9 FEBRUARIE 2005
PREPARATE DIN CARNE
MUSCHIULET
DE PORC UMPLUT
|
INGREDIENTE:
600 gr muschi
de porc
200 gr ciuperci
100 gr cascaval
50 gr unt
doua oua
o lingura faina
300 gr pesmet
sare
piper
ulei
faina
|
Se taie muschiul pe din doua. Se subtiaza batandu-se cu ciocanul de snitele, se adauga sare si piper, cascaval ras si ciuperci bine calite. Se ruleaza, se trece prin faina, oua batute si prin pesmet. Apoi se pune intr-o tigaie cu mult ulei si se da la foc moderat. Se intoarce din cand in cand pentru a se rumeni pe ambele parti.
SFAT
Se serveste cu garnitura de cartofi natur si se stropeste cu unt fierbinte.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga
|
|
MUSCHI DE PORC CU SOS PICANT
|
INGREDIENTE:
600 gr muschi
50 gr untura
50 gr unt
o lingura
de mustar
100 ml vin
o lingurita faina
sare
piper
un pahar cu apa
|
Muschiul se taie feliute, se sareaza, se presara cu piper si se pune intr-o tigaie cu unt bine incins. Se prajeste la foc iute. Dupa ce s-au rumenit, feliile de carne se scot intr-o cratita si se lasa cateva minute acoperite cu capac. In tigaia in care s-au prajit se pune faina, se adauga vin si putina apa. Se pune si mustarul si se lasa sa mai dea doua, trei clocote.
Sosul obtinut se strecoara peste feliile de carne si se mai lasa impreuna la fiert pana ce se fragezeste carnea.
SFAT
Se serveste cu muraturi.
BAUTURA:
Pinot noir
|
|
ANTRICOT UMPLUT
CU CIUPERCI
|
INGREDIENTE:
6 bucati
de antricot
6 oua
200 gr ciuperci
o legatura
de patrunjel
50 gr untura
100 gr unt
100 ml vin
sare
piper
|
Feliile de antricot se bat pana se subtiaza. Ciupercile se curata, se spala si se calesc cu o parte din unt. Apoi se adauga sarea, piperul si patrunjelul verde taiat marunt. Din ciupercile calite si din oua amestecate cu restul de unt se face o omleta. Omleta se imparte egal pe fiecare felie de antricot, dupa care se ruleaza carnea si se leaga cu ata groasa.
Se prajesc intr-o tava cu untura, intorcandu-se pe ambele parti pana se rumenesc. Se toarna deasupra vin si se mai dau la cuptor inca 30 de minute.
SFAT
Se serveste cu pilaf si cu sos tomat.
BAUTURA:
Vin spumant
|
|
MANCARE
DE CASTRAVETI CU CARNE
|
INGREDIENTE:
600 gr carne macra
un kg castraveti
murati
lamaie
100 gr ceapa
100 ml ulei
50 gr bulion
doua rosii
faina
o legatura de marar
piper
sare
|
Se taie carnea in bucati, se sareaza si se prajeste in ulei fierbinte pana se rumeneste. Se scoate apoi in alt vas, iar in uleiul ramas se caleste ceapa taiata marunt impreuna cu faina si bulionul. Se stinge cu apa calda si se mai lasa sa fiarba inca 5 minute.
Castravetii murati si taiati rondele se pun peste sosul pregatit. Se adauga carnea prajita, rosiile taiate felii si piperul, continuandu-se fierberea. Se pune zeama de lamaie dupa gust.
SFAT
Se serveste cu marar verde tocat.
BAUTURA:
Pinot gris
|
|
OSTROPEL
DE PUI
|
INGREDIENTE:
un pui mare
o capatana
de usturoi
o ceapa
o lingura faina
doua, trei
linguri bulion
doua linguri grasime
sare
|
Se inabusa ceapa tocata intr-o lingura de grasime, se adauga usturoiul taiat fin, sarea, faina si sosul de rosii sau bulionul, adaugandu-se apa sau supa.
Separat, se inabusa bucatile sarate de pui in grasime si se adauga in sos. Se lasa sa fiarba pana se patrunde carnea, iar sosul este suficient de scazut.
SFAT
Se serveste cu gogosari.
BAUTURA:
Feteasca
|
|
FASOLE
CU COSTITA
|
INGREDIENTE:
jumatate kg
fasole boabe
200 gr costita
o ceasca de ulei
doua cepe
un morcov
un pastarnac
marar tocat
trei rosii decojite
o lingura de bulion
|
Se lasa fasolea la inmuiat cateva ore in apa rece, apoi se pune la fiert cu apa cat s-o acopere. Se lasa sa dea o data in clocot, se scurge si se schimba apa. Se pune din nou la fiert, se adauga pastarnacul curatat si se mai lasa o ora. Se adauga peste fasole un morcov taiat fideluta si o ceapa tocata fin.
