x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Reţete tradiţionale

0
26 Sep 2007 - 00:00

Reţete tradiţionale romăneşti... prezentate de gospodine. Acesta este titlul unei cărţulii sau a unui caiet, mai bine zis, pe care l-am găsit la Tărgul de Păine, aflat anul acesta la cea de-a VII-a ediţie.

Reţete tradiţionale romăneşti... prezentate de gospodine. Acesta este titlul unei cărţulii sau a unui caiet, mai bine zis, pe care l-am găsit la Tărgul de Păine, aflat anul acesta la cea de-a VII-a ediţie.

Caietul cu bunătăţi

Toate reţetele sunt adunate de la gospodinele din diferite colţuri ale ţării: incepănd cu judeţul Botoşani, satul Tocileni, de la Elena Timofte şi Mateiuc Gabriela şi localitatea Stăuceni, de la familia Emilia şi Aurel Bercu, apoi comuna Botiza in Maramureş - de la socăciţele (pe aici aşa le zice celor care sunt pricepute in ale gătitului de bucate) - judeţul Olt, Argeş şi Constanţa. Dna Emilia Bercu, premiată in nenumărate rănduri la diverse festivaluri şi şezători, a precizat că unele dintre aceste reţete au o vechime de peste 50 de ani şi sunt moştenite de la bunica sa. Nu lipsesc nici bucatele deja cunoscutei doamne Mioara Stochiţă din Videle, judeţul Teleorman, o expertă in prăjituri, pe care am mai intălnit-o, de mai multe ori, şi la tărgurile de la Muzeul Naţional al Satului.

Din cele peste 50 de bucate am ales şi noi căteva pentru dumneavoastră: cococi, păine cu turtiţe de vin, vărzar ori plăcinte cu carne şi ciuperci sau cu brănză de oaie la cuptor - delicioase preparate care vorbesc de la sine despre gustul desăvărşit al măncărurilor romăneşti.

Plăcintă cu brănză de oaie la cuptor

Botiza, Maramureş

Ingrediente: aluat: 3 kg făină, două cuburi drojdie, sare după gust, 100 ml ulei, apă călduţă

căt cuprinde; umplutură: două kg brănză de oaie.

Preparare: Toate ingredientele pentru aluat se amestecă şi se lasă la dospit. Din aluatul dospit se fac foi mai mici, ca la cozonac, se umplu cu brănză, se impăturesc şi se pun in tava unsă. Pe deasupra se ung cu apă şi se pun la cuptor.

Plăcinte cu carne şi ciuperci

Stăuceni, Botoşani

Ingrediente: aluat: 200 g margarină, 200 g smăntănă, sare, 400 g făină, două linguri de rom; umplutură: 200 g ciuperci, 200 g carne tocată, o lingură de unt, sare, piper măcinat, un ou, o ceapă, o ceşcuţă de ulei.

Preparare: Se pune făina intr-un vas adănc, se adaugă un praf de sare, se face o adăncitură in mijloc şi se pune in ea jumătate din cantitatea de margarină topită şi smăntăna. Se frămăntă 15 minute un aluat mai moale, care se ţine la rece o oră, după care se scoate şi se unge cu margarina rămasă, ţinută la cald. Se frămăntă incă 15 minute şi se pune iar la rece o oră. In acest timp se pregăteşte umplutura: se curăţă ciupercile şi se toacă felii subţiri impreună cu codiţele. Se toacă ceapa, se pune impreună cu ciupercile şi carnea tocată intr-o cratiţă, cu o ceşcuţă de ulei. Amestecul se ţine pe foc mic 30 de minute. In acest timp se amestecă incet compoziţia ca să nu se ardă ceapa. Cănd amestecul nu mai are sos, se ia de pe foc şi se lasă să se răcească, se adaugă un ou, se sărează, se piperează după gust şi se foloseşte rece. Se imparte aluatul in părţi egale, se intind foi groase de 1-2 cm, se pune compoziţie pe fiecare foaie, se rulează pe lungul ei, şi se aşază toate intr-o tavă neunsă. Se introduc in cuptorul cald. Sunt gata cănd s-au rumenit uşor. Se pot servi cu iaurt alături.

