x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

0
19 Apr 2005 - 00:00


  • 20 aprilie 2005
  • PREPARATE DIN CARNE

    FRIGARUI DE PUI CU LEGUME
    INGREDIENTE:
  • 600 gr piept de pui
  • doi ardei grasi
  • 4 rosii
  • sare
  • piper
  • o bucata de sunca
  • frunze de salvie
  • salata verde
  • Se alege pieptul de pui, se spala, se curata de pielite si se taie cuburi mai mari. Ardeii si rosiile se taie felii. Se aranjeaza betisoarele pentru frigarui, alternand bucatile de piept de pui (presarate cu piper dupa gust), cu felii de ardei si cu rosiile.

    Se frig pe gratarul incins si uns cu grasime. Cand sunt gata, se sareaza dupa gust.

    SFAT

    Se orneaza cu frunze de salvie si se pot servi cu salata verde.

    BAUTURA:

    Muscat Ottonel

    ARIPI DE PUI CU PRAZ
    INGREDIENTE:
  • 12 aripi de pui
  • 800 gr praz
  • doua linguri cu pesmet
  • doua oua
  • 5 linguri cu faina
  • 150 ml ulei
  • sare
  • piper
  • doua linguri cu untura
  • Se aleg aripile de pui, se spala si se lasa la scurs pe un servet.

    Separat, se bat ouale cu un praf de sare, peste care se adauga pesmetul si faina. Aripile se trec prin acest amestec si se prajesc intr-o tigaie cu ulei incins. Prazul, dupa ce a fost spalat si taiat in bucati de 4-5 centimetri, se inmoaie usor in grasimea incinsa.

    Se asaza aripile pe farfurie alaturi de bucatile de praz si se pipereaza dupa gust.

    SFAT

    Se poate servi cu salata verde si marar.

    BAUTURA:

    Feteasca Regala

    COSTITA AFUMATA CU FASOLE
    INGREDIENTE:
  • 600 gr costita afumata
  • 600 gr fasole alba
  • un morcov
  • o ceapa
  • o telina mica
  • foi de dafin
  • piper
  • sare
  • doua linguri cu ulei
  • Costita afumata se taie felii si se rumeneste usor intr-o tigaie cu ulei. Fasolea alba se spala si se pune la fiert in apa cu sare. Dupa mai multe clocote, se arunca apa si se mai pune la fiert cu alta apa, fiarta in prealabil.

    Cand fasolea e aproape fiarta, se adauga morcovul, ceapa si telina intregi, foile de dafin, sarea si piperul. Dupa ce a fiert, fasolea se scurge de zeama si se asaza pe un platou, impreuna cu feliile de costita afumata.

    SFAT

    Se serveste cu muraturi.

    BAUTURA:

    Cabernet

    SALATA DE LEGUME CU CARNE
    INGREDIENTE:
  • 400 gr carne de porc
  • 100 gr boabe de porumb
  • un gogosar
  • 150 gr fasole verde
  • 150 gr cartofi
  • o ceapa
  • un morcov
  • sare
  • 100 ml ulei
  • Se alege carne de porc macra, se taie bucatele si se rumeneste pe ambele parti. Gogosarul si cartofii se taie felii, morcovul se taie rondele, iar ceapa solzisori. Legumele astfel pregatite, se fierb in apa cu sare.

    Dupa fierbere se scot intr-o salatiera si se asaza peste ele bucatile de carne, porumbul si fasolea verde fiarta sau din conserva.

    SFAT

    Se serveste simpla sau drept garnitura.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    PREPARATE DIN PESTE

    CALAMAR IN SOS DE ROSII
    INGREDIENTE:
  • 250 gr inele de calamar
  • sos de rosii
  • sare
  • piper
  • otet
  • foi de dafin
  • patrunjel verde
  • Se iau inelele de calamar, se spala si se tin jumatate de ora in otet diluat cu apa, in care s-au pus si foi de dafin.

    Dupa ce se scot, se amesteca cu un sos de rosii usor picant, cu sare si piper.

    SFAT

    Se orneaza cu patrunjel verde, tocat foarte fin.

    BAUTURA:

    Sampanie

    PESTE CU LEGUME LA CUPTOR
    INGREDIENTE:
  • 600 gr file de crap
  • doi morcovi
  • 3 cepe
  • doi cartofi
  • un ardei gras
  • 100 ml ulei
  • condimente
  • sare
  • piper
  • o lamaie
  • patrunjel
  • Se spala fileurile de peste si se asaza pe un prosop pentru a se scurge de apa. Se pun intr-o tava, se ung cu putin ulei, se condimenteaza, iar deasupra se asaza felii de lamaie.

    Se taie cartofii cubulete, ceapa fasii, iar morcovii si ardeiul rondele. Se asaza legumele in tava alaturi de peste, se stropesc cu putin ulei, se sareaza, se pipereaza si se dau la cuptorul gata incins.