Se taie costita felii subtiri, se caleste intr-o tigaie cu ulei incins si se amesteca cu o ceapa. Cand ceapa devine sticloasa, se toarna peste ea o lingura de bulion sau rosiile taiate feliute subtiri. Amestecul de ceapa cu costita se toarna peste fasole, se sareaza si se continua fierberea inca un sfert de ora.
SFAT
Cand mancarea s-a racit, se pune marar tocat.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga
|
|
VARZA
CU CIOLAN
|
INGREDIENTE:
un ciolan de porc
un kg varza murata
500 ml zeama
de varza
trei rosii
doua cepe
50 ml ulei
o lingura de bulion
sare
piper
cimbru
boia de ardei dulce
|
Ciolanul se opareste in apa clocotita, se portioneaza, apoi se sareaza si se inabusa in ulei cu jumatate de cana de apa calduta. Dupa ce s-a inabusit putin, se scoate carnea si in locul ei se pune ceapa tocata marunt, adaugandu-se bulionul, zeama de varza si condimentele. Se lasa sa fiarba o ora.
Cand totul este fiert, se pun si bucatile de carne, se adauga varza taiata fideluta si se da la cuptor la foc potrivit circa o jumatate de ora. Apoi se adauga rosiile, care intre timp au fost oparite, curatate si taiate. Mancarea se mai lasa in cuptor inca 10 minute.
SFAT
Pentru aroma se adauga frunze de dafin.
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon
|
|
SPAGHETE
CU CARNE
|
INGREDIENTE:
200 gr spaghete
2 linguri ulei
150 gr carne tocata
doua cepe
usturoi
un morcov
patru linguri bulion
50 ml vin rosu
50 ml zeama
de carne
patru linguri cascaval ras
condimente
|
Se prajeste carnea in ulei. Se zdrobeste usturoiul si se pune peste carne. Ceapa si morcovul se taie cubulete si se amesteca cu carnea. Bulionul se amesteca cu vin si cu zeama de carne si se toarna peste carnea prajita. Se acopera si se lasa 20 minute la fiert. Se condimenteaza cu cimbru, oregano, sare si piper.
Intre timp se fierb spaghetele in apa sarata, se scot, se scurg si se toarna peste ele sosul cu carnea.
SFAT
Se presara cu cascaval ras.
BAUTURA:
Cabernet
|
|
PREPARATE DIN PESTE
CRAP
MARINARESC
|
INGREDIENTE:
un kg crap
100 ml ulei
100 gr ceapa
200 ml vin rosu
300 gr ciuperci
200 gr arpagic
piper
sare
o lingura faina
o lingura ulei
zeama de lamaie
|
Se incinge bine uleiul si se pune ceapa tocata marunt, dupa care se lasa sa se inmoaie avand grija sa nu se rumeneasca prea tare. Pestele se taie bucati, se unge cu ulei, se sareaza, se pipereaza si se stropeste cu vin rosu, apoi se pune peste ceapa si se lasa la inabusit.
Separat se calesc ciupercile cu arpagicul impreuna cu un sos pregatit dintr-o lingura de faina, ulei si zeama de lamaie. Cand pestele s-a fiert, se adauga peste el ciupercile astfel pregatite si se da la cuptor pentru 5 minute.
SFAT
Se serveste cu maioneza.
BAUTURA:Sauvignon Blanc
|
|
OUA CU SOMON
IN ASPIC
|
INGREDIENTE:
200 gr somon
6 oua
200 gr aspic
150 gr maioneza
o ceapa
un morcov
castraveciori
piper boabe
sare
patrunjel
|
Se toaca ceapa si morcovul cat mai marunt, se pun la fiert in doi litri de apa in care s-a adaugat sare si piper boabe. Se lasa la fiert cam 15 minute.
Intre timp se pregateste pestele astfel: se fierb bucatile de somon taiate in felii subtiri. Cand legumele sunt aproape fierte se adauga si pestele. Dupa ce amestecul este fiert, se ia oala de pe foc si se lasa pestele sa se raceasca in zeama. Apoi se scoate si se asaza pe un platou. Se orneaza cu aspic si se da la frigider pentru inchegare.
