15 DECEMBRIE 2004
PREPARATE DIN CARNE
PUI SOTE CU CARTOFI
INGREDIENTE:
un pui
un kg de cartofi
sare
un pahar de vin alb
o cana supa de carne
100 gr unt
patrunjel verde tocat
Untul se incalzeste pe foc, dupa care bucatile de pui se pun sa se rumeneasca impreuna cu maruntaiele. Bucatile de carne se scot pe o farfurie si se lasa deoparte cat timp se pregateste sosul. In untul ramas se adauga o cana de supa de carne, putina sare si un pahar de vin alb. Se fierbe sosul cinci minute, dupa care se adauga bucatile de carne.
Se fierbe carnea pana cand se poate consuma. La sfarsit se adauga in sos patrunjel verde tocat. Cartofii se fierb in coaja, se curata si se taie felii groase, care se asaza pe un platou putin adancit. Se stropesc cartofii cu sosul in care s-a facut puiul si se pun bucatile de carne.
SFAT
Se serveste totul fierbinte.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
PUI CU SOS DE ROSII
INGREDIENTE:
un pui
1 kg de rosii
sare
usturoi
o ceasca de ulei
piper boabe
tarhon
Se curata puiul, se taie in bucati si se prajeste in ulei incins. Cand este gata se sareaza putin, se acopera cu un sos gros de rosii si se fierbe la foc mic o jumatate de ora.
Se taie marunt cativa catei de usturoi si se pun in sos, impreuna cu frunze intregi de tarhon. Se mai fierbe mancarea un sfert de ora, apoi se ia vasul de pe foc si se serveste puiul impreuna cu maruntaiele prajite separat.
SFAT
Se poate servi cu garnitura din piure de cartofi.
BAUTURA:
Riesling
RULADA CU SUNCA
INGREDIENTE:
5 oua
70 gr unt
100 gr faina
1/2l lapte
50 gr cascaval
150 gr sunca
doua linguri smantana
un praf de sare
Blatul: Se topesc 50 gr unt, dupa care se adauga 100 gr faina. Se amesteca bine si se toarna 1/2 l lapte. Se amesteca bine, pe foc mic, si se lasa la racit. Se adauga pe rand galbenusurile, frecand dupa fiecare. Se bat albusurile spuma si se incorporeaza. Se unge o tava cu unt si se presara cu faina. Se toarna compozitia si se coace, dar nu prea tare, ca sa se poata rula. Cand foaia este crescuta, se rastoarna pe un servet pe care este ras cascaval.
Umplutura: se amesteca sunca tocata, doua linguri cu smantana si putin cascaval ras. Se unge foaia cu amestecul de mai sus, se ruleaza si se rade deasupra cascaval.
SFAT
Se serveste calda cu legume fierte.
BAUTURA:
Pinot noir
TOBA
INGREDIENTE:
limba de porc fiarta si curatata
urechile
picioarele curatate
ficat
muschi
carne de la gat
slanina
boabe de piper
sare
un stomac
de porc
Toate specialitatile de carne, sarea si piperul boabe, se pun intr-o oala cu apa rece, sa fiarba la foc mic. Dupa ce au fiert, se taie bucatele carnea, ficatul, limba, urechile si se amesteca cu feliute de slanina, cu condimente, sare, zeama in care au fiert si care trebuie sa fie foarte concentrata. In stomacul gata pregatit se introduce compozitia de carne si condimente si se coase. Se pune apoi in oala in care a fiert carnea si se fierbe. Cand e fiert bine, se scoate si se asaza intre doua funduri de lemn cu o greutate deasupra si se lasa pana a doua zi.
SFAT
Pentru a iesi mirosul, stomacul se freaca cu malai si sare, dar mai ales se spala in mai multe ape.
BAUTURA:
Feteasca
FICATEI CU SOS DE VIN
INGREDIENTE:
un ficat marinat
200 gr ciuperci
doua linguri de unt
doua pahare de vin
sare
piper
verdeata tocata
o cana cu supa
de zarzavat
Ficatul se scoate din solutia pentru marinare, se sterge si se unge cu unt topit. Se sareaza putin si se pune in tava de friptura, adaugandu-se o cana de supa sau de apa calda si cateva boabe de piper.
