x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

05 Apr 2005   •   00:00


  • 6 aprilie 2005
  • PREPARATE DIN CARNE

    STROGANOF DE VITA
    INGREDIENTE:
  • 500 gr carne de vita macra
  • o ceapa
  • 250 gr ciuperci
  • un pahar cu vin alb
  • 150 gr de smantana
  • o lingurita cu paprika
  • ulei
  • Carnea de vita se curata de pielite, se portioneaza, se fierbe si se spumeaza. Ceapa se taie solzisori si impreuna cu ciupercile taiate felii se caleste in ulei. Dupa ce s-au colorat usor, se adauga peste ele o lingurita cu paprika, vinul alb si se continua fierberea. Carnea fiarta se pune in sosul obtinut, se potriveste de sare si se continua fierberea. Dupa ce a fiert bine carnea, se adauga si smantana.

    SFAT

    Se serveste pe frunze de salata verde sau cu salata verde taiata fideluta.

    BAUTURA:

    Cabernet Sauvignon

    SALATA DIN PIEPT DE PASARE CU SFECLA ROSIE
    INGREDIENTE:
  • 600 gr piept de pui
  • doua legaturi de ceapa verde
  • o sfecla rosie
  • maioneza
  • Vegeta
  • Carnea de pasare se fierbe in apa cu o lingura de Vegeta. Sfecla rosie se coace in cuptor. Dupa ce s-a copt si s-a racit, se curata de coaja si se taie cubulete. Ceapa verde se toaca. Dupa ce carnea de pasare a fiert se scoate si se taie cubulete.

    Se amesteca intr-un castron carnea cu sfecla rosie si ceapa verde si se adauga maioneza.

    SFAT

    Deasupra se presara patrunjel verde.

    BAUTURA:

    Vermut

    MANCARE DE PUI CU VINETE
    INGREDIENTE:
  • un pui
  • 4 vinete
  • o ceapa
  • 200 gr suc de rosii
  • doi catei de usturoi
  • ulei
  • sare
  • verdeata
  • Puiul se curata bine, se taie in patru si se fierbe, impreuna cu ceapa, in apa cu sare. Vinetele se curata de coaja, se spala, se taie rondele sau fasii si se sareaza. Se lasa 15 minute sa-si lase zeama, dupa care se storc si se prajesc usor in ulei. Dupa ce puiul a fiert, se asaza intr-o cratita impreuna cu vinetele, usturoiul si sucul de rosii. Se sareaza si se da la cuptor.

    SFAT

    Se serveste cu verdeata.

    BAUTURA:

    Merlot

    PARJOALE CU MANCARE DE ROSII
    INGREDIENTE:
  • 400 gr carne tocata
  • un ou
  • o ceapa
  • doua linguri cu faina
  • suc de rosii
  • zeama de lamaie
  • verdeata
  • piper
  • sare
  • ulei
  • Carnea tocata, amestec de vita cu porc, impreuna cu o ceapa tocata marunt-marunt, verdeata, un ou, sare si piper se amesteca bine. Din ea se fac parjoale, care se prajesc in ulei incins. Dupa ce s-au rumenit, se scot intr-o farfurie.

    Sucul de rosii impreuna cu putin ulei se fierb si se potrivesc de sare. Parjoalele se introduc in acest sos si se pun la fiert. Se adauga cateva boabe de piper, faina si o lingura de zeama de lamaie, continuandu-se fierberea.

    SFAT

    Se serveste cu verdeata tocata.

    BAUTURA:

    Vin rosu de buturuga

    FASOLE ROSIE CU CARNE DE VITA
    INGREDIENTE:
  • 400 gr carne de vita
  • 600 gr fasole rosie
  • o lingurita paprika
  • o ceapa
  • piper
  • suc de rosii sau bulion
  • faina
  • sare
  • marar
  • Carnea curatata de pielite si taiata felii, impreuna cu ceapa si un praf de sare, se pun la fiert. Separat, se pregateste un amestec din bulion si fasole rosie fiarta impreuna cu o lingurita cu paprika sau chiar mai mult, dupa gust.

