PREPARATE DIN CARNE
FRIGARUI CU DOVLECEI
|
|
INGREDIENTE:
500 g pulpa
de porc
, 3 dovlecei potriviti
, doua rosii
, condimente
(cimbru, oregano)
, sare
, piper
, 50 ml ulei
MOD DE PREPARARE
Se alege carne macra, fara prea multa grasime, dupa care se curata, se spala si se taie bucati de marime potrivita. Se condimenteaza si se rumenesc in ulei incins.
Intre timp, se spala dovleceii, se curata de coaja, se taie rondele si se prajesc putin in acelasi ulei in care s-a rumenit carnea. Rosiile se spala si se taie cuburi. Apoi se infig pe frigaruie, alternand cu dovleceii si carnea.
SFAT
Se servesc alaturi de cartofi prajiti, piure sau orez.
BAUTURA:
Bere blonda
|
|
CARNATI CU CARTOFI PRAJITI
|
|
INGREDIENTE:
un kg carne
de porc
, 150 g slanina
, o capatana usturoi
, 200 g intestine
de porc
, sare
, piper
, mirodenii
, 400 g cartofi
, 50 ml ulei
, muraturi, varza
MOD DE PREPARARE
Se trec prin masina de tocat carnea si slanina taiate bucati. Se adauga sare, piper si mirodenii, dupa care se amesteca totul bine. Separat, se piseaza usturoiul si se adauga in compozitia de tocatura.
Se trece apoi amestecul prin tubul special pentru carnati, atasat la masina de tocat. Se umplu astfel intestinele, curatate si spalate in prealabil. Se lasa cateva zile la aer pentru a se usca.
Pentru cartofii prajiti se curata cartofii de coaja, apoi se spala si se taie bucati. Se pun la prajit intr-o tigaie cu ulei incins. Se lasa pana se patrund bine, apoi se scot, in aceeasi tigaie prajindu-se si carnatii.
SFAT
Se pot servi cu muraturi sau cu salata de varza.
BAUTURA: Vin rosu de buturuga
|
|
SUPA DE PASARE
|
|
INGREDIENTE:
o gaina
, o cana cu orez
, o ceapa
, 3 galbenusuri
, o lamaie
, sare
, 100 g smantana
, o legatura de ceapa verde
MOD DE PREPARARE
Se curata gaina, se portioneaza si se pune pe foc intr-o oala in care se adauga putina sare, ceapa intreaga si apa rece, atat cat sa o acopere. Se ia spuma si se lasa la fiert la foc mic. Se adauga apoi orezul, iar cand acesta a fiert, se pun si maruntaiele tocate marunt.
Separat, se bat galbenusurile bine si se amesteca cu zeama de lamaie si cu putina zeama calda in care a fiert carnea. Se omogenizeaza bine si se toarna in oala cu supa, continuandu-se amestecarea. Se drege cu smantana.
SFAT
Se serveste cu ceapa verde.
BAUTURA: Tuica
|
|
IAHNIE CU CARNE DE VITA
|
|
INGREDIENTE:
500 g de fasole alba
, 300 g carne
de vita
, o ceapa
, o lingura cu bulion
, o lingura cu sare
, piper
, 50 g ulei
, castraveti murati
MOD DE PREPARARE
Se tine fasolea in apa circa 12 ore, ca sa se inmoaie bobul. Apoi se pune la fiert, iar prima apa se arunca. In a doua apa se adauga sarea. Intre timp, se calesc ceapa tocata si carnea taiata cubulete. Dupa ce fasolea a fiert se adauga ceapa, carnea si bulionul si se mai lasa la fiert pana cand scade apa. Cand este gata se sareaza si se pipereaza dupa gust.
SFAT
Se serveste cu castraveciori murati.
BAUTURA: Cabernet Sauvignon
|
|
PREPARATE DIN PESTE
CASTRAVETI CU PASTA DE RACI
|
|
INGREDIENTE:
20-30 de raci
, 3-4 castraveti
, 250 g unt
, 100 g faina
, boia iute
, o lamaie
, verdeata
MOD DE PREPARARE
Se fierb racii si se curata. Apoi se piseaza si se freaca cu 200 g unt. Se pune amestecul intr-o oala, pe foc, cu putin din zeama in care au fiert, si se lasa vreo 20 de minute. Se dau apoi prin sita si se lasa pana se racesc complet.
