x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Reţete pentru trup şi suflet

0
14 Noi 2007 - 00:00

Este un post al bucuriei, pentru că la 25 decembrie este una dintre cele mai frumoase sărbători ale creştinătăţii, şi anume Naşterea Domnului.

Pentru creştinii ortodocşi Postul Crăciunului incepe de la data de 15 noiembrie şi se sfărşeşte la 24 decembrie.

Este un post al bucuriei, pentru că la 25 decembrie este una dintre cele mai frumoase sărbători ale creştinătăţii, şi anume Naşterea Domnului.

Interdicţii

In această perioadă nu se vor consuma proteine de origine animală, carne, lapte, brănză sau ouă, ci doar de origine vegetală, precum ciuperci, soia, fasole, linte etc., iar in zilele de miercuri şi vineri nu se va consuma nici măcar ulei.

De asemenea, zilnic trebuie să se mănănce legume şi fructe proaspete, dar in acest caz fiecare trebuie să ţină cont de afecţiunile de care suferă, alegănd alimentele pe care le poate consuma. Pentru o bună hidratare, un om trebuie să bea cel puţin doi litri de apă zilnic.

Timp pentru curăţare

Respectarea postului este un lucru benefic pentru fiecare dintre noi, fiind modalitatea ideală prin care organismul scapă de toxinele de origine animală acumulate de-a lungul timpului, pregătindu-se astfel pentru mesele imbelşugate ce vor veni o dată cu Sărbătorile. Vorbim despre "curăţarea trupului".

Se ştie insă că sănătatea trupului este străns legată de cea a sufletului, de aceea trebuie evitate in post situaţiile conflictuale, certurile şi discuţiile in contradictoriu. De asemenea trebuie să le cerem iertare tuturor celor pe care i-am supărat de-a lungul anului, iar cea mai frumoasă mulţumire pentru cei care respectă postul in totalitate este impărtăşania ce vine ca o răsplată a strădaniei creştineşti, după ce ne-am "curăţat sufletul".

Supă de linte

Ingrediente: 200 g linte, o ceapă mare, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, doi căţei de usturoi, o lingură de ulei, un fir de cimbru, 2.500 ml apă, sare după gust.

Preparare: Se alege lintea, se spală bine şi se pune la fiert. Zarzavatul se spală sub jet de apă, se curăţă şi se dă pe răzătoare. Se pune la fiert peste linte cănd aceasta incepe să clocotească. Se lasă la fiert pănă cănd lintea este moale, se adaugă usturoiul bine pisat, cimbrul şi se potriveşte de sare. Se presară pătrunjel verde tocat fin.

Ardei umpluţi cu ciuperci şi verdeaţă

Ingrediente: 8 ardei graşi, o cutie de ciuperci, 5 roşii, o cană de orez, două cepe, o legătură de pătrunjel, o legătură de mărar, 4 linguri de ulei, sare şi piper după gust.

Preparare: Ceapa se curăţă, se spală, se toacă fin şi se căleşte in ulei incins pănă cănd devine sticloasă. Ciupercile se spală, se toacă mărunt şi se pun peste ceapă. Orezul se spală, se curăţă şi se adaugă in compoziţie, după care

se acoperă cu apă şi se lasă la fiert. Cănd legumele sunt aproape gata, se adaugă roşiile spălate, curăţate şi tăiate. Cănd sunt gata, se lasă la răcit, se adaugă verdeaţa, sarea şi piperul. Separat, ardeii se curăţă, se spală şi se lasă la scurs. Aceştia se umplu cu legumele fierte, se ung cu ulei, se aşază in cratiţă, iar printre ei se pun felii de roşii.

Se dau la cuptor, la foc mic, pentru 50 de minute, iar cu puţin timp inainte de a fi scoşi din cuptor se toarnă deasupra un sos de roşii.

Humus

Ingrediente: 300 g boabe de humus fără coajă, o ceaşcă de ulei de susan, un căţel de usturoi pisat, zeama de la două lămăi, 4 linguri de ulei de măsline, sare şi piper alb după gust.

Preparare: Se pun boabele de năut la inmuiat pănă a doua zi. Se lasă la fiert aproximativ 30 de minute, iar cănd sunt fierte se scurg, se păstrează o jumătate de pahar de apă fiartă şi se mixează bine năutul. Se adaugă sarea, piperul, usturoiul, zeama de lămăie, uleiul şi se omogenizează compoziţia pănă devine o pastă.

