23 MARTIE 2005
PREPARATE DIN CARNE
SALATA
BAVAREZA
|
INGREDIENTE:
200 gr cascaval
maioneza
200 gr sunca
doi castraveti
o ridiche
sare
piper
doi ardei rosii
doi cartofi
|
Se spala cartofii, se curata de coaja si se pun la fiert. Se taie cascavalul si sunca bucatele, iar ardeii, ridichea si castravetii se taie felii subtiri. Dupa ce cartofii s-au fiert, se taie bucatele si se amesteca cu sunca, cascavalul si legumele. Se sareaza si se condimenteaza dupa gust. Se adauga maioneza peste intreaga compozitie si se da cateva minute la rece.
SFAT
Se serveste rece.
BAUTURA:
Bere
|
|
CARNATI
CU SALATA
DE CRUDITATI
|
INGREDIENTE:
300 gr carnaciori de bere
doua oua
o telina
o ridiche neagra
o salata verde
o varza dulce
un morcov
4 mere
sare
piper
3 cartofi
mustar
otet sau zeama de lamaie
ulei
|
Se dau pe razatoare telina, ridichea, morcovul si merele. Salata verde si varza se taie fideluta. Se amesteca totul cu sare si piper si se lasa la frigider timp de o ora. Separat, se fierb cartofii, se taie bucatele, se sareaza si se amesteca cu putin ulei.
Se freaca bine galbenusurile de ou cu ulei si mustar, pana se obtine o maioneza care se subtiaza apoi cu zeama de lamaie sau cu otet. Se amesteca sosul cu tot zarzavatul si se asaza apoi pe farfurie. Intre timp se incinge ulei in tigaie si se pun la prajit carnaciorii. Se lasa pana ce capata o culoare aurie, apoi se scot si se pun pe farfurie alaturi de salata.
SFAT
Se stropeste totul cu zeama de lamaie.
BAUTURA: Pinot Noir
|
|
GULAS
DE PORC
|
INGREDIENTE:
500 gr carne
de porc
4 cepe
500 gr untura
o lingurita cu boia
3 rosii
un catel de usturoi
chimen
morcov
patrunjel
sare
piper
un kg cartofi
100 gr smantana
un litru apa
|
Se topeste intr-un vas untura, se pune in ea carnea taiata bucatele si se lasa pana ce capata o culoare aurie. Dupa ce au prins o usoara crusta, bucatile de carne se scot din untura si se tin la cald.
In untura ramasa se pune ceapa taiata solzisori. Dupa ce s-a calit ceapa, se adauga usturoiul, morcovul dat prin razatoarea mare, rosiile taiate felii si bucatile de carne. Se adauga boiaua, chimenul, sarea si piperul si se toarna atata apa cat sa acopere mancarea. Cratita se lasa la foc mic sa clocoteasca incet. Cand carnea este aproape fiarta se mai toarna o cana cu apa calda si se adauga cartofii taiati cubulete. Se serveste cu patrunjel verde tocat fin.
SFAT
Se poate servi si cu smantana.
BAUTURA: Vin rosu de buturuga
|
|
ARDEI UMPLUTI CU OREZ SI CARNE
|
INGREDIENTE:
10 ardei
400 gr carne de pui
un pahar cu orez
un morcov ras
3 cepe
3 linguri ulei
o lingura verdeata tocata
500 gr rosii
faina
sare
piper
|
Se toaca ceapa si se inmoaie putin in doua linguri cu ulei. Se adauga peste ea orezul spalat si bucatile de carne tocate marunt si fierte in prealabil. Se lasa impreuna la prajit cu putina apa, pana ce orezul capata o culoare aurie si incepe sa se umfle. Apoi se da deoparte si se adauga morcovul ras, sarea, piperul si verdeata.
Intre timp se spala ardeii, li se scot cotorul si se curata de seminte. Rosiile spalate se fierb in apa cu sare si apoi se paseaza. Se pune in fiecare ardei umplutura de orez si carne, dupa care se asaza in cratita si se toarna peste ei un sos preparat dintr-o ceapa taiata marunt, amestecata cu o lingura cu ulei, o lingura cu faina si cu rosiile pasate. Se da la cuptor pana ce scade sosul.
SFAT
Se servesc calzi, cu smantana sau iaurt.