    Amestecul se ingroasa cu o lingura cu faina si se potriveste de sare si piper. Carnea fiarta se introduce in acest sos. Daca sosul este prea gros, se poate subtia cu zeama in care a fiert carnea.

    SFAT

    Se serveste cu marar tocat.

    BAUTURA:

    Vin alb de buturga

    INIMA DE ANGHINARE CU PIEPT DE PUI
    INGREDIENTE:
  • o conserva de anghinare
  • 500 gr piept de pui
  • ulei
  • sare
  • piper
  • verdeata
  • lamaie
  • Pieptul de pasare spalat si condimentat se frige pe gratar. Inimile de anghinare se asaza pe farfurie alaturi de friptura pregatita. Se stropeste totul cu zeama de lamaie si cu ulei.

    SFAT

    Se serveste cu verdeata tocata fin.

    BAUTURA:

    Chardonnay

    PIZZA CU SUNCA
    INGREDIENTE:

    ALUAT
  • 200 gr faina
  • sare
  • un pachetel de drojdie
  • doua linguri cu ulei
  • un ou
  • 5 linguri cu lapte

    DEASUPRA
  • 100 gr sunca
  • doua linguri cu sos de rosii
  • sare
  • piper
  • doua oua
  • Pentru aluat se amesteca toate ingredientele, pana se obtine o coca mai consistenta. Se intinde o foaie in tava tapetata cu hartie de copt. Sunca se taie marunt si se asaza deasupra blatului uns cu sos de rosii. Se bat ouale, se condimenteaza si se toarna deasupra. Se coace la foc potrivit.

    SFAT

    Se poate servi calda sau rece.

    BAUTURA:

    Bere

    SUPA DE PUI CU OU SI CU SMANTANA
    INGREDIENTE:
  • 500 gr carne de pui
  • un ou
  • un pahar cu smantana
  • un morcov
  • o telina
  • o lingurita cu zahar
  • zeama de lamaie
  • Puiul se taie bucatele si se pune la fiert, la foc mic. Se aduna spuma des, pentru ca supa sa ramana limpede. Dupa ce carnea s-a inmuiat bine, se adauga zarzavatul intreg, zaharul si se lasa sa fiarba in continuare.

    Dupa ce au fiert, se ia oala de pe foc si se drege supa cu ou batut cu smantana. Se acreste dupa gust cu zeama de lamaie.

    SFAT

    Se serveste atat calda, cat si rece, pe deasupra cu verdeata.

    BAUTURA:

    Pinot Gris

    PREPARATE DIN PESTE

    SALATA DE CARTOFI CU HAMSIi
    INGREDIENTE:
  • o jumatate kg de cartofi
  • cateva hamsii
  • o ceapa
  • doi gogosari
  • masline
  • salata verde
  • sare
  • piper
  • Cartofii se fierb in coaja, se curata si se lasa la racit. Dupa ce s-au racit, se curata de coaja si se taie cubulete. Ceapa se curata si se taie solzisori, gogosarii se taie feliute subtiri, iar hamsiile se lasa timp de cateva ore la desarat in apa rece.

    Cartofii sunt amestecati cu ceapa, gogosarii, hamsiile si maslinele. Se sareaza (daca este cazul) si se pipereaza dupa gust. Se servesc cu salata verde.

    SFAT

    Salata se poate servi si cu maioneza.

    BAUTURA:

    Traminer

    FILEURI DE HERINGI CU ALGE
    INGREDIENTE:
  • 4 fileuri marinate de hering
  • alge
  • sare
  • suc de portocale
  • marar
  • Fileurile de heringi se stropesc cu putin suc de portocale, se sareaza, se pun deasupra algele si se ruleaza. Se fixeaza ruladele cu scobitori. Se presara deasupra marar.

    SFAT

    Se pot servi si cu maioneza sau cu un sos special de peste.