Apoi se introduce in cuptorul fierbinte. Separat, se spala ciupercile, se toaca felii subtiri si se pun cu o lingura de unt intr-un vas emailat. Se lasa sa scada si, cand nu mai au sos, se adauga un pahar de vin alb, sare si putin piper. Se lasa sa stea la cald pana cand se prepara ficatul.
Acesta se intoarce dupa o ora, se adauga vinul si se mai frige o ora. Cand ficatul este gata, se asaza pe un platou mare, se taie felii groase si se inconjoara cu sosul de ciuperci.
SFAT
Se serveste imediat, cu verdeata tocata deasupra si stropit cu sosul din tava.
BAUTURA:
Cabernet
PUI PANE
INGREDIENTE:
un pui
sare
o ceasca de ulei
o ceasca de lapte dulce
4 linguri de faina
un ou
Puiul se curata, se goleste de intestine, de maruntaie si se spala cu apa rece. Se scot oasele mari, se sareaza carnea si se lasa cu sarea pe ea cateva minute.
Separat, se face un aluat de clatite din ou, lapte si faina. Se trec bucatile de carne prin faina, prin aluat si din nou prin faina, dupa care se prajesc in ulei fierbinte.
Puiul pane se serveste cu garnitura de legume si salata de sezon.
SFAT
Bucatile de carne se intorc des ca sa se rumeneasca pe toate partile.
BAUTURA:
Sauvignon
CARNE DE PORC CU VARZA DULCE
INGREDIENTE:
3/4 kg carne
o varza dulce
o lingura pasta de rosii
5-6 boabe de piper
sare
o ceasca bors
ulei
o foaie de dafin
patrunjel verde tocat
Se taie carnea bucatele si se pune intr-o cratita cu 3-4 linguri de ulei fierbinte. Se acopera si se prajeste usor pe foc, introducand bucatile sa se rumeneasca usor pe toate partile. Se pune varza in cratita cu carne, se adauga apa, patrunjel verde tocat, borsul fierbinte, pasta de rosii, doua linguri ulei, boabe de piper, foaia de dafin. Se lasa sa fiarba pana scade bine, acoperita, in cuptor.
SFAT
Varza se curata de frunzele vestede, se taie in doua, se opareste, se scurge si se taie subtire ca taiteii.
BAUTURA:
Feteasca
CARNE DE PORC CU PRUNE USCATE
INGREDIENTE:
1/2 kg carne de porc
1/2 kg prune uscate
3-4 linguri ulei
1/2 pahar vin
doua linguri zahar
o lingurita faina
o ceapa
1/2 pahar bulion
Carnea se taie bucatele. Se pune cu uleiul si cu ceapa tocata intr-o cratita, pe foc, sa se inabuse. Apoi se toarna apa si se lasa sa fiarba pana carnea este aproape gata. Se adauga prunele, vinul, faina, zaharul ars si stins cu 2-3 linguri apa, un praf de sare si bulionul de rosii. Se lasa sa fiarba si sa scada, dar nu prea mult, deoarece sosul este delicios.
SFAT
Inainte de a pune prunele, acestea se tin in apa sa se inmoaie.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
PREPARATE DIN PESTE
SALATA DE PESTE AFUMAT
INGREDIENTE:
un peste afumat
doua frunze
de dafin
boabe de piper
mujdei
1/2 cescuta otet
Se pune pestele la desarat in apa calduta. Apoi se clateste de cateva ori, se pune sa fiarba in apa cu boabe de piper si frunze de dafin. Se scoate si se asaza pe o salatiera.
SFAT
Se serveste dupa ce s-a racit, cu mujdei si putin otet.
BAUTURA:
Heres
PESTE SARAT CU MUJDEI
INGREDIENTE:
800 gr peste
o capatana de usturoi
otet
un morcov
o radacina de patrunjel
o ceapa
400 gr mamaliguta
Zarzavatul se curata si se pune la fiert in apa cu sare. Cand se fierbe complet, se adauga pestele desarat si se fierbe la foc mic aproximativ o jumatate de ora.
Intre timp, se curata usturoiul si se prepara un mujdei din putina apa rece si sare. Dupa ce s-a fiert pestele, se scoate pe un platou, se toarna deasupra mujdeiul si se serveste cu mamaliguta.