BAUTURA: Cabernet Sauvignon
|
|
CIORBA
ARDELENEASCA
|
INGREDIENTE:
5 salate
5 catei de usturoi
o felie slanina afumata
3 linguri cu otet
un litru lapte dulce fiert
doua oua
4 linguri cu smantana
o legatura marar
|
Se spala bine salata si se opareste in apa cu sare. Se asaza in sita si se lasa la racit. Intre timp se taie slanina marunt, se amesteca cu usturoiul si se pune la prajit intr-o oala cu putin ulei. Dupa ce salata s-a racit complet, se taie fideluta si se adauga in oala, alaturi de slanina si de usturoi. Se toarna deasupra otetul si se lasa pana ce salata se caleste putin. Deasupra se adauga laptele si se lasa pe foc pana ce da in clocot. Apoi se drege ciorba cu ouale batute cu smantana si se adauga deasupra verdeata tocata fin.
SFAT
Se serveste fierbinte.
BAUTURA: Tuica
|
|
SALATA
GERMANA
|
INGREDIENTE:
200 gr mazare
200 gr carne
3 castraveti
masline
piper
sare
maioneza
o lingurita cu ulei de masline
|
Se curata carnea de pielite si se fierbe bine. Mazarea se fierbe si ea in apa cu sare sau se ia din conserva. Mazarea se lasa sa se scurga, iar castravetii se spala bine. Carnea si castravetii se taie feliute subtiri. Se curata maslinele de samburi si se toaca marunt. Se amesteca apoi legumele cu carnea, iar sarea si piperul se freaca cu o lingurita de ulei de masline. Se toarna apoi peste amestecul obtinut si se adauga maioneza.
SFAT
Se serveste rece.
BAUTURA: Cognac
|
|
CIORBA
CA LA RADAUTI
|
INGREDIENTE:
o gaina
doua legaturi patrunjel
3 legaturi marar
un morcov
doua cepe
un gogosar
boia iute
50 ml ulei
6 oua
300 ml smantana
untura
sare
piper
|
Se pune gaina la fiert si se tine pana ce se inmoaie bine carnea. Se curata apoi carnea de pe oase si se lasa cateva minute sa se raceasca. Intre timp se caleste ceapa in untura, iar peste ea se adauga morcovul, gogosarul si verdeata, toate tocate. Se stinge cu o cana cu apa si se acopera cu un capac, lasandu-se sa se inabuse cateva minute. Se presara apoi putina boia, sare si piper, se amesteca, lasandu-se in continuare pe foc.
Tot amestecul de legume obtinut si carnea se pun in zeama in care a fiert gaina. Apoi se freaca bine galbenusurile cu smantana si se adauga putin cate putin in oala, amestecand continuu. Se pune din nou oala pe foc si se lasa sa dea in clocot.
SFAT
Se serveste calda, cu verdeata tocata deasupra.
BAUTURA: Feteasca regala
|
|
CARNE CU SOS DE MUSTAR
SI PORUMB
|
INGREDIENTE:
800 gr carne
500 gr porumb fiert
doua lingurite cu mustar
o lingura cu faina
3 castraveciori
o lingurita
cu zahar
sare
4 cartofi
|
Carnea se curata de pielite si se pune la fiert. Dupa ce a fiert si apa a scazut, se adauga mustarul, zaharul, faina, castraveciorii taiati cubulete si se amesteca totul bine. Se lasa inca vreo cateva minute pe foc pana ce scade bine sosul. Cartofii se fierb in apa cu sare, apoi se scurg si se taie cubulete. Carnea se scoate, se taie felii sau bucati mai mici si se toarna peste ea sosul obtinut. Se pune apoi in farfurie si se asaza langa ea porumbul fiert.
SFAT
Se poate servi cu verdeata tocata.
BAUTURA: Cabernet
|
|
PREPARATE DIN PESTE
MACROU AFUMAT CU MANCARE
DE CEAPA
|
INGREDIENTE:
macrou afumat
4 cepe
un morcov
4 linguri cu bulion
gogosari murati
patrunjel
50 ml ulei
sare
piper
|
Se ia un macrou afumat si se taie in bucati mai mici. Ceapa se curata de coaja, dupa care se pune la calit in ulei. Cand ceapa capata o culoare aurie, se adauga bulionul, morcovul taiat felii si se stinge totul cu apa calduta.
Se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se adauga patrunjelul. Mancarea obtinuta se serveste alaturi de bucatile de macrou afumat.
SFAT
Se serveste cu gogosari acri.
BAUTURA: Sauvignon
|
|
FILE DE HERING CU MASLINE VERZI
|
INGREDIENTE:
un kg hering
100 gr cascaval
100 gr masline verzi
zeama de lamaie
salata verde
sare
piper
|
Fileurile de peste se asaza intr-un vas uns cu ulei. Se sareaza si se pipereaza dupa gust si se dau la cuptor. In timpul rumenirii se adauga deasupra cascaval ras.