    SFAT

    Se serveste cu verdeata tocata deasupra.

    BAUTURA:

    Pinot Gris

    FRIGARUI DE SOMON
    INGREDIENTE:
  • 400 gr somon
  • 200 gr bulete de cartofi
  • 3 ardei grasi
  • ulei
  • sare
  • piper
  • Se pregatesc bucatile de peste, se taie cubulete, se sareaza si se pun la prajit intr-o tigaie cu ulei incins. Se intorc pe ambele parti, pentru a se rumeni bine.

    Ardeii se taie cubulete potrivite si, in functie de gust, se pot rumeni putin in ulei. Cand pestele este patruns, se asaza pe betigasele pentru frigarui, alternandu-se cu ardeii si buletele de cartofi. La sfarsit se pipereaza, dupa gust.

    SFAT

    Se pot servi simple sau cu salata.

    BAUTURA:

    Chardonnay

    FILE DE COD CU CARTOFI SI SOS
    INGREDIENTE:
  • 4 bucati de file de cod
  • doua linguri cu pesmet
  • doua linguri cu faina
  • 5 cartofi
  • o ceapa
  • 50 ml ulei
  • sare
  • piper, verdeata

    SOSUL
  • 250 ml suc de rosii
  • 100 gr biscuiti sarati
  • 100 gr branza feta
  • Se aleg fileurile de peste, se spala, se lasa la scurs pe un servet, se sareaza, se pipereaza dupa gust si se tavalesc prin faina amestecata cu pesmetul. Pestele astfel pregatit se prajeste in ulei incins. Cartofii se curata de coaja, se taie cuburi potrivite si se pun la fiert, impreuna cu ceapa, in apa cu sare. Cand sunt gata, se scot pe o farfurie.

    Intre timp se prepara un sos din biscuitii pisati, branza zdrobita si sucul de rosii. Se amesteca pana cand se obtine o pasta omogena. Se serveste pe farfurie alaturi de pestele cu cartofi, iar deasupra se presara verdeata.

    SFAT

    Puteti inlocui sosul de biscuiti cu sos de smantana.

    BAUTURA:

    Riesling

    PREPARATE DIN LEGUME

    CIUPERCI CU MAMALIGA
    INGREDIENTE:
  • 600 gr ciuperci
  • o ceapa
  • o capatana de usturoi
  • sare
  • piper
  • 50 ml ulei
  • 300 gr malai grisat
  • Se aleg ciupercile, se curata si, in functie de preferinte, se toaca. Intr-un vas cu ulei se calesc ceapa taiata marunt si usturoiul pisat. Dupa ce s-au inmuiat putin, se adauga si ciupercile si se continua prepararea. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.

    Se pregateste o mamaliguta vartoasa, din malaiul grisat, sare si apa. E de dorit ca pregatirea mamaligii sa se faca in acelasi timp cu tocanita, pentru a le servi calde.

    SFAT

    Se poate servi si cu gogosari murati.

    BAUTURA:

    Vin rosu de buturuga

    SALATA DE VARZA CU RODII
    INGREDIENTE:
  • doua rodii
  • 100 gr stafide
  • 200 gr varza
  • verdeata tocata
  • 150 gr maioneza
  • sare
  • Intr-o salatiera se asaza varza tocata impreuna cu stafidele si verdeata. Rodiile se taie pe jumatate, se scoate miezul si se amesteca cu varza.

    Peste aceasta compozitie se pune maioneza, dupa care se sareaza dupa gust.

    SFAT

    Salata se poate servi ca granitura la friptura de pui.

    BAUTURA:

    Sampanie

    SALATA DE PASTE CU LEGUME
    INGREDIENTE:
  • 250 gr paste
  • 100 gr fasole verde
  • o ceapa
  • doua rosii mari si 8 mici
  • un ardei
  • 100 gr maioneza
  • sare
  • piper
  • patrunjel verde
  • Pastele fainoase se fierb in apa cu sare, dupa care se scurg. Separat, se fierbe fasolea verde tot in apa cu sare, iar dupa ce a fiert se scoate, se lasa sa se scurga si sa se raceasca.

    Ceapa se curata, se spala si se taie solzisori, iar rosiile si ardeiul se taie cubulete. Dupa ce fasolea s-a racit, se toaca si ea si se adauga la celelalte legume.

    Pastele fierte se amesteca cu legumele si maioneza, se potrivesc de sare si piper.

    Rosiile mici se pun deasupra, pentru a colora si a da un aspect cat mai frumos salatei.

    SFAT

    Se serveste cu patrunjel verde tocat.