    BAUTURA:

    Chardonnay

    SALATA CALIFORNIANA DE TON
    INGREDIENTE:
  • o conserva de ton
  • o conserva de porumb boabe
  • 150 gr boabe fasole rosie
  • doi gogosari
  • doi morcovi
  • o ceapa
  • sare
  • piper
  • Ceapa se curata si se taie solzisori, iar morcovii se spala si se dau pe razatoare. Gogosarii se taie feliute subtiri. Se amesteca tonul cu porumbul si cu fasolea rosie, adaugandu-se ceapa taiata, morcovii si gogosarii. Se amesteca totul, dupa care se sareaza si se pipereaza dupa gust.

    SFAT

    Se poate servi si cu maioneza.

    BAUTURA:

    Vin spumos

    CARACATITA INABUSITA CU MIRODENII SI CU VIN ALB
    INGREDIENTE:
  • 6 caracatite mici
  • un pahar rachiu
  • o ceapa
  • foaie de dafin
  • 4 rosii
  • 3 catei de usturoi
  • doua pahare cu vin alb
  • sare
  • piper
  • patrunjel
  • Se curata caracatitele. Se oparesc cateva minute in apa clocotita, li se curata pielea si se taie in bucati. Se pun la marinat cu rachiul, patrunjelul, foaia de dafin, sarea si piperul. Se lasa apoi 5-6 ore la rece.

    Cand au prins culoare, se scot si se adauga rosiile curatate de pielite si seminte, ceapa tocata, cateii de usturoi curatati. Cand sucul rosiilor s-a evaporat, se adauga marinata strecurata, cele doua pahare cu vin alb si tot atata apa clocotita. Se acopera vasul si se lasa sa fiarba in clocote mici 2-3 ore.

    SFAT

    Se presara deasupra verdeata.

    BAUTURA:

    Heres

    CARACATITA "CA LA MONACO"
    INGREDIENTE:
  • o caracatita
  • 3 linguri cu ulei de masline
  • o ceapa tocata
  • doi catei de usturoi
  • un pahar de coniac
  • foi de dafin
  • o lingura cu faina
  • doua linguri de concentrat de rosii
  • un pahar cu vin alb
  • sare
  • piper
  • patrunjel
  • Se asaza caracatita cu tentaculele in jos si se tine asa toata noaptea pentru a se intinde. Dupa ce se curata, se bat cu un ciocan de bucatarie pentru a-i face carnea frageda. Se spala si se usuca. Se taie fasii si se pun la incalzit intr-un vas, pentru a-si lasa apa din ele.

    Se scurg si se pun la prajit intr-o tigaie mare impreuna cu uleiul de masline, ceapa, usturoiul, patrunjelul tocat si foile de dafin. Se lasa la fiert cateva minute, se toarna coniacul si se flambeaza. Cand flacara a scazut, se pudreaza cu faina, se adauga concentratul de rosii si vinul alb sec. Se lasa la foc mic sa fiarba pana cand caracatita s-a inmuiat.

    SFAT

    Se serveste cu verdeata tocata marunt.

    BAUTURA:

    Sampanie

    SUPA DE CREVETI CU OREZ
    INGREDIENTE:
  • 500 gr creveti
  • 50 ml ulei
  • un pahar cu orez
  • o foaie dafin
  • un morcov
  • doua cepe
  • doua linguri cu bulion
  • un pahar cu vin alb
  • un litru de apa
  • sare
  • piper
  • doi-trei catei de usturoi
  • Se curata cepele si se toaca solzisori, morcovul se taie bucati mici, iar usturoiul se taie si se piseaza marunt. Se pune ceapa tocata la incins in ulei, se adauga usturoiul, morcovul tocat, foaia de dafin, se amesteca bine, la foc mic, dupa care se adauga un litru de apa. Se lasa un timp la fiert, adaugandu-se bulionul, orezul si crevetii. Se lasa in continuare la fiert, iar dupa ce da primul clocot, se toarna paharul cu vin alb. Se continua fierberea pana ce supa capata consistenta, se sareaza si se condimenteaza dupa gust.

    SFAT

    Se presara deasupra patrunjel verde.

