PREPARATE DIN CARNE
STROGANOF
DE VITA
|
INGREDIENTE:
500 gr carne de vita macra
o ceapa
250 gr ciuperci
un pahar cu vin alb
150 gr de smantana
o lingurita cu paprika
ulei
|
Carnea de vita se curata de pielite, se portioneaza, se fierbe si se spumeaza. Ceapa se taie solzisori si impreuna cu ciupercile taiate felii se caleste in ulei. Dupa ce s-au colorat usor, se adauga peste ele o lingurita cu paprika, vinul alb si se continua fierberea. Carnea fiarta se pune in sosul obtinut, se potriveste de sare si se continua fierberea. Dupa ce a fiert bine carnea, se adauga si smantana.
SFAT
Se serveste pe frunze de salata verde sau cu salata verde taiata fideluta.
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon
|
|
SALATA DIN PIEPT DE PASARE
CU SFECLA ROSIE
|
INGREDIENTE:
600 gr piept
de pui
doua legaturi de ceapa verde
o sfecla rosie
maioneza
Vegeta
|
Carnea de pasare se fierbe in apa cu o lingura de Vegeta. Sfecla rosie se coace in cuptor. Dupa ce s-a copt si s-a racit, se curata de coaja si se taie cubulete. Ceapa verde se toaca. Dupa ce carnea de pasare a fiert se scoate si se taie cubulete.
Se amesteca intr-un castron carnea cu sfecla rosie si ceapa verde si se adauga maioneza.
SFAT
Deasupra se presara patrunjel verde.
BAUTURA: Vermut
|
|
MANCARE DE PUI CU VINETE
|
INGREDIENTE:
un pui
4 vinete
o ceapa
200 gr suc de rosii
doi catei
de usturoi
ulei
sare
verdeata
|
Puiul se curata bine, se taie in patru si se fierbe, impreuna cu ceapa, in apa cu sare. Vinetele se curata de coaja, se spala, se taie rondele sau fasii si se sareaza. Se lasa 15 minute sa-si lase zeama, dupa care se storc si se prajesc usor in ulei. Dupa ce puiul a fiert, se asaza intr-o cratita impreuna cu vinetele, usturoiul si sucul de rosii. Se sareaza si se da la cuptor.
SFAT
Se serveste cu verdeata.
BAUTURA: Merlot
|
|
PARJOALE CU
MANCARE DE ROSII
|
INGREDIENTE:
400 gr carne tocata
un ou
o ceapa
doua linguri
cu faina
suc de rosii
zeama de lamaie
verdeata
piper
sare
ulei
|
Carnea tocata, amestec de vita cu porc, impreuna cu o ceapa tocata marunt-marunt, verdeata, un ou, sare si piper se amesteca bine. Din ea se fac parjoale, care se prajesc in ulei incins. Dupa ce s-au rumenit, se scot intr-o farfurie.
Sucul de rosii impreuna cu putin ulei se fierb si se potrivesc de sare. Parjoalele se introduc in acest sos si se pun la fiert. Se adauga cateva boabe de piper, faina si o lingura de zeama de lamaie, continuandu-se fierberea.
SFAT
Se serveste cu verdeata tocata.
BAUTURA: Vin rosu de buturuga
|
|
FASOLE ROSIE
CU CARNE DE VITA
|
INGREDIENTE:
400 gr carne
de vita
600 gr fasole rosie
o lingurita paprika
o ceapa
piper
suc de rosii sau bulion
faina
sare
marar
|
Carnea curatata de pielite si taiata felii, impreuna cu ceapa si un praf de sare, se pun la fiert. Separat, se pregateste un amestec din bulion si fasole rosie fiarta impreuna cu o lingurita cu paprika sau chiar mai mult, dupa gust.
Amestecul se ingroasa cu o lingura cu faina si se potriveste de sare si piper. Carnea fiarta se introduce in acest sos. Daca sosul este prea gros, se poate subtia cu zeama in care a fiert carnea.
SFAT
Se serveste cu marar tocat.
BAUTURA: Vin alb de buturga
|
|
INIMA DE ANGHINARE
CU PIEPT DE PUI
|
INGREDIENTE:
o conserva de anghinare
500 gr piept de pui
ulei
sare
piper
verdeata
lamaie
|
Pieptul de pasare spalat si condimentat se frige pe gratar. Inimile de anghinare se asaza pe farfurie alaturi de friptura pregatita. Se stropeste totul cu zeama de lamaie si cu ulei.
SFAT
Se serveste cu verdeata tocata fin.
