26 IANUARIE 2005
PREPARATE DIN CARNE
BORS RUSESC
INGREDIENTE:
un kg oase de porc
afumate
800 gr piept
de porc
100 gr cremvursti
100 gr smantana
300 gr zarzavat
50 gr bulion
60 gr untura
400 gr varza acra
500 gr sfecla rosie
100 gr costita
afumata
patrunjel verde
o lingura de zahar
3 linguri otet
Se pun la fiert pieptul de porc si
oasele. Dupa ce au dat in fiert, se
aduna spuma si se lasa sa fiarba
incet. Sfecla se taie subtire si se
pune la calit cu putina sare, untura,
bulion, otet si zahar. Se taie varza si
se inabusa cu cateva linguri din
grasimea stransa de la fierberea
oaselor.
In aceeasi grasime se calesc si
legumele taiate marunt. Cand
carnea si oasele au fiert bine, se
scot, iar in zeama ramasa se pun
legumele calite, varza, sfecla, costita
si cremvurstii taiati rondele si caliti
inainte.
Borsul se potriveste de sare si se
acreste cu bors de tarate sau
otet.
SFAT
Smantana se serveste separat sau
se amesteca cu borsul.
BAUTURA:
Votca
FICAT PRAJIT CU CEAPA
INGREDIENTE:
600 gr ficat
500 gr ceapa
150 ml ulei
o lingura de faina
un kg de cartofi
o legatura de
patrunjel verde
sare
piper
100 ml vin
Ficatul se taie in felii, se da prin
faina si se prajeste in ulei
fierbinte. Uleiul in care s-a prajit ficatul
se stinge cu 1-2 linguri de apa
calda, adaugandu-se sare si piper
dupa gust. Se da intr-un clocot si se
strecoara peste feliile de ficat. In
restul de ulei se prajeste ceapa taiata
in felii foarte subtiri. Ceapa se
prajeste pana cand capata o culoare
aurie.
Peste feliile de ficat se pun ceapa
prajita si sosul de ficat.
SFAT
Ficatul se serveste cu cartofi piure
sau fierti natur, presarati cu patrunjel
verde taiat marunt.
BAUTURA:
Pinot gris
PUI INABUSITI
INGREDIENTE:
800 gr carne
de pui
200 gr slanina
un morcov
200 gr ciuperci
20 gr unt
o radacina
de patrunjel
o telina
sare
piper boabe
piper macinat
Se curata carnea, se spala si se
portioneaza. Slanina se taie
feliute subtiri. Morcovul, radacina de
patrunjel si telina se curata, se spala
si se taie rondele. Intr-o cratita
uscata, tapetata cu feliute de slanina,
se asaza rondele de zarzavat, se pun
apoi puii, iar peste toate se pune
inca un strat de slanina.
Se presara cu sare si piper, se
toarna o jumatate de cana de
supa sau de apa calduta, se acopera
cratita cu un capac si se lasa sa
fiarba inabusit. Cand s-a fiert carnea,
se scoate, se serveste cu zeama si
zarzavaturi date prin sita.
SFAT
Se poate servi si cu ciuperci tocate,
inabusite in unt.
BAUTURA:
Pinot gris
MANCARE DE VITA CU SOS DE SMANTANA
INGREDIENTE:
600 gr carne
de vita
50 gr slanina
o ceapa
250 gr morcov,
pastarnac, telina
sare
piper
frunze de dafin
un pahar
cu smantana
suc de lamaie
otet
faina
Se impaneaza carnea de vita cu
bucatele de slanina si se frige
pe ambele parti. In acelasi vas in
care s-a fript carnea se fierb,
acoperind vasul cu un capac,
legumele si ceapa taiate. Dupa ce
sunt gata adaugam peste ele carnea,
turnam apa si fierbem iar inabusit,
pana cand e gata.
Cand s-a racit se taie felii, iar
zeama in care s-a gatit mancarea
se trece prin sita impreuna cu
legumele, se amesteca apoi cu
smantana si un praf de faina. Se
pune din nou la fiert. Se condimenteaza
cu suc de lamaie si otet, iar feliile
de carne se incalzesc in acest
sos fara insa a se aduce la fierbere.
