x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţete de preparate din legume

Reţete de preparate din legume

19 Oct 2012   •   20:51
Reţete de preparate din legume
Tocană cu soia
● Ingrediente:
o pungă de soia cuburi, 400 g fasole verde, 500 g roşii, 2 ardei graşi, o ceapă, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, o legătură e pătrunjel, mărar
● Preparare: Cuburile de soia se pun la înmuiat în apă fierbinte pentru zece minute, apoi se fierb împreună cu puţină sare şi piper. Se scot cu o spumieră şi se lasă la scurs într-o strecurătoare.
Ceapa se curăţă de foi şi se toacă, ardeii se curăţă de cotoare şi seminţe şi se taie cubuleţe.
Roşiile se curăţă de pieliţe şi se taie cubuleţe.
Fasolea se curăţă de colţuri la capete, se taie în bucăţi mai mici şi se fierbe în apă cu puţină sare.
Ceapa se pune într-o cratiţă mai mare cu puţin ulei, se adaugă ardeii şi se călesc uşor la foc mediu.
Când ceapa este bine pătrunsă, se pune fasolea, cuburile de soia şi roşiile. Se condimentează cu sare şi piper după gust şi se lasă să fiarbă până când sosul scade la jumătate.
Jumătate din legătura de pătrunjel se toacă fin, se presară peste tocană, se amestecă şi se serveşte. Cine doreşte, poate să mai adauge verdeaţă în momentul servirii.

Borş cu boabe de fasole albă
● Ingrediente:
200 g fasole albă, 100 g morcovi, 100 g ceapă, 4 cartofi, o jumătate de ţelină, o rădăcină de pătrunjel, o legătură leuştean, o legătură mărar, borş, sare, ulei
● Preparare: Fasolea se spală, se pune la înmuiat de cu seară. A doua zi, se spală şi se pune la fiert. Separat, se pune la fiert o oală cu apă, pentru o fierbere mai rapidă a ciorbei. Morcovii se curăţă, se dau pe răzătoare. Ceapa şi cartofii se curăţă şi se taie cubuleţe. Toate legumele se amestecă, se pun într-o tigaie cu ulei şi se lasă la înăbuşit, la foc potrivit, cu un praf de sare.
 
După aproximativ un sfert de oră, într-o oală se toarnă legumele din tigaie, se adaugă apă clocotită şi se lasă să fiarbă 5 minute. Cu o spumieră, se pune fasolea fiartă în oala cu legume şi se continuă fierberea încă 15 minute.
 
Borşul se fierbe separat şi se îndepartează spuma care se formează la suprafaţă. Se toarnă apoi peste fasolea din oală, în cantitatea dorită, după gust şi se mai lasă să dea câteva clocote, apoi se opreşte focul. Se presară leuşteanul şi câteva fire de mărar, fin tocate şi se acoperă cu un capac. Se serveşte caldă dar e la fel de gustoasă şi servită la temperatura camerei.
 
Supă de fenicul
● Ingrediente:
500 g fenicul (2-3 bulbi), 2 litri supă de legume, o ceapă, 4 ciuperci, ulei de măsline, o lingură de făină, sare, piper, 2 roşii
● Preparare: Se pune într-o oală, pe foc, supa de legume, pentru a o aduce la temperatura de fierbere. Bulbii de fenicul se spală şi se taie fideluţă.
Ceapa se curăţă, se spală şi se toacă mărunt.
Se încinge uleiul într-o tigaie cu pereţii înalţi, se pun feliile de fenicul împreună cu ceapa şi se călesc până se înmoaie bine.
Se presară deasupra făina, se amestecă bine, pentru a încorpora făina, apoi se toarnă treptat din supa de legume fierbinte. Se amestecă cu grijă, pentru a nu se face cocoloaşe. Se toarnă compoziţia într-o oală şi se adaugă toată cantitatea de supă de legume fierbinte.
Ciupercile se curăţă, se spală, se taie felioare subţiri şi se adaugă în supă. Se mai lasă la foc potrivit aproape 20 de minute. Pentru un plus de gust, se pot adăuga la fiert două roşii decojite şi tăiate cubuleţe. Se condimentează după gust. Se serveşte fierbinte, cu crutoane şi verdeaţă tocată, după gust.

Legume cu smântână la cuptor
● Ingrediente:
2 dovlecei, un fir de praz, o conopidă mică, 4 cartofi, 4 căţei de usturoi, 5 ouă, 300 g brânză de vaci, 300 ml smântână, o lingură cu cimbru, 50 g unt, 2 linguri cu pesmet, sare, piper, sfeclă roşie
● Preparare: Cartofii se spală şi se fierb în apă cu sare. După ce s-au răcit puţin, se curăţă de coajă şi se taie cuburi. Conopida se rupe în bucheţele mai mici, se fierbe în apă cu sare şi se lasă să se răcească.
Dovleceii se spală, se taie rondele, se presară cu sare şi se pun într-o strecurătoare. Usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt.
Prazul se curăţă cu frunzele veştede, se spală şi se taie rondele subţiri. Smântâna se amestecă bine cu brânza de vaci şi ouăle, sare şi piper, după gust. Se adaugă cimbrul, legumele fierte, dovlecelul, prazul şi usturoiul.
Se unge o formă adâncă cu unt, se presară pesmetul şi se toarnă amestecul de legume cu brânză de vaci şi smântână.
Se introduce forma în cuptor şi se coc la foc mediu până devin aurii la suprafaţă şi nu mai curge compoziţia.
Se servesc calde sau reci, simple sau cu salată de sfeclă roşie.

×