x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Reţete pentru trup şi suflet

0
14 Noi 2007 - 00:00

Este un post al bucuriei, pentru că la 25 decembrie este una dintre cele mai frumoase sărbători ale creştinătăţii, şi anume Naşterea Domnului.

Pentru creştinii ortodocşi Postul Crăciunului incepe de la data de 15 noiembrie şi se sfărşeşte la 24 decembrie.

Este un post al bucuriei, pentru că la 25 decembrie este una dintre cele mai frumoase sărbători ale creştinătăţii, şi anume Naşterea Domnului.

Interdicţii

In această perioadă nu se vor consuma proteine de origine animală, carne, lapte, brănză sau ouă, ci doar de origine vegetală, precum ciuperci, soia, fasole, linte etc., iar in zilele de miercuri şi vineri nu se va consuma nici măcar ulei.

De asemenea, zilnic trebuie să se mănănce legume şi fructe proaspete, dar in acest caz fiecare trebuie să ţină cont de afecţiunile de care suferă, alegănd alimentele pe care le poate consuma. Pentru o bună hidratare, un om trebuie să bea cel puţin doi litri de apă zilnic.

Timp pentru curăţare

Respectarea postului este un lucru benefic pentru fiecare dintre noi, fiind modalitatea ideală prin care organismul scapă de toxinele de origine animală acumulate de-a lungul timpului, pregătindu-se astfel pentru mesele imbelşugate ce vor veni o dată cu Sărbătorile. Vorbim despre "curăţarea trupului".

Se ştie insă că sănătatea trupului este străns legată de cea a sufletului, de aceea trebuie evitate in post situaţiile conflictuale, certurile şi discuţiile in contradictoriu. De asemenea trebuie să le cerem iertare tuturor celor pe care i-am supărat de-a lungul anului, iar cea mai frumoasă mulţumire pentru cei care respectă postul in totalitate este impărtăşania ce vine ca o răsplată a strădaniei creştineşti, după ce ne-am "curăţat sufletul".

Supă de linte

Ingrediente: 200 g linte, o ceapă mare, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, doi căţei de usturoi, o lingură de ulei, un fir de cimbru, 2.500 ml apă, sare după gust.

Preparare: Se alege lintea, se spală bine şi se pune la fiert. Zarzavatul se spală sub jet de apă, se curăţă şi se dă pe răzătoare. Se pune la fiert peste linte cănd aceasta incepe să clocotească. Se lasă la fiert pănă cănd lintea este moale, se adaugă usturoiul bine pisat, cimbrul şi se potriveşte de sare. Se presară pătrunjel verde tocat fin.

Ardei umpluţi cu ciuperci şi verdeaţă

Ingrediente: 8 ardei graşi, o cutie de ciuperci, 5 roşii, o cană de orez, două cepe, o legătură de pătrunjel, o legătură de mărar, 4 linguri de ulei, sare şi piper după gust.

Preparare: Ceapa se curăţă, se spală, se toacă fin şi se căleşte in ulei incins pănă cănd devine sticloasă. Ciupercile se spală, se toacă mărunt şi se pun peste ceapă. Orezul se spală, se curăţă şi se adaugă in compoziţie, după care

se acoperă cu apă şi se lasă la fiert. Cănd legumele sunt aproape gata, se adaugă roşiile spălate, curăţate şi tăiate. Cănd sunt gata, se lasă la răcit, se adaugă verdeaţa, sarea şi piperul. Separat, ardeii se curăţă, se spală şi se lasă la scurs. Aceştia se umplu cu legumele fierte, se ung cu ulei, se aşază in cratiţă, iar printre ei se pun felii de roşii.

Se dau la cuptor, la foc mic, pentru 50 de minute, iar cu puţin timp inainte de a fi scoşi din cuptor se toarnă deasupra un sos de roşii.

Humus

Ingrediente: 300 g boabe de humus fără coajă, o ceaşcă de ulei de susan, un căţel de usturoi pisat, zeama de la două lămăi, 4 linguri de ulei de măsline, sare şi piper alb după gust.

Preparare: Se pun boabele de năut la inmuiat pănă a doua zi. Se lasă la fiert aproximativ 30 de minute, iar cănd sunt fierte se scurg, se păstrează o jumătate de pahar de apă fiartă şi se mixează bine năutul. Se adaugă sarea, piperul, usturoiul, zeama de lămăie, uleiul şi se omogenizează compoziţia pănă devine o pastă.

Chiftele de post

Ingrediente: o cutie de ciuperci, doi cartofi de mărime potrivită, două linguri de orez, două cepe mici, 3 linguri de făină, boia, o legătură de pătrunjel, sare, piper şi ulei pentru prăjit.

Preparare: Cartofii se curăţă, se spală şi se pun la fiert. Orezul se spală, se curăţă şi se pune separat la fiert. Ceapa se curăţă, se spală, se toacă fin şi se căleşte. După ce au fiert, cartofii se scurg de apă, se pasează, se adaugă ceapa şi orezul, se amestecă bine pătrunjelul tocat şi ciupercile date prin maşina de tocat. Compoziţia obţinută se potriveşte de sare şi piper, se fac chifteluţe, se dau prin făină şi se prăjesc. Se servesc calde.

