PREPARATE DIN CARNE
CHIFTELUTE CU TARHON SI SOS DE SMANTANA
INGREDIENTE:
Se curata ceapa si se opareste. Carnea se spala si se toaca impreuna cu ceapa. Se amesteca cu cartofii curatati si rasi, sarea, piperul, oul, patrunjelul verde taiat marunt. Compozitia obtinuta se modeleaza in forma rotunda folosind faina.
Chiftelutele se pun intr-o tava unsa cu ulei si se dau la cuptor. Deasupra se toarna smantana. Tarhonul se adauga cu 10 minute inainte de a scoate tava din cuptor.
SFAT Chiftelutele se servesc fierbinti, cu diferite garnituri.
BAUTURA: Pinoit Gris
TOCANA ARDELENEASCA DE VITEL
INGREDIENTE:
Carnea se curata, se spala, se taie in bucati si se inabusa in doua linguri de ulei si putina supa de oase. Ceapa si morcovii se curata, se spala, se taie julien si se inabusa separat, in aceleasi cantitati de ulei si supa. Se condimenteaza cu sare, piper si boia si se stinge cu restul de supa.
Cand s-au fiert legumele, se pun bucatile de carne si mazarea, lasandu-se la fiert inca un sfert de ora. Intre timp, se fierb cartofii curatati, spalati si taiati in cubulete, in apa cu sare.
SFAT Tocana se serveste calda, insotita de cartofi natur si de cate o lingura de smantana deasupra.
BAUTURA: Vin de buturuga
PULPA DE BERBEC CU VARZA
INGREDIENTE:
Se curata pulpa de berbec, se spala, se portioneaza, se opareste in apa clocotita, se da printr-un jet de apa rece si se presara cu sare, apoi se inabusa in untura incinsa cu doua linguri de apa.
Varza se spala, se curata si se taie fideluta. Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Rosiile se oparesc in apa clocotita, se curata si se taie in felii. Dupa ce s-a inabusit carnea, se pun in cratita varza si bulionul diluat cu putina apa, lasandu-se sa mai fiarba o jumatate de ora. Apoi se adauga condimentele, se completeaza cu apa, se acopera cratita si se da la cuptor, la foc potrivit, pentru doua ore. Cand e aproape gata, se adauga rosiile.
SFAT Se serveste calda, cu cimbru si boia dulce presarate deasupra.
BAUTURA: Vodca
TOCANA MACELAREASCA
INGREDIENTE:
Carnea se curata, se spala, se taie in bucati mici si se presara cu sare. Apoi se inabusa in ulei incins, cu putina apa. Se adauga ceapa curatata, spalata si taiata feliute. Cand s-a inmuiat, se adauga costita taiata fasii, usturoiul pisat, bulionul, piperul si cimbrul, se completeaza cu apa calduta si se lasa pe foc potrivit aproximativ o ora.
Intre timp se curata cartofii, se spala, se taie in felii si se fierb in apa clocotita cu sare. Cand tocana este gata se adauga vinul, se amesteca si se ia de pe foc.
SFAT Se serveste cu garnitura de cartofi si patrunjel tocat marunt.
BAUTURA: Cabernet
CIORBA DE OASE DE PORC
INGREDIENTE:
Oasele se spala bine, apoi se sparg in bucati cu grija sa nu ramana aschii, apoi se fierb in apa rece cu sare. Se aduna spuma, dupa care se lasa focul mic, continuand fierberea pentru aproximativ doua ore. Orezul se alege, se spala si se lasa sa se usuce.
Zarzavaturile se curata, se spala si se toaca marunt, apoi se adauga in oala impreuna cu orezul. Se fierbe zeama de varza, se strecoara si se toarna in ciorba in momentul in care orezul este fiert. Se mai lasa sa dea cateva clocote, apoi se potriveste de sare si piper.
SFAT Se serveste fierbinte, cu verdeata tocata marunt si ardei iute.