SFAT
Pestele se poate face rulouri, se umple cu crema de branza si se serveste ca aperitiv.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
PESTE ALB CU BRANZA
INGREDIENTE:
800 gr file
de salau
4 oua
doua linguri
de faina
125 gr cascaval
50 gr unt
zeama de lamaie
o legatura marar
o legatura
patrunjel
piper alb
Se spala fileurile si se stropesc cu zeama de lamaie, cu sos picant, cu otet si sare. Se lasa la frigider 15 minute. Se bat ouale bine si se adauga faina si cascavalul. Peste toate se presara verdeata tocata.
Se unge un vas de Jena cu unt si se asaza fileurile de peste. Se toarna compozitia de oua, branza si verdeata si se baga la cuptor pentru 20 de minute.
SFAT
Se serveste cald.
BAUTURA:
Sauvignon blanc
CRAP CU OREZ
INGREDIENTE:
un crap
sare
o cana de orez
o cana cu supa
de zarzavat
ulei
o ceapa
verdeata
piper
Pestele se curata si se goleste de intestine. Se pune la fiert fara cap si fara aripioare, cu ceapa taiata si piperul. Se lasa 20 de minute.
Intre timp, orezul se caleste in ulei, se acopera cu supa de zarzavat si se sareaza. Se fierbe jumatate de ora, dupa care se rastoarna in ulei si se pune deasupra pestele fiert. Se mai lasa la cuptor un sfert de ora.
SFAT
Se serveste cald, dupa ce s-a rumenit usor si se acopera cu multa verdeata.
BAUTURA:
Palinca
SARAMURA DE CRAP
INGREDIENTE:
un crap
sare
usturoi
3 linguri de ulei
Se curata pestele, se goleste de intestine, se spala si se cresteaza pe spate in trei-patru locuri. Se lasa la sarat o jumatate de ora.
Se pune apoi pe gratarul pe care s-a presarat inainte sare. Se frige la foc mic si se intoarce de mai multe ori, pana ce devine usor de desprins. Cand este fript se pune intr-o farfurie adanca si se adauga deasupra cateva picaturi de ulei.
SFAT
Se poate servi simplu sau cu mamaliguta.
BAUTURA:
Aligote
CROCHETE DE PESTE
INGREDIENTE:
jumatate de kg
de peste fara oase
jumatate de kg
de cartofi fierti
3 oua
doua linguri de unt
o lingura faina
doua linguri
de pesmet
o ceasca de ulei
piper macinat
Se foloseste orice peste alb, fara oase. Se trece prin masina de tocat si se amesteca cu cartofii dati pe razatoare. Se adauga ouale crude, sarea, piperul macinat si o lingura de faina.
Amestecul se omogenizeaza si se imparte in gramajoare mici, din care se modeleaza cu mana crochete lungi de trei-patru centimetri. Se trec apoi prin pesmet si se prajesc in ulei pana capata o culoare rumena.
SFAT
Se servesc fierbinti, simple sau cu garnitura de legume fierte.
BAUTURA:
Votca
ICRE DE CRAP CU CEAPA
INGREDIENTE:
200 gr icre
de crap
250 ml ulei
o lamaie
o ceapa
sare
Icrele se asaza intr-un castron si se indeparteaza pielitele cu o furculita. Se dau cu sare si se bat bine cu uleiul, care se picura treptat, ca la maioneza. Se adauga ceapa taiata foarte fin si zeama de lamaie.
Se mai bat putin pana se omogenizeaza bine si se asaza pe un platou.
SFAT
Se poate servi din boluri sau direct pe felia de paine.
BAUTURA:
Tuica
SALATA DE PESTE MARINAT
INGREDIENTE:
500 gr peste
marinat
50 ml ulei
cartofi
otet
foi de dafin
boabe de piper
lamaie
sare
verdeata
Se ia pestele si se taie bucatele. Se pune intr-un castron si se adauga uleiul si otetul. Dupa ce s-a amestecat bine, se stoarce zeama de la o lamaie si se adauga sarea si piperul.
Se lasa cateva minute la rece, dupa care se scoate si se adauga cartofii fierti si taiati cubulete marunte.