Se scot, se stropesc cu zeama de lamaie si se servesc cu masline verzi si salata verde taiata fideluta.
SFAT
Se pot servi si cu smantana sau maioneza.
BAUTURA: Chardonnay
|
|
PASTRAV
CU PIPER VERDE SI LAMAIE
|
INGREDIENTE:
4 pastravi
o lamaie mare
o lingura cu otet
doua linguri cu piper boabe
75 gr unt
sare
|
Untul se topeste intr-o tava, se adauga otetul, piperul si sare dupa gust. Se omogenizeaza amestecul si se pun pastravii in el. Se introduce tava in cuptor, iar dupa ce pestii s-au rumenit usor, se scoate tava si apoi se adauga sucul de lamaie si rondelele de lamaie taiate in patru.
SFAT
Se serveste cu mamaliga calda.
BAUTURA: Riesling
|
|
PESTE RASOL
CU LEGUME
|
INGREDIENTE:
750 gr peste
o ceapa
un morcov
patrunjel
foi de dafin
o ceasca cu vin
|
Ceapa, morcovul si patrunjelul se curata, se spala si se pun la fiert, adaugandu-se vinul si foile de dafin, cand legumele sunt bine fierte. Pestele se spala si se curata, dupa care se introduce in apa in care au fiert legumele si se lasa la fiert la foc mic cateva minute.
SFAT
Se serveste cald sau rece, cu sos de vinegreta sau garnitura de legume si lamaie.
BAUTURA: Sauvignon
|
|
MACROU
CU SMANTANA
SI LAMAIE
|
INGREDIENTE:
4 bucati macrou
o ceasca
cu smantana
unt cat o nuca
3 lamai
3 linguri cu ulei
3 cepe
patrunjel
piper
sare
|
Se curata cepele si se taie rondele. Untul si uleiul se pun intr-o tigaie, se adauga ceapa si se caleste, dupa care se stropeste cu sucul de lamaie. Se da tigaia la o parte, iar intre timp se pregateste pestele. Macroul se spala si se pune intr-o tava la cuptor. O parte din ceapa calita se intoduce in burta pestelui, iar cealalta jumatate se pune deasupra.
Se presara sare si piper si se introduce tava cu peste la cuptor, la foc potrivit. Se toaca o legatura de patrunjel si se amesteca cu smantana. Pestii astfel preparati se garnisesc cu amestecul de smantana si se servesc imediat.
SFAT
Se poate servi si cu mamaliguta calda.
BAUTURA: Traminer
|
|
MANCARE DE
SARDINE CU ROSII
|
INGREDIENTE:
un kg sardine
4 linguri cu ulei
doua linguri
cu faina
o ceapa mare
6 rosii
o lingurita cu zahar
o foaie de dafin
sare
|
Se curata sardinele, se spala si se taie bucati. Se toaca ceapa marunt, se rumeneste in ulei, dupa care se adauga o lingura cu faina, sarea, zaharul, foaia de dafin si rosiile fierte si strecurate. Se lasa sa dea cateva clocote si se ia de pe foc.
Bucatile de sardine date prin faina se rumenesc pe ambele parti, se asaza in cratita, se toarna sosul deasupra si se da la cuptor ca sa scada.
SFAT
Se serveste cu gogosari acri.
BAUTURA: Pinot gris
|
|
STAVRID CU LEGUME SOTE
|
INGREDIENTE:
un kg stavrid
doi morcovi
4 cartofi
200 gr ciuperci
4 linguri cu ulei
o lingurita cu
condimente
ulei
|
Se curata si se spala legumele. Se taie cartofii cubulete, morcovii rondele, iar ciupercile se taie bucati sau se pot lasa intregi. Se asaza toate legumele intr-o tava unsa cu ulei, dupa care se toarna apa cat sa le acopere, adaugandu-se doua linguri cu ulei. Se presara condimentele si se da tava la cuptor.
Intre timp se spala stavrizii si se portioneaza. Cand legumele sunt aproape gata, se pune pestele la fiert in apa clocotita cu sare, la foc mic. Se lasa sa se raceasca, dupa care se scoate si se serveste alaturi de legume.
SFAT
Se poate servi cu maioneza.