Vărzar

Botiza, Maramureş

Ingrediente: două kg făină de mălai, două kg făină de grău, 5 cartofi fierţi şi daţi pe răzătoare, sare după gust, 3 cuburi de drojdie, 500 ml ulei călduţ.

Preparare: Se pun 500 g făină de mălai, 500 g făină de grău, drojdia şi un litru de apă călduţă. Se amestecă şi se lasă la dospit. După ce a dospit se amestecă bine cu restul cantităţilor şi se mai adaugă apă călduţă pănă se face un aluat moale. Se pune aluat pe căte o frunză de varză, se intinde puţin şi se umple cu brănză de oaie, ceapă verde şi mărar tocat mărunt şi sare. Se indoaie frunza peste aluat şi se lasă la cuptor.

Păine cu turtiţe de vin

Romăneşti, Olt

Toamna, cănd fierbe vinul, femeile străng spuma rezultată şi o amestecă bine cu mălai şi făină de grău, făcănd turtiţe mici, pe care le usucă la soare. Acestea pot fi păstrate timp indelungat şi sunt folosite la frămăntatul păinii. Se iau două astfel de turtiţe, se inmoaie şi se face o plămădeală care se lasă la dospit. După ce a crescut, se frămăntă cu făină de grău şi se aşază iar la dospit. I se dă forma dorită, de regulă rotundă, şi se mai lasă 30 de minute, după care se coace in ţest sau la cuptor. Gospodina are grijă să verifice dacă are loc uniform coacerea, invărtind păinea in ţest. După ce s-a copt se scoate din ţest şi se lasă la răcit sub un prosop. Păinea nu se rupe niciodată imediat după scoaterea ei din ţest sau cuptor.

Plăcintă cu ceapă călită

Romăneşti, Olt

Se frămăntă o cocă de făină, apă, sare şi puţină drojdie. Se lasă la dospit şi apoi se intinde o foaie rotundă la mijloc, se pune un castron de ceapă puţin călită. Peste ea se aşază o foaie de aluat, se unge cu ou şi se coace in ţest sau se aşază in tavă şi se coace la cuptor.

Cococi

Romăneşti, Olt

Se frămăntă făina cu apă călduţă, puţină sare şi un bob de drojdie; se lasă la dospit, se intinde o foaie subţire şi rotundă şi se coace pe o tablă aşezată pe pirostrii sub care arde un foc mic sau, iarna, pe plită.

Citeşte mai multe despre:   sare,   făină,   lasa,   cuptor,   aluat,   caiet de retete,   dospit

 



Mai multe titluri din categorie

Megan Markle felicitată de familia regală britanică

Megan Markle felicitată de familia regală britanică
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii i-a urat "La mulţi ani!" ducesei de Sussex, Meghan Markle, pe contul său de Twitter. Aceasta împlinește, astăzi, 40 de ani. Megan își sărbătorește ziua de...

Români în vacanță. Destinația exotică preferată de turiști

Români în vacanță. Destinația exotică preferată de turiști
Din ce în ce mai mulți turiști români aleg pentru vacanță destinațiile exotice. Africa a depășit Asia și a devenit favorita românilor. Topul destinațiilor exotice este condus de Kenya, Tanzania și Zanzibar....

12 artiști și sportivi au început antrenamentele pentru Splash! Vedete la Apă. Cel mai răcoritor show al verii va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena 1

12 artiști și sportivi au început antrenamentele pentru Splash! Vedete la Apă. Cel mai răcoritor show al verii va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena 1
Galerie Foto În aceste zile caniculare, mai multe personalități din viața artistică sau sportivă se antrenează deja la bazinul olimpic din Bacău și încearcă să fie în cea mai bună formă pentru cel mai răcoritor show...

Sharon Stone a rămas fără asigurare în pandemie

Sharon Stone a rămas fără asigurare în pandemie
Sharon Stone a spus că a fost amenințată după ce a cerut un staff complet vaccinat la filmări. Actrița a mai precizat că în pandemie a rămas fără asigurare medicală, după 43 de ani în industria...

Care sunt cele mai bune lenjerii de pat pentru noptile caniculare?

