARE
Fileurile de somon se stropesc cu zeama de lamaie, se sareaza dupa gust, se ruleaza si se dau la cuptor cu putin unt sa se rumeneasca. Intre timp, gogosarii se coc si, cand sunt gata, se presara cu sare si se lasa pana se inmoaie si se racesc. Apoi se curata si se taie fasii. Ceapa se taie marunt si se caleste in putin ulei. Peste ea se adauga gogosarii, porumbul si rosiile tocate. Se potriveste de sare si piper. Se da totul la cuptor pentru 25 de minute. Mancarica de gogosari se serveste cu rulourile de somon.
SFAT
Deasupra se presara verdeata tocata.
BAUTURA:
Sauvignon Blanc
CARTOFI RASOL CU STIUCA
INGREDIENTE:
o stiuca , 5-6 cartofi , delikat , unt , sare , piper , sos de usturoi , o foaie de dafin , verdeata , ulei , o lamaie

MOD DE PREPARARE
Cartofii se curata de coaja si se pun la fiert in apa cu sare si putin ulei. Dupa ce au fiert, se scot si se lasa sa se scurga. Se adauga putin delikat, piper si se omogenizeaza cu sos de usturoi.
Stiuca se curata, se spala si se taie in bucati de dimensiuni potrivite. Se sareaza si se stropesc cu putina zeama de lamaie, dupa care se pun la fiert in apa cu sare si o foaie de dafin. Dupa ce au fiert, se asaza vasul in cuptor, adaugandu-se putin unt, sa se rumeneasca pestele pe ambele parti. Se serveste cu salata de cartofi.
SFAT
Deasupra se presara verdeata tocata marunt.
BAUTURA:
Traminer
PASTRAV PRAJIT
INGREDIENTE:
4 pastravi , 4 linguri cu faina , o lamaie , sare , ulei , piper , patrunjel verde , 4-5 cartofi , varza de Bruxelles

MOD DE PREPARARE
Pastravii se curata, se spala, se presara cu sare si se lasa deoparte o ora. Apoi se pipereaza, se stropesc cu un amestec din zeama de lamaie si ulei, se trec prin faina si se prajesc in ulei incins, pe ambele parti. Cand sunt gata, se scot pe un platou si se acopera cu felii de lamaie.
Cartofii se curata, se spala si se pun la fiert in apa cu putina sare. Varza de Bruxelles se fierbe cateva minute. Pastravii se servesc alaturi de cartofii natur si varza de Bruxelles.
SFAT
Deasupra se presara patrunjel verde tocat.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga

PREPARATE DIN LEGUME

MANCARE DE VARZA CU GUTUI
INGREDIENTE:
o varza rosie , cateva verze de Bruxelles , 500 ml supa de legume , doua gutui , ulei , o ceapa , unt , sare , piper , porumb , sfecla rosie , cartofi natur

MOD DE PREPARARE
Ceapa se curata, se spala, se toaca marunt si se pune la calit in ulei incins. Varza rosie se taie fideluta, se sareaza, se pipereaza si se adauga peste ceapa. Se amesteca din cand in cand, dupa care se adauga varza de Bruxelles. Se stinge totul cu putina supa de legume si se lasa sa fiarba pana cand incepe sa scada si se caleste putin. Gutuile se prajesc la randul lor in putin unt si se servesc alaturi de varza calita.
SFAT
Se pot adauga si porumb, sfecla rosie si cartofi natur.
BAUTURA:
Feteasca Regala
CARTOFI CU DOVLECEL
INGREDIENTE:
5-6 cartofi , un dovlecel , sare , piper , o jumatate de pachet de unt , ulei , rozmarin , o ceapa

MOD DE PREPARARE
Cartofii se spala si se curata de coaja. Se taie in jumatati si se pun la fiert in apa cu sare si putin ulei. Se lasa sa fiarba si intre timp se pregatesc sosul si dovlecelul. Ceapa se curata si se taie rondele, dupa care se caleste in putin unt. Dovlecelul se curata de coaja si se taie felii, adaugandu-se peste ceapa calita. Se lasa sa se rumeneasca pe ambele parti si se stinge cu putina apa. Se adauga sare, piper si rozmarin. Cartofii fierti se servesc alaturi de dovleceii caliti si de sosul de unt si ceapa.
SFAT
Se servesc cu gogosari acri.
BAUTURA:
Muscat Ottonel
TELINA PANE
INGREDIENTE:
o telina , doua oua , ulei , sare , piper , pesmet , gogosari acri , sos de usturoi , maioneza