SFAT
Se serveste rece si se poate orna cu masline.
BAUTURA:
Sauvignon blanc
PREPARATE DIN LEGUME
SUPA CREMA DE PORUMB
INGREDIENTE:
1/2 kg boabe de porumb
o lingura faina
un morcov
patrunjel
pastarnac
telina
200 gr smantana
un ou
1/2 litru supa de legume
o lingura unt
Se alege si se spala porumbul, apoi se pune in apa rece sa fiarba. Legumele se curata, se taie bucatele si se inabusa in unt, apoi se fierb. Cand sunt fierte, legumele si porumbul se strecoara si se dau prin sita. Se introduce piureul obtinut in supa de legume. Se bate oul, se amesteca cu smantana, se adauga si unt, iar apoi se toarna in supa.
SFAT
Se serveste fierbinte.
BAUTURA:
Sauvignon
OREZ CU MAZARE SI CASCAVAL
INGREDIENTE:
1 kg mazare
o ceasca de orez
doua cepe
patrunjel verde
50 gr
cascaval ras
100 gr unt
o lingurita
de zahar
sare
Mazarea se caleste cu 50 gr de unt, intr-o cratita acoperita, apoi se adauga putina apa fierbinte, zahar si se lasa sa fiarba pana scade apa. Se spala orezul, se toaca ceapa si patrunjelul verde, apoi se calesc toate in 50 gr de unt. Se asaza orezul pe un platou, in mijloc se toarna mazarea si se presara cascavalul ras peste orez.
SFAT
Se serveste cald.
BAUTURA:
Merlot
MAMALIGA CU OCHIURI LA CUPTOR
INGREDIENTE:
4-5 oua
doua linguri de unt
3 linguri
de smantana
150 gr branza
de burduf
sare
mamaliga pripita
Se prepara o mamaliga moale in care, cand este fiarta si bine framantata, se adauga o lingura cu unt si una cu smantana. Se amesteca bine, dupa care se rastoarna intr-un vas. Se fac in ea adancituri cu dosul lingurii, in care se pune cate putin unt si cate un ou spart. Deasupra se presara branza si se da la cuptor.
SFAT
Se poate servi cand ouale s-au intarit, iar la masa se mai poate adauga unt si branza de burduf.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga
CARTOFI MOLDOVENESTI
INGREDIENTE:
un kg cartofi
doua cepe
patrunjel verde
100 gr unt
sare
Cartofii fierti in coaja se curata cat sunt fierbinti si se sfarama bine de tot pana devin pasta. Ceapa se taie in felii foarte subtiri si se pune la foc mic cu 50 gr de unt, sa se rumeneasca usor. Se amesteca ceapa cu cartofii, se sareaza si se pune restul de unt, dupa care se presara patrunjel.
SFAT
Se servesc cu salata sau muraturi.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga
MAZARE CU MAIONEZA
INGREDIENTE:
un kg mazare
3 galbenusuri (unul fiert si doua crude)
un pahar smantana groasa
un pahar ulei
piper
sare
Se fierb boabele de mazare in apa cu putina sare. Maioneza se prepara astfel: se fierbe un ou, se scoate galbenusul si se amesteca cu doua galbenusuri crude. Se picura uleiul putin cate putin si se freaca bine. Se adauga smantana si putin piper.
SFAT
Poate fi o excelenta garnitura.
BAUTURA:
Pinot Gris
SALATA DE OUA
INGREDIENTE:
5 oua
3 rosii tari
10 cepe verzi
patrunjel verde
marar verde
tarhon (toate tocate)
o lingura
de mustar
1/2 pahar de ulei
o lingura otet
sare
Se fierb ouale rascoapte si se taie felii. Apoi se toaca marunt verdeturile si ceapa verde cu tot cu codite. Se aranjeaza pe o salatiera mai mare feliile de rosii, peste ele verdeata tocata, iar deasupra se aranjeaza feliile de oua. Deasupra lor se toarna sosul de mustar amestecat cu ulei, sare si otet, bine frecat.
SFAT
Se toarna sosul in momentul in care se serveste salata, altfel verdeturile se inmoaie si nu mai au aspect si gust placut.
