x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ritualuri de protectie

Ritualuri de protectie

de Simona Chiriac    |    31 Ian 2007   •   00:00
Ritualuri de protectie
Calendar gastronomic

Prima zi a lunii februarie reprezinta un punct de hotar intre iarna si primavara, un timp ce trebuie sa fie folosit mai ales pentru pregatirea activitatilor agricole. Astfel, se desfasoara in lumea satului o serie de activitati ritualice, cu un pronuntat caracter magic, al caror rol este de a proteja si de a impulsiona in cresterea lor noile plante ce urmeaza sa apara.

Ofrande pentru recolte. In calendarul popular, dar si in cel ortodox, la data de 1 februarie este sarbatorit Sfantul Trifon, ocrotitorul insectelor. Puterea lui este mare, caci ii poate pedepsi pe cei care nu-i tin sarbatoarea, trimitand insectele asupra recoltelor. Pentru a se proteja, taranii merg la biserica si iau apa sfintita cu care stropesc pomii din livada sa nu se umple de omizi. Alteori, ei iau seminte de grau, orz, ovaz, porumb sau secara si le duc la biserica. Dupa ce sunt sfintite de catre preot, se pun in saci, alaturi de celelalte seminte si se folosesc in primavara la semanat. Se crede ca, indeplinind acest ritual, semintele capata puteri miraculoase si nu pot fi atacate de insecte. O alta modalitate de protectie o reprezinta ofrandele. Femeile dau de pomana farfurii cu mamaliga si branza, sau ceapa, sare si branza. Cersetorii primesc faina de porumb, iar gospodinele pregatesc turte de malai pe care le impart in apropierea unui musuroi de furnici.

Un moment de magie in vie. In vie se desfasoara alte ritualuri. Unul dintre ele presupune ca fiecare gospodar sa taie coarde de vita in patru locuri, in forma de cruce. Pe coarda taiata se toarna vin, se presara sare si se infige o bucata de slanina si una de paine. Astfel protejata, via va fi plina de rod. Un alt ritual presupune ca gospodarii sa se suie pe acoperis, in seara de dinanintea Sfantul Trifon si sa adune cenusa. Aceasta, impreuna cu cenusa adunata in ajunul Sfantului Vasile si in ajunul Bobotezei se presara peste butucii din vie. Dupa ce se sfintesc si cu agheasma, gospodarii pot sta linistiti. Vor avea la toamna struguri mari si gustosi, numai buni de plamadit vinul.
Mamaliguta cu branza in tava, la cuptor

Ingrediente: 500 g malai, 300 g branza de oi sau de vaci, 3 oua, 3 linguri de lapte, unt, sare, ulei.

Preparare: Se prepara o mamaliga mai moale din faina de porumb, apa si sare. Intr-o tava unsa cu ulei se adauga un strat de mamaliga, unul de branza, unul de unt si tot asa pana cand se termina cantitatile. Ultimul strat trebuie sa fie de mamaliga. Ouale se bat bine impreuna cu laptele, adaugand si putina sare. Se toarna compozitia si se introduce tava in cuptor, pana cand se rumeneste deasupra. Se poate servi cu smantana.

×