Separat, se face un rantas alb din faina si 50 g unt, care se stinge cu putina zeama in care au fiert racii si zeama de lamaie. Se amesteca apoi cu racii dati prin sita, pana devine o compozitie omogena. Cu aceasta pasta se umplu castravetii, care au fost inainte curatati de coaja si scobiti putin in interior.
SFAT
Se servesc cu verdeata tocata.
BAUTURA: Sherry
|
|
MACROU LA CUPTOR
|
|
INGREDIENTE:
4 bucati de macrou
, 4 rosii sau 50 g bulion
, o lamaie
, 50 ml ulei
, o salata verde
, sare
, piper
, salata
MOD DE PREPARARE
Se aleg bucatile de macrou, se curata, se spala si se asaza intr-o tava. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Separat, se pregateste un sos de rosii din cele patru rosii, tocate marunt (sau din pasta de rosii), amestecate cu un praf de sare si ulei. Astfel pregatit, sosul se toarna peste pestii din tava. Se da totul la cuptor si se lasa sa se patrunda.
Dupa ce pestii sunt gata, se asaza pe un platou ornat cu frunze de salata. Sosul din tava se poate servi o data cu pestele sau separat.
SFAT
Se stropeste cu zeama de lamaie.
BAUTURA: Sauvignon Blanc
|
|
CAPELINI CU PIURE
|
|
INGREDIENTE:
500 g pesti
capelini
, 500 g cartofi
, 50 g faina
, 150 ml lapte
, 50 g unt
, 100 ml ulei
, sare
, o lamaie
, o legatura de patrunjel
MOD DE PREPARARE
Se curata pestii, se spala si se lasa la scurs. Se insira cate doi sau trei pe scobitoare si se sareaza. Se incinge uleiul intr-o tigaie. Pestii se trec prin faina, apoi se pun la prajit. Se lasa pana capata o culoare aurie.
Separat, se curata cartofii de coaja, se spala, se taie cubulete si se pun la fiert in apa cu sare. Dupa ce au fiert, se scurg de zeama si se piseaza bine. Se adauga laptele si untul si se amesteca pana devin o pasta omogena. Se sareaza si se serveste alaturi de pestele prajit.
SFAT
Se serveste cu lamaie si verdeata tocata.
BAUTURA: Pinot Gris
|
|
OMLETA CU MIDII
|
|
INGREDIENTE:
6 oua
, 200 g midii
, sare
, piper
, doua linguri cu ulei
, o legatura de ceapa verde
MOD DE PREPARARE
Se sparg ouale intr-un castron, se pune un praf de sare si putin piper si se bat bine. Se adauga apoi midiile si se pun la prajit intr-o tigaie cu ulei incins. Se rumeneste omleta pe ambele parti. Dupa ce s-a copt, se taie in patru bucati si se consuma imediat.
SFAT
Se serveste cu ceapa verde.
BAUTURA: Gin
|
|
PREPARATE DIN LEGUME
RAVIOLI CU BRANZA
|
|
INGREDIENTE:
Aluat
380 g faina
, 5 oua
, sare
Compozitie
500 g branza
, doua cepe verzi
, un praf de nucsoara
, 125 g unt
, 100 g cascaval ras
MOD DE PREPARARE
Se amesteca faina cu sarea si se incorporeaza patru oua batute, amestecandu-se incet, pana se leaga aluatul si devine elastic. Se acopera cu un prosop si se lasa sa se odihneasca o jumatate de ora. Acest aluat se imparte in patru si se intind foi dreptunghiulare. Intre doua foi se pun gramajoare mici de branza zdrobita amestecata cu ceapa verde taiata marunt si nucsoara. Se apasa cu degetul spatiile dintre gramajoarele de umplutura, pana ce foile se lipesc bine. Se unge apoi aluatul cu un ou batut si se taie patrate. Procedeul se repeta si cu celelalte doua foi.