BAUTURA:
Merlot
SALATA DE CASTRAVETI CU SMANTANA
INGREDIENTE:
3 castraveti
doua linguri de ulei
1/2 ceasca
de smantana
4-5 catei
de usturoi
sare
piper
otet
Castravetii curatati de coaja se taie feliute, se presara cu sare si se lasa 10-15 minute. Apoi se scurg putin si se asaza in salatiera. Se piseaza usturoiul, se amesteca cu castravetii, cu sare, piper, ulei , otet si smantana.
SFAT
Se poate adauga putin marar tocat.
BAUTURA:
Coniac
BUDINCA DE MACAROANE
INGREDIENTE:
1/2 kg macaroane
250 gr cascaval
100 gr unt
sare
sos de rosii
50 gr sunca
4 oua
o foaie de taitei (un ou, faina, apa)
Se fierb macaroanele in apa cu sare. Apoi se scurg si se clatesc cu apa rece. Sunca se taie in cubulete mici, iar cascavalul se rade pe razatoarea mica. Apoi se amesteca macaroanele cu 100 gr unt, cu branza, cu sunca si ouale.
Se face o foaie de taitei dintr-un ou, faina si putina apa. Se intinde o foaie care sa imbrace forma unsa de unt. Se asaza macaroanele si se acopera cu foaia ce a depasit marginile cratitei. Se unge cu unt si se pune la cuptor sa se coaca timp de 20 minute.
SFAT
Se serveste cu sos de rosii.
BAUTURA:
Pinot gris
PREPARATE DULCI
OREZ CU LAPTE
INGREDIENTE:
un litru lapte
200 gr orez
100 gr zahar
doua pachetele zahar vanilinat
sirop de ciocolata
Se spala bine orezul si se pune la fiert in laptele clocotind. Se lasa la foc moale, iar dupa cateva minute se adauga zaharul si se mai lasa o jumatate de ora. Se amesteca mereu, pentru ca orezul sa nu se prinda de fundul vasului.
Cand este fiert, se ia de pe foc si se amesteca cu zaharul vanilinat. Se mai poate adauga in el si sirop de ciocolata.
SFAT
Se serveste dupa ce s-a racit.
BAUTURA:
Cappuccino
PRAJITURA CU VISINE
INGREDIENTE:
200 gr margarina
200 ml lapte dulce
un praf de copt
o lamaie
400 gr faina
sare
300 gr zahar tos
doua linguri de zahar pudra
1/2 kg visine
3 oua
Se freaca spuma margarina, se adauga zaharul, apoi se incorporeaza galbenusurile pe rand. Se toarna cate putin laptele dulce, adaugand si cate o lingura de faina, pentru ca aluatul sa nu se taie.
Se adauga praful de copt stins cu zeama de lamaie si coaja de lamaie, un praf de sare, albusurile batute spuma. Aluatul se toarna intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si se coace la foc potrivit trei sferturi de ora.
Dupa ce tava a ramas in cuptor zece minute la foc moale, se trage afara si se pun fructele fara zeama, raspandite pe toata suprafata prajiturii. Se raceste 20 minute in tava, dupa care se taie patrate.
SFAT
Prajitura se serveste rece, pudrata cu zahar tos.
BAUTURA:
Lapte cald
PRAJITURA CU ZAHAR ARS
INGREDIENTE:
FOAIE
4 oua
doua cani de zahar
doua cani de faina
o cana de lapte
o cana de ulei
doua lingurite amoniac stins
un pachet de nuca de cocos (nuca)
SIROP
25 linguri de zahar
350 ml apa
patru linguri cacao
esenta rom
un pachet de unt
Se freaca zaharul cu albusurile. Apoi se adauga galbenusurile, laptele, uleiul, faina si amoniacul. Se unge tava cu ulei, se tapeteaza cu faina si se da prajitura la cuptor, la foc potrivit.
Se arde zaharul, se stinge treptat cu apa, se adauga cacao. Cand se racoreste, se adauga untul si esenta de rom, se amesteca bine. Dupa ce se raceste prajitura, se taie in bucatele patrate, se scufunda fiecare bucata in sirop si se pun pe un platou.
SFAT
Dupa cateva ore, se tavalesc prin nuca de cocos.