BAUTURA: Chardonnay
|
|
PIZZA
CU SUNCA
|
INGREDIENTE:
ALUAT
200 gr faina
sare
un pachetel de drojdie
doua linguri cu ulei
un ou
5 linguri cu lapte
DEASUPRA
100 gr sunca
doua linguri cu sos de rosii
sare
piper
doua oua
|
Pentru aluat se amesteca toate ingredientele, pana se obtine o coca mai consistenta. Se intinde o foaie in tava tapetata cu hartie de copt. Sunca se taie marunt si se asaza deasupra blatului uns cu sos de rosii. Se bat ouale, se condimenteaza si se toarna deasupra. Se coace la foc potrivit.
SFAT
Se poate servi calda sau rece.
BAUTURA: Bere
|
|
SUPA DE PUI
CU OU SI
CU SMANTANA
|
INGREDIENTE:
500 gr carne
de pui
un ou
un pahar cu smantana
un morcov
o telina
o lingurita
cu zahar
zeama de lamaie |
Puiul se taie bucatele si se pune la fiert, la foc mic. Se aduna spuma des, pentru ca supa sa ramana limpede. Dupa ce carnea s-a inmuiat bine, se adauga zarzavatul intreg, zaharul si se lasa sa fiarba in continuare.
Dupa ce au fiert, se ia oala de pe foc si se drege supa cu ou batut cu smantana. Se acreste dupa gust cu zeama de lamaie.
SFAT
Se serveste atat calda, cat si rece, pe deasupra cu verdeata.
BAUTURA: Pinot Gris
|
|
PREPARATE DIN PESTE
SALATA
DE CARTOFI
CU HAMSIi
|
INGREDIENTE:
o jumatate
kg de cartofi
cateva hamsii
o ceapa
doi gogosari
masline
salata verde
sare
piper
|
Cartofii se fierb in coaja, se curata si se lasa la racit. Dupa ce s-au racit, se curata de coaja si se taie cubulete. Ceapa se curata si se taie solzisori, gogosarii se taie feliute subtiri, iar hamsiile se lasa timp de cateva ore la desarat in apa rece.
Cartofii sunt amestecati cu ceapa, gogosarii, hamsiile si maslinele. Se sareaza (daca este cazul) si se pipereaza dupa gust. Se servesc cu salata verde.
SFAT
Salata se poate servi si cu maioneza.
BAUTURA: Traminer
|
|
FILEURI
DE HERINGI
CU ALGE
|
INGREDIENTE:
4 fileuri marinate
de hering
alge
sare
suc de portocale
marar
|
Fileurile de heringi se stropesc cu putin suc de portocale, se sareaza, se pun deasupra algele si se ruleaza. Se fixeaza ruladele cu scobitori. Se presara deasupra marar.
SFAT
Se pot servi si cu maioneza sau cu un sos special de peste.
BAUTURA: Chardonnay
|
|
SALATA
CALIFORNIANA
DE TON
|
INGREDIENTE:
o conserva de ton
o conserva de porumb boabe
150 gr boabe fasole rosie
doi gogosari
doi morcovi
o ceapa
sare
piper
|
Ceapa se curata si se taie solzisori, iar morcovii se spala si se dau pe razatoare. Gogosarii se taie feliute subtiri. Se amesteca tonul cu porumbul si cu fasolea rosie, adaugandu-se ceapa taiata, morcovii si gogosarii. Se amesteca totul, dupa care se sareaza si se pipereaza dupa gust.
SFAT
Se poate servi si cu maioneza.
BAUTURA: Vin spumos
|
|
CARACATITA INABUSITA
CU MIRODENII
SI CU VIN ALB
|
INGREDIENTE:
6 caracatite mici
un pahar rachiu
o ceapa
foaie de dafin
4 rosii
3 catei de usturoi
doua pahare cu vin alb
sare
piper
patrunjel
|
Se curata caracatitele. Se oparesc cateva minute in apa clocotita, li se curata pielea si se taie in bucati. Se pun la marinat cu rachiul, patrunjelul, foaia de dafin, sarea si piperul. Se lasa apoi 5-6 ore la rece.
Cand au prins culoare, se scot si se adauga rosiile curatate de pielite si seminte, ceapa tocata, cateii de usturoi curatati. Cand sucul rosiilor s-a evaporat, se adauga marinata strecurata, cele doua pahare cu vin alb si tot atata apa clocotita. Se acopera vasul si se lasa sa fiarba in clocote mici 2-3 ore.
SFAT
Se presara deasupra verdeata.