SFAT
Friptura se serveste cu galuste de
paine si compot de afine.
BAUTURA:
Cadarca de Minis
SNITELE VIENEZE
INGREDIENTE:
4 snitele de vitel
sare
50 gr faIna
doua oua
o lingura de ulei
doua linguri de
lapte
80 gr pesmet
4 felii de lamaie
Se curata bucatile de carne de
pielite, se taie marginile si se taie
in felii subtiri de circa 4 mm. Se bat
intr-o farfurie ouale si se amesteca cu
laptele, uleiul si sarea. In alte doua farfurii
se pun faina si pesmetul. Se
sareaza carnea si se da prin faina,
apoi prin oua si prin pesmet.
Se unge un vas cu ulei, se pune
carnea in el si se frige pana cand
se rumeneste.
SFAT
Se serveste alaturi de cartofi fierti
stropiti cu lamaie.
BAUTURA:
Bere blonda
CARNATI
CU BRANZA
INGREDIENTE:
8 carnati afumati
300 gr branza
chifle
sare
piper
Carnatii se taie oblic si se pune
intre ei cate o felie de branza. Se
prajesc intr-un vas cu ulei timp de
zece minute, intorcandu-se mereu
de pe o parte pe alta.
Se scot pe farfurie si se presara
deasupra branza rasa.
SFAT
Se servesc cu castraveti murati.
BAUTURA:
Bere blonda
BORS
DE MIEL
INGREDIENTE:
un kg carne de
miel
4 cepe
50 gr orez
un morcov
patrunjel
o telina
2 oua
100 gr smantana
un litru de bors
leustean
50 gr untura
Se curata carnea de pielite si se
taie in bucati. Se pun doi litri de
apa pe foc si se adauga legumele
curatate, spalate si crestate in lung
la capete. Se adauga doua cepe
taiate marunt, sarea si se lasa la
fiert o ora, dupa care se adauga
carnea de miel oparita, orezul si se
aduna spuma care apare.
Dupa o jumatate de ora de fierbere,
se adauga ceapa ramasa,
taiata marunt si calita in untura si se
potriveste de acreala cu borsul fiert
separat. Se mai lasa sa dea in cateva
clocote, dupa care se ia de pe
foc. Se drege borsul cu galbenusul si
smantana.
SFAT
Se serveste borsul numai presarat
cu leustean si patrunjel verde
tocate.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga
BORS TARANESC DE GAINA
INGREDIENTE:
o gaina
doi ardei grasi
radacini
de patrunjel
un morcov
o telina
trei cartofi
fasole verde
mazare boabe
300 gr rosii
un litru de bors
marar
leustean
Se taie gaina in bucati si se pune
pe foc intr-un vas cu doi litri de
apa. Cand este aproape sa dea in
fiert, se curata spuma, se adauga o
lingurita de sare si zarzavatul curatat,
spalat si taiat, in ordinea duratei de
fierbere.
Dupa ce totul este bine fiert, se
adauga rosiile curatate de pielite
si se presara cu verdeata taiata foarte
marunt.
SFAT
Se poate servi si cu smantana.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
PREPARATE DIN PESTE
FILE DE PESTE
PRAJIT
INGREDIENTE:
un somn
piper
sare
faina
pesmet
ou
ulei
Pestele se curata, se spala, se
taie felii si se inlatura oasele. Se
sareaza si se da prin faina, ou batut
si pesmet, dupa care se prajeste in
ulei incins pana se rumeneste frumos
pe ambele parti.
Se serveste cald cu cartofi fierti
natur, stropiti cu unt si presarati
cu patrunjel verde. Peste fiecare file
se pune cate o felie de lamaie.
SFAT
Se poate servi cu maioneza sau
diverse sosuri.
