x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Reţete tradiţionale

0
26 Sep 2007 - 00:00

Reţete tradiţionale romăneşti... prezentate de gospodine. Acesta este titlul unei cărţulii sau a unui caiet, mai bine zis, pe care l-am găsit la Tărgul de Păine, aflat anul acesta la cea de-a VII-a ediţie.

Reţete tradiţionale romăneşti... prezentate de gospodine. Acesta este titlul unei cărţulii sau a unui caiet, mai bine zis, pe care l-am găsit la Tărgul de Păine, aflat anul acesta la cea de-a VII-a ediţie.

Caietul cu bunătăţi

Toate reţetele sunt adunate de la gospodinele din diferite colţuri ale ţării: incepănd cu judeţul Botoşani, satul Tocileni, de la Elena Timofte şi Mateiuc Gabriela şi localitatea Stăuceni, de la familia Emilia şi Aurel Bercu, apoi comuna Botiza in Maramureş - de la socăciţele (pe aici aşa le zice celor care sunt pricepute in ale gătitului de bucate) - judeţul Olt, Argeş şi Constanţa. Dna Emilia Bercu, premiată in nenumărate rănduri la diverse festivaluri şi şezători, a precizat că unele dintre aceste reţete au o vechime de peste 50 de ani şi sunt moştenite de la bunica sa. Nu lipsesc nici bucatele deja cunoscutei doamne Mioara Stochiţă din Videle, judeţul Teleorman, o expertă in prăjituri, pe care am mai intălnit-o, de mai multe ori, şi la tărgurile de la Muzeul Naţional al Satului.

Din cele peste 50 de bucate am ales şi noi căteva pentru dumneavoastră: cococi, păine cu turtiţe de vin, vărzar ori plăcinte cu carne şi ciuperci sau cu brănză de oaie la cuptor - delicioase preparate care vorbesc de la sine despre gustul desăvărşit al măncărurilor romăneşti.

Plăcintă cu brănză de oaie la cuptor

Botiza, Maramureş

Ingrediente: aluat: 3 kg făină, două cuburi drojdie, sare după gust, 100 ml ulei, apă călduţă

căt cuprinde; umplutură: două kg brănză de oaie.

Preparare: Toate ingredientele pentru aluat se amestecă şi se lasă la dospit. Din aluatul dospit se fac foi mai mici, ca la cozonac, se umplu cu brănză, se impăturesc şi se pun in tava unsă. Pe deasupra se ung cu apă şi se pun la cuptor.

Plăcinte cu carne şi ciuperci

Stăuceni, Botoşani

Ingrediente: aluat: 200 g margarină, 200 g smăntănă, sare, 400 g făină, două linguri de rom; umplutură: 200 g ciuperci, 200 g carne tocată, o lingură de unt, sare, piper măcinat, un ou, o ceapă, o ceşcuţă de ulei.

Preparare: Se pune făina intr-un vas adănc, se adaugă un praf de sare, se face o adăncitură in mijloc şi se pune in ea jumătate din cantitatea de margarină topită şi smăntăna. Se frămăntă 15 minute un aluat mai moale, care se ţine la rece o oră, după care se scoate şi se unge cu margarina rămasă, ţinută la cald. Se frămăntă incă 15 minute şi se pune iar la rece o oră. In acest timp se pregăteşte umplutura: se curăţă ciupercile şi se toacă felii subţiri impreună cu codiţele. Se toacă ceapa, se pune impreună cu ciupercile şi carnea tocată intr-o cratiţă, cu o ceşcuţă de ulei. Amestecul se ţine pe foc mic 30 de minute. In acest timp se amestecă incet compoziţia ca să nu se ardă ceapa. Cănd amestecul nu mai are sos, se ia de pe foc şi se lasă să se răcească, se adaugă un ou, se sărează, se piperează după gust şi se foloseşte rece. Se imparte aluatul in părţi egale, se intind foi groase de 1-2 cm, se pune compoziţie pe fiecare foaie, se rulează pe lungul ei, şi se aşază toate intr-o tavă neunsă. Se introduc in cuptorul cald. Sunt gata cănd s-au rumenit uşor. Se pot servi cu iaurt alături.

Vărzar

Botiza, Maramureş

Ingrediente: două kg făină de mălai, două kg făină de grău, 5 cartofi fierţi şi daţi pe răzătoare, sare după gust, 3 cuburi de drojdie, 500 ml ulei călduţ.

