x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Reţete tradiţionale

0
26 Sep 2007 - 00:00

Reţete tradiţionale romăneşti... prezentate de gospodine. Acesta este titlul unei cărţulii sau a unui caiet, mai bine zis, pe care l-am găsit la Tărgul de Păine, aflat anul acesta la cea de-a VII-a ediţie.

Reţete tradiţionale romăneşti... prezentate de gospodine. Acesta este titlul unei cărţulii sau a unui caiet, mai bine zis, pe care l-am găsit la Tărgul de Păine, aflat anul acesta la cea de-a VII-a ediţie.

Caietul cu bunătăţi

Toate reţetele sunt adunate de la gospodinele din diferite colţuri ale ţării: incepănd cu judeţul Botoşani, satul Tocileni, de la Elena Timofte şi Mateiuc Gabriela şi localitatea Stăuceni, de la familia Emilia şi Aurel Bercu, apoi comuna Botiza in Maramureş - de la socăciţele (pe aici aşa le zice celor care sunt pricepute in ale gătitului de bucate) - judeţul Olt, Argeş şi Constanţa. Dna Emilia Bercu, premiată in nenumărate rănduri la diverse festivaluri şi şezători, a precizat că unele dintre aceste reţete au o vechime de peste 50 de ani şi sunt moştenite de la bunica sa. Nu lipsesc nici bucatele deja cunoscutei doamne Mioara Stochiţă din Videle, judeţul Teleorman, o expertă in prăjituri, pe care am mai intălnit-o, de mai multe ori, şi la tărgurile de la Muzeul Naţional al Satului.

Din cele peste 50 de bucate am ales şi noi căteva pentru dumneavoastră: cococi, păine cu turtiţe de vin, vărzar ori plăcinte cu carne şi ciuperci sau cu brănză de oaie la cuptor - delicioase preparate care vorbesc de la sine despre gustul desăvărşit al măncărurilor romăneşti.

Plăcintă cu brănză de oaie la cuptor

Botiza, Maramureş

Ingrediente: aluat: 3 kg făină, două cuburi drojdie, sare după gust, 100 ml ulei, apă călduţă

căt cuprinde; umplutură: două kg brănză de oaie.

Preparare: Toate ingredientele pentru aluat se amestecă şi se lasă la dospit. Din aluatul dospit se fac foi mai mici, ca la cozonac, se umplu cu brănză, se impăturesc şi se pun in tava unsă. Pe deasupra se ung cu apă şi se pun la cuptor.

Plăcinte cu carne şi ciuperci

Stăuceni, Botoşani

Ingrediente: aluat: 200 g margarină, 200 g smăntănă, sare, 400 g făină, două linguri de rom; umplutură: 200 g ciuperci, 200 g carne tocată, o lingură de unt, sare, piper măcinat, un ou, o ceapă, o ceşcuţă de ulei.

Preparare: Se pune făina intr-un vas adănc, se adaugă un praf de sare, se face o adăncitură in mijloc şi se pune in ea jumătate din cantitatea de margarină topită şi smăntăna. Se frămăntă 15 minute un aluat mai moale, care se ţine la rece o oră, după care se scoate şi se unge cu margarina rămasă, ţinută la cald. Se frămăntă incă 15 minute şi se pune iar la rece o oră. In acest timp se pregăteşte umplutura: se curăţă ciupercile şi se toacă felii subţiri impreună cu codiţele. Se toacă ceapa, se pune impreună cu ciupercile şi carnea tocată intr-o cratiţă, cu o ceşcuţă de ulei. Amestecul se ţine pe foc mic 30 de minute. In acest timp se amestecă incet compoziţia ca să nu se ardă ceapa. Cănd amestecul nu mai are sos, se ia de pe foc şi se lasă să se răcească, se adaugă un ou, se sărează, se piperează după gust şi se foloseşte rece. Se imparte aluatul in părţi egale, se intind foi groase de 1-2 cm, se pune compoziţie pe fiecare foaie, se rulează pe lungul ei, şi se aşază toate intr-o tavă neunsă. Se introduc in cuptorul cald. Sunt gata cănd s-au rumenit uşor. Se pot servi cu iaurt alături.

