PREPARATE DIN CARNE
FRIGARUI DE PUI CU LEGUME
|
INGREDIENTE:
600 gr piept
de pui
doi ardei grasi
4 rosii
sare
piper
o bucata
de sunca
frunze de salvie
salata verde
|
Se alege pieptul de pui, se spala, se curata de pielite si se taie cuburi mai mari. Ardeii si rosiile se taie felii. Se aranjeaza betisoarele pentru frigarui, alternand bucatile de piept de pui (presarate cu piper dupa gust), cu felii de ardei si cu rosiile.
Se frig pe gratarul incins si uns cu grasime. Cand sunt gata, se sareaza dupa gust.
SFAT
Se orneaza cu frunze de salvie si se pot servi cu salata verde.
BAUTURA:
Muscat Ottonel
|
|
ARIPI DE PUI CU PRAZ
|
INGREDIENTE:
12 aripi de pui
800 gr praz
doua linguri cu pesmet
doua oua
5 linguri cu faina
150 ml ulei
sare
piper
doua linguri
cu untura
|
Se aleg aripile de pui, se spala si se lasa la scurs pe un servet.
Separat, se bat ouale cu un praf de sare, peste care se adauga pesmetul si faina. Aripile se trec prin acest amestec si se prajesc intr-o tigaie cu ulei incins. Prazul, dupa ce a fost spalat si taiat in bucati de 4-5 centimetri, se inmoaie usor in grasimea incinsa.
Se asaza aripile pe farfurie alaturi de bucatile de praz si se pipereaza dupa gust.
SFAT
Se poate servi cu salata verde si marar.
BAUTURA: Feteasca Regala
|
|
COSTITA AFUMATA CU FASOLE
|
INGREDIENTE:
600 gr costita
afumata
600 gr fasole alba
un morcov
o ceapa
o telina mica
foi de dafin
piper
sare
doua linguri cu ulei
|
Costita afumata se taie felii si se rumeneste usor intr-o tigaie cu ulei. Fasolea alba se spala si se pune la fiert in apa cu sare. Dupa mai multe clocote, se arunca apa si se mai pune la fiert cu alta apa, fiarta in prealabil.
Cand fasolea e aproape fiarta, se adauga morcovul, ceapa si telina intregi, foile de dafin, sarea si piperul. Dupa ce a fiert, fasolea se scurge de zeama si se asaza pe un platou, impreuna cu feliile de costita afumata.
SFAT
Se serveste cu muraturi.
BAUTURA: Cabernet
|
|
SALATA DE LEGUME CU CARNE
|
INGREDIENTE:
400 gr carne
de porc
100 gr boabe de porumb
un gogosar
150 gr fasole verde
150 gr cartofi
o ceapa
un morcov
sare
100 ml ulei
|
Se alege carne de porc macra, se taie bucatele si se rumeneste pe ambele parti. Gogosarul si cartofii se taie felii, morcovul se taie rondele, iar ceapa solzisori. Legumele astfel pregatite, se fierb in apa cu sare.
Dupa fierbere se scot intr-o salatiera si se asaza peste ele bucatile de carne, porumbul si fasolea verde fiarta sau din conserva.
SFAT
Se serveste simpla sau drept garnitura.
BAUTURA: Sauvignon
|
|
PREPARATE DIN PESTE
CALAMAR IN SOS DE ROSII
|
INGREDIENTE:
250 gr inele de calamar
sos de rosii
sare
piper
otet
foi de dafin
patrunjel verde
|
Se iau inelele de calamar, se spala si se tin jumatate de ora in otet diluat cu apa, in care s-au pus si foi de dafin.
Dupa ce se scot, se amesteca cu un sos de rosii usor picant, cu sare si piper.
SFAT
Se orneaza cu patrunjel verde, tocat foarte fin.
BAUTURA: Sampanie
|
|
PESTE CU LEGUME LA CUPTOR
|
INGREDIENTE:
600 gr file de crap
doi morcovi
3 cepe
doi cartofi
un ardei gras
100 ml ulei
condimente
sare
piper
o lamaie
patrunjel
|
Se spala fileurile de peste si se asaza pe un prosop pentru a se scurge de apa. Se pun intr-o tava, se ung cu putin ulei, se condimenteaza, iar deasupra se asaza felii de lamaie.