MOD DE PREPARARE
Telina se curata de coaja si se taie feliute subtiri. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se da prin ou si prin pesmet, dupa care se pune la prajit in uleiul incins. Dupa ce s-a rumenit bine pe ambele parti, se pune pe un platou si se serveste cu sos de usturoi sau maioneza.
SFAT
Se serveste, dupa preferinta, si cu gogosari acri.
BAUTURA:
Feteasca alba
MANCARICA DE DOVLECEI
INGREDIENTE:
o ceapa , 3 rosii , un ardei rosu , doi dovlecei , 5-6 catei de usturoi , doua-trei linguri cu suc de rosii , sare , piper , o foaie de dafin , patrunjel , crutoane , supa de legume

MOD DE PREPARARE
Ceapa se curata, se spala si se taie in bucati mici. Ardeiul si rosiile se spala si se taie marunt, iar usturoiul se curata si se piseaza cu putina sare. Dovlecelul se curata de coaja si se taie rondele. Ceapa se pune la prajit impreuna cu ardeiul, rosiile, usturoiul si foaia de dafin. Se lasa sa se caleasca impreuna, dupa care se adauga dovleceii rondele. Se pune sucul de rosii. Se stinge totul cu putina supa de legume si se lasa sa scada. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se adauga patrunjelul tocat.
SFAT
Se serveste cu salata de legume si cu crutoane.
BAUTURA:
Feteasca neagra

PREPARATE DULCI

TARTE CU PORTOCALE SI ANANAS
INGREDIENTE:
200 g unt , doua oua , 100 g smantana , un praf de copt , jumatate de lamaie , faina cat cuprinde
CREMA 500 ml lapte , 3 oua , 3 linguri cu zahar , 3 linguri cu faina , un baton de vanilie , 150 g unt , felii de fructe

MOD DE PREPARARE
Se amesteca untul, ouale, smantana si praful de copt stins intr-o lingura cu zeama de lamaie. Apoi se adauga faina cat cuprinde ca sa iasa un aluat fraged. Se fac niste tarte mici si se coc la cuptor, la foc potrivit.
Intre timp, se prepara crema de vanilie. Se amesteca ouale cu zaharul, se adauga faina si laptele si se pun la fiert la bain-marie. Se lasa pana se ingroasa compozitia si se pune batonul de vanilie. Se ia de pe foc si se lasa la racit, dupa care se adauga untul. Cu aceasta crema se umplu tartele si se orneaza cu felii de portocale si ananas.
SFAT
Se pot orna si cu boabe de struguri.
BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin
PRAJITURA CU GEM
INGREDIENTE:
500 ml apa minerala , 10 linguri cu ulei , 10 linguri cu zahar , o lingurita cu amoniac , o lamaie , un plic cu zahar vanilinat , faina cat cuprinde , un borcan cu gem de mere

MOD DE PREPARARE
Apa minerala, uleiul, zaharul, amoniacul stins cu zeama de lamaie si zaharul vanilinat se amesteca putin, apoi se adauga faina cat sa iasa un aluat mai moale. Aluatul se imparte in doua. Foile se coc intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina, la foc potrivit. Dupa ce s-au racit se ung cu gem de mere.
SFAT
Se poate folosi orice fel de gem.
BAUTURA:
Cappuccino
PRAJITURA CU BRANZA DULCE
INGREDIENTE:
150 g unt , 250 g zahar , 100 g smantana , 3 galbenusuri , un praf de copt , o lingura cu cacao , faina cat cuprinde , gem de piersici , 500 g branza dulce , 150 g stafide , un baton de vanilie , doua piersici din compot , un plic de jeleu de fructe , topping de fructe