Vărzar

Botiza, Maramureş

Ingrediente: două kg făină de mălai, două kg făină de grău, 5 cartofi fierţi şi daţi pe răzătoare, sare după gust, 3 cuburi de drojdie, 500 ml ulei călduţ.

Preparare: Se pun 500 g făină de mălai, 500 g făină de grău, drojdia şi un litru de apă călduţă. Se amestecă şi se lasă la dospit. După ce a dospit se amestecă bine cu restul cantităţilor şi se mai adaugă apă călduţă pănă se face un aluat moale. Se pune aluat pe căte o frunză de varză, se intinde puţin şi se umple cu brănză de oaie, ceapă verde şi mărar tocat mărunt şi sare. Se indoaie frunza peste aluat şi se lasă la cuptor.

Păine cu turtiţe de vin

Romăneşti, Olt

Toamna, cănd fierbe vinul, femeile străng spuma rezultată şi o amestecă bine cu mălai şi făină de grău, făcănd turtiţe mici, pe care le usucă la soare. Acestea pot fi păstrate timp indelungat şi sunt folosite la frămăntatul păinii. Se iau două astfel de turtiţe, se inmoaie şi se face o plămădeală care se lasă la dospit. După ce a crescut, se frămăntă cu făină de grău şi se aşază iar la dospit. I se dă forma dorită, de regulă rotundă, şi se mai lasă 30 de minute, după care se coace in ţest sau la cuptor. Gospodina are grijă să verifice dacă are loc uniform coacerea, invărtind păinea in ţest. După ce s-a copt se scoate din ţest şi se lasă la răcit sub un prosop. Păinea nu se rupe niciodată imediat după scoaterea ei din ţest sau cuptor.

Plăcintă cu ceapă călită

Romăneşti, Olt

Se frămăntă o cocă de făină, apă, sare şi puţină drojdie. Se lasă la dospit şi apoi se intinde o foaie rotundă la mijloc, se pune un castron de ceapă puţin călită. Peste ea se aşază o foaie de aluat, se unge cu ou şi se coace in ţest sau se aşază in tavă şi se coace la cuptor.

Cococi

Romăneşti, Olt

Se frămăntă făina cu apă călduţă, puţină sare şi un bob de drojdie; se lasă la dospit, se intinde o foaie subţire şi rotundă şi se coace pe o tablă aşezată pe pirostrii sub care arde un foc mic sau, iarna, pe plită.

Citeşte mai multe despre:   sare,   făină,   lasa,   cuptor,   aluat,   caiet de retete,   dospit

 



Mai multe titluri din categorie

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

Cum să profiți la maximum de timpul liber

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?
Daca vrei sa iti cumperi o arma Airsoft si nu stii de unde sa o alegi, NRG este locul ideal de unde poti selecta cele mai moderne si mai noi pistoale Airsoft. In urma rebrandingului facut de Airsoft6 pe site-ul NRG,...

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars
Galerie Foto Noul an vine cu o serie de surprize pentru telespectatorii postului Antena Stars. Începând din 20 ianuarie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 21:00, aceştia se vor putea delecta cu un nou reality show, care îi...

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri
Galerie Foto Cristina Burgui, unul dintre cei mai cunoscuți ghizi de turism din România, este îndrăgostită de Israel, destinație turistică despre care spune că își poate dezvălui întregul potențial doar dacă li se...

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia
Cod roșu pentru Regiunea Vasternorrland şi cod portocaliu pentru partea nordică a Regiunii Jamtland şi partea de coastă a Regiunii Vasterbotten din Suedia pentru ninsori și vânt în zilele de marți și...

Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021

Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021
Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021, după ce a ieșit din lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat. În lunile următoare se vor afla pe lista destinațiilor turistice Grecia, România, Turcia, Egiptul,...
Serviciul de email marketing furnizat de