BAUTURA: Tuica
CIORBA TRANSILVANEANA
INGREDIENTE:
Carnea si slanina se pun la fiert in doi litri de apa si se lasa sa fiarba o ora. Frunzele de gulii si varza se oparesc, se taie fideluta si se prajesc cu ceapa tocata intr-o cratita cu o ligura de untura incinsa. Cu cea de-a doua lingura de untura se prajeste faina, care se stinge cu zeama din fiertura si se toarna peste ceapa si frunzele oparite.
Se amesteca cu restul de ciorba clocotind. Separat se bat ouale cu doua linguri de faina, pana iese o pasta. Se sareaza si se vor turna incet, incet in oala cu ciorba clocotita.
SFAT La sfarsit se adauga mararul si usturoiul frecat cu sare si lapte acru.
BAUTURA: Vin alb de buturuga
LIMBA CU MASLINE
INGREDIENTE:
Limba se curata, se spala si se opareste in apa clocotita, apoi se pune la fiert in apa rece cu putina sare. Cand e fiarta bine, se scoate si se portioneaza. Se curata ceapa, se spala si se toaca marunt, apoi se pune intr-o cratita cu ulei fierbinte, sa se caleasca.
Bulionul si faina se dizolva intr-o cana de zeama in care a fiert limba si se toarna peste ceapa. Se amesteca, apoi se adauga limba, maslinele, foile de dafin, boabele de piper si vinul. Se da la cuptor o jumatate de ora la foc moale.
SFAT Cand se scoate din cuptor se stropeste cu zeama de lamaie si se potriveste de sare si piper.
BAUTURA: Pinot Gris
BORS POLONEZ CU SFECLA ROSIE SI CARTOFI
Se pune carnea la fiert cu sarea. Separat, se fierbe in bors, pana se inmoaie sfecla rosie taiata marunt. In alt vas se pun la fiert inabusit in unt cepele, morcovii, telina, radacinile de praz si cele de patrunjel, toate taiate cat mai subtire, boabele de mazare si fasolea verde.
Cand carnea e aproape gata, se adauga varza, cartofii taiati in cuburi marisoare, apoi se adauga celelalte legume si sfecla, borsul, sare, rosiile sau bulionul. Se adauga mararul si patrunjelul.
SFAT Inainte de a se servi, se drege cu un ou batut in smantana.
BAUTURA: Vin rosu de buturuga
PREPARATE DIN PESTE
CIORBA DE CHITICI
INGREDIENTE:
Se taie marunt zarzavatul de supa si se fierbe intr-o oala cu apa. Se curata pestisorii marunti de intestine, daca sunt mai mari se curata si de solzi.
Se spala, se pun la fiert cu zarzavatul. Cand sunt fierti se adauga borsul fierbinte, sarea, piperul si verdeata tocata marunt.
SFAT Se serveste calda sau rece, dupa gust.
BAUTURA: Chardonnay
FILEURI DE SALAU FIERTE IN VIN
INGREDIENTE:
Se taie ceapa si se caleste in unt. Se ruleaza fileurile de salau si se leaga cu ata. Se asaza peste ceapa, se toarna vinul, sarea, piperul si verdeata. Se lasa sa fiarba. Cand sunt gata fileurile se inlatura ata si se pune pestele pe un platou de inox, la cuptor.
Se face sosul din faina cu putin unt, se stinge cu zeama in care a fiert pestele, se adauga galbenusul batut cu smantana. Se lasa sa fiarba sosul apoi se toarna peste rulourile de peste.
SFAT Se serveste fierbinte.
BAUTURA: Pinot Noir
BORS DE PESTE
INGREDIENTE:
Se pune la fiert intr-o oala cu apa zarzavatul de supa tocat marunt impreuna cu orezul spalat si curatat.
Cand zarzavatul este fiert se pun bucatile de crap. Dupa cateva clocote se adauga borsul clocotit. Se potriveste de sare si piper.
SFAT Cand se serveste, se pune in castron verdeata tocata foarte fin.
BAUTURA: Sauvignon
SCRUMBII SARATE CU SOS DE MUSTAR
INGREDIENTE:
Se tin la desarat scrumbiile in apa, circa 24 de ore, apoi se curata, se scoate sira spinarii, se taie in bucati potrivite si se asaza pe un platou.
Se freaca mustarul cu zeama de lamaie si uleiul, apoi se toarna peste scrumbie.