Ouale se fierb tari (cam 10 minute), se cojesc, se taie in doua, se asaza peste peste si se imbraca totul in restul de aspic. Se da totul la frigider pentru inchegare.
SFAT
Se garniseste cu maioneza, se decoreaza cu patrunjel si se servesc cu castraveciori.
BAUTURA: Sampanie
|
|
CRAP
ALBANEZ
|
INGREDIENTE:
doua kg crap
un kg varza alba
400 gr rosii
150 ml ulei
150 ml vin rosu
50 gr bulion
cimbru
foi de dafin
sare
piper
|
Pestele se curata de solzi, se spala, se sareaza, se pipereaza, se lasa sa stea doua ore, dupa care se unge cu ulei si se taie in bucati. Intr-o cratita mai mare se incinge uleiul, se adauga varza taiata fideluta, foile de dafin, cimbrul, sarea, piperul si se stinge cu bulionul de rosii, amestecat cu vin.
Dupa ce varza s-a calit, se pun bucatile de peste deasupra, iar peste ele se asaza felii de rosii. Se da la cuptor 30 de minute, pana ce totul se rumeneste.
SFAT
Se serveste pe o farfurie ornata cu frunze de salata sau muraturi.
BAUTURA: Sauvignon
|
|
SUPA DE SALAU
|
INGREDIENTE:
700 ml apa
250 gr salau
50 gr morcovi
50 gr albitura
o ceapa
verdeata
|
Se curata legumele si se pun la fiert. Pestele se curata, se spala si se pune in apa in care a fiert zarzavatul. Dupa 10-15 minute, se scoate pestele, se inlatura pielea, se scot oasele si se trece prin masina de tocat. Piureul obtinut se amesteca cu restul supei, care a fost strecurata, lasandu-se la fiert inca 5 minute. Se adauga verdeata.
SFAT
Se serveste rece cu ardei iute.
BAUTURA: Tuica
|
|
CARAS PRAJIT
|
INGREDIENTE:
un kg peste
malai
faina
unt
ulei
sare
piper
|
Se curata carasul de solzi, se spala si se lasa sa se scurga. Pe o hartie de pergament se amesteca malaiul cernut cu faina, sare si piper. Se incinge intr-o tigaie untul cu ulei, iar pestele trecut prin faina si malai se pune la prajit.
SFAT
Se serveste cald cu mujdei.
BAUTURA: Bere
|
|
MACROU
IN VIN ALB
|
INGREDIENTE:
3 bucati macrou
10 linguri ulei
pasta de tomate
un ardei gras
sare
piper
foi de dafin
un pahar vin alb
o ceapa
doi morcovi
|
Se fierbe pestele intr-o cratita cu o cana de apa si ulei timp de 20 de minute. Dupa ce apa a scazut putin, se adauga pasta de tomate, ceapa, sarea, piperul, foile de dafin, ardeiul gras, morcovii taiati rondele si vinul. Se mai lasa pe foc cateva minute, dupa care se scoate si se asaza pe o farfurie.
SFAT
Se presara deasupra verdeata.
BAUTURA: Chardonnay
|
|
MACROU
CU MASLINE
|
INGREDIENTE:
un kg macrou
250 gr masline
250 gr ceapa
250 gr rosii sau suc de rosii
250 ml ulei
100 ml vin alb
o legatura
patrunjel verde
sare
piper
suc de lamaie
dafin
|
Pestele se spala, se sareza, se pipereaza si, impreuna cu zeama de lamaie, se pune intr-o tava cu ulei. Se adauga rosiile decojite sau sucul de rosii, maslinele fara samburi si ceapa taiata inele. Se da la cuptor si se coace la foc moderat 30 de minute. Inainte de a fi gata, se adauga vinul si foaia de dafin. Dupa ce s-a facut, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.
SFAT
Se presara cu verdeata.
BAUTURA: Aligote
|
|
SALATA
DE CARACATITA
|
INGREDIENTE:
o ceapa
doua pahare
vin alb
o cana apa
un kg caracatita
doua lingurite ceapa verde tocata
jumatate de pahar ulei de masline
jumatate de pahar suc de lamaie
usturoi tocat
sare
piper
|
Se trece caracatita printr-un jet de apa rece si se taie inele sau fasii. Se amesteca cu ceapa tocata, usturoiul, sarea, apa si vinul. Se pun toate intr-un vas si se dau la fiert la foc mic.
Intre timp se prepara un sos din ceapa verde, usturoi, ulei de masline, suc de lamaie, sare si piper. Dupa ce s-a fiert caracatita, se scurge, se lasa putin la racit si se adauga peste ea sosul obtinut. Se lasa cateva minute, dupa care se poate servi.