Se pun apoi patratelele de aluat intr-o oala cu apa clocotita si se lasa circa cinci minute. Apoi se scurg si se toarna deasupra lor untul topit si cascavalul ras.
SFAT
Se pot servi cu smantana sau cu sos picant.
BAUTURA: Riesling
|
|
CIUPERCI UMPLUTE
|
|
INGREDIENTE:
400 g ciuperci mari
, doua cepe
, 50 ml ulei
, 50 ml vin alb
, verdeata
, sare
, piper
, smantana
MOD DE PREPARARE
Ciupercile se curata si se spala. Se rup cozile si se lasa doar palaria, care se scobeste usor inauntru. Cozile taiate fin se amesteca cu verdeata si cepele tocate marunt. Compozitia se omogenizeaza bine si se pune la calit intr-o tigaie cu ulei incins. Dupa cateva minute se adauga vinul si se lasa inca putin, pana ce amestecul se patrunde. Apoi se sareaza si se pipereaza, dupa gust.
Cu aceasta compozitie se umplu palariile de ciuperci, se asaza intr-o tava cu putina apa si ulei si se dau la cuptor. Ciupercile sunt gata cand capata o culoare usor maronie.
SFAT
Se servesc cu smantana.
BAUTURA: Votca
|
|
GHIVECI DE LEGUME
|
|
INGREDIENTE:
6 cepe mici
, 400 g fasole pastai
, 300 g mazare
, un morcov
, 4 buchetele de conopida
, 50 g porumb
, 100 ml ulei
, sare
, piper
, doua foi de dafin
, doua linguri
cu bulion
, ketchup
, ardei iute
MOD DE PREPARARE
Morcovul taiat rondele se pune la fiert impreuna cu buchetelele de conopida si ceapa intreaga, in apa cu putina sare. Intre timp se curata fasolea, se taie si se adauga peste celelalte legume. La sfarsit se adauga mazarea si porumbul. Dupa ce au fiert toate legumele, se strecoara si se lasa la scurs.
Se incinge uleiul intr-o tigaie si se pun legumele fierte si foile de dafin. Se lasa cateva minute la foc mic, amestecandu-se mereu. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, iar la sfarsit se poate adauga ketchup sau bulion.
SFAT
Se poate servi cu ardei iute.
BAUTURA: Vin alb de buturuga
|
|
CIORBA DE DOVLECEI
|
|
INGREDIENTE:
8 dovlecei
, doua cepe
, doi morcovi
, 4 legaturi de ceapa verde
, 4 rosii
, 4 ardei
, sare
, 3 linguri cu ulei
, o legatura de leustean
, un l de bors
, 100 ml smantana
MOD DE PREPARARE
Se spala bine dovleceii, se curata de coaja, se taie in bucati mici sau rondele si se pun la fiert intr-o oala cu apa rece, sare si ulei. Ceapa se taie marunt si se adauga in oala cu dovlecei. Morcovii se curata, se spala, se taie cubulete si se pun la fiert. Rosiile se taie felii, ardeiul fasii, iar ceapa verde se toaca marunt. Se adauga toate in ciorba si se lasa la fiert pana sunt gata. La sfarsit se adauga borsul fiert separat si leusteanul tocat marunt.
SFAT
Se poate servi cu smantana.
BAUTURA: Palinca
|
|
PREPARATE DULCI
RULOURI CU VANILIE
|
|
INGREDIENTE:
400 g rulouri
de napolitana
, 250 g zahar tos
, doua oua
, 500 ml lapte
, doua plicuri zahar vanilinat
, 100 g unt
, 3 linguri cu faina
, 100 g fulgi
de cocos
, doua linguri
cu miere
, ciocolata alba
MOD DE PREPARARE
Se amesteca zaharul cu ouale, cu faina si cu zaharul vanilat, pana se omogenizeaza. Laptele fierbinte se toarna putin cate putin peste aceasta compozitie, amestecand mereu. Se pune totul la foc potrivit, continuandu-se omogenizarea pana se obtine o pasta bine legata. Se ia de pe foc, se racoreste putin si se adauga untul. Cu aceasta crema se umplu rulourile. Capetele rulourilor se ung cu miere apoi se tavalesc prin nuca de cocos.
