x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE

RETETE

07 Dec 2005   •   00:00

Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

PREPARATE DIN CARNE

MANCARE DE FASOLE CU CARNE
INGREDIENTE:
500 g fasole boabe , un kg de carne de porc , o ceapa , 50-100 ml ulei , un ardei gras , 250 ml suc de rosii , o foaie de dafin , piper , cimbru , tarhon proaspat , boia de ardei , sare , sunculita afumata

MOD DE PREPARARE
Ceapa se taie marunt si se caleste in 4-5 linguri cu ulei, la foc mic. Se pune un varf de lingurita cu boia de ardei si se adauga carnea taiata in bucati. Se amesteca bine, se adauga o lingurita cu sare, lasandu-se sa se prajeasca la foc mic, acoperita. Fasolea, se inmoaie de cu seara in apa rece. Se lasa pana a doua zi cand se spala bine si se pune la fiert tot cu apa rece. Se fierbe pana se umfla bine bobul.
Dupa ce a fiert fasolea, se adauga peste carne si se amesteca. Apoi se pun sucul de rosii, o foaie de dafin, o ramura de cimbru, tarhon si un ardei taiat felii subtiri. Se lasa sa dea cateva clocote, se sareaza si se pipereaza, dupa care se da la cuptor 10-15 minute.
SFAT
Dupa preferinta, se poate pune si putina sunculita afumata.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga
SALATA CU OREZ SI FICATEI
INGREDIENTE:
o cana cu orez , 500 g ficatei de pasare , ulei , un ardei iute , o ceapa , 100 g sunca presata , doua-trei rosii mici , piper , sare , salata verde , ciuperci , castraveti acri

MOD DE PREPARARE
Orezul se pune la fiert in apa cu sare, putin ulei si o ceapa intreaga. Separat, ficateii se pun la fiert in apa cu putina sare. Sunca presata se taie feliute, rosiile se taie pe jumatate, iar ardeiul iute rondele. Se amesteca toate impreuna cu orezul fiert. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se servesc cu salata verde.
SFAT
In orez se mai pot adauga ciuperci si castraveciori acri.
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon
OREZ MEXICAN
INGREDIENTE:
o cana cu orez , 250 g carne de porc , o ceapa , o cutie cu mazare , o cutie cu fasole verde , boia de ardei , o cutie cu porumb , doi morcovi , ulei , un ardei iute , sare , piper , gogosari acri

MOD DE PREPARARE
Orezul se pune la fiert in apa cu sare, putin ulei si, pentru mai mult gust, o ceapa intreaga. Carnea de porc se taie in bucati mici si se pune la prajit.
Mazarea, fasolea si morcovii se fierb in apa cu putina sare. Dupa ce s-au oparit putin, se adauga peste orez impreuna cu porumbul, ardeiul iute feliat si carnea prajita. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Deasupra se presara putina boia.
SFAT
Se serveste cu gogosari acri.
BAUTURA:
Rosu de Purcari
KAIZER CU CARTOFI SI CASCAVAL
INGREDIENTE:
4-5 feliute de kaizer , 4-5 bucati de carne de porc , o cutie cu ciuperci , 5-6 cartofi , ulei , unt , o ceapa , 2-3 rosii , salata verde , sare , piper , cascaval

MOD DE PREPARARE
Feliutele de kaizer se pun pe gratar si se lasa sa se rumeneasca pe ambele parti. Carnea de porc se frige si ea, iar cartofii se curata de coaja si se pun la fiert in apa cu sare si putin ulei. Ciupercile se calesc in unt impreuna cu rosiile, o ceapa taiata marunt, sare si piper. Kaizerul si carnea fripta se servesc cu garnitura de cartofi natur si cu ciupercile calite. Deasupra se rade cascaval si se da pentru cinci minute la cuptor sa se topeasca.
SFAT
Se serveste cu salata verde.
BAUTURA:
Pinot Noir

PREPARATE DIN PESTE

SPROT CU OREZ
INGREDIENTE:
o cana cu orez , o jumatate de kg de sprot , o ceapa , delikat , un castravete murat , ulei , malai , piper , sare , mamaliguta , sos de usturoi

MOD DE PREPARARE
Orezul se curata, se spala si apoi se pune la fiert in apa cu sare. Pentru mai mult gust se adauga si o ceapa intreaga.
Intre timp, sprotul spalat si scurs de apa se da prin malai si se pune la prajit intr-o tigaie cu ulei incins. Orezul se lasa sa fiarba, dupa care in el se adauga un castravete murat tocat marunt, delikat si piper dupa preferinta. Pe o farfurie se asaza orezul, iar deasupra sprotul prajit.
SFAT
Sprotul se poate servi separat cu sos de usturoi si mamaliguta calda.
BAUTURA:
Riesling
MANCARICA DE SOMON
INGREDIENTE:
4 fileuri de somon , 6 gogosari , 4 rosii , o lamaie , unt , o ceapa , muraturi , o cescuta cu ulei , sare , piper , porumb dulce , o legatura de marar