BAUTURA: Heres
|
|
CARACATITA
"CA LA MONACO"
|
INGREDIENTE:
o caracatita
3 linguri cu ulei de masline
o ceapa tocata
doi catei
de usturoi
un pahar de coniac
foi de dafin
o lingura cu faina
doua linguri de concentrat de rosii
un pahar cu vin alb
sare
piper
patrunjel
|
Se asaza caracatita cu tentaculele in jos si se tine asa toata noaptea pentru a se intinde. Dupa ce se curata, se bat cu un ciocan de bucatarie pentru a-i face carnea frageda. Se spala si se usuca. Se taie fasii si se pun la incalzit intr-un vas, pentru a-si lasa apa din ele.
Se scurg si se pun la prajit intr-o tigaie mare impreuna cu uleiul de masline, ceapa, usturoiul, patrunjelul tocat si foile de dafin. Se lasa la fiert cateva minute, se toarna coniacul si se flambeaza. Cand flacara a scazut, se pudreaza cu faina, se adauga concentratul de rosii si vinul alb sec. Se lasa la foc mic sa fiarba pana cand caracatita s-a inmuiat.
SFAT
Se serveste cu verdeata tocata marunt.
BAUTURA: Sampanie
|
|
SUPA DE CREVETI CU OREZ
|
INGREDIENTE:
500 gr creveti
50 ml ulei
un pahar cu orez
o foaie dafin
un morcov
doua cepe
doua linguri cu bulion
un pahar cu vin alb
un litru de apa
sare
piper
doi-trei catei
de usturoi
|
Se curata cepele si se toaca solzisori, morcovul se taie bucati mici, iar usturoiul se taie si se piseaza marunt. Se pune ceapa tocata la incins in ulei, se adauga usturoiul, morcovul tocat, foaia de dafin, se amesteca bine, la foc mic, dupa care se adauga un litru de apa. Se lasa un timp la fiert, adaugandu-se bulionul, orezul si crevetii. Se lasa in continuare la fiert, iar dupa ce da primul clocot, se toarna paharul cu vin alb. Se continua fierberea pana ce supa capata consistenta, se sareaza si se condimenteaza dupa gust.
SFAT
Se presara deasupra patrunjel verde.
BAUTURA: Votca
|
|
GHIVECI
DE LEGUME
CU MACROU
|
INGREDIENTE:
o ceasca de ulei
cateva cepe
o jumatate kg de peste
5 bucati vinete
doi ardei
doi morcovi
8 rosii
foi de dafin
sare
piper
|
Ceapa se curata si se taie solzisori, vinetele si ardeii se taie in cubulete. Rosiile se curata de coaja. Se caleste ceapa in ulei cateva minute, apoi se pun vinetele si ardeii. Se lasa in continuare la calit, adaugandu-se rosiile, morcovii rasi, foile de dafin, sare si piper, dupa gust.
Pestele se spala si se pune la fiert in apa cu foi de dafin si piper. Dupa ce s-a fiert, se scoate, se prajeste si se serveste alaturi de ghiveci.
SFAT
Se presara deasupra verdeata tocata marunt.
BAUTURA: Muscat Ottonel
|
|
SALATA
PRIMAVARA
CU HAMSII
|
INGREDIENTE:
200 gr hamsii
o ceapa
5 rosii
doi ardei verzi
100 gr masline
cateva linguri
cu ulei
cateva linguri
cu otet
sare
piper
patrunjel verde
|
Hamsiile se pun cateva ore la desarat. Ceapa se taie si se toaca solzisori. Rosiile si ardeii se taie feliute subtiri. Maslinelor li se scot samburii, iar patrunjelul verde se toaca marunt. Hamsiile se scot din apa in care au fost puse la desarat si se amesteca cu rosiile, ceapa, ardeii, maslinele si verdeata. Se toarna putin ulei, otet, se sareza si se pipereaza dupa gust.
SFAT
Se poate servi cu garnitura de cartofi natur.
BAUTURA: Sauvignon
|
|
PREPARATE DIN LEGUME
CIORBA
DE URZICI
|
INGREDIENTE:
un kg urzici
3 cepe
doi morcovi
200 gr mazare
200 gr fasole verde
100 gr orez
un litru bors
doua linguri ulei
un ou
verdeata
o lingura faina
|
Se taie ceapa marunt si se inabusa putin in ulei, apoi se amesteca cu faina si cu putina sare. Se toarna in cratita aproximativ un litru de apa si se lasa sa dea in clocot. Intre timp se spala bine urzicile, se oparesc si se toaca marunt, dupa care se amesteca cu orezul si se varsa in oala care a dat in clocot. Se adauga si morcovii, mazarea si fasolea. Se lasa sa fiarba acoperit, pana ce orezul este aproape gata. Separat, se fierbe borsul pana ce da de cateva ori in clocot, apoi se adauga in ciorba. Se mai lasa cateva minute sa fiarba impreuna, apoi se ia de pe foc si se drege ciorba cu ou batut.