BAUTURA:
Chardonnay
CROCHETE
DE PESTE
INGREDIENTE:
600 gr peste fiert
sau prajit
100 gr unt
100 gr faina
jumatate de litru
de lapte
3 oua
pesmet
ulei
sare
piper
Se prepara un sos alb astfel: se
pune untul intr-o craticioara pe
foc, se adauga faina, se amesteca
pana incepe sa capete o culoare
galbuie. Se stinge cu lapte si se
amesteca pana se ingroasa. Se
adauga in sos carnea de peste fiarta
sau fripta, se zdrobeste marunt si
se amesteca bine cu sosul.
Din aceasta compozitie se modeleaza
crochete de grosimea unui
deget si lungi de 4-5 cm. Acestea se
trec prin faina sau prin pesmet, dupa
aceea prin oua batute si din nou prin
pesmet. Apoi se prajesc in ulei bine
incins. In timpul prajirii crochetele se
intorc mereu ca sa nu se arda.
SFAT
Se servesc calde, stropite cu unt
topit.
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon
PUI DE BALTA
CU MAIONEZA
INGREDIENTE:
20 de bucati de
pui de balta
3 linguri
de pesmet
zeama de lamaie
40 ml ulei
3 oua
ienibahar
100 gr maioneza
usturoi
Se spala picioarele de broasca,
se sareaza si se condimenteaza,
adaugandu-se din belsug zeama de
lamaie. Se lasa cateva ore sa se
patrunda bine.
Se ia o tava de teflon sau un vas
Jena in care se toarna putin ulei.
Se asaza bucatile de carne si se dau
la cuptor pentru 15 minute. Se scoate
vasul din cuptor si se pregateste un
amestec din ouale batute cu condimente.
Apoi se ia carnea, se da prin
ou si pesmet si se prajeste intr-o
tava cu ulei bine incins. Se scoate, se
asaza pe un platou si se serveste
cu sos alb din maioneza.
SFAT
Se pot servi cu mujdei.
BAUTURA:
Pinot gris
SALAU
CU ROSII
INGREDIENTE:
1 kg salau
500 gr rosii
100 ml vin
60 ml ulei
50 gr unt
patrunjel verde
piper
usturoi
Se curata salaul, se taie in felii, se
sareaza, se pune intr-o tava si se
unge cu ulei. Se presara deasupra
usturoi tocat marunt si piper pisat,
apoi se introduce in cuptor.
Cand pestele s-a rumenit, se pune
deasupra fiecarei bucati cate o
felie de rosie, lasandu-se in cuptor
pana ce rosiile se rumenesc. Se
stinge apoi cu vin, se mai adauga
restul de rosii calite in unt si se presara
cu patrunjel verde.
SFAT
Se poate servi cu mamaliguta
calda.
BAUTURA:
Riesling
CRAP UMPLUT
CU CIUPERCI
INGREDIENTE:
doua kg crap
500 gr ceapa
100 ml ulei
400 gr ciuperci
50 gr paine alba
un ou
patrunjel verde
o lingurita bulion
zeama de la
o lamaie
Se spala pestele, se usuca cu un
servet, se sareaza si se lasa sa
stea pana se pregateste umplutura.
Umplutura se prepara astfel: se toaca
marunt ceapa, se inabusa in ulei si
cand s-a rumenit se adauga ciupercile
si se lasa la prajit cateva minute, dupa
care se stinge cu zeama de peste sau
de lamaie.
Se acopera cu un capac si se tine la
cuptor cu focul cat mai mic. Ciupercile
se inabusa cam 15-20 de
minute, dupa care se lasa sa se
raceasca si se amesteca cu miezul
de paine inmuiata in lapte si ou. Se
umple crapul pregatit cu aceasta pasta,
se leaga cu o ata groasa, se unge cu
ulei si se pune intr-o tava. Se da la cuptor
si in timpul coacerii se unge pestele
cu ulei din tava pentru a se rumeni.
Cand este gata se scoate ata.
SFAT
Se garniseste cu frunze de salata
verde si cu sfecla rosie.