MOD DE PREPARARE
Fileurile de somon se stropesc cu zeama de lamaie, se sareaza dupa gust, se ruleaza si se dau la cuptor cu putin unt sa se rumeneasca. Intre timp, gogosarii se coc si, cand sunt gata, se presara cu sare si se lasa pana se inmoaie si se racesc. Apoi se curata si se taie fasii. Ceapa se taie marunt si se caleste in putin ulei. Peste ea se adauga gogosarii, porumbul si rosiile tocate. Se potriveste de sare si piper. Se da totul la cuptor pentru 25 de minute. Mancarica de gogosari se serveste cu rulourile de somon.
SFAT
Deasupra se presara verdeata tocata.
BAUTURA:
Sauvignon Blanc
CARTOFI RASOL CU STIUCA
INGREDIENTE:
o stiuca , 5-6 cartofi , delikat , unt , sare , piper , sos de usturoi , o foaie de dafin , verdeata , ulei , o lamaie

MOD DE PREPARARE
Cartofii se curata de coaja si se pun la fiert in apa cu sare si putin ulei. Dupa ce au fiert, se scot si se lasa sa se scurga. Se adauga putin delikat, piper si se omogenizeaza cu sos de usturoi.
Stiuca se curata, se spala si se taie in bucati de dimensiuni potrivite. Se sareaza si se stropesc cu putina zeama de lamaie, dupa care se pun la fiert in apa cu sare si o foaie de dafin. Dupa ce au fiert, se asaza vasul in cuptor, adaugandu-se putin unt, sa se rumeneasca pestele pe ambele parti. Se serveste cu salata de cartofi.
SFAT
Deasupra se presara verdeata tocata marunt.
BAUTURA:
Traminer
PASTRAV PRAJIT
INGREDIENTE:
4 pastravi , 4 linguri cu faina , o lamaie , sare , ulei , piper , patrunjel verde , 4-5 cartofi , varza de Bruxelles

MOD DE PREPARARE
Pastravii se curata, se spala, se presara cu sare si se lasa deoparte o ora. Apoi se pipereaza, se stropesc cu un amestec din zeama de lamaie si ulei, se trec prin faina si se prajesc in ulei incins, pe ambele parti. Cand sunt gata, se scot pe un platou si se acopera cu felii de lamaie.
Cartofii se curata, se spala si se pun la fiert in apa cu putina sare. Varza de Bruxelles se fierbe cateva minute. Pastravii se servesc alaturi de cartofii natur si varza de Bruxelles.
SFAT
Deasupra se presara patrunjel verde tocat.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga

PREPARATE DIN LEGUME

MANCARE DE VARZA CU GUTUI
INGREDIENTE:
o varza rosie , cateva verze de Bruxelles , 500 ml supa de legume , doua gutui , ulei , o ceapa , unt , sare , piper , porumb , sfecla rosie , cartofi natur

MOD DE PREPARARE
Ceapa se curata, se spala, se toaca marunt si se pune la calit in ulei incins. Varza rosie se taie fideluta, se sareaza, se pipereaza si se adauga peste ceapa. Se amesteca din cand in cand, dupa care se adauga varza de Bruxelles. Se stinge totul cu putina supa de legume si se lasa sa fiarba pana cand incepe sa scada si se caleste putin. Gutuile se prajesc la randul lor in putin unt si se servesc alaturi de varza calita.
SFAT
Se pot adauga si porumb, sfecla rosie si cartofi natur.
BAUTURA:
Feteasca Regala
CARTOFI CU DOVLECEL
INGREDIENTE:
5-6 cartofi , un dovlecel , sare , piper , o jumatate de pachet de unt , ulei , rozmarin , o ceapa

MOD DE PREPARARE
Cartofii se spala si se curata de coaja. Se taie in jumatati si se pun la fiert in apa cu sare si putin ulei. Se lasa sa fiarba si intre timp se pregatesc sosul si dovlecelul. Ceapa se curata si se taie rondele, dupa care se caleste in putin unt. Dovlecelul se curata de coaja si se taie felii, adaugandu-se peste ceapa calita. Se lasa sa se rumeneasca pe ambele parti si se stinge cu putina apa. Se adauga sare, piper si rozmarin. Cartofii fierti se servesc alaturi de dovleceii caliti si de sosul de unt si ceapa.
SFAT
Se servesc cu gogosari acri.
BAUTURA:
Muscat Ottonel
TELINA PANE
INGREDIENTE:
o telina , doua oua , ulei , sare , piper , pesmet , gogosari acri , sos de usturoi , maioneza

MOD DE PREPARARE
Telina se curata de coaja si se taie feliute subtiri. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se da prin ou si prin pesmet, dupa care se pune la prajit in uleiul incins. Dupa ce s-a rumenit bine pe ambele parti, se pune pe un platou si se serveste cu sos de usturoi sau maioneza.
SFAT
Se serveste, dupa preferinta, si cu gogosari acri.
BAUTURA:
Feteasca alba
MANCARICA DE DOVLECEI
INGREDIENTE:
o ceapa , 3 rosii , un ardei rosu , doi dovlecei , 5-6 catei de usturoi , doua-trei linguri cu suc de rosii , sare , piper , o foaie de dafin , patrunjel , crutoane , supa de legume

