În Postul Crăciunului există şi zile de dezlegare la peşte, acestea fiind sâmbetele, duminicile, de Sf Andrei, Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica, Sf. Ier. Nicolae, Sf. Mc. Filofteia şi Sf Ier. Dosoftei. Aceste zile aduc multă blândeţe postului şi mulţumire celor care-l respectă.
Gospodinele au ocazia să-şi arate măiestria în pregătirea bucatelor care au la bază peştele şi legumele. Mâncărurile de peşte sunt deosebit de gustoase şi mult mai sănătoase. Posibilitatea de a pregăti reţetele cunoscute şi de a crea noi preparate, folosind din plin imaginaţia, experienţa şi varietatea produselor de pe piaţă, face ca zilele în care se mănâncă peşte să fie adevărate zile de sărbătoare. Vă oferim şi noi câteva reţete.
Creveţi cu legume
Ingrediente: 500 g creveţi, 2 morcovi, 2 cepe, 3 ardei graşi, 4 roşii, 2 căni de orez, o căpăţână de usturoi, 100 g migdale, sare, piper.
Preparare: se spală creveţii şi se pun la tigaie cu puţin ulei (unt) şi usturoi feliat, pentru 15 minute. Orezul se pune la fiert, în apă cu puţină sare. Când s-a fiert, se scoate în strecurătoare, se undeşte în apă rece şi se lasă la scurs. Morcovii se dau pe răzătoare, ceapa se toacă mărunt, ardeii şi roşiile se taie cubuleţe. Toate legumele se dau la sotat în ulei, se piperează, se amestecă şi câteva feliuţe de usturoi, se adaugă migdalele taiate feliuţe şi se sărează. Se serveşte pe platou orezul, creveţii şi garnitura de legume, ornate cu verdeaţa preferată.
Crap pe orez ca la Tanţa
Ingrediente: un crap de 1,5 kg, 2 căni orez, 3 cepe, 2 morcovi, o mână de stafide, o mână de nuci, sare, piper, 2 foi de dafin, ulei, o legătură cu mărar şi pătrunjel tocat.
Preparare: Se curăţă peştele şi se porţionează în bucăţi potrivite, se şterge bine de apă, se sărează, se unge cu ulei şi se dă deoparte. Într-o cratiţă se pune orezul spălat, se adaugă ulei aproape cât grosimea stratului de orez, se pun cepele curăţate şi tăiate în patru, morcovii curăţaşi şi tăiaţi rondele, un praf de sare şi se dau la foc potrivit, cinci minute, amestecând mereu. Se toarnă apă fiartă, cât să acopere orezul de trei ori, se pun stafidele, nucile, o foaie de dafin, piper şi se dă la cuptorul încins, la foc potrivit. După 15 minute se scoate cratiţa cu orez (nu se amestecă!) şi se montează deasupra bucăţile de peşte, apoi se dă iar la cuptor încă 20 minute la foc moale. Se serveşte ornat cu verdeaţă şi salată de varză murată.
Chiftele din peşte
Ingrediente: 2 bucăţi macrou crud, 2 cartofi potriviţi, un morcov, 2 cepe, o legătură de mărar, 2 căţei de usturoi, 2 felii de franzelă înmuiate şi apă şi scurse, sare, piper, ulei şi făină pentru prăjit.
Preparare: Fierbeţi în coajă cartofii, cu un praf de sare. Curăţaţi de piele şi oase, peştele, amestecaţi-l cu usturoiul pisat şi lăsaţi până se fierb cartofii. Îl daţi prin maşina de tocat cu sită mică, împreună cu pâinea şi cartofii. Tocaţi mărunt ceapa, radeţi fin morcovul. Amestecaţi bine tocătura cu ceapa, morcovul, mărarul tocat fin şi dregeţi de sare şi piper. Puneţi la încins ulei într-o tigaie şi formaţi chiftele pe care le daţi prin făină (le scuturaţi uşor de surplusul de făină) şi le puneţi în ulei încins, la foc potrivit, cât să se rumenească uşor pe ambele părţi. Le scoateţi pe hârtie absorbantă (sau într-o sită) şi le serviţi calde sau reci cu garnitură de legume, de orez etc.
Crap la cuptor cu legume
Ingrediente: 1,500 kg rondele de crap, 1 kg roşii, 3 buc dovlecei, 4 buc morcovi, 2 căpăţâni usturoi, sare, piper, ulei, o legătură pătrunjel verde, o lămâie.
Preparare: Se spală şi se curăţă legumele. Se taie roşiile în jumătăţi, dovleceii se taie felii groase de 2 cm, morcovii se taie felii foarte subţiri. Se montează într-o tavă cu ulei, bucăţile de peşte sărate, piperate şi stropite cu zeamă de lămâie, se dă vasul la cuptorul încins, la foc potrivit pentru 20 minute, apoi la foc iute 10 minute ca să se rumenească uşor. În alt vas cu puţin ulei se montează jumătăţile de roşii, feliile de dovlecei. Se toacă feliuţe fine usturoiul care se presară peste legume, se adaugă sare şi piper şi se dau la cuptorul încins, la foc potrivit, cât să se înăbuşe. Se serveşte pe platou o bucată de peşte, alături de care se pun două jumătăţi de roşie, 2-3 bucăţi de dovlecel, feliuţe de morcov şi se ornează cu pătrunjel.