SFAT
Deasupra se toarna din belsug zeama de lamaie.
BAUTURA: Heres
|
|
PREPARATE DIN LEGUME
OCHIURI ROMANESTI
|
INGREDIENTE:
doua oua
unt
sare
piper
otet
|
Intr-un vas, pe foc, se pune apa cu sare si otet, dupa care se lasa sa dea apa in fiert. Separat, se sparg ouale unul cate unul intr-o farfurioara, apoi li se da drumul in apa, in asa fel incat sa nu se aseze unul peste altul. Se tin in apa pana se incheaga albusul, dupa care se scot, se scurg bine si se pun pe o farfurie cu o garnitura de legume pregatita dinainte.
SFAT
Se servesc cu patrunjel verde tocat si unt pe deasupra.
BAUTURA: Merlot
|
|
CHIFTELUTE
DE LEGUME
|
INGREDIENTE:
4 cartofi
un morcov
o radacina patrunjel
o mana de mazare
doua cepe
doua lingurite verdeata tocata
un ou
doua linguri faina
doua linguri ulei sau unt
sare
|
Se fierb morcovul, patrunjelul si mazarea, se scurg bine de apa si se dau prin sita. Se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca cu ceapa foarte fin tocata, cu oul, sarea, verdeata si faina. Se formeaza cu mana chiftelute, se dau prin faina si se prajesc in grasimea bine incinsa.
SFAT
Se servesc calde.
BAUTURA: Gin
|
|
CARTOFI UMPLUTI CU BRANZA
SI LEGUME
|
INGREDIENTE:
10 cartofi
un ardei rosu
o legatura
patrunjel
o ceapa
100 gr porumb
usturoi
o lingura unt
100 ml smantana
150 gr branza
doua linguri mustar
sare
piper
|
Cartofii se pun la fiert cam 20 de minute, ardeiul se opareste si se toaca impreuna cu verdeata. Ceapa si usturoiul se calesc in ulei incins, peste ele adaugandu-se ardeiul si verdeata. Legumele astfel pregatite se amesteca cu smantana, branza, mustar si piper.
Dupa ce s-au fiert, se scot cartofii, se curata de coaja si se scobesc la mijloc. Umplutura pregatita se pune in cartofii scobiti, care se baga la cuptor timp de zece minute.
SFAT
Se garnisesc cu patrunjel si boabe de porumb.
BAUTURA: Chardonnay
|
|
SUPA DE MAZARE
|
INGREDIENTE:
400 gr mazare
o ceapa
100 gr orez
o lingurita
de zahar
40 gr margarina
o legatura
de marar
o legatura
de patrunjel
sare
piper
|
Se spala mazarea, iar ceapa se curata si se taie in feliute subtiri. Se incinge margarina si se pune ceapa la calit. Se lasa pana se caleste, apoi se adauga mazarea si se stinge totul in apa calduta cu o lingurita de zahar. Se lasa 10 minute la fiert, adaugandu-se orezul. Se acopera oala si se mai lasa putin la fiert, dupa care se adauga sare si piper.
SFAT
Se adauga marar si patrunjel tocat.
BAUTURA: Aligote
|
|
IAHNIE DE CEAPA
|
INGREDIENTE:
600 gr ceapa
100 gr margarina
doua linguri de faina
sare
piper
|
Ceapa se curata, se spala, se taie in sferturi si se lasa timp de vreo doua ore intr-un vas cu apa rece, ca sa se duca iuteala. Intr-o cratita se topeste margarina si se adauga faina, amestecand mereu cu lingura de lemn, ca sa nu se arda sau sa se formeze cocoloase. Cand faina incepe sa se ingalbeneasca, se stinge cu putina apa sau supa de zarzavat si se adauga bucatile de ceapa.
Se fierbe la foc mic cam o jumatate de ora, pana se inmoaie bine ceapa. Daca sosul scade prea mult, se mai poate adauga supa. Se potriveste de sare si piper.
SFAT
Se serveste calda, cu gogosari murati.
BAUTURA: Vin alb de buturuga
|
|
SUPA DE PAINE CU MERE
|
INGREDIENTE:
600 gr mere
ionatane
200 gr paine
50 gr margarina
o lamaie
zahar
scortisoara
|
Merele se spala, se taie in sferturi, fara a se curata de coaja. Painea se taie felii. Intr-o oala cu apa clocotita se pun la fiert la foc iute merele si painea. Cand merele au fiert suficient, se ia oala de pe foc, se strecoara zeama si se paseaza merele cu painea. Pasta obtinuta se amesteca cu zeama si se mai pune la fiert inca un sfert de ora. Se mai adauga margarina si coaja rasa de la o lamaie, se mai dau cateva clocote, dupa care se potriveste la gust de zahar.