Ciuperci ţărăneşti

Ingrediente: o ceapă mare, 500 g ciuperci proaspete, o ceaşcă de vin, o ceaşcă de ulei, mărar tocat fin, sare şi piper după gust.

Preparare: Ciupercile se spală sub jet de apă, se curăţă şi se taie in felii subţiri. Ceapa se curăţă, se spală, se toacă fin şi se pune la călit intr-o tigaie cu ulei incins impreună cu ciupercile. Se acoperă şi se lasă la fiert. Pe parcurs se adaugă vinul, sarea şi piperul şi se lasă pănă cănd scade. Cănd sunt gata, se adaugă verdeaţa. Ciupercile sunt delicioase alături de mămăliguţă.

Ciuperci umplute

Ingrediente: două cepe mari, 10 ciuperci, o legătură de mărar, ulei, sare, piper.

Preparare: Ciupercile se spală, se scot codiţele cu grijă şi se dau deoparte. Ceapa se curăţă, se spală, se toacă fin şi se lasă la călit aproximativ 3 minute, apoi se pun codiţele de la ciuperci şi se ţine la foc pănă cănd se inmoaie. Se adaugă sarea, piperul şi mărarul, spălat şi tocat fin şi se ia de pe foc. Pălăriuţele ciupercilor se umplu cu această compoziţie, se aşază intr-o tavă şi se dau la cuptor pentru 40 de minute. Cănd sunt gata, se pot orna cu feliuţe de ardei roşu.

Cartofi la cuptor cu lămăie şi pătrunjel

Ingrediente: un kg cartofi tăiaţi in cubuleţe de 2 cm, două fire de pătrunjel verde, 40 g margarină, o ceapă mare tocată, zeama şi coaja rasă de la o lămăie, sare, piper.

Preparare: Cartofii se curăţă, se spală, se taie in cubuleţe şi se pun la fiert timp de trei minute, după care se scurg. Intr-o cratiţă se topeşte margarina, se prăjeşte ceapa pănă devine sticloasă, se adaugă zeama de lămăie, pătrunjelul tocat şi se potriveşte de sare şi piper. Se pun şi cartofii şi, din cănd in cănd, se intorc uşor cu lingura, avănd grijă ca tot timpul să fie acoperiţi de sos. Se scot, se pun intr-o tavă de budincă, se dau la cuptor, unde se lasă să se rumenească.

Dovlecei cu măsline

Ingrediente: un kg dovlecei, două cepe mari, 200 g măsline, 150 ml ulei, o lămăie, o foaie de dafin, sare şi boabe de piper după gust.

Preparare: Dovleceii se curăţă de coajă şi de seminţe, se spală, se taie in felii ceva mai groase şi se călesc impreună cu ceapa, care a fost curăţată, spălată şi tocată fin. Se acoperă cu apă şi se lasă să fiarbă inăbuşit. Cănd sunt aproape gata, se adaugă măslinele desărate, foaia de dafin, se potrivesc de sare şi piper, se adaugă zeama de lămăie şi se iau de pe foc.

Citeşte mai multe despre:   pană,   două,   sare,   cănd,   apă,   ulei,   piper,   ceapa,   ciuperci,   lasa,   ingrediente,   curata,   spala,   fiert,   preparare,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9.3...

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic
Certificatul de performanță energetică, mai cunoscut sub numele de certificat energetic este un document legal introdus și în țara noastră la solicitarea Uniunii Europene.   Ce este un certificat energe...

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!
Galerie Foto O rusoaică, o olteancă și o cântăreață aspirantă urcă pe scena iUmor duminică seara, de la ora 20.00, la Antena 1, și nu este începutul unui banc, ci doar debutul unei seri dificile pentru juratul Mihai...

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!
Galerie Foto Italian, stabilit în Londra și atras de România, Kalon Rae este un muzician experimentat care va urca în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, pe scena X Factor cu scopul de a-și obține un loc în echipa D...

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”
Galerie Foto Sâmbăta aceasta, Ruleta îi va pune la grea încercare, din nou, pe Liviu Vârciu şi pe Andrei Ştefănescu, cu o transformare în Dhurata Dora şi Soolking, o albaneză senzuală şi un rapper franco-algerian. În mo...

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Noul serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production pentru Antena 1, Adela, îşi completează distribuţia cu noi cu noi nume cunoscute din showbiz-ul autohton. Dominique Lăcătuş, fiica unuia...

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea mai...

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei
Galerie Foto In aproape toate locuintele, membrii familiei isi petrec majoritatea timpului in bucatarie. Aici stau la povesti, gatesc si iau masa cu multa voie buna. Din acest motiv, aceasta zona din casa trebuie sa fie moderna,...
Serviciul de email marketing furnizat de