BAUTURA: Muscat Ottonel
|
|
CIORBA DE PESTE CU CORCODUSE
|
INGREDIENTE:
un kg peste
3 cepe
doi ardei grasi
doi litri apa
doua oua
3 rosii
o bucata hrean
o mana corcoduse
marar
patrunjel
sare
piper
|
Ceapa se toaca marunt si se pune intr-o oala cu apa, la foc potrivit. Cand ceapa este aproape fiarta se adauga ardeii taiati subtiri, rosiile curatate de pielite, putin hrean ras si pestele curatat, spalat si taiat bucati. Se condimenteaza dupa gust.
Cand pestele este bine fiert, fara insa sa se sfarame, se ia oala de pe foc. Se acreste cu corcoduse si se drege cu ou. Se toaca verdeata si se presara deasupra. Bucatile de peste se scot din oala una cate una si se asaza cu atentie pe platou, ca sa nu se sfarame. Se serveste zeama de ciorba separat.
SFAT
Se poate servi cu ardei iute.
BAUTURA: Riesling
|
|
PREPARATE DIN LEGUME
MACROU AFUMAT CU MANCARE
DE CEAPA
|
INGREDIENTE:
macrou afumat
4 cepe
un morcov
4 linguri cu bulion
gogosari murati
patrunjel
50 ml ulei
sare
piper
|
Se ia un macrou afumat si se taie in bucati mai mici. Ceapa se curata de coaja, dupa care se pune la calit in ulei. Cand ceapa capata o culoare aurie, se adauga bulionul, morcovul taiat felii si se stinge totul cu apa calduta.
Se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se adauga patrunjelul. Mancarea obtinuta se serveste alaturi de bucatile de macrou afumat.
SFAT
Se serveste cu gogosari acri.
BAUTURA: Sauvignon
|
|
SALATA
DE CIUPERCI
DE PADURE CU MASLINE VERZI
|
INGREDIENTE:
un kg ciuperci
200 ml ulei
zeama de la o lamaie
sare
piper
patrunjel verde
100 gr masline verzi
otet
|
Se curata ciupercile, se spala bine si se pun la fiert in apa cu sare si putin otet. Cand sunt fierte se lasa sa se racoreasca, se taie felii si se stropesc cu un sos preparat din ulei, zeama de lamaie si piper.
Maslinele verzi se curata de samburi, dupa care se amesteca cu restul compozitiei.
SFAT
Se serveste cu patrunjel verde tocat.
BAUTURA: Palinca
|
|
SALATA DE VINETE CU CASCAVAL RAS
|
INGREDIENTE:
3 vinete mari
100 gr maioneza
o ceapa mica
sare
piper
200 gr cascaval
|
Se coc vinetele, se curata, se lasa sa se scurga si se toaca bine. Se taie ceapa marunt si impreuna cu maioneza se amesteca cu vinetele. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
SFAT
Se orneaza cu cascaval ras.
BAUTURA: Tuica
|
|
SARMALE
IN FOI DE VARZA
CU SMANTANA
|
INGREDIENTE:
o cana cu orez
4 cepe
o cutie
cu ciuperci
foi de varza
100 gr smantana
vegeta
o cana cu bors
trei linguri
cu bulion
sare
piper
|
Ceapa se taie marunt si se pune la calit in ulei. Ciupercile se spala si se taie felii. Cand ceapa a capatat o culoare aurie se amesteca cu ciupercile, dupa care se adauga vegeta, sare, piper macinat si apoi orezul ales si spalat. Se lasa totul pe foc pana cand se umfla orezul.
Dupa ce compozitia s-a racit, se fac sarmalutele cu foi de varza, carora li s-au scos cotoarele. Peste ele se toarna un sos facut din: apa, bors si bulion.
SFAT
Se servesc cu smantana si cu mamaliguta.
BAUTURA: Vin rosu de buturuga
|
|
SALATA
DE CRUDITATI
|
INGREDIENTE:
o telina
o ridiche neagra
o salata verde
varza dulce
un morcov
patrunjel verde
un galbenus
piper
zeama de lamaie
ulei
sare
|
Morcovul, telina, ridichea si varza, curatate de coaja, se dau pe razatoare. Salata verde se spala si se taie fideluta. Se prepara maioneza dintr-un galbenus, ulei, zeama de lamaie, sare si piper. Maioneza se adauga peste legumele taiate si se amesteca bine.
SFAT
Platoul se orneaza cu frunze de salata verde peste care se asaza preparatul.