    BAUTURA:

    Votca

    GHIVECI DE LEGUME CU MACROU
    INGREDIENTE:
  • o ceasca de ulei
  • cateva cepe
  • o jumatate kg de peste
  • 5 bucati vinete
  • doi ardei
  • doi morcovi
  • 8 rosii
  • foi de dafin
  • sare
  • piper
  • Ceapa se curata si se taie solzisori, vinetele si ardeii se taie in cubulete. Rosiile se curata de coaja. Se caleste ceapa in ulei cateva minute, apoi se pun vinetele si ardeii. Se lasa in continuare la calit, adaugandu-se rosiile, morcovii rasi, foile de dafin, sare si piper, dupa gust.

    Pestele se spala si se pune la fiert in apa cu foi de dafin si piper. Dupa ce s-a fiert, se scoate, se prajeste si se serveste alaturi de ghiveci.

    SFAT

    Se presara deasupra verdeata tocata marunt.

    BAUTURA:

    Muscat Ottonel

    SALATA PRIMAVARA CU HAMSII
    INGREDIENTE:
  • 200 gr hamsii
  • o ceapa
  • 5 rosii
  • doi ardei verzi
  • 100 gr masline
  • cateva linguri cu ulei
  • cateva linguri cu otet
  • sare
  • piper
  • patrunjel verde
  • Hamsiile se pun cateva ore la desarat. Ceapa se taie si se toaca solzisori. Rosiile si ardeii se taie feliute subtiri. Maslinelor li se scot samburii, iar patrunjelul verde se toaca marunt. Hamsiile se scot din apa in care au fost puse la desarat si se amesteca cu rosiile, ceapa, ardeii, maslinele si verdeata. Se toarna putin ulei, otet, se sareza si se pipereaza dupa gust.

    SFAT

    Se poate servi cu garnitura de cartofi natur.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    PREPARATE DIN LEGUME

    CIORBA DE URZICI
    INGREDIENTE:
  • un kg urzici
  • 3 cepe
  • doi morcovi
  • 200 gr mazare
  • 200 gr fasole verde
  • 100 gr orez
  • un litru bors
  • doua linguri ulei
  • un ou
  • verdeata
  • o lingura faina
  • Se taie ceapa marunt si se inabusa putin in ulei, apoi se amesteca cu faina si cu putina sare. Se toarna in cratita aproximativ un litru de apa si se lasa sa dea in clocot. Intre timp se spala bine urzicile, se oparesc si se toaca marunt, dupa care se amesteca cu orezul si se varsa in oala care a dat in clocot. Se adauga si morcovii, mazarea si fasolea. Se lasa sa fiarba acoperit, pana ce orezul este aproape gata. Separat, se fierbe borsul pana ce da de cateva ori in clocot, apoi se adauga in ciorba. Se mai lasa cateva minute sa fiarba impreuna, apoi se ia de pe foc si se drege ciorba cu ou batut.

    SFAT

    Se serveste cu verdeata tocata.

    BAUTURA:

    Palinca

    PASTE CU VINETE LA GRATAR
    INGREDIENTE:
  • 500 gr paste spirala
  • doua vinete medii
  • o ceapa
  • o rosie mare
  • o legatura patrunjel
  • 3 catei de usturoi
  • 50 ml ulei
  • 100 gr cascaval
  • un ou
  • sare
  • piper
  • sos picant de rosii
  • Se pun pastele la fiert, apoi se strecoara. Separat, se spala vinetele, se sterg si se taie rondele. Se coc pe gratarul de la aragaz si se intorc pe ambele parti pentru a se frige bine. Se curata usturoiul si se taie feliute. Apoi se amesteca cu rondele de vinete, cu o rosie taiata cubulete, o ceapa tocata si cu putin ulei.

    Se ia un vas jena si se asaza alternativ un strat de paste, apoi un strat de vinete. Se adauga deasupra cascaval ras si un ou batut, apoi se lasa la cuptor cateva minute. Cand se scoate, se toarna deasupra un sos picant de rosii.