Care sunt cele mai bune lenjerii de pat pentru noptile caniculare?
Galerie Foto Vara este o bucurie, dar si o pacoste cand vine noaptea si confortul somnului dispare din cauza caldurii. Asternuturile nepotrivite parca pun paie pe foc in toata aceasta poveste. Dimineata te trezesti mai obosit decat...

Cel mai răcoritor show al verii va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena 1 Alina Pușcaș se antrenează intens pentru Splash! Vedete la Apă

Cel mai răcoritor show al verii va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena 1  Alina Pușcaș se antrenează intens pentru Splash! Vedete la Apă
Galerie Foto Alina Pușcaș se antrenează intens deja pentru cel mai răcoritor show al verii! ”Splash! Vedete la Apă” va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena...

Premiera serialului ”Povești de familie”, la Antena 1, lider de audiență

Premiera serialului ”Povești de familie”, la Antena 1, lider de audiență
Galerie Foto             Premiera serialului ”Povești de familie”, difuzată luni, între orele 13.59 – 16.00, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul...

Intact Media Group, lider SATI pentru a doua lună consecutivă, cu 16.035.305 vizitatori unici

Intact Media Group, lider SATI pentru a doua lună consecutivă, cu 16.035.305 vizitatori unici
Grupul Intact Media s-a clasat pentru a doua lună consecutivă pe primul loc în SATI (Studiul de Audiență și Trafic Internet), cu 16.035.305 vizitatori unici și 3 site-uri în TOP 10....

Mara Oprea, vacanţă în Grecia înainte de revenirea pe platoul de filmare Adela

Mara Oprea, vacanţă în Grecia înainte de revenirea pe platoul de filmare Adela
Galerie Foto După aproape un an de zile în care au fost prezenţi aproape zilnic pe platourile de filmare de la Adela, serialul de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production ce va avea premiera celui de-al doilea se...

Cum să îți aranjezi singur grădina: sfaturi utile

Cum să îți aranjezi singur grădina: sfaturi utile
Timpul petrecut în grădină are o mulțime de efecte pozitive asupra sănătății fizice și mentale. Dacă te numeri printre norocoșii care au puțin spațiu verde în jurul casei, ar fi păcat să nu-l...

Finala Mireasa, lider de audiență! Maria și Liviu sunt câștigătorii celui de-al treilea sezon!

Finala Mireasa, lider de audiență! Maria și Liviu sunt câștigătorii celui de-al treilea sezon!
Galerie Foto Finala celui de-al treilea sezon al emisiunii Mireasa, difuzată duminică, între orele 15.30 – 18.58, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât pe publicul comercial din mediul urban, cât și la nivelul întreg...

Atenție unde călătoriți. Coduri roşu și portocaliu de caniculă în Bulgaria

Atenție unde călătoriți. Coduri roşu și portocaliu de caniculă în Bulgaria
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Bulgaria, unde sunt în vigoare Coduri roşu și portocaliu de caniculă până marți. Ministerul Afacerilor Externe informează...

(P) Patul, între decor și funcționalitate - preferați textile produse în România, de la Coneltex

(P) Patul, între decor și funcționalitate - preferați textile produse în România, de la Coneltex
Cu toții știm că patul din dormitor nu este doar de decor, ci îndeplinește un dublu rol. Atunci când vă doriți ca la finalul zilei să vă aruncați în patul confortabil și să vă simțiți ca într-o...

Grecia pe lista roșie de COVID-19. Românii continuă să meargă în vacanțe

Grecia pe lista roșie de COVID-19. Românii continuă să meargă în vacanțe
În pofida restricțiilor impuse de la 1 august, prin intrarea Greciei pe lista roșie a țărilor cu risc epidemiologic, conediile românilor în această țară continuă în mod normal. Mii se români optează...

România și Bulgaria au câștigat pariul pe turism în 2021

România și Bulgaria au câștigat pariul pe turism în 2021
Galerie Foto Litoralul românesc și cel bulgăresc au fost luate cu asalt, în acest sezon estival, de românii care s-au ferit de restricții. Agențiile care au pariat pe această tendință au avut foarte mult de câștigat....
Serviciul de email marketing furnizat de