Se taie cartofii cubulete, ceapa fasii, iar morcovii si ardeiul rondele. Se asaza legumele in tava alaturi de peste, se stropesc cu putin ulei, se sareaza, se pipereaza si se dau la cuptorul gata incins.
SFAT
Se serveste cu verdeata tocata deasupra.
BAUTURA: Pinot Gris
|
|
FRIGARUI DE SOMON
|
INGREDIENTE:
400 gr somon
200 gr bulete de cartofi
3 ardei grasi
ulei
sare
piper
|
Se pregatesc bucatile de peste, se taie cubulete, se sareaza si se pun la prajit intr-o tigaie cu ulei incins. Se intorc pe ambele parti, pentru a se rumeni bine.
Ardeii se taie cubulete potrivite si, in functie de gust, se pot rumeni putin in ulei. Cand pestele este patruns, se asaza pe betigasele pentru frigarui, alternandu-se cu ardeii si buletele de cartofi. La sfarsit se pipereaza, dupa gust.
SFAT
Se pot servi simple sau cu salata.
BAUTURA: Chardonnay
|
|
FILE DE COD CU CARTOFI SI SOS
|
INGREDIENTE:
4 bucati de file
de cod
doua linguri cu pesmet
doua linguri cu faina
5 cartofi
o ceapa
50 ml ulei
sare
piper, verdeata
SOSUL
250 ml suc de rosii
100 gr biscuiti sarati
100 gr branza feta
|
Se aleg fileurile de peste, se spala, se lasa la scurs pe un servet, se sareaza, se pipereaza dupa gust si se tavalesc prin faina amestecata cu pesmetul. Pestele astfel pregatit se prajeste in ulei incins. Cartofii se curata de coaja, se taie cuburi potrivite si se pun la fiert, impreuna cu ceapa, in apa cu sare. Cand sunt gata, se scot pe o farfurie.
Intre timp se prepara un sos din biscuitii pisati, branza zdrobita si sucul de rosii. Se amesteca pana cand se obtine o pasta omogena. Se serveste pe farfurie alaturi de pestele cu cartofi, iar deasupra se presara verdeata.
SFAT
Puteti inlocui sosul de biscuiti cu sos de smantana.
BAUTURA: Riesling
|
|
PREPARATE DIN LEGUME
CIUPERCI CU MAMALIGA
|
INGREDIENTE:
600 gr ciuperci
o ceapa
o capatana de usturoi
sare
piper
50 ml ulei
300 gr malai grisat
|
Se aleg ciupercile, se curata si, in functie de preferinte, se toaca. Intr-un vas cu ulei se calesc ceapa taiata marunt si usturoiul pisat. Dupa ce s-au inmuiat putin, se adauga si ciupercile si se continua prepararea. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Se pregateste o mamaliguta vartoasa, din malaiul grisat, sare si apa. E de dorit ca pregatirea mamaligii sa se faca in acelasi timp cu tocanita, pentru a le servi calde.
SFAT
Se poate servi si cu gogosari murati.
BAUTURA: Vin rosu de buturuga
|
|
SALATA DE VARZA CU RODII
|
INGREDIENTE:
doua rodii
100 gr stafide
200 gr varza
verdeata tocata
150 gr maioneza
sare
|
Intr-o salatiera se asaza varza tocata impreuna cu stafidele si verdeata. Rodiile se taie pe jumatate, se scoate miezul si se amesteca cu varza.
Peste aceasta compozitie se pune maioneza, dupa care se sareaza dupa gust.
SFAT
Salata se poate servi ca granitura la friptura de pui.
BAUTURA: Sampanie
|
|
SALATA DE PASTE CU LEGUME
|
INGREDIENTE:
250 gr paste
100 gr fasole verde
o ceapa
doua rosii mari si
8 mici
un ardei
100 gr maioneza
sare
piper
patrunjel verde
|
Pastele fainoase se fierb in apa cu sare, dupa care se scurg. Separat, se fierbe fasolea verde tot in apa cu sare, iar dupa ce a fiert se scoate, se lasa sa se scurga si sa se raceasca.
Ceapa se curata, se spala si se taie solzisori, iar rosiile si ardeiul se taie cubulete. Dupa ce fasolea s-a racit, se toaca si ea si se adauga la celelalte legume.