    BAUTURA:

    Merlot

    OMLETA CU PORUMB
    INGREDIENTE:
  • 8 oua
  • 150 gr cascaval
  • 150 gr boabe de porumb
  • sare
  • piper
  • ulei
  • Se bat ouale cu un praf de sare. Cascavalul se taie cubulete. Intr-o tigaie se incinge uleiul si se pun ouale batute impreuna cu cascavalul.

    Se adauga si porumbul, dupa care se sareaza si se pipereaza dupa gust.

    SFAT

    Se poate servi cu diferite garnituri de legume (rosii, castraveti, gogosari).

    BAUTURA:

    Bere

    PREPARATE DULCI

    CHEC CU GLAZURA DE CIOCOLATA
    INGREDIENTE:
  • 200 gr unt
  • 250 gr zahar pudra
  • 60 gr cacao
  • 50 ml lapte
  • 4 oua
  • 100 gr stafide
  • o lingurita cu bicarbonat
  • esenta de rom
  • ulei
  • Se topeste la foc mic untul, amestecand mereu. Se adauga zaharul pudra, cacaua si laptele. Din acest amestec se iau 10 linguri care se pun deoparte, iar restul compozitiei se lasa la racit.

    Se separa albusurile de galbenusuri. Dupa ce amestecul cu lapte s-a racit, se pun galbenusurile unul cate unul, amestecand mereu. Se adauga bicarbonatul, stafidele si esenta de rom. Albusurile, batute spuma, se pun peste compozitie, amestecand usor de jos in sus.

    Checul se coace intr-o forma unsa cu putin ulei si tapetata cu faina. Dupa ce este copt, se toarna peste el cele 10 linguri cu amestecul pastrat inca de la inceput. Se da la rece.

    SFAT

    Se poate orna cu fulgi de nuca de cocos.

    BAUTURA:

    Cafea

    BISCUITI ASORTATI
    INGREDIENTE:
  • 250 gr margarina
  • 250 gr smantana
  • 150 gr zahar pudra
  • un pliculet cu zahar vanilinat
  • 100 gr ciocolata
  • 150 gr alune
  • 150 gr nuci
  • faina
  • Se amesteca bine margarina cu smantana, dupa care se adauga zaharul pudra si cel vanilinat. Se pune faina atat cat este necesar pentru a se obtine o coca buna de intins.

    Se intinde o foaie, din care se fac forme rotinde cu paharul. Acestea se coc in cuptorul bine incins si se trec prin ciocolata topita.

    SFAT

    Deasupra se presara nuci si alune pisate.

    BAUTURA:

    Cappuccino

    NEGRESA CU NUCA
    INGREDIENTE:
  • 4 oua
  • 150 gr unt
  • 50 gr cacao
  • 150 gr nuca
  • un pahar cu iaurt
  • 200 gr zahar
  • o lingurita cu bicarbonat
  • coaja de lamaie
  • zeama de lamaie
  • faina
  • Ouale se bat cu zaharul, se adauga untul topit, amestecat cu iaurtul, coaja de lamaie, bicarbonatul stins cu zeama de lamaie, cacao si faina cat este necesara pentru un aluat ca de chec.

    Intr-o tava unsa si pudrata cu faina se toarna aluatul. Nuca pisata se presara peste aluatul din tava.

    Se coace la foc potrivit. Dupa ce s-a copt se scoate si se taie patrate.

    SFAT

    Se poate servi pudrata cu zahar farin.

    BAUTURA:

    Busuioaca de Bohotin

    PALMIERI
    INGREDIENTE:
  • 400 gr aluat pentru pateuri
  • 200 gr zahar pudra
  • doua pliculete zahar vanilinat
  • nuca pisata
  • Marginile foii de aluat pentru pateuri se indoaie din exterior spre interior, unindu-le la mijlocul foii. Din ruloul astfel obtinut se taie felii de aproximativ un centimentru grosime.

    Dupa coacere se tavalesc prin zahar pudra si zahar vanilinat.

    SFAT

    Se pot presara cu nuca pisata.

    BAUTURA:

    Ciocolata calda
    Citeşte mai multe despre:   sare,   intr-o,   carne,   bautura,   zahăr,   ulei,   piper,   verde,   ceapa,   cartofi,   roşii,   făină,   salata,   linguri,   legume,   ingrediente,   sfat,   taie,   spala,   preparate,   asaza,   sareaza,   servi,   gust,   adauga

     



    Mai multe titluri din categorie

    Personalități legendare vin la iUmor pentru un roast istoric, astăzi, la Antena 1

    Personalități legendare vin la iUmor pentru un roast istoric, astăzi, la Antena 1
    Galerie Foto Edițiile speciale de sărbătoare continuă astăzi, de Ziua Națională a României, de la ora 17.00, la Antena 1 într-o ediție cu totul specială atât pentru jurați, cât și pentru cei de acasă! Delia, Cheloo...