SFAT
Se serveste cu verdeata tocata.
BAUTURA: Palinca
|
|
PASTE CU VINETE LA GRATAR
|
INGREDIENTE:
500 gr paste
spirala
doua vinete medii
o ceapa
o rosie mare
o legatura patrunjel
3 catei de usturoi
50 ml ulei
100 gr cascaval
un ou
sare
piper
sos picant de rosii
|
Se pun pastele la fiert, apoi se strecoara. Separat, se spala vinetele, se sterg si se taie rondele. Se coc pe gratarul de la aragaz si se intorc pe ambele parti pentru a se frige bine. Se curata usturoiul si se taie feliute. Apoi se amesteca cu rondele de vinete, cu o rosie taiata cubulete, o ceapa tocata si cu putin ulei.
Se ia un vas jena si se asaza alternativ un strat de paste, apoi un strat de vinete. Se adauga deasupra cascaval ras si un ou batut, apoi se lasa la cuptor cateva minute. Cand se scoate, se toarna deasupra un sos picant de rosii.
SFAT
Se servesc calde.
BAUTURA: Pinot Noir
|
|
BORS
DE LOBODA
|
INGREDIENTE:
3 litri apa
8-10 legaturi
de loboda
un litru de bors
un morcov
o radacina de patrunjel
o telina mica
o ceapa
doi cartofi
sare
|
Morcovul, patrunjelul, ceapa, telina se spala, se curata si se taie fideluta. Se pun la fiert in apa rece. Cand sunt aproape fierte, se adauga cartofii curatati si taiati cubulete. Loboda se curata, se spala, se taie, se pune in oala, se mai da cateva clocote si se sareaza dupa gust. Se adauga borsul fiert separat si se mai da un clocot impreuna. Se serveste mai ales rece.
SFAT
De obicei, se serveste si cu smantana.
BAUTURA: Vin alb de buturuga
|
|
SUPA RAPIDA
DE LEGUME
|
INGREDIENTE:
un borcan cu mazare boabe
3 cartofi
3 morcovi
o ceapa
100 gr unt
o lingura cu faina
o ceasca de smantana
patrunjel verde tocat
|
Mazarea se pune la fiert intr-o oala cu apa rece. Cand da in clocot, se adauga morcovii si cartofii curatati, spalati si taiati cubulete, dupa care se pune ceapa tocata si inabusita in unt. Cand totul este fiert, se adauga jumatate din cantitatea de smantana amestecata cu faina. Se mai dau cateva clocote.
SFAT
Se presara deasupra patrunjel verde tocat, adaugandu-se smantana dupa gust.
BAUTURA: Tuica
|
|
TOCANA
DE BURETI
CU USTUROI
|
INGREDIENTE:
500 gr bureti
o ceapa
4 linguri ulei
doi gogosari
3 catei de usturoi
verdeata tocata marunt
sare
piper
|
Se taie ceapa marunt si se caleste usor in ulei, adaugand buretii taiati in bucati potrivite, sare si piper. Se lasa la fiert pana cand scade zeama lasata de bureti. Gogosarii se taie feliute subtiri, iar usturoiul se curata si se piseaza. Se amesteca totul, se sareaza si se pipereaza dupa gust.
SFAT
Se presara patrunjel verde, tocat marunt.
BAUTURA: Merlot
|
|
PAPARAIE
CU CIUPERCI
|
INGREDIENTE:
4-5 oua
40-50 gr unt
50 ml untdelemn
100 gr ciuperci
o ceapa
marar
patrunjel
sare
piper
|
Ciupercile se spala si se taie felii subtiri. Ceapa se taie marunt si se caleste cu o lingura de ulei. Se adauga apoi ciupercile, sarea, piperul, punandu-se putina apa si lasandu-se sa fiarba pana se inmoaie. Se pune peste intreaga compozitie marar si patrunjel verde taiat marunt si se pastreaza tigaia acoperita, pe un vas cu apa fierbinte.
Pentru omleta se bat ouale, dupa care se adauga compozitia obtinuta mai sus si se pune la prajit. Se prajeste in unt pe ambele parti si se rastoarna pe o farfurie intinsa.