Pastele fierte se amesteca cu legumele si maioneza, se potrivesc de sare si piper.
Rosiile mici se pun deasupra, pentru a colora si a da un aspect cat mai frumos salatei.
SFAT
Se serveste cu patrunjel verde tocat.
BAUTURA: Merlot
|
|
OMLETA CU PORUMB
|
INGREDIENTE:
8 oua
150 gr cascaval
150 gr boabe de porumb
sare
piper
ulei
|
Se bat ouale cu un praf de sare. Cascavalul se taie cubulete. Intr-o tigaie se incinge uleiul si se pun ouale batute impreuna cu cascavalul.
Se adauga si porumbul, dupa care se sareaza si se pipereaza dupa gust.
SFAT
Se poate servi cu diferite garnituri de legume (rosii, castraveti, gogosari).
BAUTURA: Bere
|
|
PREPARATE DULCI
CHEC CU GLAZURA DE CIOCOLATA
|
INGREDIENTE:
200 gr unt
250 gr zahar pudra
60 gr cacao
50 ml lapte
4 oua
100 gr stafide
o lingurita
cu bicarbonat
esenta de rom
ulei
|
Se topeste la foc mic untul, amestecand mereu. Se adauga zaharul pudra, cacaua si laptele. Din acest amestec se iau 10 linguri care se pun deoparte, iar restul compozitiei se lasa la racit.
Se separa albusurile de galbenusuri. Dupa ce amestecul cu lapte s-a racit, se pun galbenusurile unul cate unul, amestecand mereu. Se adauga bicarbonatul, stafidele si esenta de rom. Albusurile, batute spuma, se pun peste compozitie, amestecand usor de jos in sus.
Checul se coace intr-o forma unsa cu putin ulei si tapetata cu faina. Dupa ce este copt, se toarna peste el cele 10 linguri cu amestecul pastrat inca de la inceput. Se da la rece.
SFAT
Se poate orna cu fulgi de nuca de cocos.
BAUTURA: Cafea
|
|
BISCUITI ASORTATI
|
INGREDIENTE:
250 gr margarina
250 gr smantana
150 gr zahar pudra
un pliculet cu zahar vanilinat
100 gr ciocolata
150 gr alune
150 gr nuci
faina
|
Se amesteca bine margarina cu smantana, dupa care se adauga zaharul pudra si cel vanilinat. Se pune faina atat cat este necesar pentru a se obtine o coca buna de intins.
Se intinde o foaie, din care se fac forme rotinde cu paharul. Acestea se coc in cuptorul bine incins si se trec prin ciocolata topita.
SFAT
Deasupra se presara nuci si alune pisate.
BAUTURA: Cappuccino
|
|
NEGRESA CU NUCA
|
INGREDIENTE:
4 oua
150 gr unt
50 gr cacao
150 gr nuca
un pahar cu iaurt
200 gr zahar
o lingurita cu bicarbonat
coaja de lamaie
zeama de lamaie
faina
|
Ouale se bat cu zaharul, se adauga untul topit, amestecat cu iaurtul, coaja de lamaie, bicarbonatul stins cu zeama de lamaie, cacao si faina cat este necesara pentru un aluat ca de chec.
Intr-o tava unsa si pudrata cu faina se toarna aluatul. Nuca pisata se presara peste aluatul din tava.
Se coace la foc potrivit. Dupa ce s-a copt se scoate si se taie patrate.
SFAT
Se poate servi pudrata cu zahar farin.
BAUTURA: Busuioaca de Bohotin
|
|
PALMIERI
|
INGREDIENTE:
400 gr aluat
pentru pateuri
200 gr zahar pudra
doua pliculete zahar vanilinat
nuca pisata
|
Marginile foii de aluat pentru pateuri se indoaie din exterior spre interior, unindu-le la mijlocul foii. Din ruloul astfel obtinut se taie felii de aproximativ un centimentru grosime.
Dupa coacere se tavalesc prin zahar pudra si zahar vanilinat.
SFAT
Se pot presara cu nuca pisata.
BAUTURA: Ciocolata calda
|
|
TOP articole pe Jurnalul.ro:
-
-
-
-
-