MOD DE PREPARARE
Se amesteca untul cu 100 g zahar, smantana si galbenusurile. Apoi se adauga praful de copt si faina si se face un aluat mai moale. Se imparte in doua parti, iar intr-una din ele se adauga cacaua. Se coc foile intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina, la foc potrivit. Intre timp, branza trecuta prin sita se freaca impreuna cu zaharul ramas, se adauga vanilia si stafidele.
Dupa ce s-au racit, foile se ung cu gem, deasupra punandu-se crema de branza. Se orneaza cu felii de piersici si se glaseaza cu jeleu de fructe incalzit.
SFAT
Se poate folosi topping de fructe in loc de jeleu de fructe.
BAUTURA:
Ceai de fructe de padure
TARTA CU KIWI
INGREDIENTE:
150 g unt , 3 oua , 100 g smantana , un plic praf de copt , un pliculet cu zahar vanilinat , o jumatate de lamaie , faina cat cuprinde , 3 kiwi
CREMA 500 ml lapte , 4 galbenusuri , 4 linguri cu zahar , 3 linguri cu faina , arome , 125 g unt

MOD DE PREPARARE
Se amesteca untul cu ouale si cu smantana, se pune praful de copt stins intr-o lingura cu zeama de lamaie, zaharul vanilinat si faina si se face un aluat fraged. Se ia o forma de tarta unsa si tapetata cu faina, se intinde aluatul si se da la copt, la foc potrivit.
Intre timp se prepara crema. Galbenusurile se freaca impreuna cu zaharul, se adauga faina, laptele, zaharul vanilinat si se pune la fiert la bain-marie. Dupa ce s-a ingrosat, se da la o parte, se lasa la racit si se adauga untul frecat. Cu aceasta crema se umple tarta si se orneaza cu felii de kiwi. Se glaseaza cu jeleu de fructe incalzit.
SFAT
Se poate glasa cu sirop gros de la dulceata.
BAUTURA:
Lichior de piersici
Citeşte mai multe despre:   sare,   bautura,   usturoi,   lămăie,   impreuna,   zahăr,   ulei,   piper,   fructe,   verde,   ceapa,   orez,   cartofi,   roşii,   zahărul,   ardei,   varza,   făină,   salata,   linguri,   lasa,   ingrediente,   sfat,   taie,   curata,   spala,   serveste,   fiert,   amesteca,   felii,   sareaza,   crema,   marunt,   gust,   copt,   pipereaza,   preparare,   acri,   gogosari,   adauga

 



Mai multe titluri din categorie

Megan Markle felicitată de familia regală britanică

Megan Markle felicitată de familia regală britanică
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii i-a urat "La mulţi ani!" ducesei de Sussex, Meghan Markle, pe contul său de Twitter. Aceasta împlinește, astăzi, 40 de ani. Megan își sărbătorește ziua de...

Români în vacanță. Destinația exotică preferată de turiști

Români în vacanță. Destinația exotică preferată de turiști
Din ce în ce mai mulți turiști români aleg pentru vacanță destinațiile exotice. Africa a depășit Asia și a devenit favorita românilor. Topul destinațiilor exotice este condus de Kenya, Tanzania și Zanzibar....

12 artiști și sportivi au început antrenamentele pentru Splash! Vedete la Apă. Cel mai răcoritor show al verii va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena 1

12 artiști și sportivi au început antrenamentele pentru Splash! Vedete la Apă. Cel mai răcoritor show al verii va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena 1
Galerie Foto În aceste zile caniculare, mai multe personalități din viața artistică sau sportivă se antrenează deja la bazinul olimpic din Bacău și încearcă să fie în cea mai bună formă pentru cel mai răcoritor show...

Sharon Stone a rămas fără asigurare în pandemie

Sharon Stone a rămas fără asigurare în pandemie
Sharon Stone a spus că a fost amenințată după ce a cerut un staff complet vaccinat la filmări. Actrița a mai precizat că în pandemie a rămas fără asigurare medicală, după 43 de ani în industria...

Care sunt cele mai bune lenjerii de pat pentru noptile caniculare?