BAUTURA:
Pinot gris
SOMN RASOL CU
UNT SI CARTOFI
INGREDIENTE:
un kg de somn
50 ml ulei
50 ml otet
piper boabe
foi de dafin
cartofi
sare
50 gr unt
Se taie pestele bucati, care se
sareaza si se lasa acoperite
doua-trei ore la rece. Se pune apa la
fiert impreuna cu cartofii taiati
cubulete, foile de dafin si piperul.
Cand sunt fierti cartofii, se adauga
otetul si pestele taiat si se lasa sa
fiarba zece minute. Apoi se ia vasul
de pe foc si se lasa totul la racit.
Cand se serveste, se scot bucatile
de somn din zeama, se aranjeaza
pe un platou si se garnisesc cu
catofii fierti, peste care se picura unt
topit si se presara verdeata tocata.
SFAT
Se stropeste totul cu zeama de
lamaie.
BAUTURA:
Mustoasa de Maderat
BORS DE PESTE
PROASPAT
INGREDIENTE:
750 gr crap
proaspat
250 gr ceapa
125 gr albitura
125 gr morcovi
500 gr rosii
50 ml ulei
25 gr bulion
750 ml bors
patrunjel
leustean
Se curata legumele, se taie marunt
si se pun la fiert in apa sarata. Se
infierbanta uleiul, se adauga bulionul,
se lasa putin pe foc si se toarna
peste legumele puse la fiert. Se
adauga apoi borsul, fiert separat, cu
leusteanul.
Intre timp, crapul se curata de branhii
si de osul amar, se portioneaza
si se lasa sa fiarba 15 minute, impreuna
cu borsul si rosiile taiate felii.
SFAT
Se pune deasupra patrunjel tocat
fin.
BAUTURA:
Votca
CIORBA DE PESTE
CONGELAT
INGREDIENTE:
doua kg de peste
congelat
400 gr ceapa
250 gr morcovi
500 gr cartofi
500 gr pasta de
tomate
100 gr ulei
sare de lamaie
patrunjel
un litru de bors
telina
sare
200 gr rosii
Se decongeleaza pestele (stavrid,
hering sau macrou), se curata, se
spala si se taie in bucati potrivite. In
trei litri de apa rece cu sare se fierb
legumele (morcovi, cartofi), taiate
marunt. Rosiile si ceapa se calesc in
ulei si se sting cu putina apa, in care
s-a dizolvat bulionul. Se adauga in
supa de legume, impreuna cu
pestele. Se fierb impreuna 10-15
minute.
Se acreste cu sare de lamaie sau
cu borsul dat in clocot separat.
Se adauga si telina, spalata si tocata
marunt, fierbandu-se inca 15 minute.
SFAT
Se serveste cu smantana.
BAUTURA:
Francusa
PREPARATE DIN LEGUME
SUPA CREMA DE CARTOFI
INGREDIENTE:
2 kg cartofi
200 gr ceapa
60 gr faina
100 gr unt
3 galbenusuri
200 gr franzela
200 ml lapte
Ceapa se caleste cu o parte din
unt si, cand este pe jumatate
prajita, se adauga faina si se mai
lasa la calit, punandu-se apoi in oala
in care fierb cartofii curatati.
Se adauga apa sau zeama de
legume atat cat este necesar
pentru supa, se potriveste de sare si
se pune din nou pe foc, sa dea intr-un
clocot.
Crema obtinuta in urma pasarii
legumelor se drege cu galbenus
uri de ou batute cu lapte caldut.
SFAT
Se serveste cu crutoane.
BAUTURA:
-
SUPA CREMA
DE OREZ
INGREDIENTE:
300 gr orez
100 gr ceapa
o telina
doua radacini
patrunjel
100 gr unt
un l lapte
doua galbenusuri
sare
In 50 gr unt se inabusa ceapa taiata
marunt, se adauga orezul spalat
si se stinge cu supa de legume sau
apa fierbinte. In restul de unt se
calesc telina si patrunjelul curatate,
spalate si taiate in felii subtiri. Dupa
ce s-au calit putin se toarna peste
orez si se fierb impreuna pana se
obtine o pasta omogena, apoi se
adauga sare si se trece totul prin
sita.