BAUTURA: Votca
|
|
MAMALIGA
CU BRANZA
SI SMANTANA
|
INGREDIENTE:
malai
un litru apa
100 gr branza
100 gr smantana
sare
|
Se pune intr-un tuci un litru de apa. Se adauga sare. Se lasa apa sa fiarba, dupa care se adauga treptat malaiul si se amesteca bine. Cand s-a ingrosat suficient, se mai lasa putin pe foc si se rastoarna intr-o farfurie intinsa. Branza se da prin razatoare si se serveste alaturi de mamaliga si de smantana.
SFAT
Se poate servi, dupa preferinta, cu unt sau cu oua.
BAUTURA: Vin alb de buturuga
|
|
CHIFTELE
DE POST
CU CIUPERCI
|
INGREDIENTE:
200 gr soia
doua cepe
200 gr ciuperci
doua teline
usturoi
3 cartofi
3 linguri cu gris
sare
piper
marar
patrunjel
faina
ulei
|
Se caleste ceapa si se lasa putin la racit. Ciupercile, telina si cartofii se dau prin masina de tocat si se amesteca cu ceapa. Soia se pune la fiert, se scurge si se adauga apoi sare si piper dupa gust, marar si patrunjel. Se amesteca toate legumele si se omogenizeaza totul cu grisul. Se formeaza apoi chiftele, care se trec prin faina si se prajesc in ulei.
SFAT
Se servesc reci.
BAUTURA: Gin
|
|
SALATA DE FASOLE BOABE CU CEAPA
|
INGREDIENTE:
250 gr fasole boabe
doua linguri cu ulei
doua-trei linguri
cu otet
o ceapa mare
o legatura de
patrunjel verde
sare
piper
|
Fasolea boabe, fiarta si racita, se strecoara bine de apa in care a fiert si se amesteca cu ceapa taiata pestisori. Se adauga uleiul, sarea, otetul si putin piper.
SFAT
Se presara deasupra patrunjel verde tocat.
BAUTURA: Tuica
|
|
PREPARATE DULCI
HALVA TURCEASCA
|
INGREDIENTE:
400 gr faina
800 ml lapte
100 gr zahar
50 gr nuci pisate
50 gr grasime (ulei, unt)
100 gr cacao
|
Se incinge grasimea, se pune faina si se prajeste pana ce capata o culoare mai inchisa. Se stinge apoi cu laptele clocotit, in care s-a dizolvat inainte zaharul. Se amesteca mereu ca sa nu ramana cocoloase. Se ia apoi de pe foc, se adauga nucile si cacaua si se pune intr-o tava, in care se lasa sa se inchege.
SFAT
Se poate servi cu nuca de cocos sau toping de vanilie.
BAUTURA: Ceai verde
|
|
BRIOSA FRANTUZEASCA CU STAFIDE
|
INGREDIENTE:
6 oua
250 gr faina
250 gr unt
250 gr zahar
vanilie
100 gr stafide
sare
coaja de lamaie sau portocala
|
Se bat intr-un castron ouale intregi cu zaharul, pana ce devin o spuma alba si densa. Se adauga faina, se amesteca totul, apoi se toarna untul topit dinainte. Se amesteca totul usor, se adauga un praf de sare, vanilie, coaja rasa de lamaie sau de portocala si stafidele.
Se iau forme mici de briose si se ung cu unt. Se toarna compozitia in forme, umplandu-se pana la trei sferturi, pentru a nu da pe dinafara cand cresc. Se coc pana ce se rumenesc, incercandu-se din cand in cand cu o scobitoare. Dupa ce s-au copt, se scot din forme si se asaza pe un platou.
SFAT
Se pudreaza cu zahar.
BAUTURA: Ceai fructe de padure
|
|
PATEURI
CU BRANZA
|
INGREDIENTE:
500 gr foi de placinta
un pahar cu zahar
200 gr branza de vaci
3 oua
zahar pudra
ulei
|
Se iau din pachetul de foi de placinta 4-5 foi, se ung cu ulei si se asaza unele peste altele. Foile astfel asezate se taie patrate.
Se intind pe o masa foi de placinta, astfel incat sa se obtina o grosime de aproape 2 centimentri. Se taie foile in patrate.
Pentru umplutura se amesteca bine branza de vaci cu doua oua si cu zaharul. Se pune o lingurita de umplutura in mijlocul fiecarui patrat si se impacheteaza apoi in forma de triunghi sau in orice alta forma. Se procedeaza la fel pana la terminarea tuturor foilor de placinta si a umpluturii. Se asaza pateurile pe o tava, se ung cu ou batut si se pun in cuptorul gata incins. Se l | |
TOP articole pe Jurnalul.ro:
-
-
-
-
-