    Agențiile speră să revină în forță rezervările timpurii

    Unele agenții de turism din România au înregistrat o ușoară creștere a vânzărilor în regim „early booking”, după ce a fost anunțată campania de vaccinare împotriva COVID-19. Schimbarea de comportament a...

    Vacanța pe pârtie 

    Vacanța pe pârtie 
    Galerie Foto Deși unele localități intră în carantină, de la o zi la alta, românii nu renunță la vacanțele de iarnă. Cele mai căutate destinații sunt stațiunile montane în care se pot practica și sporturi pe...

    Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă

    Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă
    Galerie Foto Luni seara telespectatorii au fost cu ochii pe confruntarea de la  Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul...

    A fost ziua dorinţelor împlinite la Antena 1, în cadrul galei Ajut eu! Gala-maraton Ajut eu!, lider incontestabil de audienţă

    A fost ziua dorinţelor împlinite la Antena 1, în cadrul galei Ajut eu! Gala-maraton Ajut eu!, lider incontestabil de audienţă
    Galerie Foto Gala-maraton Ajut eu! a revenit ieri, în zi de sărbătoare, cu o nouă ediţie care le dă șansă românilor de pretutindeni să schimbe destine şi să trăiască din nou emoţia binelui. Timp de 5 ore,...

    (P) Pachete băuturi, kituri party pentru acasă - cele mai mici prețuri online la băuturi alcoolice

    (P) Pachete băuturi, kituri party pentru acasă - cele mai mici prețuri online la băuturi alcoolice
    Magazinul online gourmetGIFT.ro a extins în ultima perioadă categoria de bauturi alcoolice și a introdus pe website tot mai multe pachete de băuturi, kituri la prețuri foarte convenabile. Toate produsele sunt...

    Emisiunea a fost urmărită de peste 2.3 milioane de telespectatori, Cea de-a 12-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

    Emisiunea a fost urmărită de peste 2.3 milioane de telespectatori, Cea de-a 12-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
    Galerie Foto Cea de-a 12-a gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de AMI, cu o excelentă transformare în Nicole Scherzinger, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...

    Alessandra Stoicescu şi Mihai Morar prezintă gala-maraton Ajut eu! „Din bine se face un lanţ nesfârşit!”

    Alessandra Stoicescu şi Mihai Morar prezintă gala-maraton Ajut eu! „Din bine se face un lanţ nesfârşit!”
    Galerie Foto Astăzi, când postul Antena 1 împlineşte 27 de ani de existenţă pe piaţa media, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine...

    Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu la iUmor: ”A fost absolut minunată!”

    Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu  la iUmor: ”A fost absolut minunată!”
    Galerie Foto Actrița Rodica Popescu Bitănescu este o apariție surprinzătoare care îi va lua la roast pe jurații iUmor, duminică, de la ora 20.00, la Antena...

    Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1

    Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1
    Galerie Foto Pe 1 Decembrie, de Ziua Naţionalã a României, Mirela Vaida le aduce telespectatorilor o ediţie specială a emisiunii Acces Direct. Armin Nicoară, Georgiana Lobonţ, Constantin Enceanu, Mariana Ionescu...

    Iată cum poți să fii sexy și cu câteva kilograme în plus!

    Iată cum poți să fii sexy și cu câteva kilograme în plus!
    Se spune că femeile care știu să se îmbrace pot fi considerate adevărate artiste. Ele știu cum să combine culorile, cum să-și pună în evidență atuurile și cum să se joace cu proporțiile astfel încât...

    Headliners Electric Castle 2021. twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones

    Headliners Electric Castle 2021. twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones
    Galerie Foto Acolo unde e dorință și pasiune, există speranță. Iar speranța echipei Electric Castle stă într-un 2021 ce va permite revenirea pe domeniul Banffy din Bonțida, la o nouă ediție de festival. Toată...

    Adrian Mutu vorbește despre viitorul Naționalei U21. Cum se pregătesc „tricolorii mici” pentru turneul final al EURO 2021

    Adrian Mutu vorbește despre viitorul Naționalei U21. Cum se pregătesc „tricolorii mici” pentru turneul final al EURO 2021
    Galerie Foto Selecționerul Naționalei de tineret a României discută vineri seară cu jurnalista TVR Dorina Florea despre competițiile ce urmează pentru echipa de fotbal U21 a României și despre parteneriatul semnat de...

    Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!

    Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!
    Galerie Foto Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 noiembrie, iar conform statisticilor din țara noastră, peste 800000 de persoane își serbează onomastica. Având în vedere numărul foarte mare de...

    Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă

    Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă
    Galerie Foto Relaxarea este necesară în această perioadă, fie că muncești de acasă sau aștepți în fiecare zi să ajungi în căminul tău confortabil și sigur. Iarna este chiar după colț, zilele sunt mai scurte, iar...
    Serviciul de email marketing furnizat de