SFAT
Nuca de cocos poate fi inlocuita cu
ciocolata alba topita.
BAUTURA: Ness
|
|
TARTA CU FRUCTE CONFIATE
|
|
INGREDIENTE:
250 g margarina
, 300 g faina
, o lingura cu rom
, o lingurita cu otet sau zeama de lamaie
, 50 ml apa
, 200 g gem
, 50 g caise
confiate
, 50 g prune confiate
, 50 g ananas
confiat
, 50 g cocos
, 50 g stafide
, frisca
MOD DE PREPARARE
Se rade margarina si se amesteca bine cu trei linguri cu faina. Acest amestec se lasa in frigider. Din restul de faina se face un aluat impreuna cu romul, otetul si apa. Se framanta bine aluatul si se loveste de zece ori de masa. Se framanta apoi din nou. Se intinde o foaie de aluat si pe ea se pune amestecul de margarina pastrat la rece. Foaia se impatureste si se lasa in frigider pentru 20 de minute, dupa care se scoate si se intinde din nou, se impatureste si se da iarasi la rece, tot pentru 20 de minute. Operatia se repeta de cinci ori.
Aluatul se coace intr-o forma mare de tarta, unsa cu margarina. Dupa coacere, se scoate din forma, se unge cu gem, peste care se pun fructele confiate.
SFAT
Se poate orna cu frisca si fulgi de cocos.
BAUTURA: Busuioaca de Bohotin
|
|
BATOANE ALB-NEGRU
|
|
INGREDIENTE:
un pahar cu zahar pudra
, 500 g biscuiti
, 50 g cacao
, un pachet de unt
, 250 g nuci
zdrobite
, esenta de rom
, 250 g zahar tos
, 500 ml apa
, 100 g fulgi
de cocos
, 100 g fulgi
de ciocolata
MOD DE PREPARARE
Se fierbe pe foc apa cu zaharul tos pana cand ramane un sirop gros, aproximativ jumatate din cantitatea de apa. Se piseaza biscuitii, iar dupa ce siropul s-a racit, se incorporeaza in amestec. Se adauga nucile zdobite. Separat, se freaca untul cu zaharul pudra si cu cacaua, iar dupa omogenizare, se amesteca cu biscuitii si cu esenta de rom. Din acest amestec se iau gramajoare, care se modeleaza in palme in forma de batoane. Acestea se tavalesc unele prin nuca de cocos, altele prin fulgi de ciocolata.
SFAT
Se tin la rece si se servesc a doua zi.
BAUTURA: Ceai de fructe
|
|
MINI TARTA CU CIOCOLATA
|
|
INGREDIENTE:
Blat
200 g unt
, 200 g zahar
, un varf de lingurita cu bicarbonat
, 5 oua
, o fiola esenta de rom
, 400 g faina
, zeama de lamaie
Crema
doua oua
, 7 linguri cu zahar
, 50 g cacao
, 50 g unt
MOD DE PREPARARE
Se freaca spuma untul cu zaharul. Se adauga ouale unul cate unul, frecand mereu. Se incorporeaza esenta de rom, faina impreuna cu bicarbonatul stins cu zeama de lamaie si se amesteca bine. Aluatul nu se framanta. Se lasa la frigider un sfert de ora, pentru a se intari, dupa care se asaza in forme rotunde. Se coc in cuptorul incins.
Cand sunt gata, se umplu cu crema de cacao, obtinuta astfel: se amesteca in baie de aburi ouale cu zaharul si cacaua. Dupa omogenizare, se ia de pe foc si se lasa cateva minute sa se racoreasca. Cat este calduta, se adauga untul, amestecand continuu.
SFAT
Tartele pot fi ornate cu fructe.
BAUTURA: Cafea
|
|
TOP articole pe Jurnalul.ro:
-
-
-
-
-