SFAT Se orneaza cu salata verde taiata fasii si cu masline.
BAUTURA: Muscat
CRAP CU ROSII SI LAMAIE LA TAVA
INGREDIENTE:
Se curata, se spala si se asaza pestele intr-o tava, invelit cu felii de rosii si feliute de lamaie fara coaja. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Se toarna deasupra uleiul amestecat cu vin si se introduce pestele intr-un cuptor incins la foc potrivit. Dupa aproximativ 60 de minute este gata.
SFAT Se serveste cald sau rece, dupa gust, cu patrunjel tocat marunt deasupra.
BAUTURA: Sauvignon Blanc
SALATA TIGANEASCA
INGREDIENTE:
Se spala pestele bine, se curata, dupa care se pune la fiert cu foi de dafin si piper.
Cand este fiert se scoate pe o farfurie si se adauga mujdei amestecat cu otet de vin, ulei si bulion.
SFAT Se serveste rece.
BAUTURA: Chardonnay
STIUCA CU SALATA DE CARTOFI
INGREDIENTE:
Stiuca se fierbe ca pentru rasol, se lasa sa se raceasca si se asaza pe un platou. Se inconjoara cu salata de cartofi in care se va pune mai multa ceapa.
Se toarna putina zeama in care a fiert stiuca si se presara totul cu patrunjel verde.
SFAT Se poate asezona si cu lamaie.
BAUTURA: Cabernet
PESTE OCEANIC CU CIUPERCI
INGREDIENTE:
Se curata ciupercile si se taie feliute, se toaca ceapa marunt, se amesteca apoi se calesc putin in ulei.
Dupa ce ciupercile sunt gata se sareaza si se pipereaza dupa gust, se adauga codul taiat marunt si putina zeama.
SFAT Se asaza pe un platou si se orneaza cu marar tocat foarte fin.
BAUTURA: Aligote
PREPARATE DIN LEGUME
SALATA DE TELINA SI MORCOVI
INGREDIENTE:
Telina si morcovii se curata de coaja, se spala bine si se rad pe razatoarea mare. Se amesteca impreuna cu uleiul si otetul. Salata rezultata, foarte sanatoasa si binevenita in sezonul rece, se serveste cu tot felul de alte adaosuri.
SFAT La acest fel de salata se poate adauga si un mar.
BAUTURA: Sauvignon
CIORBA DE DOVLECEI
INGREDIENTE:
Morcovul si patrunjelul se toaca rondele foarte subtiri si se pun la fiert in 3 litri de apa care clocoteste. Dupa 10 minute se adauga dovleceii curatati de coaja si taiati rondele subtiri si ceapa taiata fideluta.
Se mai lasa sa fiarba 15 minute. Se adauga borsul si uleiul.
SFAT In fiecare farfurie se presara verdeata tocata.
BAUTURA: Aligote
CHIFLE UMPLUTE CU BRANZA
INGREDIENTE:
Se taie la fiecare chifla cate un capac, se scoate miezul si se pune la inmuiat intr-un castron cu lapte. Branza telemea se framanta, se amesteca cu branza de vaci, miezul de chifla, untul, smantana si oul.
Se amesteca bine, pana se obtine o pasta omogena, cu care se umplu chiflele. Se pun capacele, se ung cu unt pe deasupra si se lasa la cuptor timp de 15 minute.
SFAT Se consuma calde, de preferat la micul dejun.
BAUTURA: Feteasca
CIUPERCI CU OCHIURI ROMANESTI
INGREDIENTE:
Ciupercile se curata, se spala si se taie lame. Ceapa se curata, se spala si se taie pestisori, apoi se caleste intr-o tigaie cu margarina incinsa. In momentul in care se ingalbeneste usor, se adauga ciupercile si se lasa sa se inabuse, adaugand cate putina apa cand trebuie pana se inmoaie.
Se sareaza si se pipereaza, apoi se lasa sa fiarba in continuare pe foc mic, pana scade zeama. Se pune pe foc un vas in care s-au turnat o cana de apa si o lingura de otet. Se adauga ouale, unul cate unul, lasandu-se pana se incheaga.