Se adauga laptele caldut si se
pune din nou pe foc, amesteca
ndu-se pana da in fiert.
SFAT
Se drege cu galbenusuri, zeama de
lamaie sau smantana acrisoara.
BAUTURA:
-
SUPA CREMA
DE CHIMEN
INGREDIENTE:
100 gr unt
60 gr faina
30 gr chimen
sare
300 gr crutoane
3 l supa de legume
Se prepara mai intai o supa de
legume. Separat, intr-o cratita se
infierbanta untul, se adauga faina, se
lasa sa se rumeneasca putin si se
adauga chimenul spalat. Se mai
calesc impreuna inca 2-3 minute,
dupa care se stinge cu supa de
legume sau apa fierbinte cu sare.
Se mai fierb 10-15 minute, apoi se
strecoara.
SFAT
Se serveste cu crutoane de paine
prajita.
BAUTURA:
-
SALATA
DE CIUPERCI
CU USTUROI
INGREDIENTE:
2 kg ciuperci
doua pahare ulei
doua pahare vin
doua rosii
o lingura de
patrunjel verde
tocat
sare
piper
doua pahare
mujdei de usturoi
Se spala ciupercile si se pun intregi
intr-o tava cu ulei, vin, sare, piper,
rosii taiate felii si patrunjel tocat. Se
introduce apoi tava in cuptor sa fiarba
la foc moderat.
Cand a scazut vinul se toarna
zeama de usturoi si se lasa la
fiert pana ce scade si ramane numai
sosul de ulei. Sunt foarte bune chiar
si fara usturoi.
SFAT
Se servesc reci.
SALATA DE
FASOLE VERDE
INGREDIENTE:
doua kg pastai
de fasole verde
doua capatani
usturoi
60 ml ulei
doua linguri otet
marar
piper
sare
Fasolea se curata de ate, se spala
si se pune la fiert in apa clocotita
cu putina sare. Dupa ce s-a fiert si s-a
racit, se amesteca cu mujdei de
usturoi, ulei, otet, marar tocat marunt.
Se sareaza si se pipereaza dupa
gust.
SFAT
Se garniseste cu smantana.
BAUTURA:
Votca
OMLETA
CU CASCAVAL
INGREDIENTE:
4 oua
50 gr cascaval
doua linguri de
lapte sau apa
30 gr unt
sare
Se pune uleiul intr-o tigaie cu fundul
gros si se lasa pe foc pana se
infierbanta bine, dupa care se pun
ouale, care se pregatesc din timp. Se
sparg intr-o farfurie adanca, adauga
ndu-se la 4 oua o lingura de apa sau
doua linguri de lapte rece si sare dupa
gust.
Se bat ouale cu furculita si se
toarna in tigaia cu untul incins.
Se lasa 2-3 minute sa se prajeasca,
dupa care omleta se desprinde de pe
margine cu un cutit lat sau cu o paleta
si se intoarce pe cealalta parte. Se
rade cascavalul. Dupa ce omleta este
gata, se umple cu jumatate din cantitatea
de cascaval. Se presara cu restul
de cascaval ras.
SFAT
Se serveste cu salata de rosii si
castraveti.
BAUTURA:
Tuica
SUFLEU
DE VINETE
INGREDIENTE:
un kg vinete
100 gr unt
5-6 oua
100 gr faina
400 ml lapte
sare
SOSUL
60 gr faina
400 ml lapte
50 gr unt
piper
Se coc vinetele ca pentru salata,
se curata, se lasa la scurs, se
toaca si se potrivesc de sare. Sosul
Bechamel se prepara astfel: se
topeste untul intr-un vas, se adauga
faina, se amesteca pana se incinge
bine, fara sa se rumeneasca. Se
stinge cu lapte caldut, adaugandu-se
sare si piper.
In sos se adauga galbenusurile,
vinetele, sara si la urma albusurile
batute spuma, dupa care se
amesteca usor, numai cat sa se
incorporeze albusul in compozitie.
