x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţete formidabile pentru gurmanzi curioşi

Reţete formidabile pentru gurmanzi curioşi

de Simona Chiriac    |    02 Dec 2009   •   00:00
Reţete formidabile pentru gurmanzi curioşi

Pentru că pastele au devenit de mult timp vedetele bucătăriei internaţionale, cel de-al optulea volum al seriei Jamie Oliver (partea a treia din "Întoarcerea bucătarului care se dezbracă... de secrete") vă propune să simţiţi din plin gustul specialităţilor italiene, pregătite în stil englezesc şi în bucătării româneşti. De asemenea, continuă nebunia specialităţilor marine, căci nu aveţi cum să vă săturaţi de reţetele lui Jamie!



Iar pentru că la început Jamie v-a arătat în stilul caracteristic, uşor serios, uşor glumeţ, cum se pot face cele mai simple "stracci" (sau "zdrenţe", dacă vă place mai mult să le numiţi în graiul românesc), astăzi a venit timpul să intraţi în bucătării şi să vă jucaţi un pic de-a bucătarul priceput. Fără să vă daţi seama, veţi pregăti... tortellini. Spre surprinderea multora, acestea pot fi ceva mai mult decât rotocoalele de aluat umplute cu te miri ce, dar mai ales cu brânză, cu spanac sau cu ciuperci, ambalate în pungi care nu spun nimic. Uitaţi cu totul de ele şi molipsiţi-vă de entuziasmul lui Jamie!

TORTELLINI ÎN... PATRU PAŞI

Tortellini chiar se pot pregăti în casă, pornind de la foaia de aluat care nu poate să dea greş (Jamie se laudă chiar că este "o excepţională reţetă de bază pentru paste"), obţinută din doar trei ingrediente: făină de grâu dur, făină de griş şi ouă. După ce se întinde foaia de aluat, se taie în pătrate, se aşază în mijloc umplutura (aici vor apărea cele mai mari surprize!), apoi se împătureşte, în formă de triunghi. Nu are importanţă dacă figura geometrică nu va fi perfectă, căci tocmai această "scăpare" va dovedi că sunteţi autorul incontestabil al unor excelente şi sănătoase tortellini de casă. După ce se rulează triungiurile către vârf, se aduc colţurile laterale spre centru, se presează şi gata. Dacă vi se pare totuşi complicat, observaţi cu atenţie imaginile în care Jamie demonstrează pas cu pas ce aveţi de făcut. Cât despre umpluturi, acestea pot fi cu ricotta, lămâie şi parmezan în sos de unt cu salvie sau poate ceva mai exotic, o reţetă de tortellini prăjite cu pui thailandez, ghimbir, castane de apă, iarbă lămâioasă şi sos (de fapt, o adaptare europeană pentru gyozas, popularele găluşte japoneze).

PASTE USCATE

De la tortellini, itinerariul gastronomic continuă cu alte soiuri de paste - spaghete, linguine sau farfalle. Ce au toate acestea în comun? Preparate doar din făină şi apă, pot fi uscate şi păstrate extrem de mult timp, fără a li se răpi cu nimic din gust. În plus, sunt gata să absoarbă aromele ingredientelor cu care convieţuiesc în tigăi, oale sau farfurii. Înainte de a începe să pregătiţi spaghete trebuie să vă asiguraţi că aveţi la îndemână ulei de măsline, roşii şi usturoi, ingrediente indispensabile pentru o porţie de paste ŕ la Jamie. Se pot decora cu salată rucola, pătrunjel sau busuioc, iar deasupra lor se presară obligatoriu parmezan sau pangritata. Acest ultim ingredient este un oaspete binevenit în bucătăriile româneşti. "Pangritata este un preparat excepţional. Este formată, practic, din pesmet prăjit sau rumenit în ulei de usturoi. În Italia, pangritata era folosită cândva drept substitut pentru parmezan, pe care unele persoane nu şi-l puteau permite. Ea îi conferă acestui fel de mâncare o excelentă textură crocantă şi, dacă e bine făcută, o savoare deosebită." Pentru că s-ar putea să nu vă săturaţi vreodată de paste, Jamie vă îmbie cu reţete de paste linguine (fraţii mai mari ai spaghetelor, cărora le place compania fructelor de mare şi a sosului pesto) sau farfalle (delicaţi fluturaşi din aluat).