Preparare: Se pun 500 g făină de mălai, 500 g făină de grău, drojdia şi un litru de apă călduţă. Se amestecă şi se lasă la dospit. După ce a dospit se amestecă bine cu restul cantităţilor şi se mai adaugă apă călduţă pănă se face un aluat moale. Se pune aluat pe căte o frunză de varză, se intinde puţin şi se umple cu brănză de oaie, ceapă verde şi mărar tocat mărunt şi sare. Se indoaie frunza peste aluat şi se lasă la cuptor.

Păine cu turtiţe de vin

Romăneşti, Olt

Toamna, cănd fierbe vinul, femeile străng spuma rezultată şi o amestecă bine cu mălai şi făină de grău, făcănd turtiţe mici, pe care le usucă la soare. Acestea pot fi păstrate timp indelungat şi sunt folosite la frămăntatul păinii. Se iau două astfel de turtiţe, se inmoaie şi se face o plămădeală care se lasă la dospit. După ce a crescut, se frămăntă cu făină de grău şi se aşază iar la dospit. I se dă forma dorită, de regulă rotundă, şi se mai lasă 30 de minute, după care se coace in ţest sau la cuptor. Gospodina are grijă să verifice dacă are loc uniform coacerea, invărtind păinea in ţest. După ce s-a copt se scoate din ţest şi se lasă la răcit sub un prosop. Păinea nu se rupe niciodată imediat după scoaterea ei din ţest sau cuptor.

Plăcintă cu ceapă călită

Romăneşti, Olt

Se frămăntă o cocă de făină, apă, sare şi puţină drojdie. Se lasă la dospit şi apoi se intinde o foaie rotundă la mijloc, se pune un castron de ceapă puţin călită. Peste ea se aşază o foaie de aluat, se unge cu ou şi se coace in ţest sau se aşază in tavă şi se coace la cuptor.

Cococi

Romăneşti, Olt

Se frămăntă făina cu apă călduţă, puţină sare şi un bob de drojdie; se lasă la dospit, se intinde o foaie subţire şi rotundă şi se coace pe o tablă aşezată pe pirostrii sub care arde un foc mic sau, iarna, pe plită.

Citeşte mai multe despre:   sare,   făină,   lasa,   cuptor,   aluat,   caiet de retete,   dospit

 



Mai multe titluri din categorie

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată
Galerie Foto Din moment ce moda a evoluat enorm în ultimii ani, astăzi ne e permis să combinăm diverse articole vestimentare  cu adidașii - lucru care în trecut era considerat subiect taboo. Atâta timp cât respecți...

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor. Conform Kantar Media, cooking show-ul difuzat în intervalul 20.24 – 23.54 la Antena 1 a...

La ce servesc rafturile metalice

La ce servesc rafturile metalice
Rafturile sunt un mod convenabil de a aranja spațiul. Zonarea este deosebit de importantă pentru zonele mici ale spațiilor. Dar această tehnică nu este doar foarte practică, deoarece tipurile de rafturi...

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist
Iubești stilul minimalist și mereu apreciezi acele case extrem de aerisite și ordonate, unde există spațiu și totul este îngrijit. Cu toate acestea, îți este teamă să începi un astfel de proiect din cauza...

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   
Galerie Foto Daca solutiile de dezinfectare erau, pana acum, numai in atentia centrelor medicale si a parintilor cu copii mici, pandemia de coronavirus a schimbat pentru totdeauna importanta acestora. Astfel, indiferent daca lucrezi...

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat
Aparatul de aer condiționat este recomandat pe timpul verii datorită funcției de răcire care crează un ambient plăcut și oferă confortul dorit. Este indicat ca pentru montarea unui aparat de aer condiționat să...

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust
În cazul în care vreți să aveți costuri de administrare mai reduse, dar și confortul necesar unei locuințe actuale și moderne, optați pentru proiecte case mici de la UberHause. Variantele și soluțiile ce pot f...

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă  Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite
Galerie Foto Cea mai nouă ediţie Chefi la cuţite, difuzată aseară, la Antena 1, a pus în joc o amuletă prețioasă: câștigătorul va putea opri timp timp de zece minute celelalte două echipe, cu excepția unui singur...

Un fost campion MMA și un preot vin să gătească la Chefi la Cuțite

Un fost campion MMA și un preot vin să gătească la Chefi la Cuțite
Galerie Foto Diseară, la ora 20.00, Chefi la Cuțite se întoarce cu o nouă rundă de degustări pe nevăzute și o nouă confruntare pentru mult râvnitele amulete. Concurenții care vor trece pragul show-ului de cooking de la...

Rapperul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani 

Rapperul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani 
Rapperul și actorul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani, la cinci zile după ce a suferit un infarct, anunță BBC. Cântărețul se afla la terapie intensivă și a murit alături de familia sa. Numele...
Serviciul de email marketing furnizat de