x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ritualuri pentru oprirea ploii

Ritualuri pentru oprirea ploii

de Simona Chiriac    |    04 Oct 2006   •   00:00
Ritualuri pentru oprirea ploii
CALENDAR GASTRONOMIC
Ploaia este unul dintre fenomenele meteorologice care influenteaza intr-o foarte mare masura recoltele de peste an. Din acest motiv, a aparut de-a lungul timpului o serie de ritualuri cu un puternic caracter magic, care aveau scopul de a atrage bunavointa cerului. In traditia populara, ploaia se afla in imparatia norilor, intr-un loc nestiut de nimeni. Atunci cand urmeaza sa ploua intr-un anumit loc de pe pamant, Dumnezeu deschide larg portile cerului, iar ploaia cade atat cat trebuie. Uneori, ca sa-l vesteasca pe Sfantul Ilie sa dea si el drumul ploii, Dumnezeu face sa se auda un tunet. Batranii spun ca Dumnezeu trimite pe lume numai ploile bune care dau rod recoltelor. Balaurii din cer si solomonarii dau drumul ploilor rele insotite de tunete, fulgere si grindina.

Atunci cand e seceta, romanii au obiceiul de a invoca ploaia prin intermediul unor ritualuri, cum ar fi Paparudele si Caloianul. Cand ploile cad cu nemiluita, iar recoltele de pe camp pot sa fie distruse, se desfasoara un cu totul alt ritual. Femeile merg la o fantana aflata la rascruce si acolo plamadesc din lut doua papusi. Una dintre ele, imbracata in alb, este Tatal Soarelui. Cea de-a doua, imbracata toata in negru si cu batic pe cap, este Muma Ploilor. Prima papusa se asaza in varful troitei intalnite in cale. In felul acesta, femeile socotesc ca Soarele va iesi victorios si va alunga norii. Cea de-a doua, Muma Ploilor, este ingropata, respectandu-se pe de-a-ntregul tipicul unei inmormantari. Femeile o petrec pe Muma Ploilor pana la groapa, o bocesc si isi iau ramas bun de la ea. Odata intoarse acasa, ele dau de pomana si asaza pe masa strachini cu bucate, cel mai adesea fierte, precum si cani cu vin. Din toate acestea se infrupta toti participantii la inedita inmormantare.

Atunci cand ploua cu putere sau bate grindina, exista obiceiul de a pune pe pragul casei lopata pentru paine sau de a infige toporul in pamant. Se crede chiar, ca savarsind acest lucru, ploaia se opreste indata.
SEMNELE PLOII
Gospodarii isi dau seama daca urmeaza o ploaie in curand, urmarind anumite semne. Curge apa din oalele puse pe foc, fumul nu se duce in sus atunci cand iese de pe cos, focul nu arde asa cum ar trebui si sar scantei, sarea se topeste in solnita, sar pestii afara din apa sau albinele zumzaie prea tare la gura stupului.
4-10 OCTOMBRIE
Sf. Apostol Toma
  • 4 M Sf. Sfintit Mucenic Ierotei, Episcopul Atenei; Sf. Mucenici: Domnina, Audact si Calistena
  • 5 J Sf. Mucenite Haritina si Mamelta
  • 6 V †Sf. Apostol Toma; Sf. Mucenita Erotiida
  • 7 S Sf. Mari Mucenici Serghie si Vah; Sf. Mucenici: Iulian preotul, Chesarie diaconul si Polihronie
  • 8 D Cuv. Pelaghia; Sf. Taisia
  • 9 L Sf. Ap. Iacob al lui Alfeu; Cuv. Andronic si Atanasia
  • 10 M Sf. Mucenic Evlampie si Evlampia, sora lui; Cuv. Vasian si Teofil Marturisitorul

    "Caci, pe cand eram noi inca fara putere, Hristos, la vremea cuvenita a murit pentru cei nelegiuiti" - Romani, capitolul 5, versetul 6
  • ×