Reţete tradiţionale romăneşti... prezentate de gospodine. Acesta este titlul unei cărţulii sau a unui caiet, mai bine zis, pe care l-am găsit la Tărgul de Păine, aflat anul acesta la cea de-a VII-a ediţie.
Reţete tradiţionale romăneşti... prezentate de gospodine. Acesta este titlul unei cărţulii sau a unui caiet, mai bine zis, pe care l-am găsit la Tărgul de Păine, aflat anul acesta la cea de-a VII-a ediţie.
Caietul cu bunătăţi
Toate reţetele sunt adunate de la gospodinele din diferite colţuri ale ţării: incepănd cu judeţul Botoşani, satul Tocileni, de la Elena Timofte şi Mateiuc Gabriela şi localitatea Stăuceni, de la familia Emilia şi Aurel Bercu, apoi comuna Botiza in Maramureş - de la socăciţele (pe aici aşa le zice celor care sunt pricepute in ale gătitului de bucate) - judeţul Olt, Argeş şi Constanţa. Dna Emilia Bercu, premiată in nenumărate rănduri la diverse festivaluri şi şezători, a precizat că unele dintre aceste reţete au o vechime de peste 50 de ani şi sunt moştenite de la bunica sa. Nu lipsesc nici bucatele deja cunoscutei doamne Mioara Stochiţă din Videle, judeţul Teleorman, o expertă in prăjituri, pe care am mai intălnit-o, de mai multe ori, şi la tărgurile de la Muzeul Naţional al Satului.
Din cele peste 50 de bucate am ales şi noi căteva pentru dumneavoastră: cococi, păine cu turtiţe de vin, vărzar ori plăcinte cu carne şi ciuperci sau cu brănză de oaie la cuptor - delicioase preparate care vorbesc de la sine despre gustul desăvărşit al măncărurilor romăneşti.
Plăcintă cu brănză de oaie la cuptor
Botiza, Maramureş
Ingrediente: aluat: 3 kg făină, două cuburi drojdie, sare după gust, 100 ml ulei, apă călduţă
căt cuprinde; umplutură: două kg brănză de oaie.
Preparare: Toate ingredientele pentru aluat se amestecă şi se lasă la dospit. Din aluatul dospit se fac foi mai mici, ca la cozonac, se umplu cu brănză, se impăturesc şi se pun in tava unsă. Pe deasupra se ung cu apă şi se pun la cuptor.
Plăcinte cu carne şi ciuperci
Stăuceni, Botoşani
Ingrediente: aluat: 200 g margarină, 200 g smăntănă, sare, 400 g făină, două linguri de rom; umplutură: 200 g ciuperci, 200 g carne tocată, o lingură de unt, sare, piper măcinat, un ou, o ceapă, o ceşcuţă de ulei.
Preparare: Se pune făina intr-un vas adănc, se adaugă un praf de sare, se face o adăncitură in mijloc şi se pune in ea jumătate din cantitatea de margarină topită şi smăntăna. Se frămăntă 15 minute un aluat mai moale, care se ţine la rece o oră, după care se scoate şi se unge cu margarina rămasă, ţinută la cald. Se frămăntă incă 15 minute şi se pune iar la rece o oră. In acest timp se pregăteşte umplutura: se curăţă ciupercile şi se toacă felii subţiri impreună cu codiţele. Se toacă ceapa, se pune impreună cu ciupercile şi carnea tocată intr-o cratiţă, cu o ceşcuţă de ulei. Amestecul se ţine pe foc mic 30 de minute. In acest timp se amestecă incet compoziţia ca să nu se ardă ceapa. Cănd amestecul nu mai are sos, se ia de pe foc şi se lasă să se răcească, se adaugă un ou, se sărează, se piperează după gust şi se foloseşte rece. Se imparte aluatul in părţi egale, se intind foi groase de 1-2 cm, se pune compoziţie pe fiecare foaie, se rulează pe lungul ei, şi se aşază toate intr-o tavă neunsă. Se introduc in cuptorul cald. Sunt gata cănd s-au rumenit uşor. Se pot servi cu iaurt alături.
Vărzar
Botiza, Maramureş
Ingrediente: două kg făină de mălai, două kg făină de grău, 5 cartofi fierţi şi daţi pe răzătoare, sare după gust, 3 cuburi de drojdie, 500 ml ulei călduţ.
Preparare: Se pun 500 g făină de mălai, 500 g făină de grău, drojdia şi un litru de apă călduţă. Se amestecă şi se lasă la dospit. După ce a dospit se amestecă bine cu restul cantităţilor şi se mai adaugă apă călduţă pănă se face un aluat moale. Se pune aluat pe căte o frunză de varză, se intinde puţin şi se umple cu brănză de oaie, ceapă verde şi mărar tocat mărunt şi sare. Se indoaie frunza peste aluat şi se lasă la cuptor.
Păine cu turtiţe de vin
Romăneşti, Olt
Toamna, cănd fierbe vinul, femeile străng spuma rezultată şi o amestecă bine cu mălai şi făină de grău, făcănd turtiţe mici, pe care le usucă la soare. Acestea pot fi păstrate timp indelungat şi sunt folosite la frămăntatul păinii. Se iau două astfel de turtiţe, se inmoaie şi se face o plămădeală care se lasă la dospit. După ce a crescut, se frămăntă cu făină de grău şi se aşază iar la dospit. I se dă forma dorită, de regulă rotundă, şi se mai lasă 30 de minute, după care se coace in ţest sau la cuptor. Gospodina are grijă să verifice dacă are loc uniform coacerea, invărtind păinea in ţest. După ce s-a copt se scoate din ţest şi se lasă la răcit sub un prosop. Păinea nu se rupe niciodată imediat după scoaterea ei din ţest sau cuptor.
Plăcintă cu ceapă călită
Romăneşti, Olt
Se frămăntă o cocă de făină, apă, sare şi puţină drojdie. Se lasă la dospit şi apoi se intinde o foaie rotundă la mijloc, se pune un castron de ceapă puţin călită. Peste ea se aşază o foaie de aluat, se unge cu ou şi se coace in ţest sau se aşază in tavă şi se coace la cuptor.
Cococi
Romăneşti, Olt
Se frămăntă făina cu apă călduţă, puţină sare şi un bob de drojdie; se lasă la dospit, se intinde o foaie subţire şi rotundă şi se coace pe o tablă aşezată pe pirostrii sub care arde un foc mic sau, iarna, pe plită.