x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţete de pretutindeni: Tartă cu zahăr brun (SUA)

Reţete de pretutindeni: Tartă cu zahăr brun (SUA)

de Simona Lazar    |    04 Iul 2011   •   09:28

De Ziua Independentei, tot americanul face gratar (barbeque) si tarte (pie). Sigur, pe langa astea sunt o multime de alte produse traditionale, in care se simte puternic influenta tuturor popoarelor ce "s-au varsat', de-a lungul secolelor, in marea tara numita America. Dar gratarele si tartele, daca nu s-ar fi inventat pana la ei, cu siguranta locul lor de nastere ar fi putut fi Lumea Noua.

N-o sa facem acum filosofia barbeque-ului american si nici nu vom vorbi despre celebra expresie "american's pie'. Vom spune doar "La multi ani America!' si, in asteptarea focurilor de artificii, va vom oferi o reteta care sigur are "gene' americane: "Brown Sugar Tart'.

Tarta cu zahar brun
● Ingrediente: pentru aluat: 175 g faina cernuta, o jumatate de lingurita de sare, doua linguri de zahar tos, 75 g unt, 45 ml apa foarte rece; pentru umplutura: 25 g faina (cernuta), 225 g zahar brun, o lingurita de esenta de vanilie, 350 ml smantana nefermentata, 40 g unt, putina nucsoara rasa.

● Preparare: Pentru a prepara aluatul, se amesteca faina, zaharul si sarea, apoi untul, framantand foarte bine cu degetele. Se adauga cate putin apa rece, care se incorporeaza. Daca nu e suficienta apa indicata in reteta, se mai poate folosi o lingura sau doua. Dupa ce aluatul a fost framantat bine, se inveleste intr-o folie de plastic si se da la cuptor pentru 20 de minute. Se intinde apoi o foaie de dimensiunea tavii pentru tarta, avand 3 mm grosime. Se pune in tava unsa cu grasime si presarata cu faina. Se lasa 30 de minute, sa se odihneasca in tava. Intre timp, se incalzeste cuptorul la 220 grade C. Se asaza peste aluat o foaie de hartie de copt, peste care se pun boabe de fasole uscata, pentru ca aluatul sa-si pastreze forma la copt. Se da la cuptor pentru 8-10 minute, dupa care se scoate si se dau la o parte hartia si boabele de fasole. Se pune din nou in cuptor, pentru 5 minute.

Intr-un castron, se pregateste umplutura. Se amesteca faina si zaharul brun. Vanilia se amesteca in smantana, dupa care se toarna deasupra zaharul cu faina si se bate bine, cu telul sau cu furculita, ca sa se incorporeze. Se adauga untul, in bucati mici, continuand baterea. Se toarna peste aluatul copt din tava, se presara nucsoara, se acopera cu o folie de aluminiu si se da din nou la cuptor, la foc mic, pentru 45 de minute. Se scoate tava, se elimina folia si se mai introduce la cuptor 2-3 minute.
Aceasta tarta se serveste la temperatura camerei.

×