SFAT Se servesc calde, ochiurile fiind asezate pe un strat de ciuperci.
BAUTURA: Busuioaca
OUA CU SOS DE SMANTANA
INGREDIENTE:
Se fierb ouale pana se fac tari, apoi se taie in jumatati. Intr-un castron se prepara sosul din smantana si mustar, care se amesteca bine pana se obtine o pasta omogena.
Jumatatile de ou se asaza pe frunze de salata si se pune pe fiecare cate o lingura de sos.
SFAT Se servesc pe platou cu patrunjel tocat marunt deasupra.
BAUTURA: Riesling
CREMA DE TELINA CU CARTOFI SI CEAPA
INGREDIENTE:
Telina, cartofii si ceapa se spala, se curata, se toaca fin si se pun la fiert. Se aduna spuma din cand in cand, iar cand sunt gata, legumele se scot cu spumiera pe o farfurie. Se paseaza cu o lingura de lemn si se adauga din nou in supa.
Se omogenizeaza cu fiertura, branza si smantana, amestecand usor. La sfarsit se condimenteaza cu sare si piper, adaugandu-se patrunjelul si frunzele de telina intregi. Se mai da intr-un clocot.
SFAT Se serveste fierbinte, cu paine prajita.
BAUTURA: Cabernet
SALATA DE TELINA CU MAIONEZA
INGREDIENTE:
Telina, morcovii si marul se curata de coaja, se spala bine si se rad pe razatoare mare. Se amesteca impreuna cu maioneza si cu sucul de lamaie. Salata rezultata este foarte sanatoasa si binevenita in sezonul rece.
SFAT Se serveste si ca garnitura pentru tot felul de preparate din carne.
BAUTURA: Sauvignon
SALATA DOBROGEANA DE LEGUME
INGREDIENTE:
Rosiile se taie felii, ceapa se taie pestisori, castravetii se curata si se taie in felii subtiri. Ardeii se taie in doua, se scot semintele si se taie felii.
Verdeata se toaca marunt. Se adauga sare si ulei si se amesteca usor.
SFAT Se serveste cu telemea rasa si patrunjel tocat marunt deasupra.
BAUTURA: Merlot
PREPARATE DULCI
CORNULETE CA LA CLUJ
INGREDIENTE:
Nucile se pun pe plita cuptorului incins, lasandu-se cam 10 minute sa se coaca, apoi se scot si, dupa ce se mai racesc, se curata, iar miezul se da prin masina de tocat. Se amesteca faina cu praful de copt, apoi se freaca bine cu margarina, zaharul tos si cel vanilinat, coaja rasa de la o lamaie si un varf de cutit de sare.
Se framanta aluatul, se lasa o jumatate de ora sa se odihneasca, apoi se intinde o foaie groasa de 3-4 milimetri, din care se taie patrate cu latura de 5 centimetri. Se asterne pe fiecare bucata de aluat cate putin miez de nuca, apoi se ruleaza pe diagonala si se dau la cuptor intr-o tava unsa cu putina margarina.
SFAT Dupa ce s-au racit se pudreaza cu putin zahar farin.
BAUTURA: Kahor
NUGA MOLDOVENEASCA
INGREDIENTE:
Se toarna jumatate din cantitatea de miere pe fundul unui vas si se pune la foc mic, se lasa pana incepe sa se topeasca si se adauga miezul de nuca, taiat in sferturi. Cand nucile se rumenesc, se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca. Dupa aceea se piseaza fin nucile. In alta cratita se incinge untul impreuna cu mierea ramasa, adaugand, treptat, galbenusurile, unul cate unul, miezul de nuca si zaharul vanilinat. Se amesteca mereu, lasand sa se rumeneasca bine amestecul.
Cu aceasta compozitie se umplu foile de napolitane, presand-o usor pe cea de deasupra, pentru a se intinde uniform umplutura.
SFAT Se serveste, dupa ce s-a racit, taiata in bucati.