Care sunt cele mai bune lenjerii de pat pentru noptile caniculare?
Galerie Foto Vara este o bucurie, dar si o pacoste cand vine noaptea si confortul somnului dispare din cauza caldurii. Asternuturile nepotrivite parca pun paie pe foc in toata aceasta poveste. Dimineata te trezesti mai obosit decat...

Cel mai răcoritor show al verii va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena 1 Alina Pușcaș se antrenează intens pentru Splash! Vedete la Apă

Cel mai răcoritor show al verii va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena 1  Alina Pușcaș se antrenează intens pentru Splash! Vedete la Apă
Galerie Foto Alina Pușcaș se antrenează intens deja pentru cel mai răcoritor show al verii! ”Splash! Vedete la Apă” va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena...

Premiera serialului ”Povești de familie”, la Antena 1, lider de audiență

Premiera serialului ”Povești de familie”, la Antena 1, lider de audiență
Galerie Foto             Premiera serialului ”Povești de familie”, difuzată luni, între orele 13.59 – 16.00, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul...

Intact Media Group, lider SATI pentru a doua lună consecutivă, cu 16.035.305 vizitatori unici

Intact Media Group, lider SATI pentru a doua lună consecutivă, cu 16.035.305 vizitatori unici
Grupul Intact Media s-a clasat pentru a doua lună consecutivă pe primul loc în SATI (Studiul de Audiență și Trafic Internet), cu 16.035.305 vizitatori unici și 3 site-uri în TOP 10....

Mara Oprea, vacanţă în Grecia înainte de revenirea pe platoul de filmare Adela

Mara Oprea, vacanţă în Grecia înainte de revenirea pe platoul de filmare Adela
Galerie Foto După aproape un an de zile în care au fost prezenţi aproape zilnic pe platourile de filmare de la Adela, serialul de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production ce va avea premiera celui de-al doilea se...

Cum să îți aranjezi singur grădina: sfaturi utile

Cum să îți aranjezi singur grădina: sfaturi utile
Timpul petrecut în grădină are o mulțime de efecte pozitive asupra sănătății fizice și mentale. Dacă te numeri printre norocoșii care au puțin spațiu verde în jurul casei, ar fi păcat să nu-l...

Finala Mireasa, lider de audiență! Maria și Liviu sunt câștigătorii celui de-al treilea sezon!

Finala Mireasa, lider de audiență! Maria și Liviu sunt câștigătorii celui de-al treilea sezon!
Galerie Foto Finala celui de-al treilea sezon al emisiunii Mireasa, difuzată duminică, între orele 15.30 – 18.58, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât pe publicul comercial din mediul urban, cât și la nivelul întreg...

Atenție unde călătoriți. Coduri roşu și portocaliu de caniculă în Bulgaria

Atenție unde călătoriți. Coduri roşu și portocaliu de caniculă în Bulgaria
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Bulgaria, unde sunt în vigoare Coduri roşu și portocaliu de caniculă până marți. Ministerul Afacerilor Externe informează...

(P) Patul, între decor și funcționalitate - preferați textile produse în România, de la Coneltex

(P) Patul, între decor și funcționalitate - preferați textile produse în România, de la Coneltex
Cu toții știm că patul din dormitor nu este doar de decor, ci îndeplinește un dublu rol. Atunci când vă doriți ca la finalul zilei să vă aruncați în patul confortabil și să vă simțiți ca într-o...

Grecia pe lista roșie de COVID-19. Românii continuă să meargă în vacanțe

Grecia pe lista roșie de COVID-19. Românii continuă să meargă în vacanțe
În pofida restricțiilor impuse de la 1 august, prin intrarea Greciei pe lista roșie a țărilor cu risc epidemiologic, conediile românilor în această țară continuă în mod normal. Mii se români optează...

România și Bulgaria au câștigat pariul pe turism în 2021

România și Bulgaria au câștigat pariul pe turism în 2021
Galerie Foto Litoralul românesc și cel bulgăresc au fost luate cu asalt, în acest sezon estival, de românii care s-au ferit de restricții. Agențiile care au pariat pe această tendință au avut foarte mult de câștigat....
Serviciul de email marketing furnizat de