DELICII MARINE
Pentru toţi cei care iubesc preparatele marine, Jamie a ales reţete cu totul speciale. Pregătite meşteşugit pentru prieteni sau oameni de stat, ele pot să-şi găsească locul şi în farfuriile dumneavoastră. Aşa se face că veţi putea gusta un file de biban de mare împănat cu plante aromatice şi copt pe un pat de ciuperci cu cartofi şi cu salsa verde- ŕ la Tony Blair. Iar titlul destul de lung nu poate să dezvăluie nici pe jumătate deliciile culinare care vor urma. "Am gătit acest fel de mâncare pentru Tony Blair şi pentru prim-ministrul italian, în cadrul unui summit britanico-italian. S-a dovedit a fi un real deliciu, aşa că m-am gândit să-l includ în această carte. Este o metodă cu adevărat excepţională de a găti bibanul de mare. Încercaţi să faceţi rost de cele mai grase fileuri de biban pe care le puteţi găsi. Dacă nu aveţi succes, şi dorada este fantastică gătită în acest mod."

Închipuiţi-vă fileuri umplute cu pătrunjel, busuioc şi cimbru, tocate suficient de mare cât să-ţi înnebunească toate simţurile. Apoi un strat de cartofi presăraţi cu usturoi pisat şi sare, peste care s-a turnat ulei de măsline, ţinuţi în cuptor doar cât să capete arome interesante. Peste ei se aşază ciuperci călite, un pic de unt şi zeamă de lămâie.

Şi la sfârşit de tot, bunătatea de peşte care se va face în cuptor înconjurat de atâtea sucuri minunate! Chiar merită să încercaţi această reţetă, şi nu doar pentru a vă simţi, cel puţin în ceea ce priveşte tentaţia culinară, deopotrivă cu Tony Blair!

O REŢETĂ FORMIDABILĂ
Despre "formidabila plăcintă cu peşte", Jamie spune că i se potriveşte cel mai bine. Să fie de vină ingredientele ecologice sau consistenţa cremoasă, uşor lipicioasă, dar atât de gustoasă? Ei bine, această plăcintă presupune, pe lângă peşte (cod sau eglefin), o serie de ingrediente extrem de diferite. De la spanac, morcov şi cartofi, până la muştar englezesc, smântână dulce, brânză Cheddar şi ouă ecologice. Se foloseşte obligatoriu un vas de lut, pentru ca această plăcintă să se desăvârşească după bunul plac. Pentru gurmanzii iniţiaţi, amatori de delicii marine, Jamie a adăugat şi reţete cu midii şi scoici pregătite, bineînţeles, uimitor de repede.

Totul este posibil
Un bun rizoto nu este cu siguranţă o reţetă care se potriveşte exclusiv bucătarilor cu mulţi ani de experienţă sau gospodinelor încercate. Pentru un bun rizoto tot ce trebuie să faci este să deschizi "abecedarul culinar" al lui Jamie la pagina 22. Patru etape simple şi tot atâtea secrete care vor face diferenţa. Iar pentru că acest preparat vă va pune imaginaţia la încercare, gândiţi-vă de pe acum că orice combinaţie de ingrediente poate fi posibilă. Chiar şi atunci când în tigaie se va pune, pe lângă orez, usturoi "dulce" (de fapt, usturoiul lăsat să se înmoaie în cuptor şi să-şi catifeleze aroma), mascarpone (un soi de brânză cu textură cremoasă, mai potrivit pentru dulciuri decât pentru un fel principal), migdale şi pesmet prăjite în ulei de măsline. Totul desăvârşit cu frunze de cimbru proaspăt.

×
Subiecte în articol: secretele bucătăriei lui jamie