MOD DE PREPARARE
Ceapa se curata, se spala si se taie in bucati mici. Ardeiul si rosiile se spala si se taie marunt, iar usturoiul se curata si se piseaza cu putina sare. Dovlecelul se curata de coaja si se taie rondele. Ceapa se pune la prajit impreuna cu ardeiul, rosiile, usturoiul si foaia de dafin. Se lasa sa se caleasca impreuna, dupa care se adauga dovleceii rondele. Se pune sucul de rosii. Se stinge totul cu putina supa de legume si se lasa sa scada. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se adauga patrunjelul tocat.
SFAT
Se serveste cu salata de legume si cu crutoane.
BAUTURA:
Feteasca neagra

PREPARATE DULCI

TARTE CU PORTOCALE SI ANANAS
INGREDIENTE:
200 g unt , doua oua , 100 g smantana , un praf de copt , jumatate de lamaie , faina cat cuprinde
CREMA 500 ml lapte , 3 oua , 3 linguri cu zahar , 3 linguri cu faina , un baton de vanilie , 150 g unt , felii de fructe

MOD DE PREPARARE
Se amesteca untul, ouale, smantana si praful de copt stins intr-o lingura cu zeama de lamaie. Apoi se adauga faina cat cuprinde ca sa iasa un aluat fraged. Se fac niste tarte mici si se coc la cuptor, la foc potrivit.
Intre timp, se prepara crema de vanilie. Se amesteca ouale cu zaharul, se adauga faina si laptele si se pun la fiert la bain-marie. Se lasa pana se ingroasa compozitia si se pune batonul de vanilie. Se ia de pe foc si se lasa la racit, dupa care se adauga untul. Cu aceasta crema se umplu tartele si se orneaza cu felii de portocale si ananas.
SFAT
Se pot orna si cu boabe de struguri.
BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin
PRAJITURA CU GEM
INGREDIENTE:
500 ml apa minerala , 10 linguri cu ulei , 10 linguri cu zahar , o lingurita cu amoniac , o lamaie , un plic cu zahar vanilinat , faina cat cuprinde , un borcan cu gem de mere

MOD DE PREPARARE
Apa minerala, uleiul, zaharul, amoniacul stins cu zeama de lamaie si zaharul vanilinat se amesteca putin, apoi se adauga faina cat sa iasa un aluat mai moale. Aluatul se imparte in doua. Foile se coc intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina, la foc potrivit. Dupa ce s-au racit se ung cu gem de mere.
SFAT
Se poate folosi orice fel de gem.
BAUTURA:
Cappuccino
PRAJITURA CU BRANZA DULCE
INGREDIENTE:
150 g unt , 250 g zahar , 100 g smantana , 3 galbenusuri , un praf de copt , o lingura cu cacao , faina cat cuprinde , gem de piersici , 500 g branza dulce , 150 g stafide , un baton de vanilie , doua piersici din compot , un plic de jeleu de fructe , topping de fructe

MOD DE PREPARARE
Se amesteca untul cu 100 g zahar, smantana si galbenusurile. Apoi se adauga praful de copt si faina si se face un aluat mai moale. Se imparte in doua parti, iar intr-una din ele se adauga cacaua. Se coc foile intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina, la foc potrivit. Intre timp, branza trecuta prin sita se freaca impreuna cu zaharul ramas, se adauga vanilia si stafidele.
Dupa ce s-au racit, foile se ung cu gem, deasupra punandu-se crema de branza. Se orneaza cu felii de piersici si se glaseaza cu jeleu de fructe incalzit.
SFAT
Se poate folosi topping de fructe in loc de jeleu de fructe.
BAUTURA:
Ceai de fructe de padure
TARTA CU KIWI
INGREDIENTE:
150 g unt , 3 oua , 100 g smantana , un plic praf de copt , un pliculet cu zahar vanilinat , o jumatate de lamaie , faina cat cuprinde , 3 kiwi
CREMA 500 ml lapte , 4 galbenusuri , 4 linguri cu zahar , 3 linguri cu faina , arome , 125 g unt

MOD DE PREPARARE
Se amesteca untul cu ouale si cu smantana, se pune praful de copt stins intr-o lingura cu zeama de lamaie, zaharul vanilinat si faina si se face un aluat fraged. Se ia o forma de tarta unsa si tapetata cu faina, se intinde aluatul si se da la copt, la foc potrivit.
Intre timp se prepara crema. Galbenusurile se freaca impreuna cu zaharul, se adauga faina, laptele, zaharul vanilinat si se pune la fiert la bain-marie. Dupa ce s-a ingrosat, se da la o parte, se lasa la racit si se adauga untul frecat. Cu aceasta crema se umple tarta si se orneaza cu felii de kiwi. Se glaseaza cu jeleu de fructe incalzit.
SFAT
Se poate glasa cu sirop gros de la dulceata.
BAUTURA:
Lichior de piersici
×