Se pune totul intr-o forma unsa cu
unt, se da la cuptor si se coace cam
30 de minute.
SFAT
Se serveste imediat, in aceeasi
forma in care s-a scos din cuptor.
BAUTURA:
Chardonnay
OCHIURI CU PIURE
DE CARTOFI
INGREDIENTE:
6 oua
doua kg cartofi
100 gr unt
3 linguri lapte
sare
piper
Din cartofi fierti, unt si sare se
prepara piureul, care se asaza
intr-un vas termorezistent, care se
poate tine in cuptor. Apoi se netezes
te piureul, iar deasupra se fac
adancituri in care se sparge cate un
ou, dupa care se stropesc cu unt
topit. Se da vasul la cuptor pana se
incheaga albusul.
SFAT
Se servesc in vasul in care s-au
pregatit.
BAUTURA:
Bere neagra
PREPARATE DULCI
NAPOLITANE
CU CREMA DE
CACAO SI NUCI
INGREDIENTE:
200 gr margarina
250 gr zahar
o lingura cacao
un pachet foi de
napolitane
100 gr miez nuca
Zaharul se toarna intr-o cratita si se
pune la foc mic sa se caramelizeze,
dupa care se stinge cu
cana de apa, fierbandu-se putin ca
sa se dizolve. Nucile se piseaza
marunt, amestecandu-se cu margarina,
cu cacao si o cana de apa.
Se toarna acest amestec in oala
cu zahar si se pune la fiert pe foc
mic pana se ingroasa. Se umplu foile
de napolitana cu compozitia obtinuta
si se preseaza cu un obiect greu pentru
a se aseza uniform umplutura.
SFAT
Se taie in bucati doar cand se
servesc.
BAUTURA:
Lichior
NUCI
INGREDIENTE:
250 gr margarina
100 gr zahar
4 lingurite miez de
nuca macinat
o lingura cacao
14 linguri faina
o lamaie
esenta rom
un plic zahar
vanilinat
Se freaca margarina cu zaharul
pana se obtine o spuma. Se
adauga miezul de nuca, cacao, faina
turnata putin cate putin. Se amesteca
bine pana se omogenizeaza, dupa
care se framanta bine pana se obtine
un aluat moale. Se modeleaza forme
de nuci, care se dau la cuptor intr-o
tava unsa cu unt si tapetata cu faina.
Crema se prepara din 250 gr margarina,
doua linguri de cacao,
doua linguri de apa si 5-6 linguri de
zahar. Se freaca bine toate, iar cu
crema se umplu nucile taiate in doua
la mijloc.
SFAT
Pentru a capata un aspect cat mai
frumos, se adauga zahar vanilinat.
BAUTURA:
Sarba de Odobesti
CENUSAREASA
INGREDIENTE:
100 gr faina
150 gr zahar pudra
100 gr ciocolata
4 oua
50 gr unt
sare
Se amesteca faina cu 100 gr
zahar, jumatate din cantitatea
de ciocolata rasa si galbenusurile de
la trei oua. Se omogenizeaza si se
framanta. Se adauga 3 albusuri
batute spuma, se omogenizeaza din
nou si se toarna intr-o tava unsa cu
unt. Se coace in cuptorul incins la foc
potrivit.
Cand e gata se scoate, se taie in
felii late de doua degete si se
lipesc doua cate doua cu crema
obtinuta din ciocolata si zaharul
ramase cu un albus batut spuma.
SFAT
Se pudreaza cu nuca de cocos.
BAUTURA:
Cadarca de Minis
PRAJITURA
CU STRUGURI
INGREDIENTE:
200 gr unt
300 gr zahar pudra
300 gr faina
6 oua
un pahar cu boabe
de struguri
Se freaca untul cu zaharul pana se
obtine o pasta fina. Se adauga
unul cate unul galbenusurile, apoi
se incorporeaza faina. Separat se
freaca spuma albusurile si se
adauga. Se omogenizeaza, se
framanta bine si se intinde intr-o
foaie, in tava unsa cu unt.
