Continuăm astăzi călătoria culinară prin țară, în căutarea rețetelor pentru masa de Paști. Vom afla la Strehaia cum se pregătește cozonacul și la Caransebeș o delicioasă rețetă de miel cu lămâie, în maniera de acum un veac, pentru ca la Câmpeni să ni se-arate cum se pregătesc altfel de „minciunele”, mai subțirele și mai aromate, dar și cu alt nume: Așchii cu vin.
200 g făină, 4 gălbenușuri, o lingură de zahăr pudră, o linguriță de oțet, 50 ml vin, sare, 200 g untură.
Se face un aluat ca de tăiței din făină, gălbenușuri, oțet, vin, sare. Se frământă bine, apoi se lasă 10 minute să se odihnească. După aceea se întinde o foaie foarte subțire, din care se taie fâșii groase de 3-4 cm, care se taie la rândul lor – făcând o tăietură oblică, să iasă un paralelogram – în bucăți lungi de 8-10 cm. În mijlocul fiecărei bucăți se face o crestătură prin care se trece aluatul (ca la minciunele). Se prăjesc în untură încinsă. Se pun pe un șervet absorbant să se scurgă grăsimea, apoi se așază pe un platou, se presară zahăr pudră și se servesc calde.
200 g făină, 4 gălbenușuri, o lingură de zahăr pudră, o linguriță de oțet, 50 ml vin, sare, 200 g untură.
Se face un aluat ca de tăiței din făină, gălbenușuri, oțet, vin, sare. Se frământă bine, apoi se lasă 10 minute să se odihnească. După aceea se întinde o foaie foarte subțire, din care se taie fâșii groase de 3-4 cm, care se taie la rândul lor – făcând o tăietură oblică, să iasă un paralelogram – în bucăți lungi de 8-10 cm. În mijlocul fiecărei bucăți se face o crestătură prin care se trece aluatul (ca la minciunele). Se prăjesc în untură încinsă. Se pun pe un șervet absorbant să se scurgă grăsimea, apoi se așază pe un platou, se presară zahăr pudră și se servesc calde.
Rețetă culeasă de la o gospodină din Câmpeni, județul Hunedoara
Citește pe Antena3.ro