BAUTURA: Ceai verde
FURSECURI CU CREMA DE CIOCOLATA SI ALUNE
INGREDIENTE:
Alunele se curata si se piseaza cat mai marunt posibil. Se amesteca zaharul cu faina, 25 grame de unt si laptele, apoi cele 5 galbenusuri batute spuma. Se omogenizeaza bine compozitia. Cu ajutorul unui cornet se toarna mici gramajoare din acest aluat intr-o tava, care a fost in prealabil acoperita cu o coala de hartie pentru copt. Se incinge cuptorul si se introduce tava, lasandu-se la foc potrivit pana se rumenesc fursecurile.
Intre timp, se topeste ciocolata si se omogenizeaza cu alunele si cu untul ramas. Fursecurile se vor lipi doua cate doua cu aceasta crema.
SFAT Pentru un efect deosebit se pudreaza cu putin zahar farin.
BAUTURA: Cabernet
CHEC CU CIOCOLATA
INGREDIENTE:
Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile, dupa ce se bat spuma, se freaca bine cu zaharul, untul, frecat si el in prealabil, ciocolata, care a fost mai intai topita, faina si nucile, date prin masina de tocat.
Se coace intr-o forma unsa cu unt, la foc moderat. In prima jumatate de ora nu trebuie deschisa usa cuptorului.
SFAT Checul se feliaza numai dupa ce s-a racit.
BAUTURA: Heres
MADLENE CU MIGDALE
INGREDIENTE:
Ouale se bat spuma impreuna cu zaharul tos si cu cel vanilinat. Drojdia se subtiaza cu putina apa, se amesteca bine cu faina, apoi cu ouale si zaharul, turnand si esenta de migdale. Se omogenizeaza, apoi se adauga untul, care a fost in prealabil inmuiat la aburi, frecat spuma si racit.
Formele pentru madlene se ung bine cu unt, se presara cu faina, apoi se toarna compozitia si se dau la cuptor, cel mult un sfert de ora.
SFAT Se servesc reci si sunt potrivite si la cafeaua de dimineata.
BAUTURA: Merlot
PRICOMIGDALE CU CIOCOLATA
INGREDIENTE:
Migdalele se curata, se dau prin masina de tocat, dupa care se trec prin sita. Ce ramane se amesteca apoi cu 200 gr zahar, un albus si ciocolata data pe razatoarea fina. Se freaca energic, pana se obtine o crema consistenta. Celelalte trei albusuri se bat spuma cu zaharul ramas, apoi se amesteca si ele in compozitie.
Se unge o tava cu unt, se tapeteaza cu faina si se pun bilute cat nuca din compozitia obtinuta. Apoi se dau la cuptor, la foc moderat, aproximativ 30 de minute.
SFAT Dupa racire se pot presara cu putina ciocolata rasa.
BAUTURA: Feteasca neagra
PRAJITURA CU NUCA
INGREDIENTE:
Se freaca untura cu zaharul si galbenusurile puse pe rand. Dupa ce s-a obtinut o compozitie omogena, se adauga nucile taiate marunt, praful de copt, iaurtul, faina si albusurile batute spuma.
Se toarna compozitia intr-o tava unsa si tapetata cu faina, apoi se da la cuptor la foc potrivit.
SFAT Se taie in patrate si se pudreaza cu zahar.
BAUTURA: Muscat Ottonel
ECLER CU CIOCOLATA
INGREDIENTE:
Intr-o oala cu 100 ml de apa clocotita se toarna faina si uleiul, adaugand si un varf de cutit de sare. Se amesteca bine, cu ajutorul unei linguri de lemn, ca sa nu se formeze cocoloase. Se lasa pana incepe sa capete consistenta unui aluat, care nu se mai lipeste de lingura. Se ia de pe foc, se lasa putin sa se raceasca, dupa care se adauga, pe rand, ouale.
Cu ajutorul unui cornet din hartie, se toarna din acest aluat batonase lungi de 6-7 centimetri, intr-o tava presarata cu faina. Se introduc la cuptor, la foc mic, lasandu-se sa se coaca. Cand se scot, se taie in doua pe lungime, intre cele doua asternandu-se un strat de crema de ciocolata.
SFAT Se servesc reci, pudrate cu zahar vanilinat
BAUTURA: Kahor
Citește pe Antena3.ro