Deasupra se presara uniform boabele
de struguri. Se da la cuptor
la foc moderat pana se rumeneste.
SFAT
Se poate adauga toping
de ciocolata.
BAUTURA:
Busuioc de Pietroasa
PIURE
DE CASTANE
INGREDIENTE:
40 de castane
300 gr zahar
doua linguri
de rom
3 foi de gelatina
150 gr frisca
Se cresteaza coaja castanelor si
se pun la fiert cu apa rece. Dupa
15 minute se curata usor de coaja, se
fierb, se trec prin masina de tocat,
apoi prin sita.
Se prepara un sirop din zahar si
doua pahare de apa, fierbandu-se
cu castanele pana se ingroasa. Se
adauga romul, frisca si foile de gelatina
inmuiate in apa clocotita. Se
amesteca, se toarna intr-o forma
umezita si se lasa 2-3 ore la congelator.
SFAT
Se serveste garnisita cu ciocolata
rasa si frisca.
BAUTURA:
Merlot
BRANZOAICE
INGREDIENTE:
500 gr faina
drojdie cat o nuca
200 ml lapte
o lamaie
150 gr margarina
3 oua
un varf de cutit
de sare
150 gr zahar pudra
5 gr scortisoara
200 gr branza
de vaci
Se dizolva drojdia in putin lapte
caldut si o lingurita de zahar. Se
pune intr-un castron faina si se toarna
deasupra drojdia dizolvata. Se
amesteca bine si se lasa circa 20 de
minute la loc caldut. Coaja de lamaie
rasa se amesteca cu 75 gr margarina,
lapte, sare si un ou. Se toarna peste
amestecul din castron, se framanta
pana se obtine un aluat, care se lasa
la crescut 20 de minute.
Se intinde o foaie subtire pe masa,
se taie in patrate de circa 10 cm.
Fiecare patrat se unge cu margarina.
Se bat bine doua oua cu branza de vaci
si doua linguri de zahar. O lingura din
aceasta compozitie se pune in mijlocul
fiecarui patrat, care se pliaza in forma
unui plic. Branzoaicele se asaza in
tava mare si se da la cuptorul incalzit
inainte, lasandu-se circa 30 de minute.
SFAT
Cand sunt gata, se scot
branzoaicele din cuptor, se toarna
o glazura obtinuta din zahar pudra,
scortisoara si apa.
BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin
COMPOT
DE PIERSICI
INGREDIENTE:
700 gr piersici
250 gr zahar
Se aleg piersici bine parguite, se
oparesc cu apa clocotita, se
curata de coaja si se taie in doua
parti egale, dupa care se separa de
samburi. Se scot si se pun in apa
rece.
Se face un sirop din 150 gr zahar
si 250 ml apa. Se fierb piersicile
bine, dupa care se lasa la racit si
se servesc in boluri.
SFAT
Se poate adauga scortisoara.
BAUTURA:
-
SARLOTA
CU CIOCOLATA
SI NUCI
INGREDIENTE:
250 gr unt
350 gr zahar
150 gr nuci
150 gr piscoturi
de sampanie
250 ml lapte
doua galbenusuri
25 ml esenta de
trandafir
150 gr ciocolata
menaj
Se amesteca untul cu jumatate
din cantitatea de zahar, adauga
nd nucile curatate de coaja si
pisate. Se pregateste apoi o crema
din lapte, galbenusuri, restul de zahar
si esenta de trandafiri, dupa care se
amesteca cu ingredientele de mai
sus. Se alege o forma pentru sarlota
si se tapeteaza cu piscoturi.
Crema de mai sus se rastoarna
peste piscoturi si se acopera cu
alt strat de piscoturi, insiropate intr-o
solutie formata din zahar si apa. Se
lasa o zi la rece. Se rastoarna pe un
platou si se toarna deasupra un sirop
din ciocolata si unt.
SFAT
Se orneaza cu ciocolata rasa si
miez de nuca intreg.
BAUTURA:
Sarba de Odobesti
TOP articole pe Jurnalul.ro:
-
-
-
-
-