    SFAT

    Se servesc calde.

    BAUTURA:

    Pinot Noir

    BORS DE LOBODA
    INGREDIENTE:
  • 3 litri apa
  • 8-10 legaturi de loboda
  • un litru de bors
  • un morcov
  • o radacina de patrunjel
  • o telina mica
  • o ceapa
  • doi cartofi
  • sare
  • Morcovul, patrunjelul, ceapa, telina se spala, se curata si se taie fideluta. Se pun la fiert in apa rece. Cand sunt aproape fierte, se adauga cartofii curatati si taiati cubulete. Loboda se curata, se spala, se taie, se pune in oala, se mai da cateva clocote si se sareaza dupa gust. Se adauga borsul fiert separat si se mai da un clocot impreuna. Se serveste mai ales rece.

    SFAT

    De obicei, se serveste si cu smantana.

    BAUTURA:

    Vin alb de buturuga

    SUPA RAPIDA DE LEGUME
    INGREDIENTE:
  • un borcan cu mazare boabe
  • 3 cartofi
  • 3 morcovi
  • o ceapa
  • 100 gr unt
  • o lingura cu faina
  • o ceasca de smantana
  • patrunjel verde tocat
  • Mazarea se pune la fiert intr-o oala cu apa rece. Cand da in clocot, se adauga morcovii si cartofii curatati, spalati si taiati cubulete, dupa care se pune ceapa tocata si inabusita in unt. Cand totul este fiert, se adauga jumatate din cantitatea de smantana amestecata cu faina. Se mai dau cateva clocote.

    SFAT

    Se presara deasupra patrunjel verde tocat, adaugandu-se smantana dupa gust.

    BAUTURA:

    Tuica

    TOCANA DE BURETI CU USTUROI
    INGREDIENTE:
  • 500 gr bureti
  • o ceapa
  • 4 linguri ulei
  • doi gogosari
  • 3 catei de usturoi
  • verdeata tocata marunt
  • sare
  • piper
  • Se taie ceapa marunt si se caleste usor in ulei, adaugand buretii taiati in bucati potrivite, sare si piper. Se lasa la fiert pana cand scade zeama lasata de bureti. Gogosarii se taie feliute subtiri, iar usturoiul se curata si se piseaza. Se amesteca totul, se sareaza si se pipereaza dupa gust.

    SFAT

    Se presara patrunjel verde, tocat marunt.

    BAUTURA:

    Merlot

    PAPARAIE CU CIUPERCI
    INGREDIENTE:
  • 4-5 oua
  • 40-50 gr unt
  • 50 ml untdelemn
  • 100 gr ciuperci
  • o ceapa
  • marar
  • patrunjel
  • sare
  • piper
  • Ciupercile se spala si se taie felii subtiri. Ceapa se taie marunt si se caleste cu o lingura de ulei. Se adauga apoi ciupercile, sarea, piperul, punandu-se putina apa si lasandu-se sa fiarba pana se inmoaie. Se pune peste intreaga compozitie marar si patrunjel verde taiat marunt si se pastreaza tigaia acoperita, pe un vas cu apa fierbinte.

    Pentru omleta se bat ouale, dupa care se adauga compozitia obtinuta mai sus si se pune la prajit. Se prajeste in unt pe ambele parti si se rastoarna pe o farfurie intinsa.

    SFAT

    Se serveste cu salata de rosii sau cascaval ras.

    BAUTURA:

    Feteasca Regala

    SALATA MAURITANA
    INGREDIENTE:
  • doua portocale
  • doua grepfruturi
  • doua rosii
  • o lamaie
  • doi ardei
  • smantana
  • sare
  • condimente
  • Portocalele, cele doua grepfruturi, lamaia si rosiile se taie in bucati. Ardeii de taie la randul lor feliute subtiri. Se amesteca totul cu smantana, se sareaza si se condimenteaza dupa gust. Se presara deasupra verdeata.

    SFAT

    Se poate incerca si cu alte legume sau fructe, dupa preferinte.