BAUTURA:
Lichior
PRAJITURA CU MERE
INGREDIENTE:
o cana zahar
o cana faina
o cana cu gris
doua kg mere rase cu tot cu coaja
un pachet
de margarina
rom, scortisoara, vanilie
Se amesteca zaharul cu grisul si faina. Se rad merele si se storc. Se unge tava si se tapeteaza cu faina. Se presara o cana din amestecul de mai sus, 1/3 din merele rase, din nou o cana de amestec, 1/3 din mere, o cana de amestec si deasupra, merele ramase.
In zeama de la mere se pune un pachet de margarina, se da in clocot si se toarna deasupra prajiturii. Apoi se pune la cuptor.
SFAT
La sfarsit se pudreaza cu zahar.
BAUTURA:
Riesling
RULADA CU CREMA DE NUCI
INGREDIENTE:
BLAT
6 oua
6 linguri de faina
6 linguri de zahar
o lingura de rom
CREMA
o cana de lapte dulce
200 gr de zahar tos
200 gr nuci macinate
rom
Se separa galbenusurile si se freaca spuma cu zaharul. Apoi se pun albusurile batute spuma tare, se omogenizeaza incet si se adauga faina cernuta proaspat. Compozitia se parfumeaza cu o lingura de rom, se toarna intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina si se coace la foc potrivit timp de 20 de minute.
Crema se pregateste din lapte, in amestec cu zahar si nuci macinate. Se fierbe amestecul la foc tare, amestecand mereu ca sa nu se prinda. Se desface rulada, se pune crema in strat gros si se ruleaza din nou.
SFAT
Pentru a nu se lipi blatul, se rastoarna pe un prosop umed.
BAUTURA:
Ciocolata calda
PRAJITURA CU UNT
INGREDIENTE:
200 gr unt
300 gr faina
o ceasca de vin alb
3 linguri de zahar pudra
Se cerne faina si se pune un praf de sare. Se adauga apoi jumatate din cantitatea de unt si o ceasca de 100 ml de vin alb. Se framanta un aluat tare, care se lasa la rece o ora, dupa care se framanta din nou cu jumatate din untul ramas. Se pune iar la rece si se mai framanta o data cu untul ramas. Din aluat se intinde o foaie groasa de un cm, se taie in forme geometrice, care se coc la foc iute. Acestea se scot cand sunt usor rumenite.
SFAT
Se pudreaza cu zahar farin din belsug si se servesc dupa ce s-au racit.
BAUTURA:
Heres
PRAJITURA CU CREMA DE CIOCOLATA
INGREDIENTE:
100 gr unt
100 gr zahar tos
doua oua
300 gr faina
coaja de lamaie
5 linguri de cacao
300 ml lapte
vanilie
frisca
Se freaca untul spuma cu un pahar de zahar tos. Se mai adauga putina sare, galbenusurile unul cate unul, apoi albusurile batute spuma si coaja rasa de lamaie. Compozitia obtinuta se freaca bine cu o lingura si se adauga faina in ploaie, pana ce se obtine un aluat tare.
Se unge o tava, se tapeteaza cu faina si se intinde foaia. Se coace timp de trei sferturi de ora, dupa care se scoate din cuptor, se taie la mijloc si se umple cu crema de ciocolata obtinuta din amestecul fainii cu laptele si cacaua.
SFAT
Se serveste numai rece.
BAUTURA:
Kagor
PRAJITURA CU MIERE
INGREDIENTE:
300 gr zahar
100 gr miere
500 gr faina
doua oua
jumatate de lamaie
100 ml lapte
zahar pudra
Se pune mierea intr-un castron adanc si se freaca cu galbenusurile. Cand amestecul este omogen se adauga zaharul si se continua operatia pana cand crema devine spumoasa. Se amesteca si albusurile batute spuma, coaja de lamaie, faina si laptele.
Se framanta un aluat potrivit, care se intinde imediat. Se imparte in bucati mici, care se pun la copt pe o tava unsa cu ulei. Se lasa jumatate de ora, iar cand s-au racit, se pot servi.
SFAT
Se pudreaza cu zahar sau cu nuca de cocos.
BAUTURA:
Ceai din fructe
TOP articole pe Jurnalul.ro:
-
-
-
-
-