SFAT
Se serveste cu salata de rosii sau cascaval ras.
BAUTURA: Feteasca Regala
|
|
SALATA MAURITANA
|
INGREDIENTE:
doua portocale
doua grepfruturi
doua rosii
o lamaie
doi ardei
smantana
sare
condimente
|
Portocalele, cele doua grepfruturi, lamaia si rosiile se taie in bucati. Ardeii de taie la randul lor feliute subtiri. Se amesteca totul cu smantana, se sareaza si se condimenteaza dupa gust. Se presara deasupra verdeata.
SFAT
Se poate incerca si cu alte legume sau fructe, dupa preferinte.
BAUTURA: Vermut
|
|
CIORBA
DE BURETI
|
INGREDIENTE:
500 gr bureti de padure
zarzavat de supa
un litru de bors
o ceapa
verdeata
o cescuta cu orez
sare
|
Se taie zarzavatul si ceapa si se pun la fiert in apa cu sare. Cand zarzavatul este pe jumatate fiert, se adauga ciupercile taiate felii. Dupa ce acestea s-au inmuiat se toarna borsul clocotit si orezul fiert. Se sareza dupa gust.
SFAT
Se presara deasupra verdeata.
BAUTURA: Tuica
|
|
PREPARATE DULCI
SUSANITA
|
INGREDIENTE:
200 gr zahar
150 gr susan
200 gr ciocolata menaj
esenta de rom
|
Se caramelizeaza zaharul. Dupa ce zaharul a capatat o culoare usor maronie se amesteca impreuna cu susanul. Pe un fund de lemn, ud, se rastoarna susanul impreuna cu zaharul caramelizat si se netezeste cu un cutit ud. Se taie patratele mai mari sau mai mici, dupa dorinta.
Separat, se topeste ciocolata in baie de aburi. Se adauga cateva picaturi de esenta de rom. Fiecare patratel de susan se tavaleste prin ciocolata topita, iar apoi se asaza pe un gratar, pana cand glazura se intareste.
SFAT
Se poate presara nuca de cocos.
BAUTURA: Busuioaca de Bohotin
|
|
ISPITA
BRUNA
|
INGREDIENTE:
BLAT
doua oua
4 linguri cu ulei
4 linguri cu zahar
o lingurita
cu amoniac
doua linguri cu lapte
doua linguri de cacao
250 gr faina
CREMA
150 gr nuca
200 gr unt, un ou
250 ml lapte
doua linguri cu faina
8 linguri cu zahar
coaja de lamaie
|
Toate ingredientele pentru blat se amesteca bine, pana cand se obtine un aluat bun de intins. Aluatul se imparte in doua bucati. Din fiecare jumatate se intinde o foaie, care se coace pe dosul unei tavi pudrate cu faina.
Se amesteca oul cu faina, zaharul si nuca macinata, coaja de lamaie si laptele. Se pune pe foc si se lasa sa fiarba doar cat sa dea in doua-trei clocote, amestecand mereu. Dupa ce amestecul s-a ingrosat, se da deoparte si se lasa la racit. Separat, se freaca bine untul si se amesteca cu compozitia racita. Crema obtinuta se pune intre cele doua foi. Se pastreaza putina crema si pentru foaia de deasupra, peste care se vor aseza nuci zdrobite.
SFAT
Prajitura se taie numai dupa ce s-a racit si se orneaza cu nuca pisata.
BAUTURA: Ciocolata calda
|
|
RULADA
CU ALUNE
|
INGREDIENTE:
5 oua
5 linguri cu zahar
5 linguri cu faina
esente
150 gr unt
150 gr zahar pudra
150 gr alune macinate
50 gr alune taiate
|
Se bat bine ouale cu zaharul. Dupa ce au crescut si compozitia s-a ingrosat, se adauga esentele si faina, amestecand usor, de jos in sus, pana la omogenizare. Compozitia se toarna intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se coace in cuptorul deja incins, la foc potrivit. Dupa ce s-a copt, se rastoarna pe un servet de bucatarie, umezit in prealabil. Se ruleaza cu servet cu tot, apoi se scoate servetul, foaia pastrand insa forma de rulada.
Se freaca untul cu zaharul pudra pana cand se dizolva complet zaharul. Se adauga alunele macinate si se omogenizeaza. Crema obtinuta se intinde pe blat, care se ruleaza apoi din nou. Se taie bucati potrivite.
SFAT | |
TOP articole pe Jurnalul.ro:
-
-
-
-
-