SFAT
Se seveste calda, adaugandu-se zeama de lamaie sau scortisoara.
BAUTURA: Palinca
|
|
SOTE
DE LEGUME
|
INGREDIENTE:
doi cartofi
200 gr fasole vede
200 gr mazare
doi morcovi
100 gr telina
un pastarnac
o radacina
patrunjel
50 gr unt
sare
patrunjel verde
|
Cartofii se curata, se spala si se taie cubulete. Fasolea verde se curata si se rupe in bucatele mici de 3-4 cm. Zarzavaturile se curata, se spala si se taie julien. Intr-o oala cu apa clocotita si putina sare se pun mai intai cartofii, se spumeaza, dupa care se adauga fasolea, mazarea si restul zarzavaturilor.
Cand sunt fierte suficient, se scot si se scurg de zeama, dupa care se inabusa intr-o cratita cu unt infierbantat si putina zeama din cea in care au fiert. Se presara patrunjel tocat si se da la cuptor.
SFAT
Se serveste cu oua ochiuri.
BAUTURA: Sauvignon Blanc
|
|
SUFLEU
DE FASOLE VERDE
|
INGREDIENTE:
100 gr fasole verde
200 gr branza
de vaci
doua oua
50 gr margarina
o lingura de faina
100 gr smantana
un pahar cu lapte
sare
|
Fasolea verde se curata, se rupe in bucatele, se spala si se pune la fiert in apa cu putina sare. Se amesteca margarina cu faina si laptele, adaugand apoi branza de vaci si galbenusurile de la cele doua oua. Cand fasolea este fiarta, se scoate, se scurge, se pune intr-o cratita si se toarna peste ea sosul obtinut.
Albusurile se bat spuma si se rastoarna peste fasole. Se pune sare si se da la cuptor la foc moderat.
SFAT
Se serveste calda cu smantana proaspata.
BAUTURA: Muscat Otonel
|
|
PREPARATE DULCI
BISCUITI
CU MIERE
|
INGREDIENTE:
50 gr miere
doua oua
150 gr smantana
150 gr unt
400 gr faina
o lingurita
amoniac
un varf
de cutit sare
|
Se bat ouale si se amesteca cu mierea. Compozitia obtinuta se amesteca in continuare cu untul si smantana usor incalzite. Se adauga amoniacul, sarea, faina si se framanta un aluat potrivit de moale. Se acopera totul cu un servet si se lasa sa se odihneasca 20-30 de minute.
Se intinde o foaie groasa de 2 cm, se taie dreptunghiuri nu prea mari si se asaza intr-o tava la o distanta de 3 cm. Se coc la foc mic.
SFAT
Se pot presara cu zahar pudra.
BAUTURA: Busuioaca de Bohotin
|
|
BULGARASI
CU COCOS
|
INGREDIENTE:
200 gr unt
o cana zahar pudra
o cana lapte praf
un pachet alune
doua pachetele nuca de cocos
|
Se freaca zaharul cu untul pana ce se obtine o crema, se adauga laptele praf si un pachetel de nuca de cocos. Se fac bilute, iar in interiorul fiecarei bilute se introduce cate o aluna. Apoi se trec prin nuca de cocos si se dau la rece.
SFAT
Se pot umple si cu fistic.
BAUTURA: Lichior de ciocolata
|
|
PLACINTA
CU IAURT
|
INGREDIENTE:
400 gr foi de placinta
300 gr iaurt
5 oua
100 gr zahar tos
50 gr unt
o lamaie
doua plicuri
zahar vanilat
100 gr stafide
|
Se separa galbenusurile de albusuri, dupa care albusurile se bat spuma. Galbenusurile se freaca cu zaharul, iaurtul, coaja rasa de la o lamaie, zaharul vanilinat. Dupa ce amestecul s-a omogenizat se adauga si albusurile. Din aceasta compozitie se iau vreo patru linguri, in care se adauga stafide si cateva bucatele de unt.
Intr-o tava unsa cu unt se asaza jumatate din cantitatea de foi de placinta, se pune prima umplutura si se acopera cu cateva foi de placinta din cele ramase. Se pune si crema cu stafide si apoi, foile de placinta ramase. Se da la cupt | |
TOP articole pe Jurnalul.ro:
-
-
-
-
-