Chiftele de post

Ingrediente: o cutie de ciuperci, doi cartofi de mărime potrivită, două linguri de orez, două cepe mici, 3 linguri de făină, boia, o legătură de pătrunjel, sare, piper şi ulei pentru prăjit.

Preparare: Cartofii se curăţă, se spală şi se pun la fiert. Orezul se spală, se curăţă şi se pune separat la fiert. Ceapa se curăţă, se spală, se toacă fin şi se căleşte. După ce au fiert, cartofii se scurg de apă, se pasează, se adaugă ceapa şi orezul, se amestecă bine pătrunjelul tocat şi ciupercile date prin maşina de tocat. Compoziţia obţinută se potriveşte de sare şi piper, se fac chifteluţe, se dau prin făină şi se prăjesc. Se servesc calde.

Ciuperci ţărăneşti

Ingrediente: o ceapă mare, 500 g ciuperci proaspete, o ceaşcă de vin, o ceaşcă de ulei, mărar tocat fin, sare şi piper după gust.

Preparare: Ciupercile se spală sub jet de apă, se curăţă şi se taie in felii subţiri. Ceapa se curăţă, se spală, se toacă fin şi se pune la călit intr-o tigaie cu ulei incins impreună cu ciupercile. Se acoperă şi se lasă la fiert. Pe parcurs se adaugă vinul, sarea şi piperul şi se lasă pănă cănd scade. Cănd sunt gata, se adaugă verdeaţa. Ciupercile sunt delicioase alături de mămăliguţă.

Ciuperci umplute

Ingrediente: două cepe mari, 10 ciuperci, o legătură de mărar, ulei, sare, piper.

Preparare: Ciupercile se spală, se scot codiţele cu grijă şi se dau deoparte. Ceapa se curăţă, se spală, se toacă fin şi se lasă la călit aproximativ 3 minute, apoi se pun codiţele de la ciuperci şi se ţine la foc pănă cănd se inmoaie. Se adaugă sarea, piperul şi mărarul, spălat şi tocat fin şi se ia de pe foc. Pălăriuţele ciupercilor se umplu cu această compoziţie, se aşază intr-o tavă şi se dau la cuptor pentru 40 de minute. Cănd sunt gata, se pot orna cu feliuţe de ardei roşu.

Cartofi la cuptor cu lămăie şi pătrunjel

Ingrediente: un kg cartofi tăiaţi in cubuleţe de 2 cm, două fire de pătrunjel verde, 40 g margarină, o ceapă mare tocată, zeama şi coaja rasă de la o lămăie, sare, piper.

Preparare: Cartofii se curăţă, se spală, se taie in cubuleţe şi se pun la fiert timp de trei minute, după care se scurg. Intr-o cratiţă se topeşte margarina, se prăjeşte ceapa pănă devine sticloasă, se adaugă zeama de lămăie, pătrunjelul tocat şi se potriveşte de sare şi piper. Se pun şi cartofii şi, din cănd in cănd, se intorc uşor cu lingura, avănd grijă ca tot timpul să fie acoperiţi de sos. Se scot, se pun intr-o tavă de budincă, se dau la cuptor, unde se lasă să se rumenească.

Dovlecei cu măsline

Ingrediente: un kg dovlecei, două cepe mari, 200 g măsline, 150 ml ulei, o lămăie, o foaie de dafin, sare şi boabe de piper după gust.

Preparare: Dovleceii se curăţă de coajă şi de seminţe, se spală, se taie in felii ceva mai groase şi se călesc impreună cu ceapa, care a fost curăţată, spălată şi tocată fin. Se acoperă cu apă şi se lasă să fiarbă inăbuşit. Cănd sunt aproape gata, se adaugă măslinele desărate, foaia de dafin, se potrivesc de sare şi piper, se adaugă zeama de lămăie şi se iau de pe foc.

Citeşte mai multe despre:   pană,   două,   sare,   cănd,   apă,   ulei,   piper,   ceapa,   ciuperci,   lasa,   ingrediente,   curata,   spala,   fiert,   preparare,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

Videochat: între prejudecată și adevăr

Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...
Serviciul de email marketing furnizat de