    BAUTURA:

    Vermut

    CIORBA DE BURETI
    INGREDIENTE:
  • 500 gr bureti de padure
  • zarzavat de supa
  • un litru de bors
  • o ceapa
  • verdeata
  • o cescuta cu orez
  • sare
  • Se taie zarzavatul si ceapa si se pun la fiert in apa cu sare. Cand zarzavatul este pe jumatate fiert, se adauga ciupercile taiate felii. Dupa ce acestea s-au inmuiat se toarna borsul clocotit si orezul fiert. Se sareza dupa gust.

    SFAT

    Se presara deasupra verdeata.

    BAUTURA:

    Tuica

    PREPARATE DULCI

    SUSANITA
    INGREDIENTE:
  • 200 gr zahar
  • 150 gr susan
  • 200 gr ciocolata menaj
  • esenta de rom
  • Se caramelizeaza zaharul. Dupa ce zaharul a capatat o culoare usor maronie se amesteca impreuna cu susanul. Pe un fund de lemn, ud, se rastoarna susanul impreuna cu zaharul caramelizat si se netezeste cu un cutit ud. Se taie patratele mai mari sau mai mici, dupa dorinta.

    Separat, se topeste ciocolata in baie de aburi. Se adauga cateva picaturi de esenta de rom. Fiecare patratel de susan se tavaleste prin ciocolata topita, iar apoi se asaza pe un gratar, pana cand glazura se intareste.

    SFAT

    Se poate presara nuca de cocos.

    BAUTURA:

    Busuioaca de Bohotin

    ISPITA BRUNA
    INGREDIENTE:

    BLAT
  • doua oua
  • 4 linguri cu ulei
  • 4 linguri cu zahar
  • o lingurita cu amoniac
  • doua linguri cu lapte
  • doua linguri de cacao
  • 250 gr faina

    CREMA
  • 150 gr nuca
  • 200 gr unt, un ou
  • 250 ml lapte
  • doua linguri cu faina
  • 8 linguri cu zahar
  • coaja de lamaie
  • Toate ingredientele pentru blat se amesteca bine, pana cand se obtine un aluat bun de intins. Aluatul se imparte in doua bucati. Din fiecare jumatate se intinde o foaie, care se coace pe dosul unei tavi pudrate cu faina.

    Se amesteca oul cu faina, zaharul si nuca macinata, coaja de lamaie si laptele. Se pune pe foc si se lasa sa fiarba doar cat sa dea in doua-trei clocote, amestecand mereu. Dupa ce amestecul s-a ingrosat, se da deoparte si se lasa la racit. Separat, se freaca bine untul si se amesteca cu compozitia racita. Crema obtinuta se pune intre cele doua foi. Se pastreaza putina crema si pentru foaia de deasupra, peste care se vor aseza nuci zdrobite.

    SFAT

    Prajitura se taie numai dupa ce s-a racit si se orneaza cu nuca pisata.

    BAUTURA:

    Ciocolata calda

    RULADA CU ALUNE
    INGREDIENTE:
  • 5 oua
  • 5 linguri cu zahar
  • 5 linguri cu faina
  • esente
  • 150 gr unt
  • 150 gr zahar pudra
  • 150 gr alune macinate
  • 50 gr alune taiate
  • Se bat bine ouale cu zaharul. Dupa ce au crescut si compozitia s-a ingrosat, se adauga esentele si faina, amestecand usor, de jos in sus, pana la omogenizare. Compozitia se toarna intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se coace in cuptorul deja incins, la foc potrivit. Dupa ce s-a copt, se rastoarna pe un servet de bucatarie, umezit in prealabil. Se ruleaza cu servet cu tot, apoi se scoate servetul, foaia pastrand insa forma de rulada.

    Se freaca untul cu zaharul pudra pana cand se dizolva complet zaharul. Se adauga alunele macinate si se omogenizeaza. Crema obtinuta se intinde pe blat, care se ruleaza apoi din nou. Se taie bucati potrivite.

    SFAT

    ×